utm nedir

UTM Nedir? UTM Nasıl Oluşturulur?

Son düzenlediğiniz kampanyanızdan gelen trafiği nasıl analiz ederdiniz? Cevap çok basit: UTM parametreleri. Peki UTM Kodu olarak adlandırılan bu parametreler nedir, nasıl takip edilebilir, nasıl ve hangi önemli parçalardan oluşuyor gibi önemli konu başlıklarını birlikte inceleyelim.

UTM Nedir? 

UTM (Urchin İzleme Modülü) kodları, web sitesi trafiğinin nereden geldiğini izlemeye yardımcı olmak için bir URL’nin sonuna eklenen ifadelerdir.

UTM kodunun temelde iki bileşeni vardır:

  • UTM Parametresi: utm ile başlar. İzleyebileceğiniz standart bazı parametreler vardır: utm_source, utm_medium, utm_campaign, utm _content ve utm_term 
  • İzleme değişkeni: İzlenen boyutu (trafik kaynağının adı, utm source gibi) tanımlaya yarar. “=” işareti etiketlerin her birinin ardından gelir ve değişkenlerde yalnızca sayı, harf, kısa çizgi, ‘+’ işareti ve nokta olabilir.
ornek utm parametreleri
Google’de Black Friday kampanyası yayınlayan bir marka için örnek bir url

UTM Kodları ile Neleri Takip Edebilirsiniz?

Temel olarak UTM kodları, site trafiğinin size nasıl geldiğinin hikayesini anlatır. Bunu kurgularken de aşağıda belirtildiği üzere “UTM parametreleri” adı verilen üç (veya dört) öğeyi kullanarak çalışır:

  • Source (kaynak)
  • Medium 
  • Content (içerik) 
  • Campaign (kampanya)

Peki bu kısımlar ne anlama geliyor?

1. Source: Trafik kaynağı olarak adlandırılan Utm Source, trafiğin nereden kaynaklandığını izlemeye olanak tanır. URL’nize eklenmiş hali utm_source şeklindedir. İzlenebilecek kaynaklar Facebook, Google, Twitter veya bir e-posta listesinin ismi olabilir.

          Örnek: utm_source=google

2. Medium (utm_medium) : Bağlantınızı paylaşmak ve bağlantınıza erişmek için kullanılan, öne çıkardığınız ortamı tanımlamak için kullanılır. Örneğin bu, e-posta, sosyal, tıklama başına maliyet (TBM) veya başka bir yöntem de olabilir.

         Örnek : utm_medium=email

3. Campaign (utm_campaign) : Bağlantınıza bağlı bir kampanya veya promosyonu tanımlamak için utm campaign parametresi kullanılır. Bu bir ürün adı, satış türü, yarışma adı vb. olabilir.

         Örnek : utm_campaign=yaz-indirimi

4. Content (utm_content) :  Bu isteğe bağlı bir alandır. Aynı URL’ye işaret eden birden çok bağlantı olduğunda, birinin sitenize ulaşmak için neyi tıkladığını ayırt edebilmek için bu parametre kullanılabilmektedir. 

          Örnek: utm_content=navlink

5. Term(utm_term) :  Bir web sitesi ziyaretçisinin hangi anahtar kelime teriminden geldiğini izlemenize yardımcı olur. Bu parametre, özellikle ücretli arama ağı reklamları için kullanılır.

         Örnek: utm_term=kamp-ürünleri

UTM Kodu Örneği

UTM etiketlerini, oldukları gibi tanımamış olsanız bile, URL’lerde muhtemelen birçok kez görmüşsünüzdür. Yukarıdaki tanımlar başlangıçta karışık gibi görünebilir, bu yüzden aşağıdaki gibi birkaç örnek üzerinden daha detaylı ele alınabilir.

URL örneği: 

https://tr.example.cars/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=GG_Search_All_Mix_Generic_D2C_tumsehirler_NonMarkaModel&utm_content=ikinciel

https://tr.example.cars/: Bu, sayfanın temel URL’sidir.

? : Bu, analiz yazılımınıza bir dizi UTM parametresinin izleneceğini bildirir.

utm_source=google: Bu kısım ise ziyaretçinin geldiği belirli web sitesi (bu durumda kaynak olan Google) kısmıdır.

& : Bu, başka bir UTM parametresinin devamının geleceğini belirtir.

utm_medium=cpc : Bu kısım bağlantınıza erişmek için ziyaretçinin geldiği ikinci parametredir (bu durumda, cpc).

& : Bu, başka bir UTM parametresinin devamının geleceğini belirtir.

utm_campaign=GG_Search_All_Mix_Generic_D2C_tumsehirler_NonMarkaModel: Bu, özellikle ziyaretçinin katıldığı kampanya (bu durumda bir blog yazısı kampanyası) için ilk UTM parametresidir. 

& : Bu, başka bir UTM parametresinin izleyeceğini belirtir.

utm_content=ikinciel : Bu kısım hangi bağlantının tıklandığını izlemenize yardımcı olur.

Yukarıdaki örnekte, bu bağlantıyı tıklayan kişilerden gelecek trafik durumunda, trafiğin Google’a yönlendirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu durumda “medium” cpc(cost per click), “source” ise Google’dır.  

Bir diğer örnek ise şu şekilde: 

https://xyz.com/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=ekim22

https://xyz.com/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=ekim22

https://xyz.com/?utm_source=instagram&utm_medium=social&utm_campaign=ekim22

Bu örneklerde dikkat edilmesi gereken nokta; web sayfasındaki Ekim 22’’ kampanyasına yapılan tıklamanın kaynağının sırasıyla Twitter , Facebook ve İnstagram aracılığıyla gerçekleştiğine dikkat çekmektir.

UTM Kodu Oluşturmak Neden Önemlidir?

Kampanyalarınızın başarısını görebilmenizi sağlayan UTM kodları oluşturmak;

  • Trafik kaynaklarını incelemenize olanak tanıyan daha ayrıntılı veriler elde edebilirsiniz.
  • En etkili harekete geçirici mesajlara odaklanmak için, tek bir blog gönderisinde veya e-postada bile ziyaretçilerin hangi bağlantıları tıkladığını tam olarak belirleyebilmeye katkı sağlar.
  • Belirli bir kampanya veya kampanya grubu için farklı kanalların nasıl performans gösterdiğini değerlendirebilirsiniz.
  • Pazarlama yatırım getirisini belirleyerek pazarlama çabalarınızı optimize edebilirsiniz.
  • Trafik kaynaklarını incelemenize olanak tanıyan daha ayrıntılı veriler elde edebilirsiniz, hangi kanallara yatırım yapılması gerektiği, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için sitede hangi değişiklikler gerçekleştirilmesine ve çok daha fazlasını düzenleyebilmeye olanak sağlar.

UTM Kodu Nasıl Oluşturulur?

UTM kodları herhangi bir yardım almadan manuel olarak ta yazılabilir. Ancak hata yapma riski, oldukça uzayabilen kod yapılarının oluşacağı durumlar da göz önüne alındığında Google Analytics Kampanya URL Oluşturucu veya UTM Builder araçları son derece güçlü ve hızlı sonuçlar elde edebilme açısından uygun bir seçenek sunabilir. Sitenize en fazla trafiği hangi kaynakların yönlendirdiği ve bu trafiğin kalitesi hakkında ayrıntılı bilgi vermeye yardımcı olur. 

Tüm kod parametreleri için dikkat edilmesi gereken standart kurallar ise şu şekildedir:

  • UTM link oluşturmada büyük harf, emoji, aksan veya boşluk konulmamalı. Her zaman küçük teknik sorunlar veya tutarsızlık riskleri vardır (bir kişi kampanyanın adını büyük harfle yazar, diğeri yapmaz – bu da raporlarınızda iki ayrı kampanyanın görünmesine neden olabilir). 
  • Mümkün olduğunda küçük harf kullanılmalıdır. – Örneğin “Email”, “email” ve “eMail” Google Analytics’te üç değer olarak kabul edilir. (İstisna, analiz için Google Analytics’ten başka bir araca veri eklemeniz gerekirse)
  • Herhangi bir kampanya parametresi için beyaz boşluk yerine tire ‘’-’’ kullanılmalı.

Kullanmak için web sitenizin adresini girmeniz yeterlidir. Ardından görseldeki alanlara uygun UTM parametrelerinin geri kalanı isteğe bağlı olarak düzenlenir. 

UTM Nedir? UTM Nasıl Oluşturulur?

UTM oluşturucu da, örnekteki gibi izlemek istediğiniz web sitesi URL’sini ve campaign, source ve medium bilgileriniz gibi diğer gerekli alanları ilgili kutulara girmeniz gerekecektir. 

UTM Nedir? UTM Nasıl Oluşturulur?

Bilgileri doldurduğunuzda, Google URL oluşturucu, kampanyalarınızı izlemek için hemen kullanabileceğiniz UTM kodunu sizin için görseldeki gibi otomatik olarak oluşturacaktır.   

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat