Instagram’da Hashtag Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sosyal medya uygulamaları uzun bir süredir bireysel kullanımın yanı sıra tüm sektörlerin öncelikli pazarlama ve imaj mecrası haline gelmiş durumda. Bundan 3-4 sene önce duyduğunuz “Dijital Pazarlama mı, geleneksel pazarlama mı?” gibi sorular da yerini artık “Bütünsel Pazarlama” anlayışına bıraktığına göre bu noktada tartışmamız gereken şey hangi sistemin kullanılacağından çok, içinde bulunulan tüm sistemlerin (bu durumda mecraların) teknik kullanımlarına ne kadar hakim olabildiğimiz ve bu kullanımların iletişim süreçlerimizde bize neler kattığı olmalı.
Bu içeriğimizde ise tüm sosyal medya mecraları arasında markaların en çok benimsediği ve yer aldığı Instagram’da hashtag kullanımının nasıl olması gerektiğine bakacağız.
Instagram Hashtag Kullanımı İncelikleri
Güncel hashtag kullanım detaylarını anlatmadan önce rotamızı 3 yıl öncesine, 2018’e çevirip Fransa menşeli Monitoring şirketi Mention’un yayınladığı rapordaki bir veriye değineceğiz. Mention’un o yılda yayınladığı rapor bilinenin aksine Instagram paylaşımlarında fazla hashtag kullanımının etkileşimi düşürdüğünü ortaya çıkarmıştı. Peki bu, “Hashtag kullanmak zararlı!” anlamını mı taşıyor? Hayır! Bu rapordan çıkarmamız gereken ders, hashtag kullanımının doğru ölçüde yapılması gerektiği.
Bugüne döndüğümüzde “çok sayıda hashtag” kullanımının bir nebze de olsa azaldığını görüyoruz fakat başka bir sorunla karşılaşıyoruz: Hashtaglerin yorumlarda kullanılması! Özellikle son 1 yılda Instagram kullanıcıları, nereden bu bilgiyi aldılar bilinmez, hashtag kullanımını caption, bir diğer deyişle başlık kısmında değil, yorum kısmında kullanılmasının daha doğru olduğu kanısına vardılar. Instagram da bu konuya geçtiğimiz günlerde açıklık getirip yorumlarda hashtag kullanımının bir işlevi olmadığını ve Keşfet’e çıkma olasılığını da düşürdüğünü söyledi. Dolayısıyla bu hataya düşmemek önemli. Hali hazırda Instagram hashtaglerini hangi amaçlarla kullanmanız gerektiğiyle ilgili cevaplara sahipseniz, bu hataya zaten düşmeyeceğinizi düşünüyoruz. Peki, Instagram hashtagleri hangi amaçla kullanılır henüz bilmeyenler için bu amaçlardan bahsedelim.
Instagram hashtaglerinin kullanım amaçları:
- Kitle genişletmek
- Erişim ve etkileşim sayılarını artırmak
- Keşfet’e çıkma sıklığını artırmak,
- Hikayelerdeki hashtag kullanımıyla ilgili konu hikayelerinde görünürlük sağlamak
- Takipçilerinizle kendinize özel bir “topluluk ağı” oluşturmak
olarak sıralanabilir. Bu amaçlar çerçevesinde düşündüğünüzde şu soruyu sorabilirsiniz: “Bir paylaşımımda 20 tane hashtag kullanarak potansiyel takipçiyi tavlayıp kendimle etkileşime sokabilir miyim?” Yukarıda bahsettiklerimizi hesaba kattığımızda sanıyoruz ki sorunun cevabı çok açık.
Amaçlar konusuna açıklık getirdiysek şimdi gelin, madde madde “Hashtag kullanımında nelere dikkat edilmeli?”, “Hashtag stratejisi nasıl belirlenir?”, “Ne sıklıkla ve ne sayıda kullanılmalıdır?” gibi soruları yanıtlayalım.
Instagram’da hashtag kullanırken dikkat edilecek unsurlar
- Ürüne/hizmete odaklanan hashtagler seçin
El yapımı bir ürün satıyor, dijital bir hizmet sunuyor ya da finansal danışman olarak konumlanıyor olabilirsiniz. Ürün veya hizmetin ucu bucağı yok! Profesyonelliğiniz ya da vaatleriniz hangi alanın etrafında şekilleniyorsa, hashtag seçiminde de bu alanın terminolojisi üzerinden gidip hashtag seçimi yapmalısınız ve alanın dışına taşmamaya özen göstermelisiniz. Örneğin, el yapımı çantalarınız varsa #ElYapımı, #Çanta, #Moda gibi hashtagler sizin için uygundur ama sırf etkileşim alacağınız yanılgısına kapılıp da işin içine #love, #followback, #instaday gibi “çok kullanıldığı için popüler sanılan” hashtagler eklerseniz etkileşim almaya çalışırken, spam bile yiyebilirsiniz. Spam yemediğiniz senaryoda ise “Keşfet” ihtimaliniz ellerinizin altından kayıp gidebilir.
- Niş seçimler yapın
Profesyonelliğini üstlendiğiniz alan her ne ise, o alanla ilgili spesifik kullanımlar bulup etkileşim skorlarına göre değerlendirmelisiniz. Örnek üzerinden gidelim: Spor malzemeleri pazarlayan bir satıcı olduğunuzu düşünün. Yalnızca #Spor, #Antrenman gibi hashtagler, sektördeki büyük balıkların arasında kaybolmanıza yol açar ancak daha net bir hedef kitlenin dikkatini çekmek için #EkstremSpor, #AntrenmanGünlüğü gibi hem yüksek skorlu hem de bahsettiğimiz büyük balıkların çok ağ atmadıkları alanlara sızarsanız, başarıyı yakalama ihitmaliniz artar..
- Topluluğunuzu oluşturun
Sahiplendiğiniz alanlarla ilgili hashtag kullanımı hedefinize giden yolda büyük destekçileriniz arasındadır ancak gerçek başarı için bir “topluluk” oluşturmaya da ihtiyacınız var. Kitleniz hem sizinle hem de kendi aralarında konuşabilmeli ve mecra içinde mecra yaratabilmeliler. Kendinize özel bir slogan/motto belirleyip bunu hashtaglerinize taşıyıp takipçi kitlenizi de bu hashtagi kullanarak paylaşımlar yapmaya yönlendirebilirsiniz. Örneğin bir takviye gıda markasına sahip olduğunuzu düşünün. Yalnızca #TakviyeGıda hashtagiyle yolunuza devam etmek mi daha çok getiri sağlar, yoksa #YaşamTakviyeniz gibi dillere pelesenk olma özelliği taşıyan ve her görenin “Bu o marka!” algısına sahip olacağı bir hashtag kullanmak mı iletişiminizde sizi bir adım öteye taşır? Sorumuzun cevabı pek tabii ki ikinci seçenek.
- Limitleri zorlamayın
Instagram, bir paylaşıma 30 tane hashtag eklemenize olanak tanır ama bunun anlamı “30 tane hashtag kullanmak yararlıdır.” değil. Bazı dijital içerik sitelerinde 10-15 hashtag kullanımının doğru olduğu söylense dahi 5-6 hashtagi geçmek, marka için hiç sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Fazla hashtag kullanarak maalesef kafa karıştırmaktan ve captionlarınızı okutamamaktan öteye gidemeyebilirsiniz. Bu nedenle markanızı, sektörünüzü, niş alanınızı ve sloganınızı işaret eden maksimum 5-6 hashtag kullanımı en doğru olandır diyebiliriz.
- Türkiye hedefli iletişim için Türkçe hashtagler
Bundan 5 sene önce Türkçe hashtagler kullanırken bile “ı-i”, “u-ü”, “ğ” gibi harflerin İngilizce versiyonları tercih ediliyordu fakat dönem artık çok değişti. Hâlâ bu hataya düşen hashtag kullanımları olsa da Türkiye hedef kitlesiyle iletişim kuruyorsanız, Türkçe karakter kullanmanız gerekiyor. Köyceğiz’le ilgili bir içerik paylaşımında bulunurken #Koycegiz diye bir hashtag kullanımı sizce de çok yanlış değil mi?
Özetle, Instagram hashtagleri bir markayı rezil de edebilir vezir de. Amacınızı belirleyin, “çok” olana değil, “doğru sayıda” olana meyledin ve iletişiminizin ekmeğini yiyin.