İçerik Bulutu Yazarları

Kim Bu İçerik Bulutu Yazarları?- 8

“Kim Bu İçerik Bulutu Yazarları?” sorusunun yanıtını bulabildiğiniz eğlenceli serimizin 8. röportajını her yeteneği ile bizi ayrı şaşırtan Yaza ile gerçekleştirdik. Yaza‘yı tanımak, freelance yaşam hakkında freelance içerik üretme ruhunu sonuna kadar yaşayan birinden tüyolar almak için sizleri bu keyifli röportajı okumaya davet ediyoruz.

1. Röportaja başlamadan önce bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

Öğrencilik, çevirmenlik, editörlük, annelik, ev kadınlığı ve son olarak içerik yazarlığı tecrübelerim var. Üniversite sırasında yayınevleriyle İngilizce-Türkçe kitap çevirileri üzerine çalışmaya başladım. Zaman zaman ara versem de epeyce sevdiğim için bu işi aklım yettiğince devam ettirmek istiyorum. Hatta halihazırda elimde hoş bir kitap var. George R. R. Martin sevenler önümüzdeki sene rafları mutlaka kontrol etsin derim.

Bunun dışında üniversite sırasında Erasmus tecrübem oldu. Soğuk bir Ocak günü, ailemin ve bazı arkadaşlarımın “Ne işin var bu soğukta oralarda? Daha sıcak bir memleket bulamadın mı?” uyarılarına aldırış etmeden kalkıp Norveç’e gittim. Bir okul dönemini orada geçirdim. Kendime Çinli bir kanka, Filistin’li bir oda arkadaşı, İtalyan gezi yoldaşları, Norveçli ev sahipleri, Adrian Brody görünümlü Fransız arkadaşlar edindim. İlişkilerin bir kısmı orada kaldı, bir ikisi ise kendini bugünlere kadar taşımayı başardı. Bu tip programları es geçmesin imkanı olanlar. Eğitim bahane; okul sonrası muhtemelen ne işim var benim oralarda üşengeçliğiyle gitmek istemeyebileceğiniz pek çok şehri ve insanı bu vesileyle gezip tanımanız mümkün.

Mezun olduktan bir süre sonra 4 sene kadar bir catering firmasının kurumsal dergi editörlüğünü üstlendim. Aynı zamanda, siyasi anlamda da faaliyet gösteren kurum sahibinin çeşitli gazete ve dergilerde devam eden yazı işleriyle ilgilendim.

Sonra, yani bundan 3.5 sene kadar önce annelik serüvenim başladı. Tabii bu süreçte işler siz isteseniz de istemeseniz de epeyce bir şekil değiştiriyor. Hayatınıza aldığınız yepyeni minik adam bundan sonraki nefeslerinizde sizinle! Artık tüm planlarınıza onu da, seve seve, dahil ediyorsunuz. Böylece 4 senelik tam zamanlı çalışma hayatımı freelance’e çevirdim. Aslında zaten karakter itibariyle hep ait olduğum biçime…

Bu süreçte dönem dönem çeviri işlerini sürdürdüm. Bir öğrencilik hikayesi daha başlattım. Nihayet 2016 yılında icerikbulutu.com‘la karşılaştım.

2. Harika bir hikaye. Peki eğitiminizi nerede ve hangi alanda aldınız?

7 senelik bir Anadolu Lisesi hayatı. Sonrasında 5 senelik Boğaziçi üniversitesi Sosyoloji lisansı. Bir dönem Bergen Üniversitesi tecrübesi. Son olarak İkinci Üniversite programı aracılığıyla İstanbul Üniversitesi tarih bölümü (hala 3. sınıf öğrencisiyim).

3. icerikbulutu.com ile tanışmanız ve içerik üretimine başlamanız nasıl oldu? Hikayenizi dinlemek isteriz.

Yanılmıyorsam kariyer.net üzerinden verilen bir ilana başvurmuştum. Oğlum henüz birkaç aylıktı. İlk kez anne olan pek çok kadın gibi en uzun süre evden çıkmama rekorları kırıyordum. Hayatınızın ortasına balyoz gibi inen yepyeni bir insanın tüm ilginizi ve sevginizi sömürmesi gibi bir durumdu yaşadığım. Bu sömürü işinde gönüllüydüm elbette. Fakat diğer yandan tüm çakraları kapatmamış olmalıyım ki başka ne yapabilirim sorusu dönüp duruyordu aklımda. İlanı görüşüm o sıralara denk geliyor. İyi ki görmüşüm, iyi ki başvurmuşum, iyi ki birlikte çalışmaya başlamışız. Sizi bilmem ama bu netice benim yüzümü güldürüyor.

4. Bizim de sizinle çalışmaktan hayli mutlu olduğumuzu söylememize gerek bile yok 🙂 İçerik üreticisi olarak uzman olduğunuz ve profesyonel olarak içerik ürettiğiniz alanlar nelerdir?

İngilizce meta içerikleri, kurumsal iletişim içerikleri, blog içerikleri olarak sıralayabilirim.

5. Uzmanlık alanınıza uygun içerikler üretiyorsunuz. Sizce bunun oluşturduğunuz içeriklerin kalitesine katkısı nedir?

Epeyce büyük. Uzman olmadığınız, daha doğrusu herhangi bir fikrinizin olmadığı alanlarda içerik üretmek, tabii eğer “iyi” bir şey üretmek istiyorsanız, dünyayı yeniden keşfetmeye benziyor. Önce alanla ilgili asgari seviyede de olsa kendinizi donatıp sonra kaleme sarılmanız doğru çalışma biçimi. Aksi halde yazdıklarınız kolaylıkla ezber bir takım ifadelere ve tutarsız içeriklere dönüşüyor. Halbuki aşina olduğunuz alanlarda yazarken kaleminizin su gibi aktığını hemen fark edersiniz. Yazdıklarınızı okuyanlar da büyük olasılıkla aynı şeyi hisseder. Alın size kazan-kazan bir üretim.

6. Son olarak İçerik Bulutu’na yazarlık başvurusu yapmak isteyen içerik üreticilerine neler söylemek istersiniz?

Aslında en doğrusu kendilerinin bu platformu tecrübe etmeleri. Bizim burada anlattıklarımız yaşayıp görmeyenler için havada kalabilir. Ancak şunu söylemem doğru olur: özellikle içerik üretiminin bu derece “para etmediği”, beyin işçiliğinin kolaylıkla ve yaygın bir biçimde sömürüldüğü, insanın duyunca kulaklarına inanamadığı iş birliklerinin yaşandığı bir ortamda icerikbulutu.com piyasanın merhemi gibi işlev görüyor. Her anlamda çıtaları yükselten, bu işin tüm aktörlerine hak ettiğini vermek için en azından çaba gösteren bir platform. Zaten sistemsel başarısını ve her anlamda etik yaklaşımını başından beri takdir ettim.

Ancak asıl dileğim; genel olarak bu sektörü ucuz bir sirke çeviren anlayışı, emek sömürüsünün dibini gören işvereni ve buna prim veren ya da vermek zorunda kalan çalışanları değişip dönüştürebilmesi. Tüm bu saydıklarımı “rahatsız eden” ve bu yolla onları değişime zorlayan başarılı ve kıskanılan bir oluşum olmayı sürdürmesi.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat