Türkiye’nin En Büyük Ajansları Anlatıyor: Kübra Ünel – PlanB
Daha önce marka ve kobilerimiz ile çok keyifli röportajlar yaptık ama bu kez bir ilke imza atarak birlikte uzun yıllardır çalıştığımız bir ajansın SEO Yöneticisi’ni sizlerle tanıştırmak istedik. Serimizin ilk içeriğinde; hem yüzünden hem kaleminden gülücük eksik olmayan, SEO konusundaki bilgi birikimiyle harika projelere imza atan, sadece anahtar kelimelerin değil kaliteli içeriğin de peşinden koşan, PlanB’nin SEO Yöneticisi, çok sevgili Kübra Ünel’i konuk ettik. Hem içerik pazarlaması hem de SEO konusunda nokta atışı yanıtların yer aldığı röportajımızı çok seveceksiniz!
1-Bilmeyenler için bize biraz kendinizi anlatabilir misiniz? 🙂
Adım Kübra Ünel. Çalıştığım sektörden oldukça farklı olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği eğitimi aldım. 🙂 5 yılı aşkın süredir dijital pazarlamanın farklı kanallarında stajyerlikten başlayarak birçok farklı görevde yer aldım. Özellikle son 3,5 yıldır ağırlıklı olarak SEO’ya yönelip bu süre zarfında farklı sektörlerden onlarca markayla birlikte çalıştım. Hem markada hem de ajans tarafında deneyimlerim oldu. Şimdi ise PlanB Media ajansında SEO Executive olarak çalışmaktayım.
“Beslenmenin de trafiğin de organiği hep emek istiyor.”
2-Yaptığınız işi nasıl tanımlarsınız?
SEO, yani arama motoru optimizasyonu, arama motorları gözünde daha değerli websiteleri yaratmak ve hizmet verilen markaları doğru optimizasyonlar ile rakiplerin ötesine taşıyıp potansiyel kullanıcılara ulaşmayı amaçlıyor. Aslında özetle hizmet verdiğimiz markaları daha bulunabilir kılmaya çalışıyoruz diyebilirim. Her bir marka dijitalde var olmanın yanı sıra rekabetin yüksek olduğu bu ortamda hep bir adım ilerde olmayı hedefliyor. Onlarca arama sonucu arasından o markayı ulaşabilir kılmak ise bizim görevimiz oluyor. İşin zorluğu ise tabii ki organik olması. Keşke siteye dokunduğumuz an ilk sıraya çıksanız ama ne yazık ki beslenmenin de trafiğin de organiği hep emek istiyor. 🙂
3-SEO pek çok kişi için oldukça karışık bir konu. Siz SEO’yu kısaca nasıl anlatırsınız?
Özünde insanların arama davranışına göre şekillenen bir optimizasyon kurgusunu düşünecek olursak sitenizi arama motorları için optimize ederken aynı zamanda ziyaretçiler için de kullanım kolaylığını arttırır, daha ulaşılabilir hale getirirsiniz. Böylelikle kullanıcı öncelikle sizi görür, o sitede kalır ve işlem yapar. Burada markanızın hedefini doğru anlamak, sitede olan ve olması muhtemel kullanıcıları iyi analiz etmek çok önemlidir. Bir SEO uzmanının özellikle iki konuya çok dikkat etmesi gerektiğini düşüyorum: Kullanıcı dostu websiteleri yaratmak ve merkeze kullanıcıyı koyup aksiyon almak. Old-school yöntemlerin ötesinde daha kullanıcı odaklı çözümler üretmenin “organik” başarıyı getireceğini düşünüyorum.
“İçeriğe ağırlık vermek artık olmazsa olmaz bir konu.”
4-Pek çok büyük markayla çalışıyorsunuz. Bu markaların içeriğe bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
E-ticaret, sigortacılık, teknoloji vb birçok sektörden marka ile çalışıyorum. Aslında bir süre önceye kadar içerik konusu belirli sektörel çizgilerle sınırlandırılmış bir ihtiyaçtı. Şimdi ise neredeyse her sektör içeriğin öneminin farkında. Kullanıcının aradığı bilgileri onların aradığı ile paralel şekilde sağlayabilmek, websiteleri güncel tutmak ve ilgili potansiyel kullanıcılara ulaşmak için yeni kanallar yaratabilmek için içeriğe ağırlık vermek artık olmazsa olmaz bir konu.
5-Bir de diğer taraftan bakalım. İçerik sizin için ne ifade ediyor? Pazarlamada nasıl bir rol oynuyor?
Evimdeki deterjana kadar İnternet’ten satın alan biri olarak her şeyi yine İnternet’te aradığım için araştırdığım ürünün ya da bilginin kolay ulaşılabilir olması benim için en öncelikli konu. Kolay ulaşılabilirlik konusunda ise SEO’nun payı çok büyük. SEO stratejileri uygulanırken kullanıcının arama davranışı içeriğe yansıtılırsa yani doğru içerik optimizasyonu uygulanırsa kullanıcı istediği bilgiye sizin sitenizde kolayca ulaşabilir. Yani içerik SEO’nun en temel ve etkili konularından biri diyebiliriz.
6-İçerik stratejilerini belirlerken ve yeni bir proje hazırlarken nasıl bir yol izliyorsunuz? Hangi kanalları kullanıyorsunuz?
Daha önce de belirttiğim gibi öncelikli odağımız kullanıcı. Siteye gelen ziyaretçi nasıl geliyor, arama davranışı nasıl gibi birçok soruyu merkeze koyarak ilerliyoruz. Kullanıcıların arama davranışını baz alarak ilgili sayfalara çalıştığımız stratejiyi uyguluyoruz. Yani önce konuya karar verip ardından kullanıcıların neleri merak ettiğini araştırıyoruz. Böylelikle markanın hedefleri ile kullanıcıların ilgisini buluşturmuş oluyoruz. Halihazırda olan var olan sayfalardaki optimizasyonların yanı sıra potansiyel içerikler için arama davranışlarını keşfedip web sitesi için yeni içerik alanları yaratmak ise işimin en sevdiğim kısımlarından biri. Bu kadar datanın olduğu bir yerde içerik forecast’i de olacak tabii. 🙂
“Süpersiniz, çok teşekkürler.”
7-Global pazarda içerik stratejilerine hayran kaldığınız bir marka var mıdır? 🙂
Aslına bakarsanız çok fazla marka takip ediyorum. En sevdiklerimden biri Etsy’nin blog’u. 🙂
8-İçerik Bulutu ile nasıl tanıştınız?
İçerik Bulutu ile çalıştığım bir önceki ajansta işbirliği yapma fırsatım olmuştu. Orada edindiğim iyi deneyimlerimden yola çıkarak PlanB’de de hizmet verdiğim bazı markaların içerik ihtiyaçları için beraber çalışıyoruz.
9-İçerik Bulutu Müşteri Merkezi’ni üç kelimeyle tanımlayabilir misiniz?
3 kelimeyle ifade etmek gerekirse şöyle tanımlardım: “Süpersiniz, çok teşekkürler.” 🙂
İhtiyaçlarımızı anında anlayıp, gayet hızlı aksiyon alabildikleri için bu 3 kelimeyi sık sık maillerimde kullanıyorum. O yüzden 3 ayrı sıfat yerine bu şekilde ifade etmek daha doğru.
10-Sizce SEO ya da içerik ajansları neden İçerik Bulutu’nu tercih etmeli?
Oldukça dinamik ve kullanıcı odaklı bir iş yapıyoruz. O nedenle işbirliği yaptığımız kurumlar da çalışma sistemimize uygun olmalı. İçerik Bulutu hem çalışması çok keyifli hem de ihtiyaçlarımızı iyi anlayan bir kurum. Bu keyifli iş birliği ve özverili çalışma ise beraberinde iyi sonuçlar getiriyor.