Kendi İçeriklerinizin Editörü Olun!

Kendi İçeriklerinizin Editörü Olun!

İçerik üretimi ve denetimi farklı alanlar olsalar da deneyimli içerik üreticileri rahatlıkla kendi içeriklerinin editörü olabilirler. Kendi ürettiğiniz içeriklere editör gözüyle bakarak içeriklerinizi kalitesini ciddi anlamda artırabilirsiniz.

Neden kendi içeriklerinizin editörü olmalısınız?

Kendi içeriklerinizin editörü olmak, bir içerik üreticisi olarak çalıştığınız kişi ve kurumlara kaliteli içerikler sunmanızı sağlar. İmla hatalarından ve anlatım bozukluklarından arınmış, güçlü kurgulanmış içerikler sayesinde kariyerinizi başarılı bir noktaya taşıyabilirsiniz. İçerikleriniz editör kontrolünden geçiyor olsa bile, editörlerinize noktasına virgülüne dahi dokunmadan onaylayabilecekleri içerikler sunarak rüştünüzü ispatlayabilirsiniz.

Elbette bu süreç, bolca zaman ve deneyim ister. İçerik üretimi konusunda deneyim kazandıkça yetenekleriniz gelişir ve siz de birkaç adımda kendi ürettiğiniz içeriklere bir editör gözüyle bakmayı başarabilirsiniz. İşte, o adımlar…

1. İçeriklerinizi mutlaka tekrar okuyun

Bir içeriğin üretimini tamamladıktan sonra en az bir kere baştan sonra okumadan içeriği tamamlandı saymayın. En başa dönün ve içeriği bu sefer bir okur gibi, baştan sonra okuyun. Dilerseniz son okuma da denilen bu işlemi yaparken içeriği farklı bir formatta okumayı deneyebilirsiniz. Bu basit değişiklik, kendi içeriğinize farklı ve eleştirel bir gözle bakmanızı sağlayabilir. Örneğin font tipini ve font büyüklüğünü değiştirebilir ya da Word dokümanını PDF’e dönüştürebilirsiniz.

2. İçeriklerinizi yüksek sesle okuyun

İçerikteki hataları, kurgudaki tıkanıklıkları anlamanın bir diğer yolu ise, yazdıklarınızı yüksek sesle okumak. Çünkü kendi kaleminizden çıkmış cümleleri yüksek sesle okurken anlatım bozukluklarını ve içerik kurgusunda geliştirilmesi gereken yerleri çok daha net ayırt edebilirsiniz.

3. Mola verin

Vakit açısından sıkıntıda değilseniz içeriğinizi tamamladıktan bir-iki saat dinlendirin. İşe çok odaklandığınız için sıcağı sıcağına fark edemediğiniz bazı hataları, eksiklikleri bir-iki saat ara verdikten sonra çok daha net görebilirsiniz. Eğer vaktiniz çok azsa bu adımı beş-on dakikalık bir molayla değiştirebilirsiniz. İçeriği tamamladıktan sonra kısa bir kahve molası verin, iş arkadaşınızla sohbet edin ya da elinizi yüzünüzü yıkayın ve masa başına döndüğünüzde yazdıklarınızı tekrar okuyun. Bu kısa dahi molanın bile kendi içeriklerinize yepyeni bir bakış açısıyla yaklaşma konusunda ne kadar etkili olabileceğine şaşıracaksınız.

4. Tekrarlardan kaçının

Tüm içerikte bir bilgiyi sadece bir kere vurgulamanız yeterli. Piyasaya yeni çıkmış bir spor ayakkabıyı anlatan bir ürün açıklaması yazıyorsanız, o ayakkabının ne kadar konforlu olduğunu bir kere yazmalısınız. İkinci, üçüncü, hatta dördüncü tekrarlar, okura hiçbir şey katmaz aksine sadece içeriği okunmaz hale getirir. Aynı kelimeleri defalarca kullanmaktan ve benzer kelime öbeklerini tekrarlamaktan da kaçının. Alternatiflerini bulmak için eş anlamlılar sözlüğünden faydalanabilirsiniz.

5. Teknolojiden faydalanın

İmla hatalarını tespit etmek için Word, Google Docs gibi kelime işlemcilerin yazım denetimi araçlarından mutlaka faydalanın. Ancak asla sadece bunları kullanmayı yeterli görmeyin. Bu araçları düzenli olarak kullandığınızda sıklıkla yanlış yazdığınız kelimeleri tespit edebilir ve onların yazımı konusunda daha dikkatli olabilirsiniz. Yazımından emin olmadığınız kelimeler varsa ya da aynı kelimeyi sürekli kullanmak yerine bir alternatif arıyorsanız TDK’nın sözlüklerine başvurabilirsiniz.

6. Kendinize bir liste hazırlayın

 Kendi içeriklerinizin editörlüğünü yaparken nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda aklınız karışıyorsa basit bir listeyle işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Söz konusu listeye şu soruları ekleyebilirsiniz:

Talebe Uygunluk (Talebe yönelik bir içerik söz konusuysa)

-İçerik, talep açıklamasında istenen anlatım ve hitap dilinde yazılmış mı?

-Anahtar kelimeler istenen yoğunlukta kullanılmış mı?

-Ara başlık isteniyorsa yeterli sayıda ara başlık kullanılmış mı?

-Call-to-action isteniyorsa uygun şekilde kullanılmış mı?

İçerik Kurgusu

Giriş cümlesi ve giriş paragrafı yeteri kadar ilgi çekici mi?

-İçerikte tekrar eden ifadeler var mı?

-Her bir paragraf tek bir konuya odaklanıyor mu?

-Birleşik cümlelerin ve birbirini takip eden cümlelerin arasında neden-sonuç ilişkisi var mı?

-İçeriğin sonunda toparlayıcı bir cümle ya da paragraf var mı?

Genel Kontrol

-İmla ve noktalama hataları düzeltildi mi?

-Anlatım bozuklukları düzeltildi mi?

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat