GCLID Nedir

GCLID Nedir ve Ne İşe Yarar?

Dijital pazarlamaya ilgilenen herkesin yolu, Google Ads ile kesişmiştir. Google’ın sunduğu bu reklam hizmeti, Google’ın en çok kullanılan arama motoru olması sebebiyle reklamverenler için vazgeçilmez bir konumda. Reklamları doğru ve etkili kullanmak, reklamverenlere e-ticaretin rekabetli ortamında avantaj sağlıyor. 

GCLID’i doğru bir şekilde kullanarak reklamlarını analiz edenler de Google Ads’i çok daha etkili bir biçimde kullanabilirler. Eğer GCLID’i daha önce duymadıysanız veya kullanmayı bilmiyorsanız, aradığınız cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz.

GCLID Nedir?

Google Tıklama Kimliği olarak bilinen GCLID parametresi Google Ads ve Google Analytics’in ortak bir ürünüdür. Google Ads aracılığı ile verilen reklamlara yapılan tıklamaların ayırt edilmesinde Google Analytics önemli bir rol oynuyor. Bu rollerden biri, tıklamalarının kaynağına göre yapılan otomatik etiketleme

Otomatik etiketleme aktif olduğunda, Google Analytics reklam verilen içeriğin URL’sini kendisi etiketler. Bu etiketlemeler sonucu da URL’nin sonuna eklenen uzantıya GCLID denir.

GCLID eklenmiş URL örnekleri kolayca ayırt edilebilir.

  • www.example.com
  • www.example.com/?gclid=123xyz

GCLID Ne İşe Yarar?

GCLID, reklamların dönüşümlerini daha iyi takip etmek için kullanılır. Reklam dönüşümlerini takip etmeden verilen reklamın başarısını anlamak ve reklam stratejisi geliştirmek mümkün değil. 

Manuel etiketleme yapıldığında sadece kampanya, kaynak, aracı, içerik ve anahtar kelime verilerini elde edersiniz. Otomatik etiketlemeyi etkinleştirdiğinizde, yani URL’lerinize GCLID parametresi eklendiğinde, ise çok daha zengin bir veri grubu elde edebilirsiniz.

 GCLID kullanarak elde edebileceğiniz  verilerden bazıları şunlardır:

  • Sorgu Eşleme Türü (Anahtar kelimenizin arama sorgunuzla gerçekte nasıl eşleştiği)
  • Reklam Grubu (Anahtar kelime/reklam öğesi ve tıklamayla ilişkili reklam grubu)
  • Nihai URL (Google Ads Nihai URL’si)
  • Reklam Biçimi (metin, görüntülü, video)
  • Reklam Dağıtım Ağı (Google Arama)
  • Yerleşim Alanı (Reklamlarınızın gösterildiği içerik ağındaki alan)
  • Google Ads Müşteri Kimliği (Google Ads hesabınıza atanan ve üç bölümden oluşan benzersiz numara)

Bunların yanı sıra, manuel etiketlemede aldığınız günün saati, yerleşimler, anahtar kelime konumları gibi raporlarda; GCLID ile daha detaylı sonuç alabilirsiniz.

GCLID Nasıl Kullanılır?

GCLID, otomatik etiketleme kullanıldığında oluşturulur. Bu yüzden otomatik etiketleme etkinleştirilmelidir, bunun için Google Ads hesabınıza girerek Hesap Ayarları kısmına erişmelisiniz.  

Google Ads GCLID

Otomatik etiketleme etkinleştirdikten sonra GCLID, Google Analytics tarafından oluşturulacaktır. Artık GCLID aracılığı ile topladığınız veriyi analiz edebilirsiniz. 

GCLID Parametresinin Çalışmadığı Durumlar

Otomatik etiketlemeyi etkinleştirmenize rağmen URL’nizin sonunda GCLID parametresini görmüyorsanız, web sitenizin yapısı otomatik etiketlemeye izin vermiyor olabilir.

Web sitenizin otomatik etiketleme uygunluğunu kontrol etmek için şu adımları takip edebilirsiniz:

  1. Yeni bir sekme açın. Chrome menüsünde Diğer Araçlar > Geliştirici Araçları’nı tıklayın. 
GCLID Parametresinin Çalışmadığı Durumlar
  1. Chrome Geliştirici Araçları açtınız. Burada Ağ sekmesine tıklamalısınız. Ağ sekmesi, yüklenmekte olan sayfaya yönelik ağ (HTTP) isteklerini gösterir. 
GCLID Parametresi
  1. Google Ads nihai URL’nizi arama çubuğuna yapıştırın, ancak aramayı gerçekleştirmeyin. Adres çubuğundaki URL’ye gclid=TeSter-123 gibi test niteliğinde bir Google Ads otomatik etiketleme sorgu parametresi ekleyin. 

Böylece tam URL şu şekilde görünür: http://www.example.com/?gclid=TeSter-123

  1. Şimdi aramayı gerçekleştirebilir ve ağ isteklerinin yüklenmelerini izleyebilirsiniz.

Buradaki sorunlara çözüm bulmak için Google’ın Sorun Giderme makalesine göz atabilirsiniz.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat