youtube analytics

YouTube Analytics Raporlarıyla Daha Fazla İzlenme Nasıl Elde Edilir?

Merhaba arkadaşlar İçerik Bulutu Akademi’deki ikinci yazıma hoş geldiniz! 

Ben Tarık, 4.5 yıldır YouTube’la içli dışlı bir hayat sürdürüyorum. Video içerik yapımcısı ve üreticisi olarak çalışıyorum. Çay Kahve İnsan isimli YouTube kanalımla her hafta birbirinden farklı serilerde içerikler üretiyorum ve YouTube alanında çeşitli danışmanlıklar veriyorum. 

YouTube Stüdyosu, Çay Kahve Stüdyo ile prodüksiyon hizmeti vererek hayatımın büyük bir çoğunluğunu YouTube’un panelinde geçiriyorum. YouTube’un dinamiklerine ve algoritmalarına yakından hakimim. 

Bugün sizlere YouTube tecrübelerimden yola çıkarak YouTube Analytics raporlarıyla nasıl daha fazla izleme elde edebileceğinizden bahsedeceğim. 

Öncelikli olarak YouTube Studio’ya bir giriş yapalım. 

YouTube Analytics’i Anlamak 

YouTube Studio

YouTube Analytics’i anlamaya çalışarak başlayacağız. YouTube Studio ile birlikte YouTube paneli bambaşka bir seviyeye geldi. Her geçen gün gelişiyor ve güncelleniyor. 

Etkili bir YouTube Studio kullanımı yaparak Analytics’i yakından anlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken basit ama bir o kadar da etkili yöntemlere sizlere aktaracağım. Hazırsanız başlıyoruz! 

En Fazla İzlenen İçerikleri Bulun 

YouTube Studio ile en fazla tüketilen içerikleri bulmak çok basit. Aslında bunu sizde biliyorsunuz ama dikkat etmiyorsunuz. Anahtar cevap son 48 saatte gizli! 

Her YouTube kanalının 1 ila 10 video arasında gidip gelen sağlam bir demirbaş içeriğe (Evergreen Content) sahip. Bunlar düzenli olarak izleniyor ve kanal izlenmelerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. 

YouTube son 48 saat

Son *48 saatte tüketilen içeriklere bakarak kanalda hangi içeriklerin en fazla izlendiğini ve tüketildiğini çok rahatlıkla görebilirsiniz. Mevcut içerik stratejiniz ile bu içerikleri destekleyecek yan içerikler üretin. 

Demirbaş içeriklerinizi artırın ve daha fazla izlenme elde edin. 

Aynı şekilde bu içerikleri son 28 gün ile 90 gün raporuna baktığınızda (dönemsel ve yeni içerikler hariç) listenizin en üstünde göreceksiniz. Videolarınıza gelen anahtar kelimeleri bularak içerik stratejinizi güçlendirin. 

+Bonus: Daha önce İçerik Bulutu Akademi’de yayınlanan Harika Video İçerikler Üretmek için İpuçları yazısını okuyarak nefis videolar üretebilirsiniz. 

*Bu çıkarıma son 1 hafta içerisinde yüklediğiniz içerikleri dahil etmeyin. 

Son Yüklenen Videonun Performansı 

YouTube’a yüklediğim içeriğin tutup tutmayacağını 30 dakikada (Mütevazi olamayacağım aslında 5 dakikada) öngörebiliyorum. Son Yüklenen Videonun Performansı özelliğiyle YouTube’un algoritmasıyla konuşmama çok büyük bir katkı sağladı. 

Algoritma, şu sıralar birçok kişiyi üzdüğünün farkında. Zamanla alışmamız gerektiğini söylüyor. 

Geçtiğimiz aylarda duyurulan Son Yüklenen Videonun Performansı bölümüne gösterim tıklama oranı eklenmesiyle işler çok daha güzel bir noktaya geldi. Videoyu yükledikten hemen sonra bu bölüm ile çok kolay bir şekilde doğru içerik yayınlayıp yayınlamadığınızı kontrol edebilirsiniz. 

son yüklenen videonun performansı

YouTube Analytics bölümüne yeni gelen bu özellik yüklenen son içerikler arasında 4 farklı bir kıyaslama yapıyor; 

● İzlenme sayısı

● Görüntüleme 

● Gösterim tıklama oranı 

● Ortalama görüntüleme süresi 

Buradaki raporu takip ederek içeriklerinizin tutulup tutulmadığını öğrenin. Son dönemde yüklediğiniz içeriklerin görüntülenme sayısı önemliyse bu bölüm tam size göre! 

Son yüklediğiniz videonun raporlarına bu bölümden bakarak kanalınızın mevcut ortalamasını görebilirsiniz. Böylelikle bu içerik türünden hemen vazgeçip ertesi güne yeni bir içerik yayınlayabilir ve izlenme dengesini tekrardan eski haline getirebilirsiniz. 

Aynı şekilde Erişim > Gösterim Tıklama Oranı bölümünden de içeriklerinizin ilgi çekip çekmediğini görerek içerik stratejinizi değiştirebilirsiniz. Mesela aşağıdaki senaryoda kanalın %13’lük bir düşüşü var. 

Acil bir eylem planı yaparak bunu tekrardan eski bir seviyeye getirmesi gerekiyor. 

youtube video erişim gösterim tıklama oranı

Kanal olarak görebildiğimiz gibi yeni gelen güncellemeyle video özelinde de bu kıyaslamayı yapabiliriz. Buna ek olarak aşağıdaki gibi okunabilir veri görmek aşırı motive edici ve eğlenceli. 

son yüklenilen videonun raporu

Video Analizi > Erişim 

İzleyicilerinizin YouTube’da Aktif Olduğunu Zamanı Öğrenin 

Çok kısa bir süre önce gelen harika bir özellik ile videolarınızı çöp olmaktan kurtarabilirsiniz! İyi bir içerik üretebilirsiniz ama yanlış zamanda yayınlarsanız emekleriniz tamamen çöpe gidecektir. 

Başlık, açıklama ve kapak görseli kadar videoyu hangi saatte yayınladığınız çok önemli. 

Kitle > İzleyicileriniz YouTube’da ne zaman aktif bölümüyle izleyicilerinizin YouTube kanalınızdaki en aktif zamanlarını öğrenebilirsiniz. Aktif zamanlara göre içerik yayınlama stratejinizi oluşturarak yayınlayın. 

Videonuzu yayınladıktan sonra aktif olarak bu bölümü takip edin. Böylelikle videonuzun tutup tutmayacağı konusuyla bilgi sahibi olmaya başlayacaksınız. 

izleyicileriniz youtubeda ne zaman aktif

Yukarıdaki YouTube kanalının analizine baktığımızda 18:00 saatlerinde video yayınlamanın çok daha mantıklı olduğunu görüyoruz. Onun için 18:00 saatleri dışında yayınlanan içerikler genel olarak daha az izlenecektir. 

Aynı şekilde bu rapora bakarak hafta sonu içerik yayınlamanın mantıksız olduğunu görüyoruz. Kanalın izleyicileri hafta içi kitlesi dediğimiz bir beyaz yakalı kitlesine sahip. Bu kanal pazartesi sendromunu atlatmak için birebir. 

Pazartesi sendromundan kurtaran bir YouTube kanalı mı? Şaka gibi ama gerçek. 

— 

Salgın döneminde bu özelliğin açılmasıyla beraber içerik stratejimde ciddi bir değişiklik yaptım. Bundan sonra herhangi bir içerik yayınlamadan önce bu ekrana bakarak karar veriyorum. Bu sayede Çay Kahve İnsan YouTube kanalımla Mayıs ayında %200’lük bir büyüme elde ettim. 

Siz de videonuzun yayınlanma saatinde değişiklik yaparak benim gibi çok güzel sonuçlar alabilirsiniz. 

Abone Zil Bildirimleri 

Aramızda kalsın, bu bölüm algoritmaya fısıldamanın en önemli etkeni 🙂 Kitle > Abone zil bildirimleri bölümüyle kanalınıza abone olanların sayısını ve oranını görebilirsiniz. 

Bir video yayınladınız zaman burada gördüğünüz kişi sayısı kadar abonelerinize bildirim gider. Bu sayıyı artırmanız videonuzun hızlı yükselmesini ve YouTube algoritmasına girmesini tetikler. 

Bildirimlerin sayısını artırmanız haliyle daha fazla kişiye bildirim gideceği için videolarınız daha fazla izlenecektir. Onun için zili açanların sayısını arttırmanız için size 2 tavsiyede bulunacağım. 

abone zil bildirimleri

1. Klişe: Abone Olun Çağrısı 

YouTube’un klişeleşmiş cümlelerini kurup abone ol çağrısı yapmanız gerekecek. Maalesef artık siz de bir YouTubersınız. Bunu kabul etmeniz gerekiyor 🙂 

Yapacağınız çağrıya çanı tamamen aktifleştirmeleri söyleyin. Yoksa hiçbir anlam ifade etmeyecektir. 

Evet, aboneler çok asi ve muzur. Tıpkı bir çocuk gibi. Söylemezseniz hiçbir şeyi yapmıyorlar.. 

2. Abone Ol Animasyonları 

İkinci bölüm ise abone ol animasyonları ekleyerek izleyicilerinizi harekete geçirmekten oluşuyor. 

youtube abone ol animasyonu

Ben kanalımın mevcut içerik stratejisinden dolayı ikinci seçeneği kullanıyorum. Eğer sizin birinci seçeneği kullanma imkanınız varsa mutlaka onu kullanın. 

Üzerine abone ol animasyonları eklerseniz tadından yenmez. Bu şekilde güzel bir büyüme stratejisi elde edeceksiniz. Yaptığınız değişiklik ile abone ol çağrı motorunun nasıl çalıştığını ilk videodan itibaren fark edeceksiniz. 

Bitiş Ekranı Sayesinde YouTube Kanalınızın Sherlock Holmes’u Olun 

Kitle > Bitiş ekranına göre başlıca videolar bölümündeki raporlar sayesinde yine kanalımızdaki ilgi çeken ve tüketilen içerikleri bulabilirsiniz. Videoların sonundaki kartların gösterimini ve tıklanma oranını raporlayan bu bölüm YouTube Analytics’in büyük nimetlerinden bir tanesi. 

Bu rapor sayesinde her zaman izlenmeyen kanalın derinliklerindeki gizli içeriklere ulaşacaksınız. 

Aşağıdaki rapora baktığımızda; A ve B içerikleri güzel bir tıklanma oranı almış. Bu demek oluyor ki biz yine bu ve buna benzer içerikler üretirsek kitlemizin ilgisini çekeceğiz ve izlenme elde edeceğiz. 

bitiş ekranına göre başlıca videolar

Sadece bir rapor ekranına bakarak kitlemizin hangi içeriklerden hoşlandığını görmek bu kadar kolay ve basit. 

Tebrikler, YouTube kanalınızın Sherlock Holmes’u oldunuz. Bir sonraki seviyede görüşmek dileğiyle! 

Yazının sonuna kadar geldiğinize göre içeriğimi okudunuz 🙂 Vaktinizi içeriğime ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Bana Twitter, LinkedIn ve YouTube üzerinden ulaşabilir ve çekinmeden sorularınızı iletebilirsiniz 🙂 

Tarık Çayır

Video İçerik Yapımcısı ve Üreticisi. Çay Kahve İnsan YouTube kanalının beyni.

İlk Yorumu Başlat