En Sık Yapılan 10 SEO Hatası
Rekabetin günden güne artmasıyla birlikte reklam faaliyetlerinden oluşan maliyetler, işletmeler için büyük yük oluşturmaktadır. Rekabette kendilerine alan oluşturmak isteyen işletmeler için organik sonuçlarda üst sıralarda yer almak önemli geldi. Bu sebeple işletmelerin SEO’ya verdiği önemin arttığı söylenebilir.
Marka bilinirliğinin artırılması ve yeni müşteri edinimi için işletmelerin en çok efor harcadığı SEO çalışmalarının başında ise “Content (içerik)” yer alıyor. Çoğu marka son yıllarda web sitelerindeki blog bölümünü aktif tutarak düzenli olarak içerik paylaşmaya devam ediyor.
İçerik tarafına yoğunlaşan çoğu markanın gözden kaçırdığı en önemli nokta ise SEO’nun aslında bir bütün halinde uygulanması gerektiğidir. Düzenli olarak içerik tarafına yatırım yapan markaların web sitelerindeki SEO hataları, onların SEO’dan alabilecekleri verimi büyük oranda düşürmektedir.
Bu içerikte, en sık karşılaşılan SEO hatalarını ve bunların çözümlerini sizlerle paylaşacağım. Sizler de bu hataların kendi web sitelerinizde var olup olmadığını kontrol edebilir ve web sitenizin SEO performansını ölçebilirsiniz.
Site Hızının Yavaşlığı
Arama motorlarının kullanıcı deneyimini yüksek tutmak için göz önünde bulundurduğu sıralama faktörlerinin başında “site hızı” yer alıyor. Google, Bing, Yahoo ve diğer arama motorları kullanıcılarının aradıkları içeriklere hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlamak için hızlı sayfaları daha üst sırada konumlandırırken yavaş siteleri daha alt sıralara yerleştiriyor.
Sayfa hızı periyodik olarak kontrol edilmesi gereken bir SEO metriği olmakla birlikte eğer içeriklerinizin arama motorlarında indekslenmediği/geç indekslendiğini veya alt sıralarda gösterildiğinden şikayetçiyseniz mevcut sayfalarınızın hızını kontrol etmelisiniz.
Sayfa hızlarınızı PageSpeed Insight, GTmetrix ve Google Search Console üzerinden ücretsiz olarak kontrol edebilirsiniz.
Şekil 1: Google Search Console site hızı hatası
Özgün Olmayan İçerikler (Duplicate Content)
Arama motorlarının sıralama faktörleri arasında en yüksek öneme sahip kriterlerden bir diğeri ise “içeriğin özgünlüğü”dür. Bu sebeple web sitenizde yayınladığınız içeriklerin sayısından çok bu içeriklerin ne kadar özgün olduğu önemlidir. Yayınlanan kopya içerikler, sayfanızı ziyaret eden arama motorlarının botları tarafından tespit edilerek arama sonuçlarında gösterilmesi engellenmektedir.
Ayrıca kopya içerik yayınlayan web sitelerinin arama motorları tarafından cezalandırıldığı da bilinmektedir. Bu sebeple eğer websitenizde çok sayıda kopya içerik varsa bu diğer özgün ve kaliteli içeriklerinizin de indekslenmemesine neden olabilir.
Google Search Console 🡪 Kapsam 🡪 “Hariç bırakıldı” bölümünden Google tarafından kopya olarak algılanan sayfalarınızı kontrol edebilirsiniz.
Şekil 2 Google Search Console kopya içerik uyarısı
Ayrıca her ne kadar içeriğinizin özgün olduğunu düşünüyor olsanız da, yayınlamadan önce özgünlük testine sokarak içeriğinizin özgünlüğünü kontrol edebilirsiniz.
Başlık Etiketlerinin Yanlış Kullanımı
Kaliteli içerik üreten markaların yaptığı yaygın hatalardan bir diğeri ise içeriğin yayınlanırken başlık etiketlerini yanlış kullanılmasıdır. İçeriğin hedef kitleniz açısından okunabilirliği ne kadar önemliyse arama motoru botlarının bu içeriği doğru değerlendirmesi bir o kadar önemlidir.
Başlık etiketleri, kullanıcı deneyimini ve okuma kolaylığını iyileştirmenin yanı sıra, arama motorlarının içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamalarına da yardımcı olur. Doğru başlık etiketlerinin kullanımı, sayfanızın içeriğinin arama motoru botları tarafından doğru değerlendirilmesini ve üst sıralarda konumlandırılmasını sağlar.
Not: Başlık etiketleri H1, H2, …, H6 şeklindedir. H1, ana başlık görevi görür ve her sayfada sadece 1 tane olmalıdır. Alt başlıklarınızı ise H2, H3 ve H4 olarak konumlandırmalısınız.
Meta Etiketlerinin Olmaması & Yanlış Kullanımı
Meta etiketler; arama motorlarına ve web sitesi ziyaretçilerinize sayfanız hakkında bilgi verdiğiniz görünmez SEO etiketleridir. Arama motorlarının yüksek öneme sahip sıralama faktörleri arasında yer alan meta etiketler, arama yapanların siteniz hakkında bilmesi gereken bilgilerin kısa ve kullanışlı bir şekilde önceden görüntülenmesini sağlar.
Sayfalarınızda <head> bölümünde bulunması gereken meta etiketleri aşağıda görüntüleyebilirsiniz. Eğer websiteniz WordPress tabanlı ise Yoast SEO gibi bir eklenti ile herhangi bir kod bilgisine gerek kalmadan SEO açısından gerekli etiketleri kolayca yönetebilirsiniz.
<meta name=”description” content=”Anahtar kelimenize yer vererek sayfanızı tanıtacağınız 130-160 karakterlik metin”>
<meta name=”Title” content=”40-60 karakterlik sayfanızın başlığı”>
Not: Meta etiketlerinizi eğer manuel olarak eklemezseniz arama motorları sayfanız içerisinden otomatik olarak metinler almaktadır. Meta etiketlerinin doğru şekilde manuel oluşturulması otomatik oluşturulmaya kıyasla SEO açısından daha iyidir.
<meta name=”robots” content=”index, follow” /> 🡪 Robots etiketi, websitenizi arama motoru botlarının taraması için kullanılan etikettir. Eğer arama motoru tarafından indekslenmemesini istediğiniz sayfalar varsa “noindex, nofollow” olarak bu kısımları düzeltebilirsiniz.
Görsellerde Eksik “alt” Etiketi
“İçerik” kavramını sadece yazı olarak düşünmek yanlış olur. Arama motorlarının “Görseller” bölümü de trafik alabileceğiniz değerli alanlar arasındadır. Web Sitenize görsel eklerken “alt” etiketi içerisine görselinizi tanımlayan kelimeler eklerseniz arama motorları bu görseli ilgili arama sonuçlarında kullanıcılara gösterecektir.
Not: Alt etiketi olmayan görseller arama motorları tarafından ilişkilendirilemeyeceğinden dolayı “Görseller” bölümünde gösterilemez. Görsellerinizin “alt” etiketlerini saniyeler içinde doldurarak görsel üzerinden trafik almanız mümkündür..
Site İçi Linklemenin İhmal Edilmesi
Site içi linkleme, websitenizdeki bir sayfadan websitenizdeki diğer bir sayfaya link verme işlemidir. Çoğu marka içeriklerini oluştururken site içi linkleme işlemini göz ardı etmektedir. Doğru bir linkleme stratejisiyle website ziyaretçilerinizi ilişkili içeriklerinize yönlendirebilir ve böylece ziyaretçinin site içi ziyaret süresini artırabilirsiniz. Bu doğrudan “Hemen Çıkma Oranı” ile de ilişkilidir. Hemen çıkma oranının düşük veya yüksek olması SEO açısından önemli bir kriterdir.
Mobil Kullanılabilirlik Sorunları
Mobil kullanım oranı son 10 yılda sürekli artış göstermektedir. Artık hepimiz, saniyeler içerisinde telefon ve tabletler aracılığıyla arama motorlarında sorgu yapabiliyoruz. Kullanıcılarına her zaman iyi bir deneyim sunmayı amaçlayan arama motorları da bu sebeple mobil cihazlara uyumlu olmayan websiteleri cezalandırmaktadır.
Web sitenizin responsive problemleri olup olmadığını Google Search Console üzerinden kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Responsive problemlerinizi çözdükten sonra sayfalarınızın performanslarını ölçümlemeyi ihmal etmeyin.
Şekil 3 Google Search Console mobil responsive hatası
Bozuk Linkler Yüzünden Oluşan 404 Hataları
Sıkça karşılaşılan SEO hatalarından bir diğeri ise markaların web sitelerindeki URL’leri sıkça değiştirmesidir. Arama motorlarının sayfaları URL’ler üzerinden indekslediği unutulmamalıdır. URL değişiklikleri yaparken eğer yönlendirme yapmazsanız ziyaretçilerinizin ve arama motoru botlarının “404 hatası”yla karşı karşıya gelmesine neden olabilirsiniz. Çok sık URL değişikliği yapılması yanlış olmakla birlikte eğer bir URL değişikliğine ihtiyaç varsa eski URL’in yeni URL’e yönlendirilmesi unutulmamalıdır.
Robots.txt ve Sitemap Dosyalarının Eksikliği
Robots.txt ve sitemap.xml, arama motorlarının web sitenizi daha iyi anlamasına ve doğru şekilde dizine eklemesine yardımcı olabilecek temel dosyalardır. Bu dosyalar aracılığıyla web sitenizin nasıl taranacağı ve nihayetinde dizine ekleneceği konusunda yönlendirmeler yapabilirsiniz. Bu da genel SEO’nuz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. Eğer websitenizde bu dosyalar yoksa veya yanlış içeriğe sahip ise web sitenizde indeks problemleri ile karşı karşıya gelmeniz muhtemeldir.
SEO Kısa Vadede Sonuç Alınabilecek Bir Yöntem Değildir!
Arama motoru optimizasyonu çoğu zaman kısa vadede sonuç getiren bir strateji olmadığı bir gerçektir. SEO çalışmalarınızdan fayda sağlamak ve bir ilerleme elde etmek için istikrarlı bir şekilde çalışılması gerekir. SEO ile yeni tanışan markaların en sık yaptığı hatalardan biri de kısa vadede sonuç alamayınca SEO çalışmalarını bırakmalarıdır.
Bu sebeple SEO stratejinizi uzun vadeli ve istikrarlı olacak şekilde planlamanız gerekmektedir. İstikrarlı SEO çalışmaları websitenizi günden güne arama motorlarında daha görünür hale gelmesini sağlayacaktır. Bu, markanız için önemli anahtar kelimelerde üst sıralarda yer almanız anlamına gelir.
Bu süreçte SEO çalışmalarınızdan maksimum verimi almak için:
- Web sitenizi teknik SEO kriterleri açısından uygun hale getirin.
- Anahtar kelime stratejinizi planlayın.
- Kaliteli içerikler oluşturun, performansı düşük içeriklerinizi optimize edin.
- Web sitenizi farklı cihaz ve boyutlar için “responsive” hale getirin.
- Domain kalitesi yüksek sitelerden sizin sitenize linklemeler yapılmasını sağlayın.
- Periyodik olarak “SEO Audit” gerçekleştirerek hataları tespit edin ve düzeltin.