search generative experience

Search Generative Experience Nedir?

Yapay zekanın hayatımıza hızla adapte oluşu, her geçen gün yeni uygulama alanlarını da beraberinde getiriyor. Yapay zeka dünyasının önemli markalarından biri olan Google, 2023 I/O etkinliğinde açıkladığı Search Generative Experience ile köklü bir değişimin sinyallerini verdi. Daha önce de interaktif ve yapay zeka destekli geliştirmelere imza atan teknoloji devi, Search Generative Experience ile arama deneyimimizi kökünden değiştirmeye hazırlanıyor. Gelin, yapay zekanın arama motorlarına entegre olacağı SGE ile bizi bekleyen yenilikleri birlikte inceleyelim.

Search Generative Experience Nedir?

Search Generative Experience ya da kısa adıyla SGE, Google’ın arama sonuçlarında kullanıcılara yapay zeka destekli doğrulama ve içerik oluşturma gibi geliştirmeler sunduğu bir platform veya sürüm olarak tanımlanabilir. Geleneksel arama motoru prensiplerinden farklı olarak anlık görüntülere ve verilere ait doğrulama kaynakları sunma, etkileşimli arama gerçekleştirme ve yapay zeka içerikleri oluşturma gibi gelişmiş özelliklere sahip olan SGE özel bir yapay zeka sistemine sahiptir.

search generative ai nedir

Özellikle yazılım geliştiricilerin ve pazarlama uzmanlarının merakla beklediği ve deneyimlediği SGE, dikey arama olarak da adlandırılan belirli bir konuya yönelik arama yöntemini yapay zekanın gücüyle birleştirecek. 

Çok daha hassas arama sonuçlarıyla karşılaşacağımız sürümde, aradığımız bilgilere ait çok daha sezgisel sonuçlar ve bizzat yapay zeka tarafından oluşturulan içerikler, arama deneyimimizi büyük orana zenginleştirecek. ChatGPT’ye benzer şekilde direkt olarak diyalog tabanlı bir arama deneyimi de sunması beklenen Search Generative Experience, farklı veri türlerini tek bir snippet bölümü üzerinde kullanıcılara sunabilecek.

Google, Generative AI ile Aramayı Nasıl Geliştiriyor?

Geleneksel arama motorlarının çalışma prensiplerinden farklı olarak gücünü yapay zekadan alan SGE, standart veri kaynaklarındaki sonuçları kullanıcının sunduğu alakalı bilgilerle sıralamak yerine, sorgu kaynakları hakkında devasa miktarda veriyi öğrenerek kullanıcılara çok daha gelişmiş bir arama deneyimi sunmayı amaçlar. Arama sorgusuyla birlikte sade bir sonuç ekranında konuyla ilgili öne çıkan kaynakları sıralayan SGE, bir snippet içerisinde konuyla ilgili kendi oluşturduğu içeriklerde birden fazla kaynağa atıfta da bulunabilir. 

Bu yönüyle SERP gibi sıralama faktörlerinde de önemli değişiklikler yaşanmasını sağlayabilecek olan SGE, Google’ın organik arama ve ücretli reklam politikalarını da bu değişime dahil edebilir. Google’ın ücretli reklam gelirlerindeki azalma ve kaliteli içerik konusunda attığı adımlar, Search Generative Experience dinamikleriyle bir araya geldiğinde ne olacağını merak ediyor olabilirsiniz. Gelin, Generative AI’ın arama sonuçlarını nasıl değiştirebileceğine daha detaylı bir şekilde göz atalım:

Organik Arama Sonuçları ve Generative AI

Son dönemlerde Google’ın özgün ve faydalı içeriklere ne kadar önem verdiğini pek çoğumuz biliyoruz. Bilgi çağında kullanıcıların en faydalı ve doğru bilgiye ulaşmasını destekleyen Google, her algoritma ve güncellemede bu konuya dair önemli adımlar atmayı sürdürüyor. Generative AI da buna bir istisna değil. İlk arama sorgularında AI tarafından oluşturulan sonuçlara yer verilmesi, ilk etapta kullanıcıların Google’dan ayrılmadan aradığı bilgiye ulaşmasını sağlayarak web sitesi trafiklerinde bir azalma yaşanması ihtimalini ortaya çıkarabilir. Ancak kullanıcının konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için ziyaret edebileceği kaynaklar sunan Generative AI, bu kaynakları seçme konusunda çok daha titiz olacak. 

Faydalı içeriklerin tespit edilmesi konusunda daha seçici hale gelen Google, yeni sürümle birlikte konuyla ilgili en faydalı ve doğru içeriği sunan web sitelerine öncelik vermeyi sürdürecek. Ayrıca web sitesi trafiklerinin daha verimli hale geleceğini söylemek de mümkün. Kullanıcılar ilk arama sorgusunda ihtiyaç duyacağı bilgiye ulaşabilse de, bir sonraki adım olarak kaynaklara yönelen kullanıcılar büyük olasılıkla hedef web sitesinde daha fazla etkileşim kurabilir. Bu durum özellikle online alışveriş ve e-ticaret siteleri için daha büyük bir öneme sahip. 

Ücretli Reklamlar ve Generative AI

Ücretli reklamlardan devasa bir gelir elde eden Google’ın gelecekte de bu reklamları sürdüreceği açıkça ortada. Üstelik e-ticarette artan global rekabet ortamı ve yapay zeka, Google’ın gelecekte reklamlardan daha fazla gelir elde etmesini bile sağlayabilir. Ücretli reklamlarda artan tık başına maliyetler, markalar için negatif bir senaryo olarak öne çıksa da, yapay zekanın hassas hedeflemeleri ve kullanıcı alışkanlıklarını öğrenebilmesi sayesinde reklamların daha etkili bir hale getirilmesi mümkün.

Geleneksel ücretli reklamlardaki algoritmaların aksine kullanıcı davranışları hakkında daha gelişmiş sonuçlar üretebilecek olan Generative AI, reklamlar için harcadığınız bütçeyi çok daha verimli bir şekilde kullanabilir. Bu sayede daha fazla ücret ödeseniz de markanız için potansiyel müşterilere ulaşma şansınız da giderek artabilir. Üstelik Generative AI’ın sunduğu yapay zeka içerikler, pazarlama kampanyalarınızı oluşturma ve ürünlerinizi pazarlama konusunda da size büyük bir maliyet avantajı sağlayarak bu dezavantajın etkilerini hafifletebilir.

Search Generative Experience Özellikleri

Gün geçtikçe klasik arama motoru özelliklerini ve alışılmış kalıpları geride bırakan Google, teknolojinin gelişmesi ve kullanıcı alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte kendini de bu değişime adapte etmeyi başardı. Rich Snippets, ve Google Perspectives gibi kavramlarla birlikte milyonlarca metin tabanlı sayfa yerine kullanıcılara daha faydalı bilgiler ve farklı içerik türleri sunan Google, Search Generative Experience ile bunu bir adım öteye taşımayı planlıyor. 

generative ai

Aslında uzun yıllardır yapay zekayı arama motoru özelliklerinde başarılı bir şekilde kullanan Google, sesli arama sonuçlarındaki ses tanıma ve öğrenme özelliklerinden dil çevirilerine kadar pek çok alanda yapay zekaya başvuruyor. SGE ile birlikte yapay zekayı tüm platformun merkezi haline getirerek bugüne kadarki en gelişmiş ve sezgisel deneyimi sunmayı hedefliyor. Makine öğrenimi, LLM ve NLP gibi öğrenim yöntemleri ve modelleri kullanan SGE, yalnızca bilgiye ulaşmayı değil, arama sorgusu doğrultusunda kullanıcıların çok daha fazlasını keşfetmesini sağlayabilir. Ancak tam da bu noktada SGE’nin avantaj ve dezavantajlarına göz atmakta fayda var.

Search Generative Experience Avantajları

Google Search Generative Experience elbette ki avantajlarıyla öne çıkan bir sürüm olacak. Kullanıcılara sunacağı faydalar ve geleceğin trendlerine yön verme potansiyeli, yapay zeka destekli arama motorlarının dünya çapında etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayabilir. SGE’nin başlıca avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yapay zeka desteğiyle kullanıcılara arama sorgusu hakkında daha detaylı ve doğru sonuçlar sunabilir.
  • Dikey arama özellikleri sayesinde arama sorgularında sezgisel sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olabilir.
  • AI içerikler sayesinde özellikle markalar ve içerik üreticileri için daha zengin bir arama motoru deneyimi sunabilir.
  • Bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi ve kaliteli içeriğin öne çıkarılmasında fayda sağlayabilir.
  • Web sitelerinin yanı sıra web uygulamalarında ve aplikasyonlarda daha geniş bir kullanım alanının önünü açabilir.
  • Diğer yapay zeka teknolojileriyle entegre şekilde çalışarak günlük hayatta kullanıcılara daha zengin bir deneyim sunabilir.

Search Generative Experience Dezavantajları

Son zamanlarda yapay zekanın faydaları kadar zararları ve potansiyel tehlikeleri de sıkça dile getirilmeye başlamışken SGE’nin olası dezavantajlarına da değinmemek olmaz. Teknoloji şirketlerinin ve büyük markalarının yapay zekaya ve yapay zeka tarafından üretilen içeriklere karşı tutumları değişiklik gösterse de, yapay zekanın temelinde yer aldığı SGE’nin başlıca dezavantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Generative AI tarafından üretilen içerikler, henüz insan yaratıcılığını taklit edemediği için çoğu senaryoda yetersiz kalabilir.

Okuma Önerisi: ChatGPT’ye Ürettirilmiş İçerikler Nasıl Ayırt Edilir?

  • Derin öğrenim metotlarında sunulan kaynakların yetersiz veya yanlış olması, Generative AI’ın da bazı konularda ön yargılı ve hatalı bir yaklaşım sergilemesine neden olabilir.
  • Yapay zeka modelleri devasa miktarda veriyi saniyeler içinde öğrenerek bu alanda çalışabilir. Ancak oldukça niş konularda yeteri kadar kaynak ve verinin olmaması, Generative AI’ın bazı senaryolarda yetersiz kalmasına neden olabilir.
  • Yapay zeka konusunda en büyük tartışma konularından biri olan etik kaygı ve AI Content, kullanıcıları yanıltmaya yönelik içeriklerin oluşturulmasına neden olarak platformun kötüye kullanımının önünü açabilir.

Okuma Önerisi: AI Content: Avantajları ve Dezavantajları

Elbette ki olası dezavantajların büyük bir kısmının ilerleyen yıllarda çözüme kavuşturulabileceğini unutmamakta fayda var. Nitekim Google ve OpenAI gibi yapay zeka alanında önemli çalışmalara imza atan şirketler, yapay zekanın etik kullanımı ve kontrolü konusunda etkili uygulamalar geliştirmeyi başarıyor. Ancak yerel ve uluslararası yasaların yapay zekanın kullanımı konusunda henüz net çerçeveler sunmadığı ve bu alanda doğabilecek hukuki sorunların belirsizliğini koruduğu da unutulmaması gereken bir gerçek.

Markalar, kullanıcılar ve bağımsız içerik üreticileri olarak gelecekte yapay zekanın adil ve doğru kullanımı konusunda atacağımız adımlar, Search Generative Experience ve diğer tüm yapay zeka uygulama ve platformlarının kullanıcı yararına kullanılarak fayda sağlamasını mümkün kılabilir. 

Generative AI ile Alışveriş Deneyimi

Search Generative Experience ile birlikte kullanıcıları bekleyen en önemli özelliklerden biri de online alışveriş deneyimi. E-ticaret sektöründe köklü bir değişimin adeta habercisi olan SGE sayesinde kullanıcılar artık alışveriş sırasında fiyat, özellik, puanlama gibi bilgilerin yanı sıra lokasyon tabanlı arama sonuçları ve çok daha kişiselleştirilmiş sonuçları görüntüleyebilecek. Örneğin niş bir moda ürünü hakkında bir araştırma yapıyorsanız belirli desenler, kumaş türleri ve stillerle aramanızı filtreleyerek tam olarak aradığınız ürünlere daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Tek bir sonuç paneli üzerinden aradığınız ürünlerle birlikte kullanabileceğiniz ürün önerilerini de yapabilen SGE, online alışveriş deneyimini farklı bir boyuta taşıyabilir.

AI destekli içerikler sayesinde ürünlerin anlık olarak denenebilmesi ve önizlemesinin gerçekleştirilmesini de mümkün kılan SGE, gelecekte alışveriş alışkanlıklarını büyük oranda değiştirebilir. Sürekli olarak değişen ve gelişen yapay zeka sayesinde güncellik konusunda da önemli bir avantaj sunan SGE, alışveriş deneyiminde kullanıcılara en güncel görüşleri ve bilgileri sunabilir. 

Bu noktada e-ticaret sitesi sahiplerinin ve online satış gerçekleştiren markaların web sitelerini güncel tutmaları ve ürünleri hakkında faydalı ve ayrıntılı bilgiler sunmaları, SGE ile birlikte kullanıcılara daha görünür olma ve organik trafiklerini artırma fırsatı yaratabilir. Kullanım amaçlarına uygun arama sorgusu gerçekleştiren kullanıcıları hedeflemek, bu konuda doğru bir strateji olabilir. Örneğin kamp seyahatlerinde kullanılabilecek aksesuar ürünleriyle ilgili arama yapan bir kullanıcı için bu ürünlerin kullanım alanlarını deneyim ve farklı bakış açılarıyla aktarmak, Search Generative Experience için bir kaynak olarak gösterilmenizi ve SEO performansınızı destekleyebilir. Kısacası söz konusu online alışveriş olduğunda SGE için güncel kalmayı ve müşterileriniz için kaliteli içerik sunmayı unutmayın.

Tüm bu yönleriyle Google Search Generative Experience, şimdiden dünya genelinde merakla beklenen bir güncelleme olmayı başardı. Şimdilik sınırlı erişime sunulan ancak ilerleyen günlerde tüm dünyanın kullanımına sunulacak olan SGE, yapay zekanın gelişmiş özellikleriyle birlikte hayatımızı kolaylaştırmayı ve arama deneyimimize bambaşka bir boyut kazandırmayı başaracak.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat