organik tıklama oranı

Organik Tıklama Oranı Nasıl Artırılır?

Organik arama sonuçlarının ücretli reklamlar, bilgi grafikleri, öne çıkan snippet’ler ve daha fazlasıyla artan rekabeti son yıllarda organik tıklama oranının düşmesine neden olmuştur. 

Öyle ki SparkToro ve JumpShot tarafından yayınlanan bir rapor, Google aramalarının % 50’sinin tıklanmadığını gösteriyor.

organik trafik alma zorluğu

Bu verilere göre kullanıcılar herhangi bir web sitesine tıklamaya gerek duymadan, arama motoru sonuç sayfasında aradıklarını buluyor.

Dolayısıyla artık organik olarak üst sıralarda yer almak yeterli değil. Bağlantınızı gerçekten tıklamaları için arama yapanları ikna etmeniz gerekir.

Sıralamanızı ve dolayısıyla zaman içinde organik tıklama oranınızı artırmanıza yardımcı olacak ipuçlarına geçmeden önce iki noktaya dikkat çekelim.

  • Mobil ve masaüstü deneyiminizi karşılaştırın

Search Console’da ‘Arama Sonuçları’ raporunda tıklama oranını cihazlara göre karşılaştırın. 

Organik Tıklama Oranı Nasıl Artırılır?

Daha detaylı analiz için her bir cihazda farklı sorgular için tıklama oranlarını kontrol edin. Örneğin yukarıdaki raporda ‘mobil’ e tıkladığınızda mobil cihazlarda farklı sorgular için tıklama oranlarını görürsünüz. Bu sorgularda mobil arama sonuç sayfasının nasıl göründüğünü inceleyin. 

  • Site genelinden düşük ortalama tıklama oranına sahip sayfaları belirleyin

Google Analytics hesabınıza giriş yapın ve Edinme > Search Console > Açılış Sayfaları adımlarını takip edin.

1.  Tıklama oranı site ortalamasının altında olan tüm sayfaları dahil etmek için tıklama oranı filtresi ekleyin.

CTR_GoogleAnalytics.png

2. Ardından, ortalama konumu ilk sayfada olan tüm sayfaları filtreleyin.

Filter_GoogleAnalytics.png

Arama sonuçlarında ilk sayfada çıkan ve tıklama oranı site geneli tıklama oranı ortalamasının altında olan sayfalarınızın listesini görürsünüz.

LandingPagesResults_GoogleAnalytics.png

Şimdi bu gibi sayfaların tıklama oranını artırmak için yapılabileceklere geçelim.

1. Arama Amacına Uygun İçerikler Üretin

Tıklama oranınız düşükse yapılacak en önemli şeylerden biri  içeriğinizin kullanıcıların aradıklarıyla alakalı olduğundan emin olmaktır. 

Örneğin bir kullanıcı  ‘bluetooth hoparlör’ araması ile bluetooth hoparlör inceleme/yorumları arıyor olabilir ya da bluetooth hoparlör satın almak istiyor olabilir. Sorgunun arkasındaki arama amacını anlarsanız, içeriğinizi buna uyacak şekilde optimize edebilirsiniz.

kullanıcı arama amacı

Bu sorgu için arama amacının satın alma olduğunu görüyoruz. Diyelim ki bu sorguyu kullanarak arama yapanlar yorum/inceleme arıyor. O halde iyi bir başlık ‘2020’nin En İyi 10 Bluetooth Hoparlörü’ olabilir.

Kullanıcılar Google’da arama yapıp sitenizi bulduklarında, başlığınızın veya meta açıklamanızın gereksinimleriyle ilgili olmadığını görürse tıklamazlar. Birçok anahtar kelimenin arkasında çok sayıda anlam veya amaç vardır. Bu anahtar kelimelerde şu anda hangi tür sitelerin sıralandığını görün. Kendinize sorun: Sitemiz uygun mu?

Haftalık içerik pazarlaması bültenimizin 15. haftasında kullanıcıların arama amacına göre optimizasyonun nasıl yapılacağını ele almıştık. Buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

2. Arama Konumunuzu Yükseltin

Tüm tıklamaların % 31,7’si birinci konumdaki sonuca gidiyor. Bu nedenle tıklama oranını artırmak için sıralamanızı da yükseltmelisiniz.

Bu bağlamda hedef anahtar kelimelerinizde şu anda 2-5 konumlarında olan sayfalarınızı birinci konuma taşımak için çalışmanız gerekir.

Bunun en iyi yollarından biri o sayfalar için dış bağlantı elde etmektir. 

Diğer bir seçenek de arama sonuçlarındaki konumu iyileştiren, genellikle gözden kaçan bir faktör olan web sitesi hızını artırmaktır. 

Ayrıca o sayfalar için uygun yapılandırılmış veriler eklemek, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olabilir ve bu da daha iyi sıralamalara yol açabilir.

3. İlgi Çekici Başlıklar Yazın

“Nasıl Yapılır” Başlıkları Yazın

Arama sonuçlarında ‘Nasıl yapılır’ ile başlayan başlıkları meta açıklamadaki ‘öğren’ gibi ifadelerle devam ettirdiğinizde tıklama oranınız yükselir.

Soru Başlıkları Yazın

Soru içeren başlıklar kullanmak önemli bir trafik kaynağı olan sesli arama sonuçlarında üst sıralarda konumlanmanıza yardımcı olur.

İnsanların nişinizde sorduğu ortak soruları bulmak için anahtar kelime araştırması yapın ve “Ne”, “Nerede”, “Nasıl”, “Nerede” ve “Ne Zaman” gibi soru kalıplarını arayın.

Sosyal Kanıtı Dahil Edin

Sosyal kanıt içeren başlıklar daha sık tıklanma eğilimindedir, çünkü insanlar bu arama sonuçlarına sosyal kanıt içermeyenlerden daha fazla güvenme eğilimindedir.  Sosyal kanıt içeren bir başlığa örnek olarak ‘Uzmanlar Tarafından Önerilen En İyi 10 Pazarlama Kitabı’ verilebilir.

Topiko Kullanın

Akıllı içerik fikir motoru Topiko, özgün ve yaratıcı içerik fikirlerine ihtiyaç duyan İçerik Bulutu yayıncıları için geliştirildi. Topiko, markalara ve ajanslara, hedef kitlelerinin ilgisini çeken ve organik trafiklerini artıran içerik fikirleri bulma konusunda yardımcı olmayı amaçlar.

İçerik türüne ve beklentilerinize uygun olarak, profesyonel içerik üreticileri tarafından önerilen içerik fikirlerini değerlendirin, beğendiğiniz fikirleri ilgi çekici içeriklere dönüştürün.

https://www.icerikbulutu.com/topiko

Benzersiz Satış Teklifinizi Gösterin

Kullanıcıları tıklamaya ikna etmek için benzersiz satış teklifinizi göstermeye çalışın.

Örneğin, bir e-ticaret web siteniz varsa ve en önemli avantajlarınızdan biri ücretsiz gönderiminizse, ‘[Anahtar Kelime] Satın Alın | Ücretsiz Kargo | Şirket Adı’ şeklinde bir başlık kullanabilirsiniz.

Bana örnek gerek derseniz dikkat çekici başlık örneklerine yer verdiğimiz içeriğimize göz atın. 

4. Meta Açıklama

Web sitenize gelen trafiği artırmak için organik tıklama oranını artırmanın yollarından biri de sayfalarınızın her biri için özel, açıklayıcı meta açıklamalar yazmaktır.

Özel bir meta açıklama oluşturmazsanız Google, içeriğinizin bir parçasını otomatik olarak alır ve açıklama için kullanır. Çoğu zaman, bu açıklamalar pek bir anlam ifade etmeyecek ve mümkün olan en iyi açıklama olmayacaktır.

Siz de meta açıklamalarınızla ziyaretçilerin sayfada neler bekleyebileceğini açıklamak ve diğerlerinin yerine neden sizin sonucunuza tıklamaları gerektiğini anlatmak için kullanın.

Meta açıklamalarınızda hedeflediğiniz anahtar kelimeyi kullandığınızdan emin olun. Google bu anahtar kelimeleri daha belirgin gösterir ve bu da kullanıcıların dikkatini çekecektir.

örnek meta açıklaması

5. URL

Arama sonuçlarında varsayılan olarak görüntülenen bir başka öğe de URL’dir. URL’nizi optimize etmeniz tıklama oranlarınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

URL’niz hedeflediğiniz anahtar kelimeyi içermeli ve sayılar veya özel karakterler gibi gereksiz öğelere sahip olmamalıdır.

WordPress’de Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar adımlarını takip ederek URL yapınızı ayarlayabilirsiniz.

wordpress kalıcı bağlantı ayarları

6. SERP’te Daha Fazla Yer Kaplayın

Tıklama oranı optimizasyonu için başlık ve meta açıklama çalışması dışında SERP’te mümkün olduğunca fazla yer kaplamanızın yolu yapılandırılmış veriler uygulamasıdır.

Doğru uygulandığında tıklama oranınızı artırmanızı sağlar. Doğru uygulama ile kullanıcılar SERP’lerde sonuçlarınızı gördüğünde, yalnızca ürünlerin inceleme puanlarını ve fiyatlarını değil, görüntülerini ve ürün özelliklerini de görürler.

Bağlantı Linkleri

İçeriklerinize bir içindekiler tablosu ekleyin. Google bu bağlantıları arama sonucunuzun altına yerleştirecektir. Bu, içeriğinizin daha fazla yer kaplamasına ve SERP’de öne çıkmasına yardımcı olur. 

arama sonuçlarında görüntülenen bağlantı bağlantıları

Öne Çıkan Snippet

Öne çıkan snippet’i kazanmak organik tıklama oranınızı önemli ölçüde artıracaktır. Tüketicilerinizin sorduğu sorulara odaklanmak da bunu başarmanıza yardımcı olacaktır.

Organik Tıklama Oranı Nasıl Artırılır?

Site Bağlantıları

Organik tıklama oranlarını artırmak için diğer bir yol da site bağlantıları kullanmaktır. Site Bağlantıları, göz atan kişilerin web sitenizdeki en alakalı sonuca veya sayfaya atlamasına olanak tanır.

Organik Tıklama Oranı Nasıl Artırılır?

Bulunduğunuz sektöre özel yapılandırılmış veri türlerine buradan göz atabilir ve hemen uygulayabilirsiniz.

7. Yerel SEO Çalışmaları Yapın

Google’da arama davranışının ağırlığının mobile kaymasıyla Google arama sonuçlarının sunma şeklini değiştirdi.

Bu araştırmaya göre, arama sıralama faktörlerinde ‘yakınlık’ daha önemli hale geldi.

Bu nedenle tıklama oranlarını artırmak istiyorsanız yerel seo çalışmaları da yapmanız gerekiyor.

Kadıköy’de klima onarımı arayan bir müşteri “klima onarımı” veya “klima onarımı Kadıköy”  araması yapabilir.

Her iki aramada da çıkmak için yapabileceğiniz en basit uygulama işletmenizi Google My Business’a kaydetmenizdir.

yerel seonun önemi

Kullanıcılar işletmenizle alakalı anahtar kelimeler aradığında, harita konumunuz arama sonuçlarının üzerinde gösterilir ve kullanıcıları Google Haritalar’a yönlendirir.

Burada web site linkiniz, çalışma saatleriniz, konumunuz, yol tarifiniz ve telefon numaranız görünür.

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat