Türkiye’nin Yeni Nesil İçerik Yazarları – icerikbulutu.com İçerik Yazarı Ekosistemi
icerikbulutu.com faaliyetlerine başladığından beri ülkemin güzel içerik yazarlarına hitap etmek için bir içerik de ben yazmak istedim. Amacım; icerikbulutu.com yolculuğumuzu yazarlarımıza anlatmak, aslında tam olarak ne yapmak istediğimizi, hangi hayaller ile yola çıktığımızı ve neler ile karşılaştığımızı tüm içerik freelancerları ile paylaşmaktı. Uzun zamandır yapmak istediğim o sesleniş bugün bu içerikle olabildi ancak.
Sizler kadar kalemine hakim, uzman bir yazar olmadığımdan dolayı “Hatalarım olursa af ola.” diyerek başlıyorum.
İçerik Bulutu Nedir?
İçerik Bulutu, profesyonel ve onaylanmış uzman içerik yazarları ile içerik ihtiyacı olan marka, ajans ya da girişimleri bir araya getiren ve bu büyük içerik üretim operasyonunu iki taraf için de ürettiği teknoloji ve servislerle kolaylaştıran bulut tabanlı bir içerik servisidir / platformudur.
Nereden Çıktı Bu İçerik Bulutu Fikri?
Aslında İçerik Bulutu, daha önceki girişimimizin içerik pazarlaması alanında ürettiğimiz bir fikirdi. İçerik ihtiyacımızı karşılamak için uğraşırken; uzman içerik yazarı aramak, “makale” değil “faydalı içerik “istediğimizi anlatmak için kıvranmak, özgün içeriğin önemini anlattığımız “bağzı” kişilerden tarafımıza ulaşan kopya içeriklerle karşılaşmak gibi birçok süreç yaşadıktan sonra bu fikrin temelleri atılmış oldu. Bu arada unutmadan belirtmeliyim ki en sonunda çok usta bir yazar ekibi bularak (onlara selam ve teşekkürlerimi de sunmadan edemeyeceğim) içerik pazarlamasının nimetlerinden de faydalandık. Ve tüm girişimlerin içerik pazarlaması nimetlerinden faydalanmalarına imkan tanımayı da hedefledik tabii ki.
Ama fikri olgunlaştırmak için onlarca içerik yazarından, içerik yöneticiliği yapmış birçok profesyonelden, içerik pazarlaması konusunda büyük birçok isimden sözün kısası bu sektörün duayeni kabul edilen dostlarımızdan fikir, öneri ve görüş aldık. Onlara da yüzlerce kez teşekkür ederiz.
Ve gördük ki;
-Türkiye internetinde genel olarak özgün içerik sorunu var. (Ülkemiz dijital içeriklerimizin maalesef %70 i kopya.)
-İçerik yazarlığı ya da editörlüğü bir meslek haline geliyor ve bu meslek masaüstü yayıncılıktan dijital alana doğru evriliyor.
-İçerik yazarlarına verilmesi gereken maddi ve manevi değerler verilmiyor.
-İçerik yazarlarının en büyük kaygılarından biri içerik ürettiği mecralardan paralarını alamamak, geç almak ve ödeme düzensizlikleri.
-Freelance çalışan içerik yazarları genellikle bir başka yerde çalışmak zorunda olmaksızın hayatını idame ettiremiyor.
-Markalar ve her alandaki yayıncıların ölçekli taleplerinde hizmet alabilecekleri bir kurum muhatapları yok. (örn: 10.000 Ürün Açıklaması)
-Tüm dijital pazarlama sektörü bir kavramla er veya geç tanışmak zorunda kalacak ve bu kavramın adı da içerik(le) pazarlama.
Şimdi Teknoloji Geliştirme Zamanı
Yukarıda bahsettiğim tespitleri derinlemesine kavradıktan sonra yazarlar ile yayıncıların karmaşa olmaksızın bir araya gelebilecekleri ve ana hizmet alanı olan içerik üretiminin de en sağlıklı şekilde işlemesi için birçok teknolojinin altyapısını hazırlamaya başladık. Bunu yaparken freelance ekonomileri dev miktarlarda olan ve içerik pazarlaması konusunda ülkemizden 3-4 yıl önde olan benzer girişimleri de inceledik. Ama burası Türkiye idi. Yayıncısı ile yazarı ile editörü ile bizim insanımıza, markalarımıza, iş yapış şekillerimize yani bizim güzide özelliklerimize de uygun olmalıydı her şey.
• Yazar Eşleştirme Teknolojisi
• Özgünlük Kontrolü ve Denetimi
• SEO Uyumlu Üretim Ekranları
• Editör Denetimi
• WordPress Entegrasyonu
• Lisanslı Görsel ve Videolar
• Topiko ile Fikir Üretimi
Bir kısmı yayıncılar ve bir kısmı da yazarlar için yukarıdaki teknolojiler ile birlikte onlarca modül ve teknolojiyi üst üste koyduk.
İşte Başlıyoruz!
Ekim 2014 olmuştu. Teknoloji altyapımız hazırdı. Ve artık ilk yazarlarımızı ve ilk içerik taleplerimizi alma zamanı gelmişti. İçerik Bulutu içerik üreticileri ile yayıncıları buluşturan online bir içerik servisi olarak tarihteki yerini almıştı. Ama bizim cevaplamamız ve çözmemiz gereken çok sayıda soru ve sorun vardı.
-Yazar ücretleri,
-Üretim kuralları,
-Editör-Yazar iletişim kuralları,
-Ödeme Zamanı ve Kuralları,
-Yayıncılar ile içerik talebi süreçleri,
-Revizyon Süreçleri,
-Özgünlük (sıfır tolerans kuralları),
-Tüm hitap ettiğimiz çevrelere kendimizi doğru anlatmak,
-Bazı “mini çakal” üyelerimize sistemin karşı önlemler alması 🙂
-Arayüzlerin anlaşılması için gerekli metin ve videoların üretimi.
Bunlar ve buna benzer bizde kayıtları saklı yaklaşık 300’e yakın soru ve sorunu;
-Bazen piyasanın dayattığı gerçekleri,
-Bazen değerli yazarlarımızın paha biçilmez önerileri,
-Bazen bizim hedeflerimiz, hayallerimiz ve ilkelerimiz,
-Bazen ekibimizin çok kıvrak, zehir gibi zekası ve sinerjisi ile çözmeyi başardık.
İçerik Bulutu – Nereden Nereye?
15 aylık yolculuğun devamında bugün 305+ yayıncıya, yaklaşık 2000+ yazarımızla hizmet veren çok büyük bir içerik üretim servisi olmayı başardık. Ülkenin en büyük markaları için düzenli olarak içerik yazan, yazdıkları yayınlandıkça kişisel tatmin ile birlikte para kazanan yüzlerce yazarımız var. Ve her geçen gün de hızla büyümeye devam eden bir ivme yakaladık. Her gün sistem içerisinde yüzlerce içerik sahipleri ile buluşurken üretimi yapan yazarlarımızın bakiyeleri gün içerisinde oldukça hareketli bir şekilde sürekli artıyor. Her ayın 15. gününde yaptığımız yazar ödemelerimiz her ne kadar rakam veremiyor olsam da minik bir servet seviyesine kadar erişti. Her ay bir sonraki ay için daha fazla ödemek isteğimizi dile getiriyor, bir gün bu rakamları açıkladığımızda insanların şaşkınlıklarını ifade edecekleri hallerini gerçekten çok merak ediyoruz.
Hayallerin Ötesinde Bir Freelance İçerik Yazarı Ekosistemi
-İçerisinde onbinlerce yazarın olduğu, kendine ait dev bir ekonomisi olan freelance bir topluluk hedefliyoruz.
-Uzman yüzlerce içerik yazarının sadece İçerik Bulutu için yazarak rahatça yaşayabilecekleri, hatta sadece yaşayabilecekleri değil, gezebilecekleri, sanatla sporla doğa ile, kitaplar ile kendilerini ve yeteneklerini besleyebilecekleri seviyede para kazanabilmelerini hedefliyoruz.
-Türkiye’nin en ünlü ve tecrübeli içerik yazarlarından, yazarlarımıza onları besleyecek webinarlar vermeyi hedefliyoruz.(yakında gerçek olacak)
-Yazarlarımızla buluşacağımız, eğitip eğitileceğimiz, eğleneceğimiz fiziki etkinlikler, festivaller hayal ediyoruz.
-“Makale “ diye anılan klişenin unutulup, kaliteli, hızlı ve kolay elde edilen içeriklerden bahsedilen her yerde markamızın isminin icerikbulutu.com ‘un olmasını istiyoruz.
icerikbulutu.com – Versiyon 1’den Versiyon 2’ye…
-Ekim 2014 te yayına aldığımız ilk versiyonumuz yayına girdikten 2 hafta sonra yeni versiyon için çalışmalarımıza başladık. 6 ay içerisinde daha şık, kullanışlı ve modern çizgisi ile 2. versiyonumuzu yayına aldık.
Her Yazar Önerisi, Şikayeti, Teşekkürü Toplantı Gündeminin Parçası Oldu
Yukarıda bahsettiğimiz, yazarlarımız açısından hedeflerimiz ve vizyonumuz çerçevesinde iyi niyetle yazılmış her türlü öneri, şikayet ve görüşü tüm ekibimizin katıldığı toplantılarda gündem maddesi yaptık. Eğer toplantı tarihi uzaksa olağanüstü toplandık. İtiraf etmeliyiz ki içerik yazarlarımızdan çok şey öğrendik ve öğrenmeye de devam edeceğiz. Bu içeriği okuyan yazarlarımız da arayüzleri üzerinden “Önerim var” butonunu tıklayarak görüş ve önerilerini iletsinler lütfen. 🙂
Yeterince İyi Olmayan Yazarları Aramızda Bulundurmadık
Bu sistem online olduğundan beri tam tamına 45 bin içerik yazarı başvurusu aldık. Bu yazar davetiye taleplerinin sadece %4,5 ‘u yani 2000 kadar uzman yazar sisteme girebildi. Hala da sırada bekleyen binlerce başvuru var. Sistem içerisinde yeterince iyi olmadığı rapor edilmiş ve somut olarak ispatı editörlerimizce yapılmış hiçbir yazarı, uzman ve başarılı yazarlarımızın içinde tutmadık. Başarılı olanlara ve İçerik Bulutu kalitesine duyduğumuz saygı ve özen dolayısıyla bundan sonra da kesinlikle tutmayacağız. Çünkü bizim biricik uzman içerik yazarlarımızın arasında onların işinin olmaması ve üretime katılmamaları gerekiyordu. Bir de zavallı editörlerimizi düşünün. Sanırım dünyanın en sıkıntılı işlerinden biri yeterince iyi olmayan bir yazarın işini denetlemektir.
Şunu da belirtmek istiyorum. Bazen topluluk yöneticilerimiz, bazen editörlerimizin revizyonları ile biz de bazı yazarlarımızı farkında olmadan eğitmişiz aslında. Zaman içinde öyle gelişim gösteren yazarlarımız var ki, en çok mutlu olduğumuz anlar onlardan istediğimiz düzeyde üretimlerin ulaştığı anlar oldu. Yani hiçbir yazar üzerinde emek vermeden, onları denemeden yazarlıklarına son vermedik. Özgün olmayan işleri gönderenler dışında. Kopya içeriğe sıfır tolerans ilk günden beri en sert şekilde üzerinde durduğumuz konu oldu.
İçerik Yazarı Ne Kadar Kazanıyor?
Bu soru en sık karşılaştığımız sorulardan biri. Bunun cevabının verilmesi için biz de birçok soru sormalıyız?
-Hangi konuda uzman ve uzmanlığı içerikle örtüşüyor mu? Yani bir psikolog ve psikoloji ile ilgili bir içerik mi üretiyor? Üretilen içerik her içerik yazarı tarafından üretilebilecek bir iş mi?
-Ne kadar zaman ayırıyor?
-Ne kadar sıklıkla siteye giriyor?
-İçerik talebi okurken dikkatli mi? Ne istendiğini anlamaya zaman harcıyor mu?
-O içerik tipinin piyasa gerçekleri nedir?
Bütün bu sorulara verdiğiniz yanıtlar içerik yazarının kazancı hakkında net fikirler verebilir. Ama şunu söylemeliyim ki icerikbulutu.com yazar ücretleri dijital içerik yazarlığı tarihinin en yüksek ücretleridir. 100 kelimelik bir içeriğin 1 TL gibi ücretlere yazıldığı bir piyasada hazine sandığı bulmuş kadar fark yaşadığınız fiyatlar ile karşılaşacaksınız.
İçerik Bulutu İçerik Yazarlarına Artık Yeni Bir Yaşam Teklifi Yapıyor
icerikbulutu.com ilk yayına girdiğinde bu teklifi yapacak kadar içerik talebi yoktu. Ama artık her gün yüzlerce içerik talebi bulunan kocaman bir üretim servisi olduk ve artık bu teklifi ülkenin her yanındaki uzman içerik yazarlarına yapıyoruz.
Değerli içerik yazarı arkadaşım sana;
-Günlük olarak 5-6 saat istediğin yerden ve istediğin zamanda çalışarak asgari ücretin 2 katı kazançlara ulaşabileceğin,
-Türkiye’nin en önemli markaları için içerik üreteceğin,
-Her geçen gün birçok farklı alanda içerik üreterek kendini geliştirebileceğin,
-Senin gelişimin için planlanmış içerik, içerik pazarlaması, içerik yazarlığı, yaratıcı yazarlık gibi konularda uzmanlar tarafından sunulan webinarlara katılıp günden güne kendine yatırım yapabileceğin bir yapıda bulunacağın,
-“İçerik ücretim acaba gecikir mi?” “Paramı alabilir miyim?” diye düşünmeyeceğim,
-Başında bir patron veya müdürün olmadığı,
-Metrobüs, otobüs, trafik gibi dertleri, her gün sabah veya akşam çekmen gerekmeyen,
-Sırt çantanın yanında olduğu her yerden çalışabileceğin daha özgür, bir yaşam teklif ediyoruz. Bunu yaparken klavyenden dökülen harflerin kaliteli içerikler oluşturmasından başka bir şartımız da yok üstelik.
İçerik Bulutu Yazarı Olabilmek İçin
Aramıza katılmak için yapman gereken www.icerikbulutu.com/topluluk sayfasına tıklayarak oradan davetiye talebinde bulunmak. Gönderdiğiniz davetiye istek formunda lütfen iyi bir yazar olduğunuzu lafzi olarak değil “aynası iştir kişinin lafa bakılmaz“ mantığı ile metnin tam da kendisi ile gösterin. Yani kendinizi öyle bir anlatın ki metni görünce evet bu iyi bir yazar izlenimi veriyor diye düşünülsün.
İçerik Bulutu Kurucu Ortağı Emre Güzeldal