E-Ticaret Seo Teknikleri

Trafiğinizi ve Satışlarınızı Artıracak E-Ticaret SEO Teknikleri

4 milyon Google arama sonucunun analizine göre;

1. Organikte birinci sıradaki sonucun ortalama tıklama oranı % 27,6’dır.

2. Birinci sıradaki organik sonucun, onuncu sırada yer alan bir sayfaya kıyasla tıklama alma olasılığı 10 kat daha fazladır.

3. 8-10 pozisyonları için organik tıklama neredeyse aynıdır. Bu nedenle, ilk sayfanın altındaki birkaç sayfayı yukarı taşımak daha fazla organik trafiğe yol açmayabilir.

4. Ortalama olarak, arama sonuçlarında bir sıra yukarı çıkmak tıklama oranını % 2,8 artıracaktır. Ancak bu, nereye yükseldiğinize bağlıdır. Üçüncü sıradan ikinci sıraya geçmek genellikle tıklama oranının artmasına neden olur. Bununla birlikte, onuncu sıradan dokuzuncu sıraya çıkmak istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmaz.

Araştırma sonuçları ilk 3 sırada yer almanın önemini ortaya koyuyor. Bu içeriğimizde de e-ticaret sitenizin organik trafiğini artırmak ve daha fazla satış yapmak için uygulayabileceğiniz e-ticaret seo tekniklerini bulacaksınız.

  1. Anahtar Kelime Araştırması
  2. Site İçi Optimizasyon
  3. İçerik Pazarlama
  4. Site Dışı Optimizasyon
  5. Kullanıcı Deneyimi

1. Anahtar Kelime Araştırması

Bir SEO çalışmasına başlamadan önce, işletmeniz için doğru hedef anahtar kelimeleri bulmanız gerekir.

Doğru strateji, web sitenizin ana sayfası, ürün sayfaları ve blog için farklı anahtar kelimeler kullanmak ve hedeflemektir. Tüm sayfalar için anahtar kelime araştırma süreci aynıdır.

Okuma Önerisi: Anahtar Kelime Araştırmasında Yeni Bir Yaklaşım

Anahtar kelime araştırma, web sitenizin çeşitli sayfalarını optimize etmek söz konusu olduğunda en önemli şeydir.

Amaç, işletmenizle alakalı ve yüksek arama hacmi ve daha az rekabete sahip olan anahtar kelimeler bulmaktır.
İşte izlenecek birkaç ipucu:

  • İşletmenizle yakından alakalı olan ve aylık aramaları yüksek olan anahtar kelimeleri seçin.
  • Çok rekabetçi veya çok yaygın olan anahtar kelimeleri seçmektan kaçının.
  • İşletme blogunuz için yüksek arama hacmine sahip uzun kuyruklu anahtar kelimeler seçin.
  • Hiçbir zaman web sitenizin sayfalarını veya blog içeriklerini çok fazla anahtar kelime ile doldurmayın. Anahtar kelimeler kullanıldıkları cümleler ile ilgili olmalıdır.
  • E-ticaret işiniz için anahtar kelimeleri seçerken öncelikle arama motorlarını değil hedef kullanıcılarınızı aklınızda bulundurun.
  • Aynı anahtar kelime için web sitenizdeki birden fazla sayfayı hedeflemekten kaçının.

2. Site İçi Optimizasyon

Site içi optimizasyon, mevcut sitenizle ilgili sorunları belirlemek ve hem arama motorları hem de hedef kullanıcılar için optimize etmekle ilgilidir.

Web sitenizdeki hataları belirlemek için Screaming Frog gibi araçları kullanın. Bu araç, bağlantılar, resimler, komut dosyası, CSS, vb. dahil olmak üzere sitenizin önemli öğelerini tarayacak ve iyileştirme önerileri ile birlikte yönlendirmeler, eksik etiketler, 404 hataları, yinelenen sayfalar ve daha fazlası gibi hataları size gösterecektir.

Hataların yanı sıra, dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli şey sitenizin hızıdır. Web siteniz hızı yavaş ise önemli sayıda ziyaretçiyi kaçırabilirsiniz.

Web sitenizin hızını kontrol etmek ve sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlamak için öneriler bulmak için Google’ın PageSpeed ​​Insights veya Pingdom gibi araçları kullanabilirsiniz.

E-ticaret web sitenizin sayfa optimizasyonunda ele alınacak diğer konular şunlardır:

  • Hedef anahtar kelimeyi başlık, alt başlıklar, görüntü alt etiketleri, ürün açıklamaları, meta etiketler, URL’ler, vb. dahil olmak üzere web sayfanızdaki tüm doğru yerlere yerleştirin.
  • Site düzenini ve tasarımını daha kullanıcı dostu yapmak için geliştirin. Navigasyonun kolay, tasarımın basit ama çekici olduğundan ve içeriğin okunabilir olduğundan emin olun.
  • Site ziyaretçilerinin iç bağlantı yoluyla ana sayfadan ürün sayfalarına geçmelerini kolaylaştırın.
  • Site kullanıcılarınızın sizinle iletişim kurmasını kolaylaştırmak için uygun ve doğru iletişim bilgileri sağlayın. Canlı sohbet, e-posta ve telefon desteği seçeneklerini de kullanın.
  • En önemlisi, mobil alışveriş yapma oranı artışta olduğu için web sitenizin mobil uyumlu olmasına dikkat edin.
  • Online alışveriş sitenize ürün yorumu seçeneği ekleyin. Kullanıcılardan, satın aldıkları ve kullandıkları bir ürünü yorumlamalarını isteyin.
  • Web sitenize zengin snippet’leri yükleyin.

İpucu: Bir e-ticaret web sitesini optimize ettiğinizde milyonlarca sayfa üzerinde çalışmanız gerekebilir. Önce en önemli sayfaları optimize ederek başlayın.
Google Analytics hesabında e-ticaret izlemeyi ayarladıysanız, aşağıdaki adımları takip ederek en önemli sayfaları keşfedebilirsiniz:

Davranış> Site İçeriği> Açılış Sayfaları> Gelire göre sıralama (yüksekten düşüğe). Daha sonra ‘Organik Trafik’ segmentini ekleyin.

Bunlar, ilk önce analiz etmeye başlamanız gereken sayfalardır.

Site içi optimizasyon stratejisi üç tür içeriği kapsar:

  • Kategori sayfaları için sayfa içi SEO
  • Ürün sayfaları için sayfa içi SEO
  • Blog içerikleri için sayfa içi SEO

Bu sayfa türlerinin her biri üzerinde çalışırken, aşağıdakileri optimize ettiğinden emin olun:

  • Sayfa URL’leri
  • Sayfa başlığı ve açıklama etiketleri
  • Sayfa h1 etiketleri
  • Resim alt metinleri
  • Şema işaretlemesi

Bu kadar çok sayfayı optimize etmek çok zaman alır ancak uzun vadede karşılığını verecektir.

Okuma Önerisi: E-Ticaret Blogunuzu Geliştirecek İpuçları

3. İçerik Pazarlama

İçerik pazarlama süreci potansiyel kullanıcılara yardımcı olan ve sitenize daha fazla trafik oluşturmaya odaklanan içerik yazma sürecidir. Bu noktada bir e-ticaret web sitesi için en iyi seçenek resmi bir işletme blogudur.

Bir işletme blogunu oluşturmak, sürdürmek ve optimize etmek, çevrimiçi mağazanızı hedef kitlesine pazarlamak için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Önemli olan, işiniz için değerli olan anahtar kelimeleri tanımlamak ve onlar etrafında yazmaktır.

Blogunuzda zaten web sitenizde hedeflediğiniz anahtar kelimeleri hedeflemeyin. Bunun yerine, işinizle ilgili daha uzun kuyruklu ve genel olarak aranan sorgulara odaklanın.

Blog içerikleriniz yüksek kalitede olmalı ve okuyuculara gerçek değer sağlamalıdır.
Blog yayınlarınızı web sitenizdeki alakalı ürün sayfalarıyla ilişkilendirmekten çekinmeyin, ancak aşırıya kaçmayın.

Blog içerikleriniz için belirlediğiniz konularda bilgili değilseniz, hem bu konularda bilgili, hem de SEO uyumlu içerik yazabilecek deneyimli içerik üreticilerine ürettirebilirsiniz.

İpucu: Google Ads Hesabınıza Bakın ve Hangi Anahtar Kelimeleri Dönüştürdüğünüze Bakın. Sonra Bu Anahtar Kelimeler Çevresinde Blog İçerikleri Oluşturun

Google Analytics’te dönüşüm hedefiniz kurulu ise “Model Karşılaştırma Aracı”na gidin ve dönüşüm getiren anahtar kelimeleri bulmak için “Paid Search” kategorisine tıklayın.

Trafiğinizi ve Satışlarınızı Artıracak E-Ticaret SEO Teknikleri

“Paid Search” kategorisine tıkladıktan sonra, ikincil boyut sekmesini kullanın ve dönüşüm getiren anahtar kelimelerin listesini almak için anahtar kelime seceneğini tıklayın.

Trafiğinizi ve Satışlarınızı Artıracak E-Ticaret SEO Teknikleri

Her arama terimi için dönüşüm miktarını gösteren aşağıdaki gibi bir sayfaya yönlendirilirsiniz.

Trafiğinizi ve Satışlarınızı Artıracak E-Ticaret SEO Teknikleri

Ardından, bu anahtar kelimeleri alın ve sonra zorluk seviyelerini görmek için kullandığınız SEO aracına yazın ve ardından kolay sıralama alacağınız ve yüksek dönüşüm hacmine sahip anahtar kelimelere göre blog içeriklerinizi önceliklendirin.

Okuma Önerisi: E-Ticaret Şirketleri için İçerik Pazarlaması Alanında Ustalaşmanın Yolları

4. Site Dışı Optimizasyon

E-ticaret sitenizin site dışı optimizasyonu söz konusu olduğunda, odak noktanız çok sayıda düşük kaliteli bağlantı elde etmeye çalışmak yerine az da olsa yüksek kaliteli bağlantılar oluşturmak olmalıdır.

Yüksek kaliteli bağlantılar, yüksek otorite alanından ya da sayfasından kaynaklanan bağlantılardır. On adet yüksek kaliteli gelen bağlantı yüzlerce düşük kaliteli bağlantıdan daha iyi ve daha kârlıdır.

Doğru yolu biliyorsanız yüksek kaliteli bağlantıları oluşturmak hiç de zor bir iş değildir. E-ticarette kaliteli bağlantı edinmek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

  • Google web sitelerini değerlendirirken alınan bağlantı sayısına da dikkat ediyor. Bu yüzden, öncelikle rakiplerinizin bağlantı aldığı yerlerden bağlantı almaya çalışın.
  • Harika bir içerik, harika bir hikaye ve alakalı infografik/resimler, e-kitaplar size yüksek otoriteye sahip bağlantılar sağlayacaktır.
  • Satıcı iseniz, üreticinin web sitesinde “nereden satın alınır” sayfalarından link almaya çalışın.
  • Bulunduğunuz sektörle ile ilgili işletmelerle ortak olmayı deneyebilirsiniz. Örneğin, web siteniz sağlık takviyesi satıyorsa, doğrudan rakipleriniz olmayan sağlık/fitness web sitelerinden bağlantılar alabilirsiniz.
  • Influencerlar: Influencer’lardan bağlantı almak ciddi zaman ve çaba gerektirir. Ürününüzü sosyal medya yayınlarında veya blog içeriklerinde göstermeleri için iyi ilişkiler kurmanız veya ciddi bir bütçe harcamanız gerekir.

Bağlantı kurma dışında, bozuk bağlantıları tekrar oluşturmaya da odaklanmalısınız. Bozuk bağlantılar için Google’ın kurallarına uyduğunuzdan emin olun.

5. Kullanıcı Deneyimi

Sayfadaki öğeleri kullanıcı deneyimini geliştirecek şekilde dahil edin. Bunlar sektöre göre değişmekle birlikte, genellikle şunları içerir:

  • İlgili alt kategorilere bağlantılar: Bir giyim sitesinde bulunduğunuzu ve ayakkabılara baktığınızı söyleyin. Alakalı bağlantılar sizi botlara, topuklu ayakkabılara vb. götürebilir, bu da kullanıcının aramasını daraltmasına ve aradığı ürünü bulmasına olanak sağlar.
  • Yeni veya çok satan ürünler:Belirli bir kategorideki yeni veya çok satan ürünlerin bir listesine sahipseniz, kullanıcıları almak istedikleri konusunda yönlendirmek için buraya bağlayabilirsiniz.
  • Önerilen veya ilgili ürünler: Örneğin, kamera ekipmanı satıyorsanız, kategori kamera kılıfları, lensleri vb. şeyleri önerin.
  • Ürün özellikleri: Ürünün ne olduğu ve varsa ne kadar uzun, geniş vb. gibi detaylara yer verin.

Sonuç

  • Rakiplerin etkinlikleri ve Google’ın sürekli değişen algoritmaları nedeniyle Google sıralamalarındaki dalgalanmalara uyum sağlamak için sayfalarda düzenli optimizasyonlar yapın.
  • Sitenin teknik bir değerlendirmesini düzenli aralıklarla yapın ve bulunan sorunları düzeltin.
  • Kaliteli bağlantılar oluşturmaya devam edin
  • Daha çok uzun kuyruklu anahtar kelime hedeflemek için düzenli olarak yeni içerikler oluşturun.

Doğru SEO uygulamaları ile web siteniz daha fazla dönüşüm alacaktır. Bu dönüşümleri elde edecek uzun süreli çalışmayı ve sabrı gösterirseniz 🙂

İçerik Bulutu SEO Assistant eklentimizi kullandınız mı? İçerik Bulutu SEO Assistant eklentisi ile Google’da arama yaptığınız anahtar kelimede ilk 5 sırada yer alan içerikleri detaylı olarak analiz edebilir ve içerik çalışmalarınız için ilham alabilirsiniz. Eklentiyi hemen indirip ücretsiz olarak kullanın: https://akademi.icerikbulutu.com/extension/

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat