Topluluk yönetimi ve Sosyal medya

Topluluk Yönetimi ve Sosyal Medya Yönetimi Arasındaki Farklar

Online Topluluklar Nasıl Yönetilir?” içeriğimizde Topluluk Yönetimi’nin temel taşlarından bahsetmiştik. Bu içerikte bahsettiğimiz toplulukla etkileşim içinde olma, onları etkileme ve ulaşılabilir olma gibi temel faktörler sosyal medya yönetimi kavramı için de geçerli olduğundan Topluluk Yönetimi ve Sosyal Medya Yönetimi her zaman birbiriyle aynı kabul edilen iki kavram haline geldi. Ancak ikisinin birbirinden çok farklı olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Topluluk Yönetimi ve Sosyal Medya Yönetimi arasındaki farkları görmek için sizi içeriğimizi okumaya davet ediyoruz!

Topluluk Yönetimi Vs. Sosyal Medya Yönetimi

Topluluk yönetimi, temelde “ilişki kurmak” ve markanızın sahip olduğu kitleye/topluluğa doğru şekilde ulaşmak için kullanılan yöntemler bütünüdür. Markanız ve seslendiğiniz kitle büyüdükçe topluluk yönetiminin önemi de artar. Topluluk Yönetimi planı olmayan markalar, topluluğunun sorunlarını yönetmeyi, topluluğunun sadakatini artırmayı, doğru ve değerli  geri bildirim almayı göz ardı ediyor demektir.

Bu nedenle Topluluk Yönetimi’nin belirli bir kitleye yönelik yetiştirme, geliştirme ve etkileşim kurma yöntemlerinin tümü olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer yandan Sosyal Medya Yönetimi, Topluluk Yönetimi’nin sürekli olarak etkileşimde kaldığı kitleyi; marka bilinirliği sağlama, ürün tanıtımı, reklam vb. yöntemlerle bir araya getirir. Dünyanın en büyük şirketlerinden Leader Networks’ün CEO’su Vanessa DiMauro bu durumu kısaca şöyle açıklıyor:

“Social Media Managers bring the guests (clients, prospects) to the table, and Community Managers welcome them in!”

Yani;

“Sosyal medya yöneticileri, eve gelecek misafirleri (müşteriler ve olası müşteriler) belirler; topluluk yöneticileri ise onları ağırlar.”

Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Son yıllarda hayatımızın tam orta yerine koyduğumuz bir terim var: Sosyal medya.

Peki, sosyal medya platformlarının gerçekten “sosyal” yerler olmasını sağlayan sosyal medya yöneticileri neler yapar?

Markanın sosyal medya kanalları için içerik üretmenin yanı sıra ürettiği içeriklere gelen yorumları takip eder, takipçilerin etkileşime geçmeleri için onlara moderatörlük yapar. Bir sosyal medya yöneticisinin bu temel görevleri dışında çok daha önemli bir misyonu vardır: Markanın sosyal medya kanallarındaki sesi olmak.

Bunu birçok yöntemle yapabilir. Ancak bu yöntemler arasında en etkilileri; içerik üretmek ve bu içerikleri reklam yoluyla daha çok insana gösterip paylaşılmasını sağlamak. Kısacası markayı sosyal medya kanalları üzerinden “pazarlamak” diyebiliriz.

Sosyal Medya Yönetimi’ni Topluluk Yönetimi’nden ayıran en önemli özelliğin bu olduğunu söylemek mümkün. Sosyal medya yöneticisi, markanın sesiyken topluluk yöneticisi, markanın hedeflediği kitlenin sesidir.

Diyelim ki sosyal medya yöneticiniz, tüm kanallar üzerinden hedeflediğiniz kitleye ulaştı ve bu kitleyi markanıza dahil etmeyi başardı. Sırada onları tutundurmak var. İşte bu noktada devreye Topluluk Yönetimi giriyor.

Kendi Personanı Yarat: Topluluk Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Topluluk Yöneticilerinin iş tanımını yapmadan önce markanız için “topluluk” nedir sorusunun yanıtını vermelisiniz.

Topluluk, bir marka için müşterileri iken bir online platform için o platformun üyeleri olabilir. Örneğin; İçerik Bulutu gibi 3000+ freelance içerik üreticisinin her gün yüzlerce içerik ürettiği bir platformun topluluğu elbette ki yazarları ve editörleridir.

Müşterileriniz, üyeleriniz, takipçileriniz ya da freelancerlarınız; sizin için “topluluk” kimse Topluluk Yönetimi’ni onlar için yapmalı, topluluğunuzu genişletmenin yanı sıra var olan topluluğu daha güçlü hale getirmek için çalışmalısınız.

Topluluğu genişletmek ve güçlendirmek için atabileceğiniz sonsuz adım var. Onlarla etkileşim içinde olmak, ulaşılabilir olmak, gamification (oyunlaştırma) gibi yöntemlerle topluluğun kendi arasında etkileşime girip bulundukları platforma olan bağını kuvvetlendirmek, uzun süredir markanızla ya da platformunuzla iletişime geçmemiş, pasif üyelerinizi topluluğa yeniden dahil etmek için çalışmalar yapmak bu adımlardan sadece birkaçı.

Tüm bunları yaparken topluluk yöneticisini sosyal medya yöneticisinden ayıran şey, onun sosyal platformlarda bir persona olarak var olmasıdır. Bir nevi topluluğun ihtiyaçlarına ve isteklerine marka temsilcisi olarak değil o topluluktan biri gibi cevap verir.

Topluluğu geliştirmek için yapacağınız her şey için sosyal medya yönetimi ekibinizden yardım isteyebilirsiniz. Topluluk Yönetimi’nin yaptığı çalışmaların sosyal medya üzerinden hedef kitlenize daha doğru bir şekilde ulaşması, topluluk yöneticilerinin sosyal medya yöneticileriyle ortak çalışmasıyla mümkün.

Okuma Önerisi : Online Topluluklar Nasıl Yönetilir?: Topluluk Yönetimi 101

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat