Kim Bu İçerik Bulutu Yazarları? – 5
Uzun bir aradan sonra bize en çok sorulan sorulardan birini, yine çok keyifli bir röportaj ile yanıtladık! “Kim Bu İçerik Bulutu Yazarları?” serimizin beşinci röportajını, en teknolojik yazarlarımızdan Sunderland ile gerçekleştirdik. Keyifli okumalar!
Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
Küçüklüğümden bu yana müzik, yazı ve dijital oyunlarla iç içeyim. “Küçüklüğüm” kelimesini açmam gerekebilir; üç yaşımda MFÖ’nün “Peki Peki Anladık” parçasını radyoda her duyduğumda, elimdeki hayali gitarla şarkıya eşlik edermişim. Okuma-yazma bilmediğim dönemde evdeki kitapları kurcaladığımı ve kağıtlara bir şeyler karalayıp “Anne, baba, buraya ne yazdım?” diye sorduğumu çok net anımsıyorum. Harçlıklarımdan artırdığım paralarla 1990’da aldığım Atari 2600 oyun konsoluyla da dijital oyun dünyasına adım attım.
1990’ların sonunda bilgisayarla tanışmam, bana çok farklı kapılar açtı. Klavyemle yaptığım amatör besteleri kurgulayıp bilgisayara kaydederek, rahmetli Melih Kibar’ın ve Özkan Uğur’un da jüri üyeleri arasında olduğu yarışmalara gönderdim. İnternet forumlarında ve mesaj odalarında işe yarar nitelikte ve “Wall of Text” olarak nitelendirilebilecek sayısız yazı yazdım. Maalesef bir süre önce yayın hayatına veda eden ve döneminde, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen oyun sitesi sayılan TrGamer’da uzun yıllar yazarlık, editörlük ve yönetici yardımcılığı yaptım. Yayıneviyle yaptığım anlaşmadan ötürü yazar adı “Komisyon” olarak geçen iki adet kitabım, yayımlayabileceğim nitelikte otuzu aşkın bestem var. Son 20 sene içerisinde parmaklarımın, bilgisayar klavyesi ve müzik aleti olan klavyeyle buluşmadığı çok kısa bir zaman dilimi oldu.
Boş zamanlarımda YouTube üzerindeki kaliteli videolara, işitme engelli İnternet kullanıcılarının işine yarayabileceğini düşündüğüm için altyazılar yapıyorum, kanalımı veya kendimi öne çıkarmamak adına altyazılarda herhangi bir imza kullanmıyorum. Ayrıca, dünya çapında tanınan en başarılı yerli metal müzik sitesi pasifagresif.com’da konuk yazarlık yapıyor ve albüm kritikleri hazırlıyorum.
Eğitiminizi nerede ve hangi alanda aldınız?
Müziğe yatkınlığım nedeniyle konservatuar okumak istemiştim ancak aklımdaki ikinci seçenekte karar kılıp bilgisayar programcılığına yöneldim. Çukurova Üniversitesi’nde Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama bölümünü bitirdim. Okulun hemen akabinde Microsoft’un Sistem Uzmanlığı kurslarına devam edip MCP ve MCSA+M sertifikalarını aldım. Yine Microsoft’un Train the Trainer kursuna katıldım ve eğitmenlik sertifikasına hak kazandım.
Peki, içerik üretmeye nasıl başladınız?
Memur bir ailede büyüdüğüm için burada saymaya kalksam, okumaktan sıkılacağınız kadar çok okul değiştirmek zorunda kaldım. Hatta geçen yıllarda bir devlet kurumuna iş başvurusu yaparken “Okul Bilgisi” kısmına okul geçmişimi sığdıramadım, ciddiyim. Tabii tahmin edeceğiniz üzere her yeni okul değişikliğinde bir tanışma merasimi yaşadım ve hem sınıf arkadaşlarımın hem de öğretmenlerimin sorularına uzun uzun yanıtlar verdim. Bu uzun yanıtların dijital metin tarafındaki tezahürü sanırım “içerik” oldu benim hayatımda. Sevdiğim müzikleri, oyunları, filmleri insanlara uzun uzadıya anlatırken, 2000’li yılların başında kendimi ciddi platformlarda kapsamlı içerikler hazırlarken buldum.
icerikbulutu.com ile nasıl tanıştınız?
Hayatın kişiye ne getireceği veya kişiden neler götüreceği her zaman belli olmuyor. Birilerinin bana dayattığı hayatı yaşamakla, gerçekte yaşamak istediğim hayat arasında tercih yapmak durumunda kalıp, eğitim sektöründeki işimden ayrıldım. Cahit Sıtkı’nın dediği gibi “yolun yarısı”na yaklaşmışken, kolay olmayan bir karardı bu benim için. Sonrasında üniversite mezunu milyonların yaptığına ben de ortak olup KPSS’ye hazırlandım ve üç aya yaklaşan bir hazırlık sürecinden sonra çevremdekileri hayrete düşüren bir puan aldım. Kadro tercihlerim neticesinde ondalıklı sayılarla atanamadım. Ondalıklı sayılarla atanamayacağımı düşündüğüm yeni memur alım dönemlerini beklerken, yıllardır kapısını çalmadığım Kariyer.net’i ziyaret ettim. İlanları karıştırırken İçerik Bulutu’nun sempatik bir görsele sahip ilanına denk geldim. Form doldurma işlemlerinden sonra yazarlığım tanımlandı. İlk başta böyle bir mekanizmanın gerçek olup olmadığı konusunda ciddi tereddüt yaşadım ama gerek arayüzün profesyonelliği gerekse yayıncıların “büyüklüğü” sonucunda tereddütlerimin boşuna olduğunu anladım.
Uzman olduğunuz ve profesyonel olarak içerik ürettiğiniz alanlar nelerdir?
Oyun dünyası, yazılım-donanım ve kültür-sanat alanlarında profesyonel olarak içerik üretiyorum. Çok yönlü olmam ve araştırmaya olan bitmek bilmeyen merakım sayesinde, sistemin izin verdiği ölçüde farklı alanlarda da başarılı olduğunu düşündüğüm içerikler hazırlayabiliyorum.
Sizce uzmanlık alanınızda içerik üretmenin içeriğin kalitesine katkısı nedir?
Evinize ilk kez gelen biri, evinizin odalarında nasıl eşyaların olduğunu bilmez. Ama siz, mutfağınızdaki hangi çekmecede hangi gereçlerin, gardırobunuzun hangi bölümünde hangi giysilerin olduğunu bilirsiniz. Uzmanlık alanınızda içerik üretmeniz de aşağı yukarı böyle bir şey. Hazırlayacağınız içerikteki konuların anlatımdaki yerleri ve hangi konudan ne ölçüde bahsedeceğiniz, alanınıza olan hakimiyetinizle doğrudan ilgili. Örneğin, oyun ve donanım konusundaki yetkinliğim sayesinde kimi zaman motive edici, kimi zaman komik içerikler hazırlayabiliyorum. Yıllar içerisinde deneyimlediğim nice olay, yazdığım içeriklerde espri malzemesi de olabiliyor, öğretici nitelikte ifadelere de dönüşebiliyor.
Sizi Freelance çalışmaya teşvik eden ne oldu? Bu konuda kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?
Freelance çalışmaya ilk adım attığımda, işin açıkçası bu kadar uzun soluklu devam etmeyi planlamıyordum. Ardından şu soruları kendime sormaya başladım ve cevapları doğrultusunda Freelance çalışmaya devam ettim: Yaptığım iş benim için ne ifade ediyor veya edecek? Sabah sekiz akşam beş döngüsü ve genellikle mesai saatlerini doldurmak için çalışan iş arkadaşlarıyla, kendimi ne kadar ileriye taşıyabilirim? Hayattaki gerçek amacım ne ve ne olmalı?
Freelance çalışmanın kendince zorluğu olsa da çalışana ciddi manada özgürlük sunuyor. Sabah bir şeyler yazdıktan sonra çıkıp sahilde yürüyüp eve gelebiliyorum ve biraz müzikle uğraştıktan sonra dönüp tekrar yazmaya devam edebiliyorum. Bunların yanında yaptığım işin maddi karşılığını aldığım için de memnunum. Toplu taşıma araçlarında boşa geçen saatlerin, anlamsız yol masraflarının ve yaptığınız işten memnun olmamak için özel çaba sarf eden patronların olmaması da cabası.
Çalışma hayatımda kendimi geliştirmek için özel çaba sarf etmiyorum çünkü zaten gün içinde sürekli bir şeyler araştırıyor, alanımla ilgili olsun ya da olmasın, yeni bilgiler öğrenmeye gayret ediyorum. Bunun temeli de biraz önceye gidiyor. Mesela 2000’li yılların başından 2010’a kadar bilgisayar ve oyun üzerine dergiler takip ettim. Belki bu satırları okuyanlar için anlamsız gelebilir fakat 2002-2007 arasında takip ettiğim dergilerin, reklamlarına kadar okurdum. Sonrasında bu durum, İnternet sitelerini didik didik okumaya doğru evrildi. Yalnızca içerik üreteceğim konuyla ilgili değil, kendi ilgimi çeken makaleleri de oturup inceden inceye okuyorum.
Yeni bulduğum bazı bloglardaki yazıları, akşam dokuzdan sabah yediye kadar aralıksız okumuşluğum var. Konuşmayı ve öğrendiği şeyleri çevresiyle paylaşmayı seven biri olarak farklı yazarların; üslupları, yazım teknikleri ve yazılarını nasıl kurguladıklarını da irdeliyorum. Hangi tür yaklaşım, okuyucuya neler hissettirebiliyor, bunu anlamaya çalışıyorum. Elbette bu kadar okuma neticesinde edindiğim bilgiler, keşfettiğim fikirler ve özümsediğim düşünceler de hazırladığım içeriklere bir şekilde yansıyor. Okumaya ek olarak iyi bir dinleyici olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Takip ettiğim birkaç Podcast yayıncısı var ve okumak isteyip bir türlü fırsat bulamadığım klasik kitapları da sesli kitap şeklinde çeşitli platformlardan dinliyorum. Etkili ve çok yönlü yazabilmek için okuma kadar dinlemenin de önemli olduğunu düşünüyorum.
Siz de İçerik Bulutu’nun geniş freelance topluluğu arasında yerinizi almak, kariyerinize geleceğin mesleği ile yön vermek istiyorsanız Dijital İçerik Üreticiliği 101 eğitimini hemen satın alın.