content audit

Content Audit Nedir? Neye Yarar?

Gün geçtikçe stratejik açıdan gelişen ve kullanıcının deneyimini iyileştirmeyi ve fayda sağlamayı hedef alan içerik pazarlaması, markalar açısından önemini korumaya devam ediyor.

İçerik stratejisi, rekabetin böylesine yüksek olduğu bir dönemde öylesine kurgulanacak bir aşama olmaktan çıkalı çok oldu. İçeriğe yapılan yatırımlar da hem zaman hem de bütçe açısından bu kadar artmışken markaların içerik planları için en iyi ve doğru yöntemleri uygulaması önem kazanıyor. Dolayısıyla bu süreçte bazı cevabı bilinmeyen sorular ve yarım kalan planlar olabiliyor.

Content Audit, içerik pazarlaması süreçlerinde eşsiz bir öneme sahip. Doğru uygulandığında uzun vadeli etkisini görebileceğiniz bu çalışma, içeriklerinizin pazarlanması sürecini kurgularken neyi nasıl yapmanız gerektiğini doğrudan cevaplıyor. Alacağınız cevaplar sayesinde yapabilecekleriniz ise markanızın en iyi yatırımlarından biri haline geliyor.

Bu yazımızda Content Audit’in ne olduğuna dair detayları sizlere aktaracağız. Nasıl yapıldığı, kimlerin neden faydalanması gerektiği ve audit sonunda ne sonuç alınabileceği gibi sorulara yanıt vereceğiz.

Content Audit Nedir?

Content Audit, içeriklerinizin en doğru şekilde planlanması için verilere dayalı geliştirilen size özel bir haritadır. Web sitenizin, blogunuzun ve/veya içerik projenizin içeriklerinin analizi sonucunda yapılabilecek geliştirmeleri görmek için en iyi çözümün bulunduğu yöntemler, Content Audit’in en genel tanımıdır.

Audit kapsamında yapılan analizler sonucunda doğru hedef kitleniz belirlenerek içeriklerinizin neler olması gerektiği tespit edilir. Elbette içeriklerinizin belirlenmesiyle bu analiz tamamlanmaz. Bu içeriklerin hedef kitlesine nasıl ulaştırılacağıyla ilgili öneriler de sunulur.

Content Audit, birçok soruya yanıt veren kapsamlı ve nitelikli bir çalışmadır. SEO yanında rakip analizi, marka kimliği ve araçları gibi alanlar da audit içine dahildir. Audit’in yapılacağı alan iyi tanınır, çözümlenir ve sonuçlar verilerle birlikte çıkarılır.

Content Audit ile web sitenizin tamamı, blogunuz, web sitenizde istediğiniz bir sayfa ve içerik projeniz hedef alınarak incelenebilir.

Content Audit Neyi Amaçlar?

Content Audit’le ulaşılmak istenen markaların hedef kitleleriyle kurduğu etkileşimi doğru bir şekilde oluşturarak dönüşüm sağlamaktır. İçerik pazarlamasının odağında alınan faydanın uzun vadeli olması yatar. Sizin için en doğru şekilde planlanmış içerik fikirleri, düzenli bir şekilde organik trafiğinizi artıracağı için size olan yararı kısa dönemli değil uzun süre etkisini göreceğiniz biçimdedir.

Bahsedildiği gibi Content Audit, tüm içeriklerin analizini veya yol haritasını çıkarır. Dolayısıyla içeriklerinizin dokunduğu tüm pazarlama süreçleri bundan etkilenir. Blogdan sosyal medyaya uzanan bu etki alanı sayesinde markanızın etkileşim gücünü artırmak mümkündür.

Content Audit’in yöntemleri ihtiyaçlarınıza göre şekil değiştirse de genel olarak baktığımızda tüm içerik süreçlerinizin yeniden ele alınması olarak nitelendirebiliriz. İçeriklerinizin ne olduğuna ya da ne olabileceğine verilerle bakıp varılan sonuç, auditin yapıldığı alanın tamamen iyileştirilmesi ve geliştirilmesidir.

Content Audit Size Neler Sunar?

İçeriklerin yalnızca arama motoru için değil kullanıcılar için oluşturulması gerektiği özellikle bu seneden itibaren gündemde olacak. Google’ın son güncellemelerinden Helpful Content güncellemesinin de ana odağı olan bu gelişme, içerik stratejilerinin tekrar belirlenmesinde çok önemli bir faktör. 

Helpful Content’in tüm siteyi etkileyen bir güncelleme olması, Content Audit’ten faydalanmak için en büyük işaretlerden birisi. Bu yöntemle Helpful Content güncellemesi, sitede bulunan herhangi olumsuz bir içeriğe ulaşabilir ve bu durum tüm siteyi etkileyebilir

Content Audit’in size sunacağı 5 faydayı şöyle sıralayabiliriz:

  1. İçeriklerinizin Durumunu Veriler Işığında Öğrenebilirsiniz.

Öncelikle bir audite ihtiyacınız olup olmadığını bazı temel sorular yardımıyla anlayabilirsiniz.

Hali hazırda bir web siteniz, blogunuz veya içerik projeniz varsa mevcut içeriklerinizin durumuyla ilgili soru işaretleriniz olabilir.

İçeriklerinizin türü ve paylaşım sıklığı doğru mu? Geliştirilmesi gerekiyor mu? Rakiplerinizin içerikleriyle farkları ve benzerlikleri neler? Doğru hedef kitlesine ulaşıyor mu? Tüm bu sorular ve daha fazlası Content Audit’in cevaplarını bulacağı sorulardır. 

Audit sayesinde tam olarak nerede sorun varsa oraya odaklanarak zamanınızı verimli kullanabilirsiniz. Content Audit, eksik veya sorunlu yerleri tespit ederken bunların neden geliştirilmesi gerektiğini de verilerle destekler.

  1. En Doğru Çözümleri Sizin İçin Bulur.

Content Audit, sorunlarınızı tespit ederken size çözüm önerileri bulma konusunda da kendisine bir veri haritası çıkarır. Düzeltilmesi gereken alanları iyi bildiği için neden ve nasıl düzeltileceğiyle ilgili doğru fikirleri sunar.

  1. İçerik Projeniz İçin Size Yol Haritası Çıkarır.

Mevcut içerikleriniz dışında yeni içerik planlarınızı hangi ölçekte belirlemeniz gerektiği konusunda soru işaretleriniz varsa Content Audit sizin için doğru bir başlangıç olacaktır. Bunun yanında içerik pazarlaması hedeflerinizi nasıl gerçekleştireceğinizi bilmiyorsanız ve ne tür içerikleri ne sıklıkla hedef kitlenizle etkileşim için kullanacağınız konusunda yardıma ihtiyacınız varsa yine Audit’e ihtiyacınız var demektir.

  1. Uzun Ömürlü Bir Veri Çalışmasıdır.

Content Audit uzun ömürlüdür çünkü audit’in yapıldığı yeri iyi tanıdığı için sunduğu çıktılarla sonraki süreçlerde de içeriklerinizi nasıl planlayacağınız konusunda daha bilinçli olmanızı sağlar. Böylece içeriklerinizi oluştururken en doğru adımları atabilirsiniz.

  1. Rakipleriniz Arasından Sıyrılmanızı Sağlar.

Semrush’ın yaptığı bir araştırma, düzenli olarak Content Audit yapan şirketlerin %65’inin içerik pazarlamasında başarılı olduğunu ortaya koydu.

Yapılan anket sonucunda, mevcut içeriklerini Content Audit sonucunda güncelleyerek etkileşimde yükseliş gözlemlediğini söyleyenler %45’lik bir dilimken trafiğinde artış yakaladığını söyleyenler %43’lük bir kesim oldu.

seo content audit

Content Audit ihtiyaçlarınıza göre ikiye ayrılır:

Content Check Up

Content Check Up, var olan içeriklerinizin analizi ve geliştirilmesidir. İncelenmesi istenen yerde bulunan içeriklerin kalitesi değerlendirilir. İşleyen içerikler var mı, gereksiz ve kaldırılması gereken içerikler hangileri gibi temel sorulardan başlayarak detaylı bir analiz yapılır. 

Semrush’ın 2021 yılında yaptığı araştırma sonuçları da içeriklerin kalitesinin geliştirilmesinin organik trafik kazanmak açısından en önemli etken olduğunu gösteriyor. İçeriklerin sayısını artırmak da bunu takip eden ikinci faktör olarak yerini alıyor:

content marketing audit

Content Scale Up

Content Scale Up, içerik planlarınız için yolun başından itibaren size öncülük edecek bir harita çıkarmak için yapılır. Bir içerik projesi için fikir aşamasındaysanız ve planlama aşamasından itibaren doğru bir yönde ilerlemek istiyorsanız Scale Up sizin için en iyi audit seçeneği olacaktır.

İçerik Bulutu Content Audit servisi, deneyimli ve profesyonel içerik pazarlaması ekibiyle istediğiniz alan için tüm bu yöntemleri uygulayıp size yol gösteriyor.

Content Audit Nedir? Neye Yarar?

Detayları incelemek ve sorularınızı bize iletmek için: https://icerikbulutu.com/audit

Zehra Sancakdar

Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu. İçerik Bulutu'nda Growth Ekibi'nde Jr. İçerik Pazarlaması Uzmanı olarak çalışıyor.

İlk Yorumu Başlat