İçerik Üreticilerinin En Sık Karşılaştığı Problemler ve Çözüm Önerileri
Uzun saatler çalışmanıza rağmen hiçbir işinizi yetiştiremediğiniz, yazdıklarınızı bir türlü beğenmediğiniz, tek kelime dahi yazamadığınız zamanlar oldu mu? İçerik üreticilerinin pek çoğu benzer verimlilik sorunlarını yaşıyor. Peki, bu sorunları aşmak ve daha üretken olmak mümkün mü?
Yazar tıkanıklığı
Ekran başında saatler geçirmenize rağmen bir-iki satır dahi üretemediğiniz, yazıp yazıp sildiğiniz ve en sonunda kalbiniz kadar temiz, bomboş bir sayfayla bakışmaktan öteye gidemediğiniz anların acısını paylaşıyoruz.
İngilizcede ‘writer’s block’ denilen ve Türkçeye ‘yazar tıkanıklığı’ şeklinde çevrilebilen durumu, kariyerinin bir aşamasında yaşamayan yazar yoktur herhalde. Bu durum daha çok edebiyat yazarlarıyla özdeşleştirilse de içerik üreticileri de yazar tıkanıklığıyla mücadele etmek zorunda kalabilirler.
Bu sorunu aşmanın yollarından biri üretim ve denetim süreçlerini ayırmak. Bir-iki cümle yazıp, yazdıklarınızı okuyup, beğenmeyip silerek sıfır noktasına dönmektense, serbest çağrışımla geriye dönüp bakmadan üretimi tamamlamak sonra da yazıyı en baştan değerlendirmek tıkanıklığın üstesinden gelmenizi sağlayabilir.
Bazen yazacağınız konuyla ilgili düşünceler zihninizden ışık hızıyla gelip geçer ve siz o düşünceleri bir araya getirip anlamlı bir kelimeler bütünü oluşturamazsınız. Tek bir cümle dahi yazamayacak kadar tıkandıysanız, en iyisi kısa da olsa bir mola vermek. Zihninizi farklı bir aktiviteye odaklayın ya da sadece dinlenin. Bir-iki saat sonunda tekrar ekran karşısına geçtiğinizde tıkanıklığın üstesinden gelebilme ihtimaliniz oldukça yüksek.
Zayıf içerik kurgusu
Yazdığınız içeriklerin okunurluğu, ifadelerinizin mantıklı bir neden-sonuç ilişkisi içinde akışına ve onları birbirinize nasıl bağladığınıza bağlı. Gelişigüzel şekilde peş peşe sıralanan cümleleri kaliteli içerik olarak değerlendirmek mümkün değil, yani zayıf içerik kurgusu eşittir zayıf içerik. Maalesef bu çok sık karşılaşılan bir sorun.
İçerik kurgusunu kurma ve güçlendirme konusunda zorlanıyorsanız yapabileceğiniz en doğru şey, içerik üretimine başlamadan önce kurguyu ana hatlarıyla belirlemek. Öncelikle yazacağınız konuyla ilgili detaylı araştırmanızı yapın, madde madde nelerden bahsedeceğinizi ve hangi sırayla bahsedeceğinizi not alın. Kendinizde bir yol haritası çizdiğinizde içerik kurgusu konusunda daha az zorlandığınızı fark edeceksiniz.
Zaman yönetimi güçlüğü
İçerik üreticisinin takvimi, her zaman yapılacak işlerle dolu ve her işin bir teslim tarihi var. Teslim tarihlerine uymak, sektörde güvenilen bir isim olmanın ön koşulu. Ancak bazen teslim tarihi birbirine yakın işler üst üste gelebiliyor, takvime acil işler dahil olabiliyor ya da üretkenliğiniz bir şekilde sekteye uğruyor ve üretim hızınız yavaşladığı için tüm işler kısa bir zaman aralığına sıkışabiliyor.
Zaman yönetiminin önemi de böyle zamanlarda ortaya çıkıyor. Kendinizi ve üretim hızınızı en iyi siz biliyorsunuz. Günlerinizi ve haftalarınızı mutlaka önceden planlayın. Yeni gelen işleri ve daha önce teslim ettiğiniz işlere dair revizyon isteklerini sıcağı sıcağına ajandanıza ekleyin. İş yoğunluğu yüzünden strese girmemek için yapılabilecek en doğru şey, üstesinden gelebileceğinizden fazla işi üstlenmemek. Bir işe “Hayır.” dediğiniz için işverenlerin sizinle bir daha çalışmayacağı düşüncesini aklınızdan çıkarın, çünkü bundan daha kötüsü üstlendiğiniz işi zamanında teslim edememek ya da teslim tarihi baskısıyla kötü bir iş teslim etmek.
Freelance çalışıyorsanız kendinize mutlaka günlük bir rutin oluşturun ve bu rutine sadık kalın. Günlük çalışma rutininiz içinde kısa molalar vermeyi de unutmayın. Günün bitiminde o gün yapılan işlerin üstünü çizin ve ertesi gün için detaylı ve gerçekçi bir plan yapın.
Erteleme alışkanlığı
“Daha sonra yaparım.” tuzağına düşmenin işleri aslında çıkmaza sürüklediğini yaşayarak öğrenmişsinizdir. Yaygın kanıya göre mükemmeliyetçilikten ya da başarısızlık korkusundan kaynaklanan erteleme, ne yazık ki çağımızda epey yaygın bir alışkanlık. Yapılacak işler listenizdeki maddelerin üstünü bir türlü çizemiyorsanız, öncelikli işler yerine daha az öncelikli işleri yapıyorsanız, yapmak istemediğiniz işler için sürekli bahaneler buluyorsanız erteleme alışkanlığı sizi de ele geçirmiş demektir. Acı gerçek şu ki; bu alışkanlık iş hayatında başarıya giden yolda her zaman ayağınıza takılacak.
Erteleme alışkanlığıyla başa çıkmak için, en çok erteleme eğiliminde olduğunuz işe öncelik verin. Günün başlangıcında önce ertelediğiniz işleri tamamlayın. Ertelediğiniz işleri aşamalara ayırmak, her aşamadan sonra kendinize kahve molası gibi ufak ödüller vermek de işe yarayabilir. Bu önerilerin yanı sıra ertelediğiniz işler için bitirme tarihi saptamak da etkili olabilir.
Odaklanma ve motivasyon sorunu
Bilgisayar başına oturmak için ya da elinizdeki yazıyı tamamlamak için zihniniz fazla mı dağınık? Özellikle ofis dışında çalışıyorsanız odaklanma ve motivasyon sorunları yaşamanız muhtemel.
Daha iyi odaklanmak ve kendi kendinizi motive etmek için konforlu ve işlevsel bir çalışma alanına sahip olmanız önemli. Evden çalışıyorsanız kendinize özel bir çalışma alanı oluşturun. Buranın olabildiğince düzenli kalmasına gayret edin. Ortamda dikkat dağıtacak unsurlara yer vermeyin. Güne pijamalarınızı çıkararak ve ofise gider gibi giyinerek başlamaya da mutlaka özen gösterin. İzole olmamak için arada bir kafelerde ya da ortak çalışma alanlarında çalışmayı deneyebilirsiniz.
2 yorum var
Bir içerik yazarı adayı olarak yazınızı çok duyurucu ve aydınlatıcı buldum. Size bu bağlamda çok teşekkür ederim. Kaleminize sağlık. 🙂
Yorumunuz için teşekkürler. Faydası olduysa ne mutlu bize 🙂