Dijital pazarlama kanalları

Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?

Günümüzün değişen dinamiklerinde işletmelerin potansiyel müşterilerine ulaşabilmelerinin yolu, başarılı bir stratejiyle dijital dönüşüme ayak uydurabilmekten geçer. Bu durumun önemini arttıran şey ise, dünya genelinde internet kullanım oranının artmasıyla meydana gelen değişimler olmuştur. Öyle ki We Are Social’ın her yıl düzenli olarak yayınlanan internet ve sosyal kullanım alışkanlıkları raporunun 2021 verisine göre dünya genelinde yaklaşık 5 milyar insan internet kullanmakta ve bu insanların neredeyse 4 milyar kadarı da sosyal medya kullanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda internet ve sosyal medya kullanıcı sayısının daha da artacağını göz önüne alırsak markaların dijital pazarlama kanallarına yapacağı yatırımlar da artış gösterecektir.

İşletmelerin faaliyet gösterebileceği en etkili dijital pazarlama kanallarını belirlemeden önce ise markanın ne olduğu ve neleri hedeflediği, pazarlama hedefleri ve ulaşmaya çalıştığı hedef kitlesinin kim/kimler olduğu, iş için ayrılmış bütçesinin ne kadar olduğu gibi hususları göz önünde bulundurmak, üzerinde çalışılacak kanalların, işletmelerin çözümünde oynayacağı rol açısından önemlidir. 

Bu kapsamda en çok kullanılan dijital pazarlama kanallarını gelin birlikte inceleyelim.

1.) Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Kısaca SEO olarak adlandırılan arama motoru optimizasyonu, en yüksek yatırım getirisi olan dijital pazarlama kanallarından biridir. Çünkü SEO çalışmaları sonucunda web sitelerinin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alması sağlanır. Bu da web sitelerin aldığı organik trafiğin ve satış miktarının artmasına neden olur. 

SEO, üç temel çalışmadan oluşur: 

Site İçi SEO (On Page Seo) 

Kullanıcıların arama motorlarında yaptığı aramalara göre markaların, web sitelerindeki sayfaları güncelde tutma sürecidir. Çünkü iyi düzenlenmiş sayfalar (meta title, başlık ve description düzenlemeleri, site içi linklemeler, site hızı, URL düzenlemeleri, görsel optimizasyonları, kategori düzenlemeleri vb.), arama motorlarının içeriğin ne hakkında olduğunu anlamasına katkı sağlar. Bu da dolaylı olarak sayfanızın arama motoru sıralamalarında daha üst kısımlarda yer almasına imkan tanımaktadır. 

Site Dışı SEO (Off Page Seo)

Site dışı SEO,  web sitesi için otorite oluşturma sürecidir. Site dışı SEO çalışmaları ile (link inşası, sosyal medya, guest blogging, yorum yazma, PR vs.) arama motorlarının ve ziyaretçilerin sitenizi daha iyi algılamasına katkı sağlar.

Teknik SEO

Teknik SEO, sitenizin teknik açıdan iyileştirilmesi adına yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalar, arama motorlarının web sitenizin daha hızlı taranıp sonuç sayfasında daha üst sıralama elde edebilmesine yardımcı olur. 

Okuma önerisi: İçerik Pazarlama için SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?     

2.) İçerik Pazarlaması

İçerik pazarlaması, işletmelerin hedefledikleri kitleyi çekmek, elde tutmak ve sonucunda müşteri olarak kazanmak için değerli, alakalı ve tutarlı içerik oluşturmalarına odaklanan ve aynı zamanda marka ile güçlü bir ‘’organik bağ’’ kurulmasına yardımcı olan stratejik bir pazarlama yaklaşımıdır. İşletmeler bu doğrultuda blog yazıları, videolar, e-kitaplar, sosyal medya gönderileri ve daha birçok dijital içerikleri yaratma ve dağıtma sürecine yönelmektedir. Bununla birlikte dikkate değer, özgün ve kaliteli içerik oluşturmak içerik pazarlama alanında atılacak en önemli adımlardandır. Çünkü başta Google olmak üzere tüm arama motorları özellikle içeriğin kaliteli ve özgün büyük önem vermektedir. 

Okuma Önerisi: Zirvedeki 10 Markaya Ait İçerik Pazarlaması Örnekleri    

3.) Google Reklamcılığı

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google’da reklam vermek, işletmeler için oldukça önemli pazarlama kanallarından biridir. Google’da 5 farklı reklam türü bulunmaktadır:

3.1. Arama Ağı Reklamları

arama ağı reklam örneği
Arama Ağı Reklam Örneği

En çok kullanılan Google reklam türü olan Arama Ağı Reklamları; markalara, hedef kitleleri arama motorunda arama yaptıklarında karşılarına çıkma imkanı sağlar. Arama sonuçlarında reklam olarak çıkan sayfalar yukarıda örnekte görüldüğü gibi yanındaki “Reklam” ifadesiyle organik sonuçlardan ayrılmaktadır. 

3.2. Görüntülü Reklam Ağı 

Görüntülü reklam ağı kampanyalarıyla markalar, hedef kitleleri internette belirli alanlarda gezerken karşılarına çıkma fırsatı elde ederler. Bu sayede kullanıcıları alışverişe yönlendirebilir, web sitenizi ziyaret etmelerini sağlayabilir veya marka bilinirliği çalışmaları yaparak akılda kalıcılığı artırabilirsiniz. 

3.3. Alışveriş Reklamları

Alışveriş reklamları, genellikle göz atılan bir ürün için yapılan aramalarda en alakalı ürün sorgulamasını ortaya çıkarmaktadır. Kullanıcılara rakipler arasında karşılaştırma yaparak satın alma kararı verme de kolaylık sağlamaktadır. Örneğin, “matkap” sorgulamasını yapan kullanıcının alışveriş sekmesinde karşılaşacağı görüntü şu şekilde olacaktır:

alışveriş reklam örneği
Alışveriş Reklam Örneği

3.4. Video Reklamları

Google video reklamları ile reklamlar Youtube’daki videolardan önce, gösterimdeki içeriğin herhangi bir yerinde veya bundan bağımsız reklamlar olarak gösterilebilir. Böylece kullanıcıların web sitenizi ziyaret edebilmelerini sağlayabilir, erişim oranınızı arttırarak marka bilinirliğinizi yükseltebilirsiniz. 

3.5. Uygulama Reklamları

Uygulama reklam türünde tanıtımı yapılacak uygulamanın maksimum sayıda indirilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede daha geniş kitlelere ulaşabilme fırsatı doğacaktır. 

4.)  Sosyal Medya 

Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, Linkedin, Snapchat, Tiktok gibi sosyal medya platformları her geçen gün kullanıcılar için alışveriş yapabilecekleri yeni özellikler geliştiriyor. Sosyal medyanın sadece vakit geçirilecek bir alan olmaktan çıkması markalar bu platformları markalar için bir pazarlama kanalı haline getirdi. Artan rekabet ortamında sürdürülebilir bir başarı için sosyal medya pazarlama stratejilerine ağırlık vermek önem kazanmaktadır. Siz de sosyal medya vasıtasıyla hedef kitlenizle etkileşime girme fırsatı yakalayabilir, onların ihtiyaçlarına uygun çözümler üretecek içerikler oluşturarak hem markayı daha iyi anlamalarını sağlayabilir, hem de daha yüksek trafik ile kazancınızın artmasına fırsat oluşturabilirsiniz.

sosyal medya örneği

Ayrıca güncel trendleri takip etme, hangi gönderinin ne kadar işe yaradığını analiz etme, hashtag özelliğini kullanma vb. taktiklerden de yararlanarak içeriklerinizi daha aktif tutabilirsiniz. 

Okuma Önerisi: Aylık Sosyal Medya İçerik Planı Nasıl Hazırlanır?

5.) E-Posta Pazarlama

E-posta pazarlaması ile işletmeler, doğru şekilde bölümlere ayrılmış e-posta abonelerine ürün/hizmetlerinin akılda kalıcı olmasını sağlamak veya dikkat çekebilmek adına günlük, haftalık veya aylık hedefli ve ilgili bir e-posta bülteni gönderir, böylece potansiyel müşteriler veya sahip olunan müşteriler satın almaya hazır olduklarında örnekte de görüldüğü gibi bu bültenleri inceleme fırsatına sahip olabilmektedir.

e-mail örneği
E-Mail Örneği

6.) Affiliate Marketing   

Affiliate marketing, markaların ürünlerini veya hizmetlerini tanıtan kuruluş veya kişiler aracılığı ile yaptıkları satış sonrası onlara komisyon ödediği bir dijital pazarlama kanalıdır.  Bu komisyon markadan markaya farklılık gösterdiği gibi bazı markalar gelen her tıklama için de ödeme yapabilmektedir. 

Son zamanlarda Influencer Marketing ve Affiliate Marketing çalışmaları birlikte yapılmaya başlandı. Bunun sebebi de Influencer’ların takipçilerini denedikleri ürünleri veya hizmetleri kullanmaya ikna edebilmesidir.

7.) Mobil Pazarlama 

Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte mobil pazarlama çalışmaları da markaların gündemine girdi. Kısaca tanımlamak gerekirsek mobil pazarlama, pazarlama çalışmalarınızı mobil cihaz kullanıcılarına hitap edecek şekilde dönüştürmedir. Bunu yaparken de hedef kitleye akıllı telefon, tablet veya diğer mobil cihazları kullanırken ulaşılmaya çalışılır. 

Özellikle cep telefonlarında geçirilen sürelerin her geçen gün daha fazla artış eğiliminde olduğunu düşünürsek hedef kitlenizle tercih ettikleri platformda buluşmak; kişiye özel, zaman ve konuma duyarlı bilgiler sağlayacak kolay ve pratik çözümlerin tasarlanması, onlara daha hızlı ulaşabilmenin bir yolu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu rekabetçi ortamda cep telefonlarından yararlanan en başarılı dijital çalışmalardan biri olarak Ikea’nın ”Ikea Yeri:IKEA” adlı mobil pazarlama kampanyasını ele alabiliriz.

ikea mobil pazarlama örneği
İkea Yeri:IKEA

IKEA Place adlı çalışma akıllı telefon kullanıcılarının hem kataloglara göz atmalarına hem de mobilya türünün amaçlanan çevreye nasıl sığacağını kontrol etmelerini deneyimleme fırsatı sunmaktadır. Bu kapsamda tasarlanan mobil uygulama, nesnenin yaşam ölçekli bir görüntüsünü kamera tarafından yakalanan zemine bindirmek için Artırılmış Gerçekliği (AR) kullanmıştır.

Bu yaratıcı mobil pazarlama stratejisi ile markayı eve getirerek uygulanabilirliği arttırmayı amaçlayan marka, kullanıcıların uygulamada, ortalama 8 dakika harcadıkça etkileşim oranını artırması sonucu, küresel ölçekte 370.000’den fazla aylık aktif kullanıcı kazanmıştır. 

8.) Influencer Marketing

Sosyal medya kullanıcılarının arasındaki yüksek etkileşim, insanların satın alma alışkanlıklarını değiştirdi. Tüketiciler artık sosyal mecralar üzerinden, içerik oluşturucuların veya ün kazanmış kişilerin önerileri doğrultusunda satın alma davranışlarını şekillendirmektedir.

Meydana gelen bu değişimi fark eden markalar, bütçelerini artık bu alandaki çalışmalara da ayırmaktadır. Influencer Marketing olarak bilinen bu çalışmalar sosyal medyada yer edinmiş, etkileşimi ve takipçi sayılarına yüksek kişi veya hesapların, işletme/markaların ürün veya hizmetlerini tanıtmak ya da öne çıkarmak için yapmış oldukları tanıtım çalışmalarının bütünüdür. Bu teknik, işletmelerin sosyal medyadaki etkileşim alma oranını yükselterek marka bilinirliğinin artmasına katkı sağlarken, daha önce ulaşılamayan birçok kullanıcıya ulaşmada da önemli rol oynar.    

Sonuç

Hızla değişen ve gelişen dünyada rekabet şartları da iyice kızışmakta. İnsanlar internette daha fazla zaman geçirdikçe, işletmelerin böylesine bir rekabet ortamında potansiyel alıcılara ulaşmak için dijital kanallarını optimize edecek yeniliklerde bulunması önem kazanmaktadır. Her dijital pazarlama kanalı birbirinden farklı çalışır ve bu nedenle sizlere farklı sonuçlar verir. İdeal olan ise hangi çalışmaların size en uygun olduğunu görmek için farklı kanalları ve stratejileri test etmekten geçmektedir.  

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat