Kaliteli İçerik Üretimi için İpuçları
Kaliteli içerik üretme ipuçlarına geçmeden önce Google’ın kaliteli içerik için belirlediği kriterlerin tarihine bakalım.
Google, kaliteyi artıran ve anahtar kelime doldurma ile mücadele eden Panda algoritma güncellemesini 2011’de tanıttı.
Daha sonra Hummingbird güncellemesi ile arama ifadesinin tamamını anlayabilmek için belirli kelimelerdense bir aramadaki her kelimeye tek tek daha fazla dikkat kesildi. Neden mi? Çünkü bir kullanıcının arama ifadesini daha iyi anlamak ve birtakım sonuç listesi göstermekten ziyade bu arama ifadelerine cevap bulabilmek istiyordu.
2015 yılında ise Google, önceki sorgulara ve arama yapanların amacına göre aramaların anlamını araştıran, makine öğrenimi tabanlı bir algoritma olan RankBrain’i tanıttı. Artık şirketler, sayfalarında bulunmayan anahtar kelimeler için Google’da sıralama elde edebilir hale geldiler. Hatta SEMrush 2017 tarihli Ranking Factors 2.0 araştırmasında, üst sıralarda yer alan web sitelerinin %18’inin içeriklerinde anahtar kelimeleri içermediğini buldu.
Bugün bile Google, içeriğin kalite odaklı, yararlı ve alakalı olması gerektiğini sık sık vurgulamaktadır. Bunlar Google’ın arama kalitesi değerlendirici yönergelerinde açıklanmıştır.
Şimdi kaliteli içerik üretmeninzi sağlayacak ipuçlarına geçelim.
1- Şirket Çapında Bir Editoryal Takvim Geliştirin
Çoğu şirkette yalnızca pazarlama departmanı, içerik oluşturma çabalarını izlemek için bir editoryal takvim kullanır. Ancak içerik kalitesini artırmak için, şirketteki tüm içerik etkinliklerinizi izleyen bir takvim geliştirmek yararlıdır. Şirketinizin içerik oluşturma çabalarına ilişkin bu takvim, çeşitli ekiplerin çabalarını ve kaynaklarını birleştirme fırsatlarını belirlemenize, yinelenen çabalardan kaynaklanan israfı ortadan kaldırmanıza ve oluşturduğunuz içeriğin değerini ve etkisini artırmanıza yardımcı olacaktır.
Daha büyük firmalarda, kurumsal çapta bir takvimi koordine etmek için bir baş içerik sorumlusu (şirket genelindeki hedefler hakkında ilk elden bilgiye sahip olacak biri) gerekebilir.
İşletmenizin tamamında işlev gören bir editoryal takvim geliştirmek için şu üç adımla başlayın:
- Kapsamlı tanıtım hedeflerinizi desteklemek için hangi içerik türlerinin en iyi sonucu vereceğini belirleyin.
- Elinizin altında bulunan içeriği, sosyal medyayı ve pazarlama ile ilgili diğer varlıkları inceleyin.
- Satış, müşteri hizmetleri, ürün geliştirme, web sitesi geliştirme, insan kaynakları ve yatırımcı ilişkileri gibi kuruluşunuzda bilgilerin paylaşılması gereken tüm alanları tanımlayın. Amaç, tüm iletişimleri etkili içerik pazarlama parçalarına dönüştürmek, böylece içerik üretiminizi maliyet katmadan artırmaktır.
2- Mevcut İçeriklerinizi Değerlendirin
Buradaki amaç, işletmenizin hangi etkili içeriklere sahip olduğunu, hangi içeriklerin eski olduğunu veya yenilenmesi gerektiğini belirlemektir.
Mevcut içeriklerinizi nicelik bakımından eleştirel bir gözle inceleyin: Neyin silineceğini, nelerin gözden geçirileceğini ve neyin iyi çalıştığını belirlemek için her bir içeriği kullandığınız araçlar yardımıyla değerlendirin.
Mevcut içeriklerinizde, boşlukların nerelerde bulunduğunu belirleyin: Ele almadığınız konular veya okuyucularınıza sağlamadığınız bilgiler var mı?
Web sitenizi analiz edip size kapsamlı çözüm önerileri, konsept fikirler, rekabet analizi içeren detaylı bir yol haritası sunmamızı isterseniz Content Audit hizmetimiz hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
3- Hedef Kitlenizi Tanıyın
Google, içeriğinizin arama yapanların ihtiyaçlarının karşıladığını keşfettiğinde, içeriği üst sıralara taşıyarak içeriğinizi ön plana çıkarır.
İşte arama yapanların ihtiyaçlarını belirlemenize yardımcı olacak bazı sorular:
Okuyucu hızlı bir cevap mı yoksa güncel bir derinlemesine inceleme mi istiyor?
Bu soru, kullanıcı veya arama amacı ile ilgilidir. Neden kullanıcı bu konuyla ilgili bir arama yapıyor? Kendinizi okuyucunun yerine koyun ve içeriğinizi okuyarak ne öğrenmek istediklerini belirleyin.
Anahtar kelime araştırması, değerlendirme aşamasında çok önemli bir bileşendir. Bazı sorgular basittir: “1 dolar kaç TL?” gibi… Arayan kişi cevabı alır ve yoluna devam eder. Ancak diğer sorgular o kadar net değildir ve ayrıntılı bilgi verilmesi gerekir.
Bunun içerik oluşturan bir marka için ne anlama geldiğine REI markasının “kış kampı” terimi için organikte 1. sırada olan uzun içeriği üzerinden bakalım.
“Kış kampı” araması yapanlar muhtemelen bu konuda uzman değildir. Yemek pişirme konusunda acemi olanlar, profesyonel aşçılarla kıyaslandığında “yemek pişirme ipuçları”nı aramaya daha meyillidir. Bununla birlikte profesyonel sporculardan ziyade spora yeni başlayanlar “kuvvet antrenmanı” aramaya daha meyillidir. Çünkü bu konular, temel bilgi düzeyi gerektiren konulardır. Bir konuya ilgi duyan ancak aşina olmayan kişiler temel aramalar yaparlar.
Bu nedenle REI, bir kişinin kış kampı hakkında bilmesi gereken neredeyse her şeyi kapsayan ve 2.191 kelimeden oluşan bir rehber oluşturma yaklaşımını benimsedi. Bu içerikle ayda 6700 organik trafik elde ederek doğru bir karar vermiş görünüyor! 🙂
Buna karşılık, REI çok daha kısa bir kış kampı kontrol listesi yazmıştır. Çünkü; kontrol listeleri arayan insanlar muhtemelen etkinliği yapmayı planlıyor ve kış kampı hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi. Her öğe hakkında ayrıntılı bir açıklamaya ihtiyaçları yok, sadece hızlı bilgi istiyorlar.
Konunun uzunluğuna karar verirken, hedeflenen okuyucularla empati kurduğunuzdan emin olun. Büyük olasılıkla uzun içerik aradıklarını düşünüyorsanız, oluşturun. Hala emin değil misiniz? Bir sonraki soruyu sorun.
Alakalı anahtar kelimeler için ilk sayfada uzun içerikler mi sıralanıyor?
Konunun uzun veya kısa içerik gerektirip gerektirmediğinden hala emin değilseniz, alakalı anahtar kelimeler için Google’daki sıralamaya bakın. Google, sayfaları genellikle arama amacını karşıladıkları için sıralar.
Kelime sayısından daha önemli olan, içeriğin arama yapan kişi için yararlılığı ve bulunduğu sitenin otoritesidir.
Yine de ilk sayfa sıralamasından bazı önemli bilgiler edinebilirsiniz. “kış kampı” aramasında içeriklerin çoğunun liste biçiminde olduğunu görebilirsiniz.
Bununla birlikte sonuçların çoğu, özellikle kısa değildir. Bu sonuçları değerlendirdikten sonra, kış kampı hakkında içerik oluşturan bir kişi, iki geçerli seçenek görecektir:
- Diğer tüm sonuçlardan daha kapsamlı içerik oluşturup ek değer sunmak. (Eğitici resimler/videolar, uzman ipuçları vb. olabilir)
- Daha önce kimsenin yapmadığı bir şeyi sağlayan kısa biçimli, benzersiz içerik geliştirmek.
Uzun biçimli içeriğin konunuz için uygun olup olmadığını değerlendirmek için bu alıştırmayı yapın. Ardından içeriğinizin hem uzunluk hem de genel kalite açısından kendini diğer içeriklerden nasıl farklılaştıracağını düşünün.
Okuma Önerisi: Hedef Kitle Analizi Nasıl Yapılır?
4- Arama Amacını Bilin
Ayda ortalama 74000 kere aratılan “protein tozu” terimi, bir sağlık blogunuz varsa hakkında bir blog yazısı yazmak için iyi bir anahtar kelime gibi görünüyor.
Ancak “protein tozu” için arama sonuçlarına göz attığımızda sonucun pek de öyle olmadığını görürüz.
En üst sıralarda yer alan tüm sayfaların e-ticaret kategori sayfaları olduğunu görebilirsiniz.
Google, arama yapanların öğrenme modunda değil satın alma modunda olduğunu bildiği için bu sorgu için ilk önce blog gönderilerini sıralamıyor.
Dolayısıyla kaliteli içerik üretimi için öncelikle hedeflediğiniz anahtar kelime için doğru içerik türünü oluşturun. Bunu yapmazsanız hedef anahtar kelimenizde sıralanma elde etmeniz mümkün olmayacaktır.
Bu kavram arama amacı olarak bilinir.
Arama amacı ilgili terimdeki arama sonuçlarında içerik türü ve biçimine bakılarak anlaşılabilir.
İçerik türü
İçerik türleri blog içerikleri, ürün, kategori, açılış sayfaları (landing page) veya videolar olabilir.
Örneğin, “kablosuz kulaklık” için arama sonuçlarının tümü e-ticaret kategori sayfalarıdır.
Ancak “en iyi kablosuz kulaklık” sorgusu için blog içerikleri öne çıkmaktadır.
İçerik formatı
İçerik formatı çoğunlukla bilgilendirici içerik için geçerlidir. Bu formatlar nasıl yapılır, listeler, haber makaleleri, fikir parçaları ve incelemeler bulunur.
Örneğin, Google’da farklı örnekler arattığınızda bunların hepsinin liste içerikleri olduğunu göreceksiniz:
5- Uzmanlık Alanınızda İçerik Üretin
Ve geldik belki de en önemli ipucuna. Kaliteli içerik üretmek için yukarıda anlattıklarımızdan daha önemlisi konusunda uzman olmak gerekiyor.
10 bin saat kuralını duymuş muydunuz?
Yaptığınız bir işte uzmanlaşabilmek için 10 bin saat çalışmanız gerekiyor.
Yazar Malcolm Gladwell tarafından ortaya atılan teoriye göre, çalıştığınız alanda yaptığınız pratik süresi ancak 10 bin saate ulaştığında beyniniz o konuya bütün yönleriyle vâkıf hâle geliyor. 10 bin saat pratik ve hazırlık sonucunda da gerçek başarıyı yakalamanız artık kaçınılmaz oluyor.
Kaliteli içerik üretmenin sırrının da yeteneğin yanı sıra fazla pratiğe dayandığı söylenebilir. Bol pratik yapmak kısa sürede hem daha hızlı hem daha kaliteli işler ortaya çıkarmanızı sağlar. Çünkü, beyin karşılaşabileceği bütün olasılıklara hazırlanmış olduğu için, karar alma süreci de daha hızlı işler.
Markanız için alanında uzman içerik üreticilerinden destek almak için İçerik Üreticisi Eşleştirme Teknolojimizden faydalanabilirsiniz.
İçerik üreticisi eşleştirme teknolojisi, farklı konu ve kategorilerdeki içerik ihtiyaçlarınızı uzman içerik üreticileriyle buluşturur.
Talep ettiğiniz içerikler, deneyimli ve profesyonel içerik üreticilerine atanır. Bu sayede binlerce uzman, yetkin oldukları alanlarda keyifle içerik üretir. Markanız özgün ve nitelikli içerikler kazanır.
Hemen içerik talebi oluşturmak için: yayinci.icerikbulutu.com
2 yorum var
Selamlar. Eğitime katılıp, sertifikamı Nasil alabilirim ?
Merhaba eğitimi tamamladığınızda online sertifikanızı alabileceksiniz.