google analytics ipuçları

Yeni Kitleler Keşfetmenizi Sağlayacak 5 Google Analytics İpucu

Web sitenizin ziyaretçi verilerini incelemek ve yönetmek şirketinizin başarısı için çok önemlidir. Ziyaretçilerinizi her gün takip etmelisiniz. Google Analytics ise ziyaretçi takibinde daha detaylı analizler yapma sunuyor. Doğru ölçümleri inceleyerek, ziyaretçileriniz ve ihtiyaç duydukları şeyler hakkında daha çok şey öğrenebilirsiniz.

Bu nedenle ziyaretçilerinizi daha detaylı analiz etmek için Google Analytics’in pek bilinmeyen kullanım alanlarını ele aldık. Siz de bu ipuçlarını uygulayın ve yeni hedef kitlelere ulaşmak için  içgörüler elde ederek harekete geçin!

1-Analytics’te Gün ve Saat Tabanlı Trafik Davranışını Analiz Edin

Google Analytics, reklamverenlerin çok fazla bilgiye erişmesini sağlar. Bunu sağlayan işlevlerden biri “Segment” olarak adlandırılır. Segmentler, Google Analytics’teki verilerin alt kümelerini ayırmanıza ve analiz etmenize olanak tanır, böylece işletmeniz için büyüme fırsatlarını optimize edebilirsiniz.

Google Analytics > Yönetici > Görünüm > Kişisel Araçlar ve Varlıklar > Segmentleri ziyaret ederek segment oluşturabilirsiniz. Google Analytics, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli raporlarını bölmek için kullanabileceğiniz bazı kullanıma hazır kitle segmentleriyle gelir:

– Ziyaretçi türü

– Geri gelen ziyaretçiler

– Mobil ziyaretçiler

– Masaüstü ziyaretçileri

– Organik ziyaretçiler

– Ücretli ziyaretçiler

– Trafik Kaynağı

– Coğrafya

ve daha fazlası…

Bununla birlikte, özel olarak oluşturulabilen daha gelişmiş segmentler vardır. Bu, web sitenizin kitlesine ve performansına daha derin bir netlik ve anlayış getirecektir.

Veri kombinasyonları sonsuzdur. Bununla birlikte, rapor oluşturmadan ve doğru olabilecek veya olmayabilecek verilere güvenmeden önce ne yaptığınızı bilmek önemlidir.

Google, bunun için “Çözümler Galerisi” özelliğini kullanmamıza izin veriyor. Bu, önceden oluşturulmuş segmentleri, uzmanların farklı segmentleri, özel raporları ve toplulukların geri kalanıyla oluşturdukları gösterge tablolarını paylaşabileceği bir platform olan Google Analytics Çözümleri Galerisi’dir.

Örneğin; Lenny Manor adındaki bir uzmanın şablonu, web sitesi trafiğinizin davranışını gün ve saat tabanlı analiz etmenizi sağlar. Bu şablonu kurmak için; Google Analytics > Yönetici > Görünüm > Kişisel Araçlar ve Varlıklar > Segmentler > Galeri’den İçe Aktar adımlarını takip edin ve geldiğiniz sayfada arama kısmına “Lenny Manor” yazın ve “Time: Day and Hour Based Traffic Behavior” adlı şablonu içe aktarın.

google analytics trafik

Bu örnekte, Cumartesi ve Pazar günlerinin ziyaret trafiğine göre en kötü dönüşüm oranlarına sahip olduğu görülüyor. Perşembe ise toplam dönüşümlerin % 25’inden fazlasını oluşturuyor. Bu rapora dayanarak, kitlemizin dönüşüm sağlama olasılığının daha yüksek olduğu Perşembe günlerine biraz daha bütçe ayırmamız gerektiği çıkarımını yapabiliriz.

1.İpucu: E-posta çalışmalarınız ve diğer pazarlama çalışmalarınızı planlayın, böylece kitlenizin istatistiksel olarak daha yüksek bir dönüşüm sağlama olasılığı bulunduğu günlerde yayınlayın.

2.İpucu: Sizin için daha kötü performanslara sahip günün belirli zamanlarında reklamlarınızı kaldırın. Örneğin, sabahın erken saatlerinde daha az dönüşüm ancak eşit veya daha yüksek harcama ve tıklamalar görebilirsiniz. Bu zamanda bütçenizi harcamaktansa, pozitif yatırım getirisi elde edilen günün diğer saatlerinde harcayın.

2- Sadık Müşterilerinizin Farkı Ne?

Sadık müşterilerinizi analiz etmek yeni kitleleri harekete geçirmenize yardımcı olur.

Bu nedenle sadık müşterilerinizi bir kere alışveriş yapanlardan ayıran nedir? Davranışları nasıl farklı? Hangi ürünlere bakıyorlar? Hangi sayfalara bakıyorlar? Hangi kaynaklardan geliyorlar? Hangi e-posta kampanyalarını açıyorlar? gibi sorulara yanıt vermeniz gerekiyor.

Google Analytics’te iki yeni özel segment oluşturarak bu sorulara yanıt verebilrsiniz:

google analytics özel segmentler

Bu sizin sadık müşteri segmentiniz olacak. Ayrıca sadece bir kere alışveriş yapanlar için de bir segment oluşturacaksınız.

Ardından, karşılaştırmaya başlayın! Bu iki grubu birbirinden ayıran şeyleri bulabilir ve bir kere alışveriş yapanları, sadık müşterilerinizin davranışlarını göstermeye teşvik ederseniz, rekabette öne çıkmayı başarabilirsiniz.

Bu analizi yapmanız, bir müşteriyi geri kazanmanın bedeli en başta onu kazanmanın bedelinden daha düşük olduğu için çok önemlidir. Onları reklamla çekmek için 20 TL ödeyebilirsiniz ama ikinci bir satın alma için bir e-mail yeterli olabilir.

Dolayısıyla, tutundurma(retention) sorununuzu bu şekilde çözebilirseniz, sonuç olarak büyük bir etki yaratabilirsiniz.

3- Sosyal Medya Trafiğinizi Segmente Edin

Sosyal medya kaynaklarından gelen trafiğinize bakmak, sosyal medyada nelerin işe yarayıp yaramadığını anlamanızı sağlar. Böylece sosyal medya stratejinizi ayarlayabilirsiniz.

Bu segmenti oluşturmak için önce sosyal medya kaynaklarınızı tanımlamanız gerekiyor .Ayrıca, bu kaynakların Google Analytics tarafından tanınmasının farklı yolları vardır. Dolayısıyla, iyi bir ilk adım segmentte ekleyebileceğiniz sosyal ağları görmek için Google Analytics’teki “Ağ Yönlendirmeleri” raporunu kontrol etmektir.

google analytics ağ yönlendirmeleri

Daha sonra aşağıdaki örnekteki gibi bir sosyal trafik segmenti oluşturabilirsiniz:

google analytics sosyal trafik segmenti

Not: Burada olduğu gibi, “OR” ifadesini kullanın. Böylece sonuçlar bu koşullardan biri sağlandığında çıkar.

4- Mutlak Değişime Bakın

Mutlak Değişim, iki zaman diliminde bir metriğin değişimindeki saf farkı verir. Haftalık, aylık veya belirli zaman dilimi için bunu kullanabilirsiniz.

google analytics mutlak değişim

“Kaynak/Aracı” sonuçlarınıza “Varsayılan” sıralama ile bakarsanız, seçtiğiniz metriğe göre en yüksekten en düşüğe sıralanır:

google analytics mutlak değişim

Ancak “Mutlak Değişim” türünü kullanırsanız, verileriniz belirlediğiniz dönemde en yüksek değişimden en düşük değişime göre sıralanır.google analytics mutlak değişim

Gördüğünüz gibi, daha önce 3. olan “Kaynak/Aracı” bu dönem boyunca “Kullanıcı” açısından en yüksek kazanımları elde etti. Bu, en büyük düşüşleri göstermek için ters yönde de yapılabilir.

Eğer bu şekilde en yüksek artışları ve düşüşleri bilirseniz, artışların ve düşüşlerin neden olduğunu bulup aksiyona geçebilirsiniz.

5- Analytics’te Kurabileceğiniz 3 İçerik Gruplama Stratejisi

En İyi Yazarlar: İçerik pazarlama stratejiniz blogunuzun etrafında şekilleniyorsa ve içeriklerinizin sosyal ve organik aramada performansını, hangi temaların kitlenizle etkileşim oluşturduğunu bildiğiniz halde, diğer faktörlerin neler olduğunu anlamak isterseniz; bir “Yazar” içerik gruplaması oluşturarak, yazarlarınızın hangisinin en iyi performans gösterdiğini görebilirsiniz.

Ürün Performansı: Binlerce ürün içeren bir e-ticaret web siteniz var ve genellikle hangi sayfaların iyi performans gösterdiğini anlamak istiyorsanız “Açılış Sayfaları” raporu dışında, tüm ürün sayfalarınızı, ürün türlerini veya markalarını gruplandırarak, çeşitli ürün alt kümelerinin birikimli performansını anlayabilirsiniz.

Zengin İçerik: Video, Infografik veya diğer içerik türlerini deniyorsunuz. Ve her içerik türünün etkileşim ile sonuçlanma oranlarını bilmek istiyorsanız “Tür” gruplandırması oluşturarak, pazarlama materyallerinizi mantıksal paketlere ayırabilir ve toplu performanslarını ölçebilirsiniz.

Youtube kanalımızdaki bu video ilginizi çekebilir.

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat