Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?

Şirketinizin pazarlama çalışmaları için örneğin ürün açıklamaları yazıyor, resimlerinizi optimize ediyor ve etkili arama motoru optimizasyonu için gerekli diğer birçok öğenin çoğunda ustalaştığınızı düşünüyor olabilirsiniz.     

Buna rağmen, birçok işletme sahibi gibi E-ticaret SEO’ daki önemli bir yön gözden kaçırılıyor olabilir:  Meta Açıklaması.     

İşletmeler için Google arama sonuçlarında adeta bir ‘vitrin’ görevinde olan meta açıklamaların ne olduğu, karakter sınırı, nasıl yazılması gerektiği ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalar gibi başlıkları birlikte inceleyelim.

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir?   

Meta açıklamaları, web sayfasının kısa bir özetini sağlayan site kodundaki bir HTML öğesidir. Sayfanın meta açıklaması, HTML işaretlemesinin <head> bölümünün altında content = “ ” içinde ilgili sayfanın açıklaması olarak örnekteki gibi görünecektir.

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?
Meta Açıklaması

Bir sayfanın meta açıklaması, arama motoru sonuç sayfasındaki (SERP) arama snippet’inin bir parçası olarak görüntülenir ve kullanıcılara; sayfada bulunan içerik veya hizmetin ne olduğu, arama sorguları ile nasıl ilişkili olduğu hakkında bir fikir vermesi amaçlanmaktadır.

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?

Meta Açıklaması Oluşturmak Neden Önemlidir?

Gün geçtikçe artan rekabet, arama motorlarının kullanımında devasa yığılmayı beraberinde getirdiğinden web sayfalarınız ya da içeriklerinizin en dikkat çekici şekilde kurgulanmış olarak arama sonuçlarında çıkması, daha başarılı etkileşimler almanıza katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda; 

  • Meta açıklamalarında uygun düzeyde SEO odaklı anahtar kelime kullanımı kullanıcılara o sitenin bu anahtar kelimelerle ne kadar alakalı olduğunu gösterir ve doğru yerlerde doğru anahtar kelimelere sahip sitelerin öne çıkmasına yardımcı olur.
Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?
Meta Açıklama Örneği

Resimde görüldüğü üzere güçlü meta açıklaması için örneğin bir soruyla başlamak, okuyucularda ilgiyi arttırırken açıklamayı kişiselleştirir. Bu da kullanıcıları daha fazla tıklamaya teşvik edecektir.

Meta Açıklaması Kaç Karakterden Oluşmalı?

Arama motorları, meta açıklama için karakter sınırı belirlemese de genel olarak uzunluğun masaüstünde 150-160 karakter sınırında, mobilde ise 120 karakter aralığında olması önerilmektedir. Özellikle Google, sık anahtar kelime tekrarı yapılmış, özgünlükten uzak içerikleri spam olarak algıladığından gelebilecek cezalara engel olabilmek adına bu duruma daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Belirtilen ortalama karakter sınırının aşıldığı durumlarda Google bu yazılan içerikleri keserek örnekte olduğu gibi noktalı ‘’…’’ bir şekilde yayınlamaktadır.

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?
Skyscanner

Doğru uzunluk vermek istediğiniz mesaja bağlıdır. Mesajı iletmek için en önemli kısmı açıklamanın başına yakın bir yere koymalı ve aynı zamanda içeriğinizi kısa ve öz oluşturmaya özen göstermelisiniz. 

İyi Bir Meta Açıklaması Nasıl Yazılır?

Kullanıcıları binlerce arama sorgusu arasından ilgili sayfaya tıklamaya ikna edebilmek için dikkat etmeniz gereken bazı özellikleri şu şekilde ele alabiliriz:

  1. Doğru ve Kaliteli Bilgiler İçermeli

Dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de yazdığınız açıklamanın içeriğinizle ne kadar uyumlu olduğu konusudur. Açıklamalarınızı nasıl ifade ettiğiniz, arama motoru sonucunuzda değişikliklere sebep olabilir. Yanıltıcı ifadelerin yer alması, SERP’lerde çıkma oranınızı bozabilir, kullanıcıların sitenize olan güvenini etkileyebilir. Bu nedenle web sitesindeki içeriğe en uygun açıklama belirlenirken doğru, tutarlı ve ilgi çekecek özellikte net bilgiler içermelidir.

  1. Farklılaşarak Çözüm Sunmalı, Benzersiz Olmalı

Yapılacak açıklamanın nihai amacının daha çok tıklama alarak trafik çekmek ve aynı zamanda markayı sergilemek için bir vitrin görevi olduğu düşünülerek kullanıcıların neler yaptığınızı anlayabilmelerini sağlamalısınız. Onlara rakiplerden farklılaşılan bir özelliği, avantajlı satış fırsatları veya örnekte görüldüğü gibi zamandan tasarruf sağlayacak, pratiklik sunabilen noktalardan bahsedecek açıklama oluşturmak, kullanıcılara benzersiz bir deneyim için katkıda bulunacaktır. 

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?
Kırmızı Spor Ayakkabı

Unutulmamalı ki her sayfa kullanıcılar için farklı şeyler verir ve bu nedenle oluşturulacak meta açıklaması özgün olmalı ve sunulan hizmetle ilgili neyin önemli olduğunu açıkça ifade etmelidir. Bu yüzden daha detaylı düşünmeli ve sayfanın tıklanabilirliği için iyi bir neden vermenin yolları araştırılmalıdır.

  1. Anahtar Kelime Kullanımı

Anahtar kelimeleri uygun düzeyde meta açıklama içerisine yerleştirmek, web sitesinin içeriği ile ilgili arama yapıldığında anahtar kelime, meta açıklamasındaki metnin bir kısmı ile eşleşirse, arama motoru onu kullanmaya ve arama sonuçlarında boldlayarak(koyu renkte) vurgulamaya daha önem vermektedir. 

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?
Beyaz Çanta

SEO odaklı araştırılmış, hedeflenmiş, içeriğinize değer tanımlayan ilgili anahtar kelimelerin metin oluşturulurken bütünlük kuracak şekilde belirlenmesi de önemli bir noktadır. Örneğin; ”mekanik kurşun kalem” şeklinde sade ve kısa oluşturulacak bir açıklama, son dönemde yayınlanan rehberde de Google tarafından zayıf derecede değerlendirilecektir.   ”Yazılarınızı otomatik olarak düzelten, kendiliğinden bilenen mekanik kurşun kalem. Farklı renkleri mevcuttur. 50’den fazla kalem sipariş edin, ücretsiz kargodan yararlanın!” şeklinde oluşturulacak bir açıklama ise ürünü açıklar, fayda ve fırsatları da özetler şekilde kurgulandığı için daha güçlü durduğundan sitenizin tıklanma oranının artmasına katkı sağlayacaktır.

  1. Harekete Geçirici Mesajlar (Call to Action Cümleleri) İçermeli

Meta açıklamasına eklenecek her harekete geçirici mesaj, bir nevi satış metninizdir. Kullanıcıları sayfanıza tıklamak için bir sebebe yöneltmelidir. Hangi alanda faaliyet gösteriyorsanız, o alanın dinamiklerine uygun harekete geçirici eylem cümleleri kullanımına özen göstermelisiniz. Örneğin görseldeki E-ticaret alanında bir web sayfası içeriği metası için ‘’Şimdi satın al, Hemen incele, Ücretsiz deneyin’’ gibi cümleler insanlarda sayfaya yönelme, daha fazla inceleme isteği yaratacaktır.

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?
Morhipo

Eklenecek her eylem içerikli mesaj, insanların onlara ne sunduğunuzu ve tıkladıktan sonra ne beklemeleri gerektiğini anlamalarına yardımcı olacaktır.

Meta Açıklaması Örneği

Kaliteli ve etkileyici özellikte meta açıklamaları yazmak çoğu zaman kolay değildir, bu bağlamda aşağıdaki örnekler üzerinden iki farklı markanın aynı arama sorgusunu nasıl ele aldığını birlikte inceleyelim:

Örnek: Adidas Superstar Satın Al 

‘’adidas superstar satın al’’ sorgusu için iki liste:

  1. Resmi adidas.com Web Sitesi 
Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?
Adidas Superstar

Bu meta açıklamaya ilişkin inceleme yaptığımızda;

  • Okunabilirlik: Akıcı ve iyi düzeyde
  • İlgili Anahtar Kelime Kullanımı: Uygun düzeyde kullanılmış, ayrıca ana anahtar kelime boldlanmış olarak daha fazla öne çıkarılmış durumda.
  • Verilmek İstenen Mesaj: Akıcı ve net şekilde verilen açıklamaya ek olarak eyleme geçirecek cümlelerle desteklenmesi, kullanıcıları tıklamaya daha fazla teşvik edebilir.
  • Uzunluk: 120 karakter sınırı ayarında yazılması ve verilmek istenen mesajları göstermesi açısından başarılı olduğu söylenebilir 
  • Özgünlük: Sade ve başarılı

Şimdi de aynı ürün sorgusunun genel bir e-ticaret sitesi üzerinden ele alınış biçimini inceleyelim:

2.  E-Ticaret Sitesi hepsiburada.com

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?
Adidas Superstar
  • Okunabilirlik: Akıcı ve makul düzeyde
  • İlgili Anahtar Kelime Kullanımı: Ana anahtar kelime ve tüketici için dikkat çekecek satın alma sorgusu (fiyat) boldlanmış olarak daha fazla öne çıkarılmış durumda. 
  • Verilmek İstenen Mesaj: Tüketicilerin stiline yönelik yüksek tatmin sağlayacak dokunuş vaad eder bir açıklamayla kullanıcıları tıklamaya, sayfayı incelemeye geçirmeyi sağlayabilir.
  • Uzunluk: Karakter sınırının aşılmasına güzel bir örnek. Açıklamanın gereğinden uzun yazılması durumunda Google botları yazının devamını üç nokta şeklinde gösterebildiği gibi, yazılanın dışında sayfadaki uygun gördüğü başka yerlerden otomatik olarak meta açıklama kısmına çekme de yapabilir.  
  • Özgünlük: Sade ve uygun.  

Meta Açıklaması Kontrol Araçları

Meta başlık, açıklama gibi meta etiketlerin belirlenmesi web sitesi için oldukça önemlidir. Bu kapsamda doğru stratejiler üzerinde çalışılarak istenen sonuçları elde etmek, snippet kodunda nelerin eksik olabileceğini araştırmak ve analiz etmek için uygun araçlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. Meta Length Checker

Meta Uzunluk Denetleyicisi adıyla bilinen Meta Length Checker, meta açıklama ve başlıkların mümkün olduğunca iyi göründüğünden emin olmaya yardımcı olmak için kullanılabilecek araçlardan biridir. 

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?
Meta Uzunluk Denetleyicisi
  1. OpenTags

Meta etiketleri analiz etmek, düzenlemek, oluşturmak ve hatalarını ayıklamak için kullanılabilen OpenTags, meta açıklamalarının LinkedIn, Facebook, Twitter vb. gibi sosyal medya platformlarda nasıl göründüğünü görmeye olanak tanır. Araç sayesinde URL’leri analiz ederken, göz alıcı içerik oluşturmak, görünürlüğü artırmak ve izleyicileri kendine çekmek için etiketler optimize edilebilir.  

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?
OpenTags
  1.  Ahrefs

Ahrefs, zamanla iyileştirilecek sorunları bulmak için web sitesinin derinliklerine inen web sitesi denetleyicisidir. Araç ayrıca meta etiket sonuçları, anahtar kelimeler, backlinkler, web sitesi sağlığı vb.’nin görüntülenebilmesine yardımcı olur.

Meta Açıklaması(Meta Description) Nedir? Nasıl Yazılmalı?
Ahrefs

Sonuç

Artık çok yazmanın ve üretmenin değil; nitelikli, sorun çözecek açıklamalara uygun içeriklerin değer kazandığı bir dönemdeyiz. Sizlerde siteniz için bir bakıma davetiye niteliği taşıyan meta açıklamalarının en doğru, hızlı ve detaylı nasıl üretilebileceği konusunda daha ayrıntılı, profesyonel yardım almak için https://icerikbulutu.com/icerik-uretimi/yapisal-icerikler bağlantımızı ziyaret ederek hemen içerik talebinizi oluşturabilirsiniz.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat