Linkedin Nasıl Daha Etkin Kullanılır? : 3 Adımda Etkili Linkedin Kullanımı
Linkedln 680 milyona yaklaşan kullanıcı sayısı ile hepimizin gündeminde. İş aradığımızda, kariyer fırsatları bizi bulsun istediğimizde, iş anlamında sosyalleşmek istediğimizde ve kendi markamızı yaratmak istediğimizde ana kanal hep LinkedIn oluyor.
LinkedIn ile ilgili bugüne kadar çok fazla şey duymuşsunuzdur. En çok da “beyaz yakalıların platformu” derler. Hayır, aslında LinkedIn sosyal bir iş platformu. Değiştirdiği marka kimliği ile tüm meslek kollarını benimsedi ve iletişimlerini sürdürmek için platforma davet etti.
Peki akıllara şu soru geldi; LinkedIn’i nasıl etkin kullanacağız? Çünkü gerçekten etkin olarak kullandığınızda sizin markalamanızı yapan ve başarıya ulaştıran bir platform.
Üç adımda bu paltformu nasıl etkin kullanacağımıza bakalım mı?
1- Profilinizi eksiksiz olarak düzenleyin!
Fotoğrafınız, kapak fotoğrafınız, unvan ve özet yazınız, özgeçmişiniz, yetenekleriniz… Her birini eksiksiz olarak girmelisiniz. Profiliniz All Star ünvanına erişene kadar düzenlemeleri yapın. Her şeyi ile eksiksiz bir profil, algoritmada görünürlüğünüz açısından çok değerli.
2- Algoritma dostu içerik oluşturun!
LinkedIn’de çok kişiye erişmek için sadece paylaşım yapmak yetmiyor; algoritma dostu paylaşım yapmak gerekiyor ki erişimleriniz daha yüksek olsun ve sizi daha görünür kılsın. Bununla ilgili farklı yazılar yazmıştım aslında. Şimdi hepsini madde madde tekrar toparlayalım.
Algoritma dostu bir içerik oluşturmak için;
- İçerik paylaşmadan önce kendinize sorular sorun.
Bu içerik LinkedIn’e uygun mu, rahatsız edici yönü var mı, insanlar bu içerikler ile ilgilenir mi? Doğru içeriklerin her zaman erişim gücü daha yüksek olacaktır, unutmayın.
- Etiket kullanın!
Etiketler sizin daha çok keşfedilmenizi sağlayacak ve gönderinizin erişimini arttıracaktır. İlgili konulardaki etiketlerin bulun. Ama etiket sayısını çok abartmamak da fayda var. Beş en ideali.
- Direkt linke yönlendirmeyin!
LinkedIn’de aslında birçok platform gibi trafiği içeride tutmak istiyor. O yüzden bir link paylaşacaksanız bunu direkt yönlendirerek yapmayın. Durum güncellemesinin içine bağlantı linkini koyup yazı veya bir görsel/video ile paylaşın. Bu erişim gücünüzü etkileyecektir.
- Videoları tercih edin!
Videoların, görsel veya yazılardan 3 kat daha fazla etkileşim aldığını ve 20 kat daha fazla paylaşıldığını biliyoruz artık. O yüzden video tercih edin. Ama videoyu direkt olarak LinkedIn’e ekleyin. YouTube ya da başka bir kanaldan yönlendirme yapmayın. Video kullandığınızda etkileşimlerin daha çok olduğunu göreceksiniz.
- Doğru paylaşım zamanını bulun!
Doğru zaman ne zaman ki? Bu temel sorumuz. Bununla ilgili aşağıdaki tabloyu çok sık paylaşıyorum ben aslında ve hep aynı şeyi söylüyorum: Her hesabın kendine ait bir dinamiği var. Bazı genel saat dilimlerini de göz önünde bulundurarak kendi hesabınıza uygun zamanı bulun. Bunu da ancak deneyerek bulabilirsiniz. Farklı zamanlarda paylaşımlar yapın ve o gönderinin performansını takip edin.
Profilimizi düzenledik, algoritma dostu paylaşımlar yaptık. Her şey tamam mı? Hayır. 🙂 Son bir nokta var sizi yukarıya taşıyacak…
3- İnsanlar ile etkileşime geçin!
Bağlantılarınız ile etkileşime geçip yorum yapmanız, gönderilerini beğenmeniz sizin bağlantılarınız ile olan alaka düzeyinizi etkileyecek ve ana akışlarda görünürlüğünüzü de yükseltecektir. Hem de size yeni bağlantılar sağlayacaktır. O yüzden LinkedIn’i sadece paylaşım yapmak için kullanmamalı, her zaman etkileşimde kalmalısınız. 🙂
Tüm adımlar bitti. İşte şimdi profilinizin hareketlerini gözlemleme zamanı. Gönderileriniz kaç görüntüleme aldı, en çok hangi tür gönderi sevildi, kaç aramada görüldünüz? Bunların hepsi size profiliniz hakkında fikir verecektir.
LinkedIn kullanımı bir süreç. Bir anda popüler olmayacaksınız, bir anda binlerce kişiye ulaşmayacaksınız. Ama adım adım ilerledikçe doğru iletişim dinamiklerini kullandıkça daha fazla fark edileceksiniz.
Hep söyle söylüyoruz ben; üşenme, sıkılma, rotadan çıkma ve sabret! O zaman başarılı bir LinkedIn profiline sahip olacaksınız! ☺
1 yorum var
Gamze hanım merhaba, elinize sağlık bilgilendirici bir yazı olmuş.
Link kısmında, paylaşılacak kaynağın linkini durum güncellemesinin içine koymaızı tavsiye etmişsiniz, durum güncellemesini nereden ve naısl yapabiliriz?