kim bu içerik bulutu içerik üreticileri

Kim Bu İçerik Bulutu İçerik Üreticileri? – 13

1. Röportaja başlamadan önce bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhabalar. İki yılı aşkın süredir İçerik Bulutu’na içerik üreticisi olarak katkıda bulunuyorum. Lisansüstü eğitimime devam ediyorum ve bir vakıf üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. İstanbul’da yaşıyorum. Bisiklet sürmeyi ve arkadaşlarımla hem İstanbul’da hem de İstanbul dışında yemek turları yapmayı seviyorum. İyi bir okuyucuyum, farklı kaynaklardan beslenmeye çalışıyorum. 

2. Eğitiminizi nerede ve hangi uzmanlık alanında tamamladınız?

Eğitimimi İstanbul’da bir vakıf üniversitesinde iletişim bilimleri ve medya alanında tamamladım. Daha sonra aynı alanda İstanbul Üniversitesinde lisansüstü eğitimime başladım ve şu an söz konusu eğitim sürecim devam ediyor. 

3. icerikbulutu.com ile tanışmanız ve içerik üretimine başlama sürecinizden bahseder misiniz? Hikayenizi dinlemek isteriz. 

İçerik Bulutu ile açıkçası biraz tesadüfi şekilde tanıştım. Bir arkadaşım rutin sohbetlerimizden birinde İçerik Bulutu’ndan bahsettiğinde dürüst olmak gerekirse işleyiş ve çalışma şartlarıyla ilgili soru işaretlerim oluşmuştu çünkü freelance çalışma tarzını daha önce hiç deneyimlememiştim. Aklımda bu soru işaretlerinin oluşmasında devlet memuru bir ailede yetişmenin de payı olduğunu düşünüyorum. Sistem, ilk duyduğumda bana yabancı gelmişti fakat başvuru yaptım ve yazmayı sevdiğim için kabul edildiğim takdirde içeride çok zorlanmayacağımı düşünüyordum, nitekim öyle de oldu.

4. İlk içeriğinizi üretmeden önce endişeleriniz var mıydı?

Bir önceki soruda bıraktığım yerden devam edeyim. Yazmayı seviyorum. Yazabileceğimi biliyordum ama her ne olursa olsun bugüne kadar yazmadığım metinler yazmam isteneceği için endişem yoktu diyemem. Aklımda süreç nasıl işleyecek, editörler nasıl kontrol ediyor gibi birtakım sorular vardı. Fakat ilk birkaç içerikten sonra bu endişeler ortadan kalktı. Tabii ki bazen içerik üretimiyle ilgili fikir ayrılığı yaşadığım editörler oldu ama bunun da çok doğal olduğu kanısındayım. Farklı fikirler ve bu farklı fikirlerden doğan tartışma ortamı yok sayılırsa herhangi bir işi geliştirmek bence mümkün değil. İçerik Bulutu’nda bu açıdan iyi bir ortam olduğunu söyleyebilirim.

5. İçerik üreticisi olarak uzman olduğunuz ve profesyonel olarak içerik ürettiğiniz alanlar nelerdir?

İçerik Bulutu’nda şu an ağırlıklı olarak proje bazlı içerik üretiyorum. Düzenli olarak teknoloji, telekomünikasyon ve yazılım firmaları için içerik üretiyorum. Yine uzun soluklu banka projelerinde içerik üreticisi olarak rol alıyorum. Fakat bunların dışında topluluk yöneticimizin üretimine destek vermemi rica ettiği içerikler olduğunda da uygunluk durumuma göre katkıda bulunmaya çalışıyorum.

6. Uzmanlık alanınıza uygun içerikler üretiyorsunuz. Sizce bunun içeriğin kalitesine nasıl bir etkisi oluyor?

Uzmanlık alanına uygun içerikler üretmenin iki temel avantajı var: Birincisi uzman olduğunuz bir konuda yazdığınız için kendinizi daha rahat hissediyorsunuz ve işin anlatım dili tarafına daha çok odaklanabiliyorsunuz. Böylece daha akıcı içerikler üretiyorsunuz. İkincisi ise uzmanlık alanınızda ürettiğiniz içeriklerde yayıncıyla herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz yok denecek kadar az. Çok iyi bildiğiniz bir konuda içerik ürettiğiniz için kalite yükseliyor, bu da tüm paydaşların beklentisinin karşılanmasını kolaylaştırıyor.

7. Bir içeriği kaliteli yapan unsurlar nelerdir sizce? İyi içerik nasıl yazılır?

Anlatım dili, formata uygunluk, dil bilgisi kurallarına uygunluk ve akıcılık. Bir içeriği kaliteli yapan unsurlar bence bunlar. Markanın diline uygun bir metin hazırlamanız gerekiyor fakat bunu yaparken ürünün ya da servisin dilini de markanın dili içine doğal şekilde yerleştirmeniz şart çünkü her ürünün ayrı bir dili, ayrı bir dokusu var. Örneğin aynı yayıncıya üretirken bir sigorta ürünü ile bir kredi ürününü aynı anlatım diliyle yazmamalısınız. Bunların dışında iyi içerik yazmanın en temel kurallarından biri de araştırma yapmak. Özellikle yazılım, telekomünikasyon ve teknoloji alanlarında bugün sadece Türkçe kaynakları tarayarak iyi içerik yazmak pek mümkün değil. Bu nedenle İngilizce kaynakları mutlaka incelemek gerekiyor. 

8. İçerik yazarken en çok nelere dikkat ediyorsunuz?

Yayıncı benden ne istiyor, anlatım dilim akıcı mı, marka dili ve benim yarattığım ürün dili uyumlu mu? Temelde bu üç soruya dikkat ediyorum. Akıcılık çok önemli zira web sitesindeki metni okurken okuyucunun dikkatinin dağılmaması gerekiyor. Bir noktada bu içeriklerle internet kullanıcılarının dikkat ekonomisindeki paylarından pay almaya çalışıyoruz ve bunu yaparken akıcı olmak zorundayız. Son olarak dil bilgisi kurallarına çok dikkat ediyorum, editörlere mümkün olduğunca hatasız bir metin göndermeye çalışıyorum.

9. Daha çok hangi içerik türlerini üretmeyi seviyorsunuz?

Bu konuda blog, tanıtım metni ya da ürün tanıtımı gibi bir ayrımım yok. Üreteceğim içerikleri seçerken içerik talebine ve markanın talep ettiği anlatım diline dikkat ediyorum. Bunlar benim tarzımla uyuşuyorsa severek üretiyorum. 

10. Ürettiğiniz içeriklerin sizi hangi yönlerde geliştirdiğini düşünüyorsunuz?

Bildiğim bir alanın içinde bilmediğim ürün ve servislerle karşılaştığım durumlarda yaptığım araştırmalar yeni şeyler öğrenmemi sağlıyor. Örneğin bir yayıncıyla çalışırken veri güvenliğine dair birçok yeni şey öğrendim ve bu da aslında bireysel gelişim için oldukça önemli. Bir de tabii yeni anlatım dilleri geliştirme konusunda farklı yayıncılarla çalışmanın çok yararlı olduğunu söyleyebilirim.

11. Yazma becerilerinizi geliştirmek için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Özel bir şey yaptığımı söyleyemem. Farklı türlerde kitaplar okuyorum, not alarak çalışıyorum. Çoğu zaman aldığım notlardan anlatım dilimi geliştirecek şeyler çıkabiliyor. Ayrıca makale ve kitap okurken ilgimi çeken kavramları not ediyorum.

12. İçerik üreticisi olarak kullandığınız araçlar nelerdir?

İçerik Bulutu, Google Docs üzerinden içerikleri üretmemizi ve düzenlememizi sağlayan bir sisteme sahip, bu da işimizi oldukça kolaylaştırıyor. Bunun dışında ekstra bir araç kullanmıyorum. Sadece araştırma yaparken mutlaka baktığım birkaç web sitesi ve platform olduğunu söyleyebilirim. 

13. Size göre bir içerik üreticisinin sahip olması gereken en önemli özellikler ve beceriler nelerdir? Herkes içerik üreticisi olabilir mi?

Bence herkes içerik üreticisi olamaz. Öncelikle temel düzeyin biraz üstünde yazma ve okuduğunu anlama becerisi gerektiren bir iş. Ülkemizin bu konuda ne durumda olduğu, eğitim sisteminin insanları okumak ve yazmak açısından ne denli geliştirebildiği ortada. Fakat bu özelliklere sahip bir insanın da rahatlıkla içerik üreticisi olabileceğini düşünüyorum. Bence iyi bir içerik üreticisinin yazma kabiliyeti kadar okuduğunu anlama ve yorumlama kabiliyetinin de gelişmiş olması gerek. Zira içerik üretmek içerik talebini anlamak ve bu talebe göre farklı fikirler üretmekten geçiyor. 

14. İçerik Bulutu’na içerik üreticiliği başvurusu yapmak isteyen içerik üreticisi adaylara ne tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Öncelikle araştırma yapmayı vakit alan bir iş olarak görmesinler. Yazmak istedikleri konularda araştırma yapsınlar ve bulgularını not etsinler. Yazmak istedikleri konularla ilgili çok şey bilmeleri metinlerdeki tekrarın önüne geçecektir ki kendi içinde tekrar eden metinler yazmamaları bir hayli önemli. Bilinçli okumalar yapmalarını ve okudukları kitaplar ve makaleler üzerine düşünmelerini öneririm. Son olarak İçerik Bulutu’nda iyi içerikler üretmenin karşılığı olduğunun bilinciyle başvuru yapsınlar. Kaliteli içerikler ürettikçe İçerik Bulutu sisteminin içinde aşama kaydetmemeniz mümkün değil. 

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat