Dijital PR Nedir? SEO Performansınızı Nasıl Artırabilir?

Dijital PR Nedir? SEO Performansınızı Nasıl Artırabilir?

Dijital PR ve SEO bugün markaların online platformlardaki itibarlarını korumalarını sağlayan en önemli kavramlardan ikisidir. Dijital çağın bir gerekliliği olarak markaların stratejik anlamda belki de en çok zaman ayırdığı online kanallar; hedef kitleye ulaşmak, yeni müşteri kazanmak ve satışlarını artırmak gibi hedeflere ulaşabilmeyi sağlıyor. Dijital PR çalışmalarıysa markaların dijital pazarlama stratejileri içinde en sık başvurdukları yöntemler arasına giriyor. Geleneksel PR çalışmalarından farklı olarak Dijital PR çalışmaları, hem mobil cihazların artık hayatımızın tam ortasında olmasıyla artan internet kullanımı sayesinde marka iletişimi gibi temel süreçleri online ortama taşıyor hem de markaların bu ortamdaki görünürlüklerine katkıda bulunuyor.

Okuma önerisi: https://akademi.icerikbulutu.com/blog/koronavirus-doneminde-marka-iletisimi-nasil-olmali/

Öte yandan, dijital platformların insanlarla iletişim kurmak için bu derece sık kullanılması da aynı sektördeki markalar arasında gelişen rekabetin kızışmasına neden oluyor. Dolayısıyla markaların kendilerini tanıtmalarının yanı sıra öne çıkabilmeleri için belli bir güven oluşturmaları ve otorite kurmaları da gerekiyor. Bu noktadaysa sözü SEO devreliyor diyebiliriz. SEO sayesinde web sitenizin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda çıkması, dolayısıyla da markanızın güvenirliğini artırmak mümkün. Web sitelerinin SEO uyumlu hale getirilmesiyse birçok iyileştirme ve geliştirmeye bağlı olarak ulaşılabiliyor.

seo

Peki, Dijital PR çalışmalarınızı SEO için uygulamayı hiç düşünmüş müydünüz? Genellikle birbirinden ayrı ele alınan ve farklı stratejiler doğrultusunda yaklaşılan Dijital PR ve SEO’nun aslında birbirini destekleyebilen yöntemler olabileceğini biliyor muydunuz?

Neden ve nasıl Dijital PR ve SEO’yu birlikte ele alabileceğimize geçmeden önce dijital PR’ın ne olduğuna daha detaylı bakalım.

Dijital PR Nedir?

dijital pr

Dijital PR, markaların online platformlardaki imajlarını yaratabilmek için hedef kitleyle marka arasında yönetilen dijital iletişim çalışmalarıdır. Dijital pazarlama uzmanları, içerik pazarlaması uzmanları ve bu alanla ilgilenen kişilerin marka ve hedef kitlesi arasındaki bağı oluşturabilmek için kurdukları bu iletişim süreci, Dijital PR’ın temelini oluşturmaktadır. Bu iletişim kanalı sayesinde hedef kitlesine markanın tanıtımını yaparak yetkinliğini sağlayabilmek Dijital PR’ın motivasyonu altında yatmaktadır.

PR çalışmaları dijital araçlarla birleştiğindeyse işin içine online platformlarda dikkat çekecek taktikler giriyor. Sosyal medyadan web site tasarımına kadar uzanan bu alan, dijital PR çalışmalarında göz önüne alınması gereken bir yerde duruyor. Böylece organik trafik elde etme, sosyal medyada görünür olma ve online itibarı sürdürebilme gibi dijitalle gelen unsurlar da gerçekleştirilebiliyor.

Görüldüğü gibi, Dijital PR’ın faydaları azımsanamayacak düzeyde. Doğru uygulandığında marka kimliğinizi sağlamlaştırıp hedef kitlenizle iyi bir iletişim kurmanızı sağlayacak bu çalışmalar kısıtlı bir alana etki etmemekle birlikte tüm online varlığınızı etkileyebiliyor. 

Dijital PR’ı SEO perspektifinden görmek neden önemli sorusunu yanıtlarken ise bu iki alanın örtüştüğü yerleri ve aslında birbirlerini nasıl destekleyebileceklerini görebiliriz.

Markanızın dijital alandaki görünürlüğünü artırmak ve iyi bir izlenim bırakmasını sağlayabilmek için yapacağınız Dijital PR çalışmalarının SEO’nuzu ne şekillerde geliştirebileceğinin 5 yolunu inceleyelim:

1. İçerik Optimizasyonu:

Dijital PR denince akla ilk gelenlerden biri olan basın bültenleri, SEO için iyi sonuçlar doğurabilecek kaynaklardan. İyi bir basın bülteni, dışarıya ulaşabilmek ve marka-hedef kitle etkileşimini oluşturabilmek için oldukça önemli bir yerde duruyor. Yayınladığınız bültenlerden online çerçevede tam anlamıyla verim alabilmek içinse bülteninizin SEO uyumluluğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Doğru hedef kitlesine ulaşabilmek ve sonuç olarak hedeflediğiniz verimi alabilmek için basın bültenlerinizde doğru anahtar kelimeleri kullanmak atacağınız ilk adımlardan biri olmalı. Bu anahtar kelimeleri kullanarak arama yapan kullanıcıların karşısına çıkacak bültenler sayesinde güvenilir bir kaynak noktasına erişebileceğiniz gibi ilgili hedef kitlesine ulaştığınız için markanızın büyümesini de sağlayabilirsiniz.

Bunun yanında, dijital PR için hazırladığınız tüm içeriklerin SEO uyumlu olması, ikisinin birbirinden ayrı ele alınmaması gerektiğinin kanıtlarından biri. Arama motoru optimizasyonu sağlanmış iyi içeriklerle sıralamanızı yükselterek güven veren bir kaynak haline gelebilir, aranan kaynak olduğunuz için tıklanma oranlarınız arttıkça bu döngüyü sağlamlaştırabilirsiniz.

İçerik Bulutu ekibi, kapsamlı ve veriye dayalı olarak içerik ihtiyaçlarınızı belirliyor ve mevcut içerik planlamanızı iyileştirmenize yardımcı oluyor.

Content Audit hizmetimizle ilgili daha fazla bilgi için: https://icerikbulutu.com/audit

2. Link İnşası:

link inşası

Digital PR ve SEO’yu birlikte düşündüğümüzde bir diğer öne çıkan konuysa link inşası. Link inşası, pazarlama stratejinizde bulunması gereken etkili SEO yöntemlerinden birisi. Backlink kazanabileceğiniz kaliteli içerikler sayesinde özellikle sıralaması ve otoritesi yüksek web sitelerinden gelen linkler markanızın PR kampanyalarının etkisini yarattığının somut bir kanıtı niteliğindeler. Ancak, SEO açısından uzun yolculuklardan biri olan bu sürecin kolayca aşılamayacağı da bir gerçek. Backlink kazanmanın zorlukları olsa da elbette imkânsız değil ve kazandırdıklarını düşününce bu yola çıkmak için değeceğini söyleyebiliriz. Domain otoritesi yüksek olan, arama motoru sıralamalarında üstte yer alan ve ziyaretçileri tarafından güvenilir kabul edilen web sitelerinden backlink kazanabilmek için içerik planlamanıza link getirebilecek içerik türlerini eklemek doğru olacaktır. Case study, istatistikler ve e-bültenler bu konuda başvuracağınız türlerin başında geliyor. 

3. Trafik Artışı:

Dijital PR kampanyalarının en büyük getirilerinden biri de web sitenizin trafiğinde yaşanan artıştır. SEO’ya uygun hazırlanan Dijital PR çalışmaları, web site trafik artışlarında önemli bir etkiye sahip. En çok trafik alan içeriklerin Google’da üst sıralarda çıkan içerikler olması ve bu sıralamada yer almak ise Google’ın sınavından geçmeye bağlı. SEO uyumlu içeriklere sahip olmak ve güvenilir ve otorite sahibi kaynaklardan web sitenize verilen linkler Google tarafından hanenize artı puan getiren faktörler. Özellikle Dijital PR’ın backlink kazandırma potansiyeli sayesinde web site trafiğinizin yükselişe geçmesi mümkün.

4. Domain Authority:

Domain Authority ya da Alan Adı Otoritesi, Moz tarafından geliştirilen ve 1-100 arası web sitelerinin görünürlüğünü tahmin eden bir arama motoru sıralama puanıdır. Moz’un verdiği puan birçok faktöre bağlı olmakla birlikte en önemli etkenlerden birinin site içi ve dışı verilen linkler olması, Dijital PR’ın SEO açısından önemini karşımıza çıkarıyor. Dijital PR kampanyaları sayesinde elde edilen linklemeler, web sitenizin DA oranı için yükseltici bir etkiye sahip. Dolayısıyla web sitenizin Domain Otoritesi arttıkça Google tarafından üst sıralara çıkarılma şansınız da bir o kadar artıyor. Dahası DA skoru yüksek web sitelerinin web sitenize vereceği linkler bu şansı daha da artırıyor.

5. Marka Bilinirliği:

Son olarak tüm bu maddeleri de kapsayan ve çok daha geniş bir kavramdan söz edebiliriz. Markanız için geliştirdiğiniz Dijital PR kampanyaları başarılı olduğunda kazanacağınız online itibar, markanızın dijital platformlarda tanınmasını ifade ediyor. Elbette markanızın tanınması demek doğrudan hedef kitlenize güven vadetmesi ve güzel sonuçlar elde edeceğiniz anlamına gelmiyor. Markanız için aynı zamanda bir güven inşası yaratmak ve bunu sürdürebilmek de bu noktada önem arz ediyor.

Dijital PR SEO’ya bu noktada da yardımcı olan bir konumda  bulunuyor. Doğru hedef kitlesine iyi içeriği doğru kanallar aracılığıyla ulaştıran bir markanın kurduğu otorite, o markaya uzun vadeli ve sağlam bir güven duyulmasını sağlayabilir. Bir markanın ismini, herhangi bir içeriğini ve yaptığı işleri otoritesi belli farklı web sitelerinde görmek kullanıcıları etkileyen, hatta eğer ilgililerse sizinle etkileşime gireceği sonucuna varıyor.

Dijital PR içeriği ürettiğimiz markalardan örnekler için bize yazın: teklif@icerikbulutu.com

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

1 yorum var

İlk Yorumu Başlat