Samimi Bir İçerik Dili Size Nasıl Daha Fazla Kazandırır?
Bugün “dil”den bahsedeceğiz. Nasıl bir içerik dili kullanmanız gerektiğinden…
“Devrik cümleler kursak çok mu ciddiyetsiz olur?”
“Resmi veya akademik bir dil faaliyet alanımıza daha çok uymaz mı?”
“Biz finans sektöründeyiz, markamızın imaj ciddiyetini korumak için kullandığımız dil de ciddi mi olmalı?”
“Peki, hem eğlenceli hem samimi hem de profesyonel bir dil kullanamaz mıyız?”
“İçerik dili nasıl olmalı, nasıl bir hitap şekli kullanmalı?” diye düşünenleri, karar veremeyenleri şöyle alalım… Okuyucunuz sizden hangi dili bekliyor?
Öncelikle, geçmişte öğrendiğiniz bütün komposizyon bilgilerini unutmanızı veya akademik makalelerinizde kullandığınız dili bir kenara bırakmanızı tavsiye ediyoruz. Neden biliyor musunuz? Çünkü bunların içinde “ben, sen, biz, siz” yok. Yani bugün bir içeriğin sahip olması gereken başlıca unsurlar yok.
Artık tek taraflı iletişim değil; İnternet’le birlikte karşılıklı etkileşim dönemindeyiz. Yazdıklarınıza karşınızdakini de dahil etmeli, onları bilgilendirmeli, gerektiğinde eğlendirmeli, gerektiğinde onlara ilham vermelisiniz. Dolayısıyla blog, Facebook, Twitter ve diğer bütün içeriklerinizde okuyucunuz ile bağ kurmanız gerekir. Bu bağı da ancak samimi bir dil ile sağlarsınız.
Samimi Dilden Ne Anlamak Gerekir?
Samimi dil demek konuşma dili demek değildir. Profesyonellikten uzak dil hiç değildir. İçeriklerinizin dili hem samimi hem de gayet profesyonel olabilir.
Samimi dil demek dil bilgisi hataları içeren, bitmemiş cümleleri olan dil de değildir.
Samimi dil okuyucunuzun işini kolaylaştıracak, daha kısa cümleler, daha kısa paragraflar içeren dildir. Samimi dilin kullanıldığı bir metin beyaz alan konusunda oldukça cömerttir. Samimi bir dil bazen “biz”den ama daha çok “siz”den bahseder. Tıpkı iyi bir konuşmacının yaptığı gibi. Sizi anlattığına dahil eder. Size sorular sorar, düşünmenizi sağlar.
Samimi dilde etkileyici kelimeler kullanma kaygısı güdülmez. Basit, anlaşılır kelimeler vardır. Çünkü temel amaç okuyucuyu ağdalı kelimelerle etkilemek değil, onunla bağ kurmaktır.
İçeriklerinizde samimi bir dil kullanırken pekala cümlelerinize “ve”, “çünkü”, “ama”, “evet” kullanarak başlayabilirsiniz. Bunlar çoğu zaman okuyucunuzun işini kolaylaştırır.
Samimi bir içerikte emojiler bile yer alabilir. İçerik Pazarlamasında Emojilerin Kullanımı konulu yazımızda da belirttiğimiz üzere, emojiler verilmek istenen mesajın daha kolay ve daha çarpıcı şekilde anlatılabilmesinde etkilidir.
Samimi Dil Size Nasıl Kazandırır?
Hangi sektörde faaliyet gösterdiğiniz farketmez, profesyonel ama samimi tonda yazılmış bir içerik okuyucunuzun sizinle bağ kurmasını sağlar. İçerik pazarlamasını pazarlama stratejisine dahil eden herkesin bilmesi gereken nokta da işte budur: Hedef kitleniz sizi tanımaya, sizden hoşlanmaya, size güven duymaya başladıkça ürün/hizmetlerinizi satın alacaktır.
Samimi bir dil kullanmazsanız hedef kitlenizle konuşuyormuş gibi değil de, siz anlatıyormuşsunuz onlar dinliyormuş gibi bir izlenim yaratırsınız. Resmi bir dil veya sıkıcı, teknik ifadelerin bolca kullanıldığı bir dil siz farkında olmadan hedef kitlenizle aranızda mesafe yaratır.
Nasıl Daha “Samimi” Olabilirsiniz?
Bir örnekle başlayalım:
“Sunduğumuz hizmetten yararlanan herkese teşekkür ederiz. Yorumlarınızı bekliyoruz.”
“Hizmetimizden yararlandınız mı? Çok teşekkür ederiz. Eğer hizmetlerimizle henüz tanışmadıysanız da hâlâ şansınız var.”
Birinci ve ikinci örnek arasındaki en temel fark, sizin de göreceğiniz üzere, ikinci örneğin “siz”i kullanarak ve soru sorarak hitaba okuyucuyu da dahil ediyor olmasıdır. Oysa ilk örnekte “herkese” teşekkür edilerek, okuyucu ile araya mesafe konmuştur. Okuyucunun ikinci “Call to Action”a tepki verme olasılığı daha yüksektir.
Profesyonel ama samimi bir içerik dili ile içerik üretmek için:
1. Tanımadığınız, belirsiz kişilere hitap ediyormuş gibi değil de; sanki tanığınız, bildiğiniz bir kitleye hitap ediyormuş gibi yazın.
2. Uzun paragrafları, uzun cümleleri terk edin. İçerikte beyaz alanlara yer vermek konusunda cömert olun.
3. Kesik cümleler anlatımı çoğu zaman dinamik kılar. Uzun cümleler kurmanız gerektiğinde bile onu ikiye, üçe ayıracak bir yol bulun.
4. Gerekiyorsa cümlelerinize “ve”, “evet”, “çünkü” ile başlayabilirsiniz.
5. Soru sorun. İyi bir içerikte okuyucusunu anlatıma dahil eden sorular vardır. Bir araştırmaya göre, soru şeklindeki tweetler, diğer tweetlere göre 2 kat fazla tıklanmaktadır. Sorular, okuyucunuzla bağ kurmak ve onları ikna etmek için ideal bir yoldur.
6. Bir cümlelik paragraflar oluşturabilirsiniz. Bazen tek cümlelik paragraflar vurgulamak istediğiniz unsurları daha iyi vurgulamanıza yardımcı olur.
7. Sade, anlaşılır kelimeler kullanın. Sadelik basitlik demek değildir. Sade bir anlatım oluşturabilmenin çoğu zaman daha zor olduğunu unutmayın.
8. Örnekler, benzetmeler, metaforlar dilinize samimiyet katar. Özellikle hukuk, finans, sigortacılık gibi teknik ifadelerle kolayca sıkıcı hâle dönüşebilecek sektörler söz konusu olduğunda bolca örnek, metafor kullanın.
Unutmayın! İnsanlar “Araba lastiğinin nasıl değiştirileceği” konusunda bir diyaloğa girmeyi, “Araba lastiğinin nasıl değiştirileceği” konusundaki bir kılavuzu okumaya tercih ederler. Siz o sıkıcı kılavuz değil; diyaloğun karşı tarafındaki kişi olun.
Youtube kanalımızdaki bu video da ilginizi çekebilir.
Daha Önceki İçeriklerimize Göz Atın!
Markanızın Sosyal Medya Etkileşimini Artırmak İçin İpuçları
Markanızın Hikayesini Etkili Şekilde Anlatmanın Püf Noktaları