Landing Page Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
Her marka, hedef kitlesi ile temas kurup onları müşteriye dönüştürmeyi hedefler. Bunun bir anda ve kendiliğinden olmayacağını bilmelerinin yanı sıra genelde birçok marka nasıl adımlar atacağı konusunda kararsız kalır. Tam da bu noktada doğru kurgulanmış landing page’lerin önemi ortaya çıkar.
Bu içerikte landing page’in ne olduğunu, nasıl hazırlandığını, hazırlanırken hangi araçların kullanılabileceğini ve farklı landing page örneklerini inceleyeceğiz.
Peki, Doğru Landing Page Nasıl Hazırlanır?
Landing Page Nedir?
Landing page’ler her websitede olması gereken ve ana amacı müşteri dönüşümü olan sayfalardır. Landing Page kısaca ziyaretçilerin e-posta veya farklı sosyal medya kanalları üzerinden sunulan paylaşım veya reklam linklerine tıkladıkları zaman ulaştıkları sayfa olarak da tanımlanabilir.
Bu sayfalar genelde ziyaretçilerin belirli iletişim bilgileri karşılığında onlara ufak hediyeler, bilgiler veya indirimler verir.
Markalar, hazırladıkları landing page’lerin ziyaretçilerinin iletişim bilgilerini bir form aracılığı ile rahatlıkla temin edebilir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki yalnızca formdan oluşan sayfalar landing page’ler değildir. Blog sayfaları da iletişim formu barındırabilir. Daha önce de belirtildiği üzere landing page’ler dönüşüm odaklı optimize edilmiş olmalıdır. Bu optimizasyon ise doğru ve etkili görseller kullanılarak, önemli detaylar paylaşılarak ve sunulan değer önerilerinden bahsederek sağlanabilir.
Ana motivasyonu keşfetmek olan web sayfalarının aksine, landing page’ler tek bir odak ve hedef ile hazırlanır. Buna göre iyi bir landing page, kullanıcıyı bir aksiyon almaya teşvik etmek zorundadır.
Doğru kurgulanmış bir landing page, ziyaretçileri form doldurmaya yönlendirir. Formu dolduran ziyaretçiler ise genelde daha detaylı bilgi içeren bir mail alıp ‘’Teşekkür’’ sayfasına yönlendirilir. Bu da aslında bize dönüşüm tünelini verir.
Kısaca, kullanıcıya bir aksiyon aldırma hedefine yönelik hazırlanan landing page’ler, hem pazarlama kampanyalarının dönüşüm oranlarını artırır hem de yeni müşteri edinme maliyetlerini azaltır.
Peki, Doğru Landing Page Nasıl Hazırlanır?
Landing page’ler genel olarak bir yönlendirme eğiliminde olup ziyaretçileri belirli ve net olarak anlatılan fayda karşılığında, bir aksiyon almaya yönlendirir. Bu aksiyon farklı bir butona tıklamak veya iletişim bilgilerini paylaşmak olabilir. Sayfa tasarımı bunu destekleyecek yönde olmalıdır. Bu nedenle olabildiğince sade ve kolay anlaşılır, yormayan bir akış kurgulanmalıdır.
Landing page’lerin gerçekten size özel ve benzersiz olması, ziyaretçileri mutlu etmesi, onları markanıza sadık kılacak ve onların problemini çözmeye yönelik bir değer önerisi sunması gerekir. E-ticaret sitelerinin belirli oranlarda indirim kuponları vermesi, üyelik bazlı çalışan modellerin ücretsiz kullanım vermesi veya eğitim paketleri olan şirketlerin bunları belirli dönemlerde ücretsiz vermesi bu tür değer önerilerine örnek olarak gösterilebilir.
Dolayısıyla bu sayfalarda değer önerilerinin, yani içeriklerin çok net ve açık bir şekilde aktarılması kritik bir öneme sahiptir. Bu noktada doğru içerikleri temin etmek adına İçerik Bulutu’nun derin tecrübesinden faydalanabilirsiniz.
Landing page’ler adından da anlaşılacağı gibi tek bir sayfa halinde olmalıdır. Bu sayfa farklı bölümlere ayrılabilir ancak tek bir bütün oluşturması gerekir. Gereksiz detaylardan kaçınarak olabildiğince basit bir anlatım kullanılmalıdır. Çünkü basit sayfalar çok daha yüksek dönüşüm oranlarına sahiptir. Buradan uzun sayfaların kötü olduğu anlamı çıkarılmamalıdır. Eğer markanın tüketicilere olan değer önerilerini daha detaylı anlatması ve onların sorunlarına sunduğu çözümleri daha sağlıklı aktarması gerekiyorsa tabii ki daha uzun sayfalar oluşturabilir. Dolayısıyla her markanın belirli bir optimum noktası olacaktır.
Bunlara ek olarak oluşturacağınız landing page’e referans eklemek hiç de fena olmaz. Bu bağlamda ürünlerinizi kullanan kişilerin yorumlarını, vaka çalışmalarınızı, farklı kullanıcıların elde ettiği sonuçları veya video formatında olan görüşleri de ekleyebilirsiniz.
İsterseniz ziyaretçilerinize formu doldurarak, hesap açarak veya ürününüzü satın alarak ne gibi faydalar elde edeceklerini kısa bir video ile de aktarabilir, böylece dönüşüm oranlarınızı artırabilirsiniz. Bu noktada anlatılacak detayları ve cevaplanacak potansiyel soruları mantıklı bir sıralamaya oturtmak doğru olacaktır. Video uzunluğu ise bir ile üç dakika arasında olmalıdır.
Eğer sıfırdan landing page oluşturma gibi bir planınız yoksa, hazır olan bazı şablonlar kullanmanız çok daha faydalı ve pratik olur.
Landing Page Şablonları
Hazır bir şablon kullanmak hem tasarım açısından hem de teknik açıdan size çok sayıda avantaj sağlar. Hazır şablonların tasarımı profesyoneller tarafından aksiyon alma amacına yönelik kurgulanmış iken teknik tarafı hem masaüstü hem mobilden yapılacak ziyaretler için optimum ve kesintisiz bir deneyim sunar.
Tabii burada değer önerileriniz ile sayfa tasarımı arasında iyi bir korelasyon sağlamak zorundasınız.
Şablonlara hızlıca göz atabilmeniz adına farklı kaynakları sizin için derledik. Bu sayfalarda yüzlerce şablon bulabilirsiniz.
1- Unbounce
2- Colorlib
3- Themeforest
4- Dev.to
Daha somut bir şekilde konuşabilmek adına şimdi de başarılı landing page örneklerini inceleyeceğiz.
Landing Page Örnekleri
Genel olarak tüm mevcut landing page’leri incelediğimizde, hepsinin ilgi yaratmak adına farklı stratejik yaklaşımlara sahip olduğunu gözlemleyebiliriz. Fakat hepsinin ortak noktası ziyaretçileri satın alma tünelinin bir sonraki adıma itme hedefidir.
Bu sayfaların reklam bannerları gibi olmamasına dikkat edilmesi ayrıca önemlidir. Unutulmamalıdır ki , landing page’lerin ana amacı ziyaretçiler ile etkileşim kurmak ve onları hoşnut etmektir.
Örneğin, muhasebe uzmanlarına yardımcı olacak yapay zeka destekli ürünü olan bir startup’ı düşünelim. Bu startup yapay zekanın muhasebe işlemlerinde genel olarak nasıl kullanıldığına dair video veya video serisi içeren bir landing page oluşturursa hedef kitleleri çok yüksek ihtimalle bu videoları izlemek için iletişim bilgilerini gönül rahatlığıyla paylaşır. İzledikten sonra eğer gerçekten aradıkları cevapları bulup tatmin olmuşlarsa bu şirketin ürününü satın alma ihtimalleri de artar.
Bu gibi çok sayıda senaryoyu biraz zaman harcayarak kendi markanız için de oluşturabilirsiniz.
Landing page’ı canlıya aldıktan sonra asıl takip etmeniz gereken dönüşüm oranıdır. WordStream’ın araştırmasına göre bu oranın ortalaması %2.35 civarındadır. Dönüşüm oranını hesaplamak için ise sizin dönüşüm olarak nitelendirdiğiniz aksiyonu alan ziyaretçi sayısını, toplam ziyaretçi sayısına bölebilirsiniz.
Eğer dönüşüm optimizasyonu konusunda sorun yaşıyorsanız hemen konu ile ilgili düzenlediğimiz kapsamlı Webinar’ı izlemenizi tavsiye ediyoruz.
Markanızın hangi sektörde faaliyet gösterdiğini dikkate almaksızın, farklı markaların oluşturduğu landing page’leri görmek ilham verici olacaktır.
1- Hello Fresh
Dikkat edileceği üzere ana ekranda dikkat çekici bir Call to Action görüyoruz. Tüm sürecin nasıl işleyeceği ve kutunun içinde nelerin bulunduğu burada açıkça anlatılmış. Aynı zamanda dönüşümleri desteklemek adına influencer marketing’in gücünden yararlanıldığının da altını çizelim. Gördüğünüz gibi hem dünyaca ünlü aktör olan Jessica Alba’nın kendisi hem de onun sözleri sayfanın farklı bölümlerinde yer alıyor. Tabii ki markanın motonluğu yıkmak ve sürükleyici bir sayfa oluşturmak adına sayfayı bloklara ayırıp çok tutarlı görsel seçimlerinde bulunulduğunu da belirtmek gerekir.
2- UBER
Şimdi de hepimizin bildiği ve 2009 yılında ABD’de kurulan Uber’in Landing Page örneğine bakalım.
Genel olarak ilk göze çarpan nokta, genel bir soruna çözüm odaklı yaklaşım oluyor. Herkese kendi çalışma saatlerini belirleyip para kazanma imkanı sunduklarını çok net bir şekilde sayfa ziyaretçilerine aktarmış durumdalar. Formu sağ üste yerleştirip hem ziyaretçilerin sayfada kaybolmasını engellemeyi hem de dileyenlere anında başvuru imkanı sağlamışlar.
3- Lyft
Uber’in hemen ardından en yakın rakibi olan Lyft’e bakalım. Görüldüğü üzere Lyft tüm sürücülerin ana motivasyon kaynağı olan hızlı ve kolay para kazanma mesajına net olarak odaklanmış durumda.
Buna ek olarak başvuru yapma formunun altında bir de Lyft için çalışılacak saat ve şehrin girilmesi ile sürücünün toplamda kaç para kazanacağını gösteren çok basit bir hesaplayıcı da bulunuyor. Çıkan miktarın tatmin edici olması durumunda dönüşüm oranlarının çok yüksek olacağını kolaylık tahmin edebiliriz.
Kısaca, bu sayfada Lyft’in iki farklı dönüşüm yolu izlediğini söyleyebiliriz. Sağ tarafta olan form kararını vermiş ve başvuru yapmak isteyen kişilere hizmet ederken, alt tarafta olan hesaplayıcı dönüşüm tüneli ise henüz bir önceki adımda olan kişilerin karar vermelerini hızlandıran bilgileri sağlıyor.
4- H.Bloom
Marka, sunduğu değer önerilerini daha somut bir şekilde son kullanıcıya yansıtmak için evlerde müşterilerin özelleştirilmeleri ile oluşturulmuş ürün fotoğraflarını ve şık bir yazı fontu kullanmış. Burada yine formun direkt olarak sayfanın ilk kısmında olduğunu görüyoruz. Sol tarafında bulunan açıklama ise karşılığında neleri alacağınızı net olarak açıklıyor. Tabii burada karmaşıklığı engellemek amacıyla sayfanın ikinci kısmında tüm bu sürecin 3 basit adımda özetlenmiş olduğunu görüyoruz.
5- Baymak
Baymak’ın, klimalarını tanıtmak adına çok detaylı bir landing page oluşturduğunu görüyoruz.
Burada her iki klima türünden de detaylı ve açık şekilde bahsedilmiş, ziyaretçilerin akıllarındaki tüm sorular giderilmiş durumda.
(Sayfanın uzun olması nedeni ile linkini paylaşıyoruz: https://www.baymak.com.tr/neden-baymak-klima-tercih-etmelisiniz)
Ayrıca sayfa başında olan video, daha samimi bir ortam yaratıp kullanıcıları aşağıya doğru inmeye teşvik ediyor.
Daha önceki bölümde Landing Page oluştururken içerik kalitesinin öneminden bahsetmiştik. Baymak sayfasındaki içeriklerin İçerik Bulutu tecrübesi ile üretildiğini de belirtmek isteriz.
Landing Page oluşturma araçları
Doğru tasarlanmış bir landing page djital pazarlama kampanyalarında hayati önem taşır. Buna yukarıda da detaylı olarak değinmiştik.
Şüphesiz ki, bu denli önemli olan sayfaları tasarlama kısmı da dikkat, zaman ve efor sarf etmeyi gerektirir. Ancak herkesin zamanının değerli olması ve onu güzel değerlendirilmesi gerektiğinden, aşağıda inceleyeceğimiz araçlar landing page oluştururken size beklediğinizden çok daha fazla yardımcı olabilir.
Gelin, birlikte bunlardan en önemli olanlarına hızlıca bir göz atalım.
1- Unbounce
Landing page denince genelde herkesin aklına ilk Unbounce gelir. Unbounce başlangıç seviyesinden profesyonel seviyeye kadar herkesin ihtiyaçlarını tatmin edecek şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, çok basit elementler ile kolayca A/B testleri yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak Dinamik Metin Optimizasyonu diye adlandırdıkları özellik sayesinde, kullanıcı arama niyetine en uygun olan başlıkları oluşturmanıza imkan tanır. Ardından ise landing page otomatik olarak başlığı kullanıcı aramasına denk gelecek şekilde optimize eder.
Çok sayıda CRM ve e-posta altyapısı ile olan entegrasyonları sayesinde topladığınız tüm kullanıcı bilgilerini kolayca yönetebilirsiniz.
2- HubSpot
Hepimiz HubSpot’u kolay ve sabit kullanılan pazarlama araçları ile tanıyoruz. Bunlar arasında landing page aracı da dikkat çekiyor. Kullanımı kolay olup, hızlı bir şekilde sayfaları oluşturmanıza yardımcı olmakla birlikte tüm detayların efektif raporlamasını size sunabilir. Ayrıca sayfanızın farklı ziyaretçi gruplarına yönelik A/B testlerini yapmanızı da imkan verir.
Ancak HubSpot’un landing page özelliğinden tam anlamıyla yararlanmak için onların sürekli müşterisi olmanız gerekir. Bu da aylık yaklaşık 70USD gibi bir meblağı gözden çıkarmanız demektir.
3- Landingi
Çok sayıda özelliği ve Unbounce benzerliği ile öne çıkan Landingi de bilmeniz gereken önemli araçlar arasındadır. Eklentileri sayesinde tüm süreçleri otomatikleştirebilir ve verilerinizi CRM veya e-posta sisteminize aktarabilirsiniz. Eğer çok niş bir alanda faaliyet gösteriyorsanız hiç sorun yaşamadan Landingi’nin geniş şablon galerisi sayesinde amaçlarınıza en doğru şekilde hizmet edecek sayfaları tasarlamanıza yardımcı olur.
4- SendInBlue
Yoluna bir e-posta pazarlama servisi olarak başlamış olsa SendInBlue zaman içerisinde hem satış hem otomasyon hem de bir lead yönetim aracı oldu.
Bu özellikler arasında landing page oluşturma özelliğini de görüyoruz. Kolay ve hızlı kullanılan taşı-bırak sistemi ile çok kısa sürede dilediğiniz sayfayı oluşturabilirsiniz. Şablonları ise yeni başlayanlar için gerçekten çok önemli referans noktaları olabilir.
SendInBlue, landing page özelliğini Premium ve Enterprise kullanıcılarına sunuyor olsa da, uygun fiyatlandırması ile herkese kapılarını açıyor. Paketi satın aldıktan sonra sadece landing page oluşturma aracını değil, e-posta otomasyonu, A/B testi özelliği gibi çok sayıda hizmeti satın almış olursunuz.
Sonuç
Sayfanızı oluşturduktan ve önemli olan trafik seviyesinin dilediğiniz noktalara ulaşması ile birlikte verileri doğru bir şekilde analiz edip gerekli optimizasyonları doğru zamanda yapmaktır. Sunduğunuz değer önerisinin bu sayfa ile ne kadar efektif bir şekilde aktarıldığını kendinize periyodik aralıklarla sormanız gerekir.
Yukarıda paylaştığımız detay, şablon ve araçlar ile doğru bir başlangıç yaparak gerekli tüm müdahaleleri zamanında yapabileceğinize inanıyoruz.
Kaynaklar:
https://blog.hubspot.com/marketing/fantastic-landing-page-examples
https://www.impactbnd.com/blog/landing-page-examples
https://colorlib.com/wp/cat/landing-page/
https://unbounce.com/landing-page-articles/what-is-a-landing-page/
https://neilpatel.com/blog/landing-page-creation-tools/