Online İtibar Yönetimi

Online İtibar Yönetimine Giriş

İtibar yönetimi, bir işletmenin veya markanın itibarının iyileştirilmesi ve kontrol altında tutulması anlamına geliyor. İnternet ve sosyal medyanın büyümesiyle arama sonuçları, başlangıçta PR terimi olarak ortaya çıkan itibar yönetiminde herhangi bir işletmenin itibarında özellikle önem gösterilmesi gereken bir konu haline geldi.

“Şirketlerin pazar değerlerinin %25’i itibarları ile doğrudan ilgilidir” – Dünya Ekonomik Forumu

Online (Çevrimiçi) İtibar Yönetimi Nedir?

Online itibar, müşterilerinizin ve çalışanlarınızın, şirketinizin adını Google’da aratınca ne gördüğüyle ilgilidir. Öncelikle, “Bu aramada ne gibi sonuçlar alıyorlar?”, “İzlenimleri neler oluyor?”, “Bundan sonra şirketinizle iş birliği yapmak isteyecekler mi?” gibi sorulara odaklanabilirsiniz.

Resmi sosyal medya hesapları, çevrimiçi forumlar, yorum platformları gibi mecralar nedeniyle online itibarın kapsamı, arama motoru sonuçlarından çok daha fazlasıdır. Tüm bu kaynaklar online itibarınızı etkilediğinden hepsinin izlenmesi ve iyileştirilmesi oldukça önemlidir.

“İşveren veya müşterilerin % 88-92’si, sizinle iletişim kurmadan önce mutlaka işletmenizle ilgili çevrimiçi bir arama yapacaktır” – Dijital Squad

Online İtibar Yönetimi, internette olumlu bir görünüm elde etmek için bir web kimliği oluşturur ve/veya geliştirir. Başka bir deyişle, olumlu veya nötr içerikleri olabilecek en üst düzeye çıkarmaya ve olumsuz olanları da en aza indirgemeye ihtiyacınız vardır.

Halkla İlişkiler ve Online İtibar Yönetimi

Halkla İlişkiler ve Online İtibar Yönetimi’nin pek çok ortak noktası vardır ama aynı değillerdir. Çoğu PR aktivitesi bir kişi ya da şirketin itibarını yaratır ve bu itibarı üçüncü kişi ve kurumların önünde görünür kılar. Bu aktiviteler; reklamlar, medya, networking ve daha fazlasını içerir.

Buna karşılık Online İtibar Yönetimi ile ilgili uygulama ve etkinlikler ise deyim yerinde sahnenin önünde değil, arkasında gerçekleşir ve PR etkinlikleri kadar gözlemlenebilir değildir. Genellikle Halkla İlişkiler ve Arama Motoru İtibar Yönetimi’ne ait etkinlikleri de içerirler, ancak hedefleri çok daha geniştir. Online İtibar Yönetimi uygulamaları kapsamında bloglar, sosyal medya kanalları, olumlu yorumları, misafir blog gönderileri oluşturmanız gerekir.

Online İtibar Yönetimi’nin olmazsa olmazları blog oluşturma veya içerik üretimi, genellikle markalara hem halkla ilişkiler hem de Arama Motoru İtibar Yönetimi’nin faydalarını beraberinde getirir.

Arama Motoru İtibar Yönetimi Nedir?

Arama Motoru İtibar Yönetimi, çevrimiçi ortamlarda bir şirkete dair genel izlenimi sürekli takip etmek ve onu yönetmek anlamına gelir. Arama Motoru İtibar Yönetimi’nin temel amacı internetteki olumsuz arama sonuçları ve yorumlarla başa çıkmaktır.

“Yetişkin kullanıcıların %88’i doğru olmayan çevrimiçi bilgilerin kaldırılmasının çok zor olacağına inanıyor” – Digital Squad

Arama Motoru İtibar Yönetimi; Arama Motoru Optimizasyonu’nu, Ücretli Arama Pazarlaması’nı, Basın Optimizasyonu’nu, blogları ve sosyal medyayı içerir.

Online İtibar Yönetimi Stratejileri

Proaktif İzleme:

Web’deki itibarınızı korumak ve geliştirmek için öncelikle onu izlemeniz gerekir. Arama motorlarını kullanın, blogları kontrol edin, platformları inceleyin…

“Tüketicilerin %92’si bir işletme hakkında bilgi edinmek için onunla ilgili çevrimiçi yorumları düzenli olarak okuyor.” – Entrepreneur.com

Uzun vadede şirketiniz, müşterilerinizin etkileşime girdiği çevrimiçi kaynaklarda bulunur hale gelmelidir. Ancak bu şekilde, hepsi olumsuz birer yoruma dönüşmeden sorular ve sorunlarla uğraşabilirsiniz.

Arama Motoru Sonuç Sayfası Temizliği

Arama Motoru Sonuç Sayfası Temizliği, arama motorunun ilk sayfalarını olumsuz sonuçlardan temizlemeye yönelik bir uygulamadır. İşletmenizin itibarını korumak için onunla ilgili en az ilk on arama sonucunu optimize etmeniz gerekir. Bunu yapmak adına şirketiniz ile ilgili sık sık yeni içerik yayınlamanız; incelemelere, basın yansımalarına, misafir içeriklere yer vermeniz gerekir.

“Soru: Bir cesedi nereye saklarsın? Cevap: Google sonuçlarının üçüncü sayfasında.” – Lori Randall Stradtman, Aptallar için Online İtibar Yönetimi

Özetle, sosyal medya platformlarınızda düzenli paylaşımlar yapmaya ve ilgili web sitesi ve yayınlara katkı sağlamaya önem verin. Başkalarının işiniz hakkında söylediklerini kontrol edemezsiniz, ama söylenenleri görüp görmeyeceklerini kontrol edebilirsiniz

Arama Motoru Optimizasyonunuzu Geliştirin

Arama motorları, arama sonuçlarını belirli bir web sayfasının veya bir web sitesinin ilgi ve yetkisine göre yayınlar. Bu sonuçlar belirlenirken dikkate alınan yüzlerce puanlama faktörü vardır. Arama Motoru Optimizasyonu, bu faktörlerin bazılarını etkilemenize, ilgili web sitelerinin sıralamasındaki yerini iyileştirmenize ve olumsuz içeriğin etkisini azaltmanıza olanak tanır.

“Aramaların % 91’i birinci sayfanın ötesine geçmiyor ve unutmayın ki Google sizin yeni kartvizitiniz.” – Nadia Munno

Sosyal Medyada Görünürlük

Sosyal medya; size ait bir kitle, etki ve güven oluşturmak ve bunları sürdürmek için güçlü bir araçtır. Bu nedenle, müşterilerinizle bağlantı kurmak ve Arama Motoru İtibar Yönetimi pozisyonlarınızı geliştirmek için mükemmel bir fırsattır. Sosyal medyanız ve potansiyel müşterileriniz arasında ne kadar etkileşim olursa, arama motorları için bir o kadar güvenilir olursunuz. Şirketiniz ve markanız ile ilgili olumsuz yorumlar ve geri dönüşler, sıralamadaki yerinizi ve çevrimiçi varlığınızın gücünü direkt olarak etkiler.

“Online itibarınız ile ilgilenmeye karar vermek için onun korkunç hale gelmesini beklemeyin.” Ryan Erskine

Bu nedenle niş sosyal medya ağları arasında en ilgili olanların bazılarında resmi hesaplar yaratın. Twitter, Facebook, LinkedIn veya diğerleri ile başlamak isteyebilirsiniz. Aktif olun: güncellemelerinizi duyurun, geri bildirimlere karşılık verin, size ulaşan herkese tek tek cevap verin. Müşterileriniz için özel etiketler belirleyerek onların ürettikleri içeriklere eklemelerini sağlayın ve böylece arama motoru optimizasyonunuzda olumlu bir etki daha yaratın.

Olumsuz İçeriklere Yanıt Verme

Çoğu durumda, topluluklar ve forumlar şirketlerin müşterilerinin geri bildirimlerine yanıt vermesine verir. Bu kaynaklar, memnuniyetsiz müşteriyle iletişim kurmak, çok geç değilse sorunlarını çözmek ve fikirlerini etkilemek için mükemmel bir fırsat sunar. Müşterilerinizin sizin tarafınızdan duyulduklarını bilmelerine izin verin ve yaşadıkları olumsuz deneyim için onlardan özür dileyin.

“Tüketiciler sevmedikleri bir şeyi belirttikleri zaman, bunu işletmeniz hakkındaki fikirlerini daha yeni yeni oluşturmaya başlayan pek çok kişiyle de paylaşmış olurlar.” – Digital Squad

Tüketici forumları ve inceleme platformları en iyi arkadaşlarınız veya en azılı düşmanlarınız olabilir. Eğer hakkınızdaki fikirlerin değişimini proaktif olarak takip etmiyorsanız, batan bir markayı kurtarmakta çok geç kalabilirsiniz.

Olumlu İçeriği Destekleyin

Arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) iyi bir sıralamanızın olması için pozitif içerik yaratmaya ihtiyacınız vardır. Arama motorları, şirketinizi ve ürününüzü olumlu deneyimlerle ne kadar çok ilişkilendirirse arama sonuçlarında bir o kadar üstte görünürsünüz. Ayrıca olumlu içerik, markanızın itibarını artırarak markanızla ilgili farkındalığı da yükseltir.

“Bir ürünü satın almayı düşünen kullanıcıların ilgili şirket hakkında yalnızca bir olumsuz yazı bulması bile bu şirketin %22 ihtimalle onları kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığını gösteriyor.” – MOZ

Müşterilerinizin çevrimiçi ortamlarda şirketiniz, ürün veya hizmetleriniz hakkında deneyimlerini paylaşmaları hakkında olumlu bir tutum sergileyin, Google bu durumu takdir edecektir. Bunların dışında, iş ortaklarınızı çevrimiçi ortamlarda da halka duyurarak pazarda ne kadar güçlü bir oyuncu olduğunuzu gösterin.

Sonuç
Jes Gonzalez’in sözleriyle özetlersek;
“Çevrimiçi görünürlük, girişimciler için sadece faydalı değil; erişilebilirliği artırması, zahmetsiz olarak pazarlama yapması, ilişkiler kurması ve müşteri güveni sağlaması adına da hayati derecede önemlidir. Size neyin çalışıp neyin çalışmadığını söyleyebilme olanağı sağlar.”

Şirketinizin Arama Motoru İtibar Yönetimi’ndeki konumunu düzenli olarak takip ediyor ve olumlu yönde değiştirmek için uğraşıyor musunuz? Olumsuz eleştiriler ve geri bildirimlerle nasıl başa çıkıyorsunuz? Şu sıralar, şirketiniz ile ilgili nasıl bir Arama Motoru İtibar Yönetimi sorununu çözmeye çalışıyorsunuz?

Kaynak: https://medium.com/elfsight-blog/introduction-to-search-engine-reputation-management-serm-44467c891c0b

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat