Online Topluluklar Nasıl Yönetilir?: Topluluk Yönetimi 101

Online Topluluklar Nasıl Yönetilir?: Topluluk Yönetimi 101

Dijital dünyada online bir topluluk oluşturmak, markanız için yapmanız gereken en önemli şeylerin başında geliyor. Henüz bunun için bir adım atmadıysanız, online bir topluluk oluşturmanın müşterileriniz ve markanız arasında bir bilgi akışı ve etkileşim yaratacağını unutmayın.

Elbette topluluk yaratmak uzun süreli bir iş. Topluluğunuzu tüm bu süreç boyunca başarıya yönlendirmeli ve onlarla markanız arasında bağ oluşturacak atmosferi yaratmalısınız.

Okuma Önerisi: Topluluk Yönetimi ve Sosyal Medya Yönetimi Arasındaki Farklar

Peki, online topluluklar farklı şirket ve markalar tarafından hangi amaçlarla kullanılıyor?

  • Marka ile ilgili herhangi bir konuda destek sağlamak
  • Yeni ya da var olan bir ürünle ilgili farkındalık yaratmak
  • Hedef kitle hakkında bilgi toplamak
  • Yeni ya da var olan ürünler hakkında geri bildirim toplamak

Topluluğu oluşturdunuz, var olan toplulukla yukarıdaki 4 maddeyi de sorunsuz yapıyorsunuz. Sürecin sorunsuz devam etmesi için bu noktada topluluğu elinizde tutmak adına yapmanız gerekenler var:

Topluluğunuzla etkileşim içinde olun:

Topluluğunuzla aranızdaki iletişimi kolaylaştırın. Onları yaptığınız yeniliklerden ve güncellemelerden haberdar edin. Doğru iletişim, topluluğunuzun güçlenmesine ve büyümesine yardımcı olacaktır. Evet, topluluğu sayı olarak büyütmek, Topluluk Yöneticisinin en önemli görevlerinden biri. Ama büyüyen topluluğu “işe dahil etmek”, doğru iletişimle mümkün olur.

Onları etkileyin:

Topluluğun her bir parçası, markanızın büyümesi ve gelişmesi için değerli. Bu yüzden bu topluluğun kendini değerli hissedebilmesi için onlara sebepler verin. Her üyenin bu topluluğun bir parçası olarak hissetmesini sağlayacak fırsatlar yaratın. Örneğin; oyunlaştırma (gamification) ve yarışmalar, topluluğun etkileşime geçmesi için iki önemli etken.

Ulaşılabilir olun:

Bir Topluluk Yöneticisinin bu topluluğun üyeleriyle sürekli olarak iletişim halinde olması gerekir. Topluluğa, online bir platform olsanız da “robot” olmadığınızı gösterebilmek için onların olumlu ya da olumsuz geri bildirimlerine kulak veren, ulaşılabilir Topluluk Yönetimi yapmalısınız. Ulaşılabilir Topluluk Yöneticileri, üyenin kendisini değerli hissetmesini sağladığı gibi topluluğa, markanın onlar için de çalışmalar yaptığını gösterir. Ulaşılabilir olduğunuzda topluluğun, marka için daha fazla şey yapmak isteyeceğinden emin olabilirsiniz.

Tüm bunlar, online platformlarda kullanılabilecek Topluluk Yönetimi yöntemlerinden sadece birkaçı. Teknoloji ve dijital dünya geliştikçe online platformlar da değişmeli ve gelişmeli. Bu platformların nasıl yönetileceği ise Topluluk Yöneticilerinin elinde.

Henüz yeni bir kavram olan Topluluk Yönetimi ile ilgili daha fazla blog içeriği görmek ve Türkiye’nin en büyük online platformlarından İçerik Bulutu’nu daha yakından tanımak ve Topluluk Yönetimi ile ilgili diğer blog içeriklerimize göz atabilirsiniz.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat