Kim Bu İçerik Bulutu Editörleri? – 4
İçerik Bulutu’nun deneyimli editörlerini sizlerle tanıştırdığımız “Kim Bu İçerik Bulutu Editörleri?” serisi devam ediyor. Serimizin dördüncü röportajında uzun yıllardır bizimle çalışan SonKuşlar ile İçerik Bulutu’nda editörlük üzerine konuştuk.
1. Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
İstanbul doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın Yayın mezunuyum. Ancak dijitalleşen dünyaya ayak uydurarak mezuniyetimden hemen sonra ben de mesleğimi dijital yayıncılık üzerine sürdürmeye karar verdim. Uzun yıllardır İçerik Bulutu’nda editör olarak çalışmaya devam ediyorum.
2. Editör olarak ilk profesyonel deneyiminiz ne zaman başladı?
İlk profesyonel editörlük deneyimime İçerik Bulutu’nda başladım. Daha öncesinde çeşitli kitaplarda, dergilerde ve dijital yayın yapan organlarda editörlük deneyimim olmuştu ancak editörlük mesleğini asıl icra ettiğim yer İçerik Bulutu oldu. Çünkü burada “editörlük” üzerine çok şey öğrendim ve öğrenmeye de devam ediyorum.
3. İçerik Bulutu ile nasıl tanıştınız?
İçerik Bulutu ile tanışmam tamamen tesadüfiydi. Mezuniyetimden sonra içerik üreticiliği için başvuru yaptım. Ancak birkaç ay sonra da editörlük teklifi geldi ve hemen kabul ettim. O günden beri editörlük yapmaya devam ediyorum.
4. Daha önce geleneksel yayıncılık üzerine çalıştınız mı? Sizce geleneksel ve dijital yayıncılık arasındaki farklar nelerdir?
Geleneksel yayıncılıkta daha önce birkaç çalışma deneyimim oldu ancak bunlar geniş kapsamlı çalışmalar değildi. Üniversite yıllarımda çeşitli dergilerde, kitaplarda bazı çalışmalarım olmuştu. Çok kısa süre sonra da dijital yayıncılık üzerine mesleğimi sürdürmeye karar verdim.
5. İçerik Bulutu sistemini nasıl buldunuz?
İçerik Bulutu, kullandığı teknolojiler ve altyapılar dolayısıyla çok pratik ve kullanışlı bir sisteme sahip. Tüm işlemlerinizi tek bir arayüz üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Sürekli gelişen ve kendini yenileyen bir teknolojileri var. Biz de editörler olarak zaman zaman bu teknolojiye katkılar sağlayabiliyoruz. Arayüz, teknoloji, sistem hakkında her zaman önerilerde bulunabiliyoruz.
6. Daha önce içerik üretimi deneyiminiz oldu mu?
Evet, daha önce içerik üretimi deneyimim oldu. Bu işin mutfağından geliyorum diyebilirim. Ama içerik üretimi ile içerik denetimi çok farklı disiplinler. Ben editörlüğü daha çok seviyorum.
7. Bilmeyenler için sizden dinleyelim: İçerik Bulutu editörü ne iş yapar?
İçerik Bulutu editörü her zaman maksimum kaliteye ve özene dikkat eder. İlk olarak kullanılan dile, üsluba ve içeriğin talebe uygunluğuna bakar. İçerik Bulutu editörü olarak asıl önemli olan markanın beklentilerini karşılayabilmek ve markaya bu doğrultuda içerik sunabilmek. Çünkü editörden çıkan bir iş doğrudan markaya iletildiği için burada editörler aslında yumurtanın dayandığı son kapı oluyor. Dolayısıyla içerik üreticisi iki kere titiz oluyorsa, içerik editörü dört kez titiz olmak zorunda. Ayrıca İçerik Bulutu ekibi, editörleri markaların geri bildirimleri konusunda sürekli bilgilendiriyor. Bu çok önemli bir nokta. Editörler her zaman markanın beklentilerine ve isteklerine göre hareket ediyorlar. Zaman zaman içerik üreticilerinden şikayetler geliyor ancak unutulmamalıdır ki marka şikayetleri de doğrudan editörlere geliyor. Editörler de marka hassasiyetlerine dikkat ederek içerikleri kontrol ediyorlar. Son olarak şunu da belirteyim: İçerik Bulutu’ndaki her içerik farklı bir editör tarafından denetlenir.
8. Peki, İçerik Bulutu editörü nasıl çalışır? İçerik üzerinde en çok dikkat ettiği unsurlar nelerdir?
İçerik Bulutu editörü her zaman marka hassasiyetini ön planda tutar. Tüm içeriklerini marka hassasiyetiyle kontrol eder. Kontrol ettiği içeriklerde Türkçe dil anlatım ve imla kurallarına dikkat eder. Sonra içeriğin talebe uygunluğunu inceler. Düzenleyebileceği kadar azsa içerikleri kendi düzenler ve marka onayına sunar. Ancak çok fazla revizyon gerektiren bir içerikse revize notlarını girerek içeriği revizyona gönderir. Revizyondan döndükten sonra içeriği tekrar kontrol eder ve uygunsa içeriği onaylar.
İçerik üzerinde en çok dikkat ettiği noktalar ise kullanılan dil, yazım yanlışları, anlatım bozuklukları, tekrar ifadeler, sakınca/problem yaratabilecek ifadeler, anlamsal bütünlük, cümle geçişleri, cümleler arasındaki neden-sonuç ilişkisi, içeriğin kalitesi diyebilirim.
En önemlisi de “marka dili”. Bu çoğu zaman gözden kaçırılan bir detay. Örneğin X markasıyla Y markasının “marka dili” birbirinden farklıdır. Bu farkı da markaların daha önceki içeriklerini okuyarak ayırt edebiliriz. Kullanılan dil ve terminoloji, üslup farklılıkları olabiliyor.
9. İçerik Bulutu editörü olmak size neler kazandırdı?
Bana kattığı en önemli şey içeriğe yani metne bakış açısı oldu. İlk kontrol ettiğim içerikle son kontrol ettiğim içerik arasında dağlar kadar fark var. İçerikleri daha geniş perspektifle değerlendirip hem “anlam”a hem de “biçim”e derinlemesine odaklanabiliyorum. Nerede bir metin görsem hemen analiz ediyorum ve o metni iyileştirmeye çalışıyorum. Bu bir refleks haline geldi artık.
10. Son olarak İçerik Bulutu editör ve yazar adaylarına tavsiyelerinizi öğrenebilir miyiz? Sizce iyi bir yazar ve editör olmak için neler yapılmalı?
Hiçbir zaman olanla yetinmesinler. Her zaman daha iyisi olabileceğini bilsinler. “En iyisi bu” dediklerimin her zaman daha iyilerini gördüm. İçerik sadece bir metin değildir, bir iletişim aracıdır aynı zamanda. Bunun farkında olmak gerek.
MİNİ ANKET
Kağıt mı, klavye mi?
Kağıt.
Kurşun kalem mi, tükenmez kalem mi?
Tükenmez kalem.
Yazmak mı, düzenlemek mi?
Düzenlemek.
Gündüz mü, gece mi?
Gece.
Yaz mı, kış mı?
Yaz.
Çay mı, kahve mi?
Kahve.
Kedi mi, köpek mi?
Kedi.
Film mi, dizi mi?
Film.
2 yorum var
İçerik şahane, keyifle okudum. Bir içeriğin tamamlanma sürecini editörlerimizden dinlemek çok keyifliydi. Yazar olarak söylemek isterim ki verdiğiniz olumlu feedbackler ve açıklayıcı revizeler de bize çok yardımcı oluyor. İyi çalışmalar dilerim 🙂
Merhaba Esra Hanım,
Tüm süreç aslında tamamen kompakt bir şekilde ilerliyor. Dolayısıyla tüm süreçleri sağlıklı, hızlı ve kaliteli bir şekilde yürütebilmek için içerik üreticileri ve içerik editörleri iş birliği yaparak ilerlemek zorunda.
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederiz. 🙂