Organik Trafiğiniz Aniden Düştüğünde Kontrol Etmeniz Gereken 6 Şey
Eğer bir web sitesi sahibiyseniz ya da içerik pazarlaması yapıyorsanız bu senaryoyu kuvvetle muhtemel yaşamışsınızdır: Sitenizin trafiği düşer ve nedenini siz bile açıklayamazsınız.
Bu durumun bir çok suçlusu olabilir. Bu noktada aklınıza gelen ilk suçlu değişen Google Algoritmaları olabilir.
Organik trafiğiniz ne zaman düşse aynı tepkileri verirsiniz: Panik, kafa karışıklığı ve “Her şeyi eski haline nasıl getireceğim?” endişesi.
Bu durumda yapılması gereken tek şey şu: Bir önce dibi görmek. Bu sayede daha az sıralama, dönüşüm ve satış kaybı yaşamayı önlemiş olursunuz.
Bu gibi kriz anlarında mutlaka bir “beklenmedik durum planı” yapmalısınız. İşte şimdi bahsedeceğimiz 6 madde “beklenmedik durum planı”nızın demirbaşları olacak.
Google Search Console’u kontrol etmek yapmanız gereken ilk şey olmalı.
Nedeni basit: Google Search Console, web sitenizin organik trafiği ve daha fazlası ile ilgili birçok şey anlatıyor. İşte bu yüzden organik trafiğinize ne olduğunu anlamak için ilk adımınız Google Search Console olmalı.
Bunu yaparken;
Search Console’daki her taşın altına bakın.
Google Search Console sitenizin görünürlüğünü optimize etmenize ve indeksleme durumunu kontrol etmenize yardımcı olur. Search Console’un sitenizin iniş çıkışları ile ilgili birçok hayati bilginin merkezi olduğunu unutmayın.
İşte Search Console’da bulabileceğiniz birkaç özellik:
-Google mesajları (Örneğin; manuel aksiyonlar hakkında mesajlar)
-Sitenize link veren iç ve dış sayfaların listesi
-Site hataları
-Tarama oranları ve Googlebot erişimleri
-Web sitenizin SERP’te (Arama Motorlarının Sonuç Sayfaları) görünmesini sağlayan anahtar kelime araştırmaları
Bu bilgiler temel bir teşhis koymanıza yardımcı olur. Düşüş ne zaman başladı? Sitedeki hangi değişim sonrasında oldu? En iyi anahtar kelimelerinizin aranma oranı mı düştü? Ya da herhangi bir indeksleme problemi mi var?
Search Console’u kontrol etmek şuna benziyor: Evde elektrikler gittiğinde ilk yaptığımız şey sigorta kutusunu kontrol etmek. Benzer şekilde, web sitenizin trafiği düştüğünde ilk yapmanız gereken Search Console’u kontrol etmek.
Tracking Code (Takip Kodu)
Bazen, trafiğin düşüş sebeplerinden biri doğru olmayan verilerdir. Bu verilerin en çok ortaya çıktığı yer ise web sitenizin takip kodudur. Çünkü web sitenizin yazılımında yapılan değişiklikler hatta Google Analytics eklentileri bile takip kodunuz için sorun yaratabilir.
Kısacası, daha karmaşık düşünmek yerine her şeyden önce web sitenizin takip kodunu en az iki kez kontrol edin.
Öncelikle takip kodunuzu doğru indirdiğinizden emin olun. Takip kodu bölümüne gidin – Admin sekmesinden kodu bulun – Takip bilgisine tıklayın – Takip kodunuz burada. Kodu bulduktan sonra sayfanın üst kısmından kodun durumunu kontrol etmeyi unutmayın. Bu kısım kodun doğru çalışıp çalışmadığı ve Google Analytics tarafından güvenilir olup olmadığı hakkında size bilgi verecektir.
Bir şeylerin ters gittiğini düşünüyorsanız kodu doğru indirdiğinizden emin olun ve Google Analytics Yardım sayfasından bu gibi sorunlarla ilgili bilgi alın.
Google Algoritmalarındaki Değişim
2018’de SEO dendiğinde akla ilk gelen Google’ın gün içerisinde bile değiştirdiği algoritmaları. Raporlara göre şirketin algoritmalarını yılda 600 kez değiştiriyor. Bu değişikliklerin çoğu küçük değişiklikler olsa da aralarında trafiğinizi ciddi anlamda etkileyebilecek Hummingbird ve Panda gibi önemli güncellemeler de var.
Bu yüzden SEO dünyasındaki değişimleri yakından takip etmek çok önemli. The WordStream blogu SEO güncellemeleri için önemli bir kaynak. Bunun dışında Search Engine Land ve Search Engine Roundtable sayfalarını da takip edebilirsiniz.
Şu durumları anlamak da işinize yarayabilir:
-Google neyi cezalandırıyor?
-Bu değişiklikleri neden yaptı?
-Bu güncellemeler hakkında neler yapılabilir ve nasıl Google’ın “iyi” tarafında kalınır?
Bu durumların araştırmasını yaptıktan sonra sitenizin değişen Google algoritmalarına karşı dayanıklı olması işten bile değil.
Link Kayıpları
Trafik düşüşünün bir diğer nedeni sitenizin link kaybetmesi olabilir. Bu yönlendirme trafiğinin kayıplarını direkt olarak görüyor olabilirsiniz ama bunun bir de dolaysız etkileri olabilir. Siteniz kendine yönlendirme yapan linkleri kaybettiğinde bu durum Google’a şu mesajı verir: “Site, artık bu konuda yetkin değil.” Bu da arama sıralamalarında düşüşe neden olarak organik trafiğinizin de düşmesine sebep olur.
Link kaybından şüpheleniyorsanız Majestic ya da Ahrefs gibi link sayar uygulamalarını kullanıp durumu kontrol edebilirsiniz.
Bu araçlar sayesinde aşağıdaki bilgilere erişebilirsiniz:
-Site genelinde link kaybı
-Belirli bir sayfaya yapılan linkleme kaybı
-Trafiği azalmış bir sayfaya yapılan linkleme kaybı
-Harici sayfalardan sitenize yönlendirme yapan linkleme kaybı
Bulduğunuz sonuçlara göre kaynağını aramanız gereken 2 durum var.
Öncelikle backlinklerinizi silen sitelerle iletişime geçebilirsiniz. Belki site sahibi size durumu detaylıca açıklayabilir.
Daha sonra link yapılandırma için kolları yeniden sıvamalısınız. Bu da şunları gerektiriyor:
Yüksek domain yetkinliği bulunan sitelerde ziyaretçi yorumları yazmak
Influencer-marketing alanında yaptığınız kampanyaları geliştirmek
Daha çok paylaşım ve backlink alabilmek için sosyal pazarlama yapmak
Site Yenileme & Değiştirme Sorunları
Bazen web siteleri iş sebebiyle değişebilir çünkü SEO öncelikleri değildir. Eğer web sitenizi yenilediyseniz ya da değiştirdiyseniz ni bir trafik düşüşü gözlemleyebilirsiniz.
Yenileme ya da değişim sonrasında her şeyi doğru yaptığınızdan emin olmalısınz.
Örneğin; sayfa hızınızın iyi olması çok önemli.
Google, mobil sayfa hızının aramalarda bir kriter olduğunu açıkladı. (Bu noktada Google’ın mobil odaklı düşündüğünü unutmayalım.) Bu yüzden sayfa hızının önemli bir kriter olması çok normal.
Kötü bir site yenliği ya da değişimi şunları beraberinde getirebilir:
Hizmet kesintisi
Başarısız linklemeler
İçerik ya da metadata kaybı
Bozuk link ve görseller
İç bağlantı kaybı
Bu gibi durumların önüne geçmek için iş geliştiricilerinizle sürekli olarak çalışmalı ve olası problemler için planlar yapmalısınız.
İçerik Kalitesi
Organik trafik düşüşünü etkileyen en önemli faktörlerden biri sitenizdeki içeriklerin kalitesi. Google güncellemelerinden Panda, kalitesiz içeriklerle baş etmek için çıkarılmıştı. Panda, hala kalitesiz içeriği olan sayfaların arama sonuçlarında çıkmaması için çalışıyor.
Dahası, hepimiz uzun içerik ve arama sonuçları arasındaki ilişkiyi biliyoruz. Uzun içerik, arama sonuçlarında yükselmenizi sağlıyor. Ancak, uzun içerik Google için her zaman kaliteli içerik anlamına gelmiyor. Kısacası Google, kalitesiz içeriği cezalandırırken kaliteli içeriği de ödüllendiriyor diyebiliriz.
Peki kaliteli içerik üretmek için ne yapılmalı?
İçeriğinizi “Harika” bir içeriğe dönüştürün:
Trafik almayan içeriklerinizi tespit edip silin ya da geliştirin.Deindexing, deleting, or improving Uzun ama kaliteli içerikler üretin
Yüksek çözünürlüklü görseller kullanın
Kullanıcıların sorularına detaylı ve daydalı yanıtlar verin
Kullanıcı tecrübesini engelleyen pop-up ve reklamları azaltın
Kullanıcı dostu arayüzler tasarlayın
Kaliteli içerik üretmek için ilk adımı İçerik Bulutu’nun kullanıcı dostu arayüzü üzerinden yayıncı kaydı oluşturarak atabilirsiniz.
Organik trafik düşüşü yaşıyorsanız panik yapmanızı anlıyoruz çünkü bu daha az görünürlük anlamına geliyor. Ancak böyle bir durumda bunun gibi bir check-list bulundurmanız ve planlı bir şekilde ilerlemeniz organik trafiğinizin eski haline dönmesine yardımcı olacaktır.
Kaynak: https://www.wordstream.com/blog/ws/2018/07/13/organic-traffic-drops