Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz En İyi Siteler

Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz En İyi Siteler

Pandemiyle birlikte daha da büyümeye ve gelişmeye devam eden e-ticaret sektörü uluslararası bir boyuta geçti ve her geçen gün global satış sitelerinin sayısı da bu doğrultuda artmaya başladı. E-ticaret sektörünü şekillendiren bu e-ihracat sitelerinde mağaza açmak ve satış yapmak için gerekli olanları ve komisyon oranları gibi tüm merak edilen detayları sizin için derledik.

Amazon

Dünya çapında en çok kullanılan uluslararası e-ticaret sitesi olan Amazon, 1994 yılında kitap satışı yapmak üzere kurulmuştur. Kurulduğu tarihten bu yana her yıl istikrarlı bir şekilde büyüyen, global bir satış sitesine dönüşen Amazon, bugün giyimden mücevhere, gurme yiyeceklerden spor malzemelerine vb. oldukça geniş yelpazede hizmet seçeneği sunmaktadır. Bununla birlikte Amazon’u sektörde popüler yapan şey ise geniş ürün yelpazesinin yanı sıra müşteri deneyimini kişiselleştirmek için yoğun çaba sarf etmesidir.

Örneğin ana sayfaya geldiğinizde, yalnızca özel teklifler ve öne çıkan ürünler değil, daha önce Amazon’a girdiyseniz, size özel öneriler bulabilirsiniz. Çünkü Amazon sizi isminizle tanıyarak kişisel müşteriniz olmaya çalışacak bir sistem geliştirmiştir.

Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz En İyi Siteler

Tüm bunlara ek olarak Amazon’da yer almak isteyenler için göz atılması gereken bazı hususlar bulunmaktadır:

  • Amazon’da satıcı olmanız için kimlik, banka, adres ve iletişim bilgileri gibi bilgilerinizi girerek öncelikle bir satıcı hesabı oluşturmanız gerekmektedir.
  • Gerekli adımlardan sonra Seller Central portalı üzerinden satışa başlanabilmektedir. (Seller Central: Amazon hesabınızla ilgili her türlü işlemin yapılabildiği çevrimiçi arayüzdür.)
  • Amazon, satış yapacağınız ürün kategorisinin değişkenliğine göre satılan her ürün için satıcılardan belirli bir oranda ücret almaktadır.

Güncel oranlar: https://sell.amazon.in/fees-and-pricing

eBay;

1995 yılında kurulan ve günümüzde birçok ülkede hizmet veren eBay zaman içerisinde gelişerek ürün satışı ile sayılı uluslararası e-ticaret pazar yerinden biri haline gelmiştir. Bireylerin veya işletmelerin kitaplardan giysilere, arabadan tatile kadar yeni veya ikinci el eşyalar alıp satabilmelerine olanak sağlamaktadır. 

eBay’in diğer pazar yerlerinden farkı ürünlerinizi açık artırma ile en yüksek teklif verene satabilme imkanı sunmasıdır.

Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz En İyi Siteler

Platform üzerinde mağaza açmak ise ücretsizdir. Ancak ayda 250’den fazla öğe listelerseniz, liste başına 0,35 ABD doları ekleme ücreti ödemeye başlarsınız. 

AliExpress;

1999’da kurulan Alibaba’da günümüzde yurtdışı satış sitelerinin önde gelen isimlerinden biridir. Alibaba’nın en önemli özelliği yalnızca alıcılara değil perakendecilere de hitap etmesidir. Hem kendi ülkesini kapsayan pazar yeri hem de küresel çapta büyüme hedefi olan bir pazar yeridir. Taobao, şirketin en büyük pazar yeridir ve Çin’de C2C (Tüketiciden tüketiciye) iş modeli ile hizmet vermektedir. Tmall, Çin’deki B2C (işletmeden tüketiciye) pazarından sorumluyken, AliExpress ise şirketin global pazar yeridir.

Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz En İyi Siteler

Gelin bu büyük pazar yerini maddeler halinde inceleyelim:

  • Mağaza açabilmeniz için şahıs, limited veya anonim şirketinizin olmanız gerekmektedir.
  • Mağazanızı ücretsiz açabilirsiniz fakat bunun yanında Gold üyelik tercihinde bulunabilir ve istediğiniz kadar ürün yükleyebilir ve öne çıkartma konusunda kolaylıklardan yararlanabilirsiniz.
  • Aliexpress satıcıları için ücretsiz eğitimler sunar ve büyüyüp gelişmelerine olanak sağlar.
  • Bu uluslararası pazar yeri 2019 yılından beri gümrük vergisi almaktadır.
  • Komisyon oranları oldukça uygun, %5-%8 arasında değişkenlik gösteriyor.
  • Lojistik desteği ve çözümleri konusunda çok gelişmiş bir platform olan Aliexpress’te 3,5 dolardan başlayan lojistik maliyetleri bulunuyor.

Etsy;

Etsy’e daha çok bireysel üreticilere destek verme amacıyla kurulmuştur. El yapımı ve daha spesifik ürünlerle dolu bir e-ticaret platformu olan açıdan Etsy’deki en önemli husus niş alan bulma durumudur. Eğer ki ürün gamınız fazlaca genelse adeta benzer listeler denizinde kaybolma durumu oluşabilir. Bu yüzden ne kadar çok detaya iner ve sizi farklı kılan ürünleri bulabilirseniz, arayanlar için o kadar görünürlüğünüz artacaktır. (Platforma satıcı olarak girmek istiyorsanız Etsy’de trend ürün fikirlerine göz atabilirsiniz.) 

Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz En İyi Siteler

Yüksek bir ziyaretçi trafiğine sahip pazar yeri platformu olan Etsy’de yer almak isteyenler herhangi bir ekstra tutarla ise karşılaşmamaktadır. Fakat satış yapan firmaların diğer pazaryerlerinde olduğu gibi komisyon ödemesi yapması gerekmektedir. Fiyatlandırma sistemi ise şu şekildedir:

  • Platformda yer alacak ilk birçok ürününüzü ücretsiz bir biçimde listeleyebilme. (Bu açıdan Etsy satıcılara bir kolaylık sunmakta.)
  • Örneğin 40 ürün belirlediyseniz bundan sonra yer alacak her ürününüz için 0.20 dolarlık bir tutar karşınıza çıkacaktır. Buna ek olarak uygulama, her satışta yüzde 5’lik bir komisyon almakta. (Bazı ürünler için değişkenlik gösterebilir.) 
  • Bir ürünü sattığınızda, talep edilecek küçük bir komisyon ve standart ödeme işlem ücreti ise %6,5 + 3,00 TL şeklindedir.
  • Ayrıca ürünlerin gönderiminden satıcılar sorumlu olmaktadır. Bununla birlikte satış işlemlerinde ekstra bir kargo ücreti almak istenirse, ETSY bu ücretten de yüzde 5 civarı bir komisyon istemektedir.

Ozon.ru

1998’de kurulan ve Rusya’nın önemli global satış sitelerinden olan Ozon.ru, birçok kategoride milyonlarca ürün seçeneği sunmaktadır. Elektronikten giyime, güzellik ürünlerinden ev aletlerine varan birçok ürün seçeneği bulunan platformda satıcılar yeni/sıfır ürün satışına odaklanmaktadır.

Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz En İyi Siteler

Yakın dönemde Türkiye pazarına da girerek Türk e-ticaret firmalarını Rusya’da kendi sistemleri üzerinden satış yapmaya davet eden marka, güçlü lojistik altyapısıyla öne çıkmaktadır. Müşteriler için kolay ulaşılabilirlik düşüncesi etrafında bir altyapı kurarak ülke genelinde gönderi dolapları ve 19 binden fazla ‘gel al’ noktası kurulmuştur. Böylece müşterilerin yüzde 80’inden fazlasının, teslimat yöntemi olarak ‘’gel al” noktalarını tercih ediyor olması ürün ulaşım ve tedariği konusunda avantajlar sunmaktadır.  

Maliyet modelinde sabit fiyatlı ürün satışıyla birlikte satış komisyon ücreti ise ürün kategorisine ek olarak ülke konumuna göre şekillendirilmektedir. Dolayısıyla Türkiye’den dahil olmak isteyen bir satıcının ödemesi gereken komisyon tutarı da bu doğrultuda faaliyet göstereceği ürün gamına göre değişmektedir. Ayrıca depolama ise söz konusu değil. Markalar ürünleri bir depo görmeden direkt olarak alıcıya göndererek teslimat tutarları konusunda da ciddi tasarruflar elde etme fırsatına sahip olmaktadır. Türkiye’den katılmak isteyen satıcılar için göz atılması gereken daha birçok detaya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

https://docs.ozon.ru/global/tr

Zalando

2008 yılında kurulan ve merkezi Almanya’nın Berlin şehrinde bulunan bir e-ticaret platformu olan Zalando, ürün ve hizmet satışı yapmak isteyen markaların tercih edebileceği trend pazaryerlerinden birisidir. 

Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz En İyi Siteler

4.000’den fazla markanın birbirinden farklı giyim-moda aksesuarlarını kapsayarak büyük bir ağ oluşturan platform, istikrarlı ve karlı çevrimiçi bir iş kurmak için gereken birçok seçeneği ise;

  • Özel bir sipariş karşılama hizmeti, 
  • 20’den fazla ülkedeki müşterilere ürün sunumu, 
  • Satılan ürünün türüne ve fiyatına bağlı olarak şekillenen ama genellikle %5 ile % 25 arasında değişen satış komisyonu,
  • 4000’den fazla marka altında satış yapma seçenekleri,
  • İlk 3 ay için hiçbir satış ücreti alınmaması

gibi avantajlarla sunmaktadır. Özellikle Almanya menşeili bir e-ticaret pazar yeri platformu olduğu için Almanya pazarına açılmak isteyen kişi veya işletmelerin bu platform üzerinden Almanya pazarına erişimi daha kolay bir şekilde olabilmektedir.

Rakuten

Rakuten, Japonya merkezli ve birçok sektörde lider konumda hizmet sunan pazar yerlerinden biridir. 30 ülkede var olmakla birlikte faaliyetlerini genel olarak Japonya’da etkin tutan bir e-ticaret sitesidir. Ayrıca Rakuten ile bu pazara girmek isteyen satıcıların ülkedeki yasalara uygun ürünlerin satımı, Japon Yen’i üzerinden ticaret, dil hakimiyeti(Japonca) alanlarını göz önünde bulundurarak hareket etmeleri gerekmektedir. Teknik olarak, herhangi bir satıcı Rakuten’i kullanabilir. Fakat Japonya veya ABD dışında herhangi bir ülkeden bir satıcıysanız, üçüncü bir kişi/oluşumun yardımına gerek duyabilirsiniz. Çünkü Rakuten, başvuru süreci gerektiren ve yalnızca davet usulü kabul gören bir platformdur. 

Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz En İyi Siteler

Rakuten de diğer rakip pazar yerleri ile aynı mantıkta birçok yeni/orijinal ürün kategorilerinde satış yapmaya fırsat tanımaktadır.  

Satılan ürünlerde sabit fiyat politikası uygulanmaktadır. Fakat Rakuten ile bu yeni pazara girmek isteyen satıcılar için hesaba katılması gereken maliyet yapıları, incelenmesi gereken önemli hususlardandır. 

Depolama ya da sipariş karşılama hizmeti bulunmayan platform da müşteri sadakatini artırmak amacıyla ‘Süper Puan Ödül Programı‘ adı verilen bir sadakat puanları şemasıyla, yapılacak her satın alma da, ilerde yapacağınız alışverişlerde avantajlardan yararlanabilmeniz için kullanılabilecek puanlar verilmektedir. 

Yurt dışı satış siteleri dışında markanızın web sitesini, hedeflenilen ülkenin diline çevirip, yerelleştirerek de tüm dünyaya satış yapabilirsiniz.

İçerik Bulutu olarak 50’den fazla dilde içerik üretimi ve çeviri hizmeti ile markaları küresel pazarlara taşıyoruz.

Hedef dilin kültürünü bilen, dinamiklerine hakim, uzun süre bu dilin konuşulduğu ülke veya ülkelerde yaşamış, native yada çift dilli üreticiler ile markalara profesyonel içerikleri nasıl üretildiği hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın! https://icerikbulutu.com/ceviri-yerellestirme

Mail: teklif@icerikbulutu.com

Aybüke Coşkun

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyorum. İçerikle büyümek isteyen markalara destek oluyorum.

İlk Yorumu Başlat