Kaçınmanız Gereken İçeriksel SEO Hataları

Kaçınmanız Gereken İçeriksel SEO Hataları

Biliyorsunuz… SEO olmadan bir içerik pazarlaması stratejisi artık düşünemiyoruz. Eğer içerik pazarlaması alanındaki çalışmalarınızı SEO çalışmalarınız ile eş güdümlü hâle getirmezseniz hedeflediğiniz sonuçları almanız güçleşebiliyor. Yapılan küçük SEO hataları büyük sonuçlar doğurabiliyor. Arama motorlarının ve tabii ki en başta da Google’ın çalışma mantığını anlayınca bu hataları kolaylıkla bertaraf edebiliyorsunuz.

Farkında olmadan yapılan ya da önemsiz gibi görünen, ancak kolaylıkla giderilebilecek olası SEO hataları hangileri, gelin birlikte bakalım…

1. Görsel Kullanmamak:

Bir görselin yazılı içerik açısından önemini ne kadar anlatsak az! Google, görseli olan içerikleri seviyor. Bunun nedeni ise şöyle: Metnin arasına yerleştirilen görseller hem içeriğin okunabilirliğini artırıyor hem de görsellerle desteklenmiş sayfalarda okuyucunun kalma süresi uzuyor. Okuyucu sayfada ne kadar uzun süre kalırsa, Google, onu “Bu sayfa okuyucunun beklentisini karşılıyor” şeklinde algılıyor. Bu nedenle görsel kullanmamak en temel SEO hataları arasında yer alıyor.

seo-hatalari-is-birligi

2. Alt Başlıklara Ayrılmamış İçerikler:

Belli bir kelime sayısının (takriben 200 kelime) üstünde olan içeriklerin okunabilirliğini artırmak için alt başlıklara ayrılmış olması önemli. Hatta alt başlıkların altında maddelenmiş bölümler olması içeriğin okunabilirliğini daha da artırıyor. Yine aynı şekilde Google, sayfada uzun süre geçirilmesini içeriğin tatmin edici olduğu şeklinde algılıyor.

3. Uzun Paragraflar:

Bir İçerikte İdeal Uzunluk Nedir?” konulu yazımızda da bahsetmiştik. Web sitesi ve blog okuyucuları atlayarak okuyor ve bu nedenle ana fikrin daha kolay alınmasını sağlayan kısa paragraflar okunurluğu artırmada son derece etkili. Bir paragraf için ideal uzunluğun 3–4 satır olduğu öngörülüyor.

seo-hatalari-anahtar-kelime

4. Yanlış Anahtar Kelime Seçimleri:

“Akla gelebilecek, konuyla ilgili bütün anahtar kelimeler kullanıldı” diyor olabilirsiniz. Önemli olan sizin aklınıza gelenler değil; anahtar kelime planlama araçlarının neyi gösterdiği. Aranma hacmi yüksek kelime veya kelime gruplarını anahtar kelime olarak seçerek arama motorlarında üst sıralarda çıkmayı başarabilirsiniz. Google Keyword Tool bu açıdan size en büyük yardımı sağlayacaktır.

seo-hatalari-hedef-kitle

5. Hedef Kitlenin Yanlış Olması:

SEO perspektifinden bakarsak aslında hedef kitleniz müşterileriniz veya okuyucularınız değil; Google nezdindeki en fazla otoriteye sahip sitelerdir. Güvenilir ve sektörünüzde otorite sahibi bu sitelerden link almanız kampanya hedeflerinize daha kolay ulaşmanızı sağlar. Eğer sadece müşterilerinize odaklı içerik hazırlıyorsanız SEO bakımından hata yaptığınızı söyleyebiliriz.

6. Site Başlığı ve İçerik Başlığı Tanımlamasına Dikkat Etmemek:

Site başlığı yani Title Tag, SEO’yu etkileyen en önemli unsurlardan biri. Site başlığınızın hedef anahtar kelimenizi de içerecek şekilde ortalama 50-55 karakter olması gerekiyor. Aynı şekilde içerik başlığınızı da arama motorlarına yönelik optimize etmeniz önemli. Bir içerik başlığı tanımlamadığınız takdirde Google, genel başlığı ve ilk 2 cümlenizi alıyor.

7. İş Birliği Yapmamak:

“Power user” denilen ve özellikle sosyal medyada sıklıkla karşılaştığınız kişi veya markalar var. Bu kişi veya markalarla yapacağınız iş birlikleri içeriklerinizin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlıyor. İş birliği halinde yarışma, kampanya düzenlemek içeriklerinizin bir anda viral olmasını sağlayabilir. Tabii ki, bu gibi çalışmalarda karşılıklılığın esas olduğunu veya karşı tarafa bir ödeme yapmayı öngörmüş olmalısınız.

8. Kısa İçerikler:

Google, uzun içerik formatlarını seviyor. İçerik ne kadar uzunsa Google onu “arama sorgusuna daha iyi yanıt veriyor” olarak algılıyor. Yine, Bir İçerikte İdeal Uzunluk Nedir? yazımızda da bahsettiğimiz üzere, bir blog içeriği için ideal uzunluğun 1500–1600 kelime olduğu öngörülüyor. Google arama sonuçlarında genellikle ilk 3 sırada çıkan içeriklerin ortalama 2400 kelimeden oluştuğu belirlenmiş. Size bu çerçevede küçük bir ipucu verelim: Hangi sektörde faaliyet gösteriyorsanız konuyla ilgili içerikleri Google’layın. İlk sıralarda çıkan içeriklerden daha detaylı ve daha uzun içerikler oluşturmaya özen gösterin.

9. Link İçermeyen İçerikler:

Doğru veya yanlış; ama bir içerikte ne kadar fazla link varsa içeriğinizin kredibilitesi o kadar yüksek oluyor. En azından arama motorları bakımından durum böyle. Örneğin Google, linkler içeren bir içeriği daha çok araştırılmış, daha faydalı bir içerik olarak algılıyor ve sıralamayı da ona göre yapıyor. SEO perspektifiyle bakıyorsanız içeriğinize makul sayıda ve güvenilir sitelere yönlendiren linkler ekleyin.

10. SEO Deneme-Yanılmalarında Aktif Olmamak:

SEO çalışmasının bir kerelik değil olmadığını daima aklınızda tutun. İçerik pazarlama sürecinize SEO her zaman güncel şekilde eşlik etmelidir. Sektörünüzdeki anahtar kelimeleri, arama trendlerini, Google algoritmasındaki değişiklik ve güncellemeleri hep takip etmeniz ve SEO stratejinizi de buna uyarlamanız gerekiyor. Ekleyin, çıkartın, deneyin. Yoksa oyunun dışında kalırsınız. Bizden söylemesi! 🙂

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat