Röportaj: İçerik Pazarlaması Hakkında Tencerenin Dibini Tutturmayacak Önemli Püf Noktaları

Röportaj: İçerik Pazarlaması Hakkında Tencerenin Dibini Tutturmayacak Önemli Püf Noktaları

Yemek.com Ürün Müdürü Batuhan Apaydın, içerik pazarlaması hakkında tencerenin dibini tutturmayacak önemli püf noktalarını kendi başarı hikayeleri üzerinden bizimle paylaştı. Türkiye’nin en başarılı içerik projelerinden birine imza atan ekibin; en önemli sırları, içerik planlaması ve önümüzdeki günlerde hayata geçirmek istedikleri hedefleri hakkında çok keyifli bir sohbet  gerçekleştirdik.

EZOGELİN ÇORBASINA BAYILIRIZ, HER ZAMAN DA İÇERİZ (CENAZEMİZE DE O GELİR MUHTEMELEN) AMA NUTELLALI PANCAKE’İN, YOĞURTLU MÜSLİNİN, PUMPKİN SPİCE LATTE’NİN YA DA KİNOALI TON BALIĞI SALATASININ DENEYİMİNİ YAŞAMAK İSTERİZ.

Çok klişe ama sormazsak olmaz. Yemek.com projesi nasıl oluştu ve hayata geçti? Bu hikayeyi ilk olarak sizden dinleyelim…
Türkiye’de bir Oktay Usta ekolü, Emine Beder fenomeni, Sahrap Soysal tarzı var ve annelerimiz bu tarzı benimsemiş olsa da yeni nesilin beklentileri daha farklı. Bizim neslimiz Instagram’a fotoğrafını atabileceği yemeği yemek ya da yapmak istiyor. Yemek artık bir deneyim aracı, iyi vakit geçirme bahanesi, statü simgesi ve kendini ifade etme şekli.

Ezogelin çorbasına bayılırız, her zaman da içeriz (cenazemize de o gelir muhtemelen) ama Nutellalı pancake’in, yoğurtlu müslinin, pumpkin spice latte’nin ya da kinoalı ton balığı salatasının deneyimini yaşamak isteriz. Ve böyle seksi tarifler ile trend mekan önerileri veren ve aynı anda bu kadar eğlenceli olan bir site yoktu, artık Yemek.com var.

Annelerimiz bize kızmasın ama yeni nesilin beklentileri de arzuları da alışkanlıkları da farklı.

Peki Yemek.com ile kime hitap ediyorsunuz? Belirli bir hedef kitleniz var mı?

Evimizde yaptığımız bir yemekte ya da dışarıda denediğimiz bir restoranda olması fark etmiyor, yemek artık annelerimizin ya da ev hanımlarının tekelinden çıktı ve genç nesil yemek yapmayı da yeni şeyler denemeyi de çok seviyor. Artık “ay ben yumurta bile kıramam” demek kabul edilebilir bir şey değil. Artık “sana fettucini alfredo yaptım tatlım, yanında da cevizli nar ekşili roka salatası var” demek çekici olan.

Ve bu fenomen özellikle 25-34 yaş arası genç profesyoneller ile 18-24 yaş arası öğrenciler için geçerli. Bizim hedef kitlemizde de öncelik bu iki iştahlı ve meraklı grupta.

Yemek.com’da hangi içerik türleri var ve bu içerikleri nasıl sağlıyorsunuz?
Yemek.com’da yemekle ilgili onlarca farklı içerik türümüz var ve önceliğimiz eğlenceli, öğretici ya da ilham verici olmaları. İnsan ömrü kısa ve internette çok fazla içerik, çok fazla mesaj var. Dolayısıyla önceliğimiz bizi takip edenlere iştah açıcı, ilham veren, güldüren, şaşırtan içerikler sunmak.

Site için ya da sosyal medya kanallarımız için içerik üretirken ve yayına alırken kendimize sorduğumuz temel soru basit o yüzden: “Ben bu içeriği okur muydum, paylaşır mıydım?”

Cevabı evet ise doğru yoldayız demektir.

Liste, video, yemek tarifi içerikleri gibi farklı türlerde içerikleri bir araya getirme fikrinin nasıl geliştiğini tahmin edebiliyoruz ancak içerik türlerindeki bu dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?
İçerik yayıncılığında denge en önemli unsur. Eğer Yemek.com’da olduğu gibi “biz sadece yemek tarifi sitesi değiliz” ya da “biz bir liste sitesi değiliz” gibi mesajlar vermek istiyorsanız farklı içerik tiplerini, formatlarını ve konularını ahenk içinde bir arada kullanmak durumundasınız.

Bunu da haftalık planlamalar ile gerçekleştiriyoruz.

Öte yandan “tık” getirecek seksist fotoğrafların olduğu bir galeriyi koyamayız siteye. İçerik stratejimizdeki yaklaşım da gözettiğimiz dengenin bir parçası yani.

Kısa zaman içerisinde büyük başarı sağladınız. Bu başarınızda payı büyük olan içerik pazarlaması ve içerik planlaması için olmazsa olmazlarınız neler?
Bugüne kadar öncelikli prensibimiz okuyucuyu kandırmamak ve ona istikrarlı bir şekilde kaliteli içerik sunmak oldu. Bir okuyucu yazının sonuna geldiğinde “Lanet gelsin, ne okudum ben şimdi?” dememeli, o birkaç dakikasından memnun olarak ayrılmalı siteden.

Kültürümüzde “Müşteri velinimettir.” gibi harika bir yaklaşım olmasına rağmen müşterinin ancak “uygun koşullarda” haklı olduğu bir zamandayız. Bu internet medyası ve içerik yayıncılığı için de maalesef geçerli.
Yemek.com komünitesini hiçbir zaman kandırmadık, onlar velinimetimiz ve vefa da yalnızca bir semt değil.

BUGÜNE KADAR ÖNCELİKLİ PRENSİBİMİZ OKUYUCUYU KANDIRMAMAK VE ONA İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE  BLOGLARI ÜZERİNDEN İÇERİK PAZARLAMASI İÇİN ETKİLİ PÜF NOKTALARI KALİTELİ İÇERİK SUNMAK OLDU.

İçeriklerinizin birçoğunun güncel olduğunu görüyoruz. Bu dengeyi sağlamak için aylık mı yoksa haftalık mı planlama yapıyorsunuz? Anlık olduğundan şüpheleniyoruz. 🙂

Her Pazartesi günü haftalık planımızı bütün ekip beraber, her içeriği tek tek tartışarak, en olmadı bilek güreşi yaparak belirliyoruz.

Ancak işimizin dijital olması anlık planlamalar yapabilmemiz ve güncel konulara göre yeni içerikler düşünmemiz için bize konfor sağlıyor. Dergi ya da gazetede bunu yapamazsınız. Zaten medyanın geleceğinin dijitalde olmasının temel nedeni de bu, güncele göre hızlı reaksiyon verebilmek.

O gün bir Twitter fenomeninin tavuk dönere laf etmesi bizi “tavuk döner sevenler toplanıyor” diye bir change.org kampanyası açmamıza vesile olabilir ve bu da bizim için haftalık plana birkaç dakikada dahil olabilecek bir içeriktir.

YEMEK.COM 2016 YILINDA İÇERİKLERİ KADAR İŞ ORTAKLIKLARIYLA DA KONUŞULACAK

Hem freelance yazarlarınız hem de ofis çalışanlarınız ile büyük bir ekibe sahipsiniz. Peki ekibe yeni birini alırken en çok neye dikkat ediyorsunuz?
Ekip ile olan uyumu ve çalışma ahlakı en önemli konular. Muazzam bir bilgi birikiminiz olabilir ama altıncı ayınızda “ben oldum, zam istiyorum” diyecek bir egoya sahipseniz ya da “bu iş bende kepek yapıyor, başkası yapsın” diyerek sorumluluk alamıyorsanız bizimle değilsiniz. İşin uzmanlığı zaman içinde edinilir ama karakter ve ahlak değişmezdir, bakidir.

Videolarda göründüğü itibariyle oldukça eğleniyorsunuz. Aynı durum çalışırken de geçerli mi?

Tabii ki 🙂 Bu iş yaratıcı bir iş ve bu yüzden de mutlu, huzurlu ve aynı dili konuşan bir ekip olması gerekiyor. Günümüzün üçte birini geçirdiğimiz yerde mutlu olmak lüks olmamalı.

Hepimiz hem bireysel hem de takım olarak bir başarı hikayesi yaratmanın, kafamızı yastığa gülümseyerek koymanın peşindeyiz. Mutsuz insan ise ne kendine bir hedef koyar, ne verimli çalışır ne de huzur içinde uyuyabilir.

Yemek.com olarak birçok yeniliğe ayak uyduruyor ve bu yenilikleri kısa zamanda hayata geçiriyorsunuz. Video içerikleri de bunlardan biri… Peki gelecekte ne gibi içerik türlerine ve projelere yer vermeyi planlıyorsunuz?

Açılışımızın 6. ayında video üretimine başladık ve bence diğer birçok siteye de örnek olduk. 2016 yılı ise markalarla işbirliklerine gireceğimiz, sadece tarifler ya da listeler ile değil, ciddi büyüklükte içerik projeleri üreterek gelir modelleri yaratacağımız bir yıl olacak. 2015 yılında yaptığımız 7-8 içerik projesiyle kendi içimizde bunun denemelerini yaptık bile.

Günün her saati sosyal medya aracılığıyla içerikler paylaşıyorsunuz ve postlarınız büyük ilgi görüyor. Sosyal medya stratejinizi oluştururken en çok neye önem veriyorsunuz?

Özet geçiyorum: Samimiyet, kaliteli fotoğraflar, ilginç konular, doğru call-to-action’lar. Bir de sadece ekibin formülünü bildiği sihirli bir iksirimiz var, sabahları ondan içiyoruz.

batuhan (1)

MİNİ ANKET

Yemek.com’un ofis buzdolabından eksik olmayan 3 yiyecek nedir?
Nutella, mısır gevreği ve zencefil. Evet zencefil.

– Yemek.com ekibi en son ne zaman nerede aynı masaya oturdu?
Kumru yedik en son. Adını vermeyelim mekanın, kumruları çok küçüktü.

– En çok kimin videosu “like” alıyor?
Yemek.com’un videolarında en çok ve en rahat oynayan kişi Ufuk. Hatta Youtube’un “genç” kitlesi için kendisi artık “Ufuk abi”. Çocuk programlarından sunuculuk teklifi gelecek ve Ufuk’u kaybedeceğiz diye korkuyoruz, yalan yok.

Ofiste en güzel yemeği kim yapıyor?
Açık ara Alp, adam bu işin okulunu okumuş. Ha biz bunun bir faydasını görüyor muyuz? Hayır. Buradan yetkililere ve Alp’e sesleniyorum. 6 ayda bir mozaik kek getirerek bizi kandıramazsın Alp.

Sizin neyiniz eksik? En başarılı içerik pazarlaması  röportajlarına konu olmak için icerikbulutu.com’un servis ve ürünlerini inceleyebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Youtube kanalımızdaki bu video da ilginizi çekebilir.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat