Yurt Dışında Yaşayan Türk Dijitalciler Anlatıyor – Yağmur Şimşek
1. Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
2015 yılında Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldum ve sonrasında kariyerimi şekillendirmek adına İstanbul’da kalmaya karar verdim. Çesitli stajlar ve farklı alanlarda deneyimler de elde ettikten sonra Digital Agency Network’te içerik ve startup dunyası ile daha yakindan tanisma firsati buldum. İçerik tarafında ortaya çıkardığımız işlerin rakamsal sonuçlarını görmek, calıştığımız startup’ın her geçen gün büyümesine ve bilinirliğinin artmasına şahit olmak beni gerçekten heyecanlandıran bir süreçti. Öyle ki bu büyümeye etkisi olan faktörlerden biri olan SEO çalışmalarına merak sarmam da bu donemlerde basladı diyebilirim. Sonrasında bu alanda daha detayli vaka analizlerinde bulunmak, farkli markalar ve web sitelerinde, yine guncel metodları ve stratejileri uygulamak adina SEO alaninda daha detayli çalışmaya karar verdim. SEO yolculuğuma Optdcom Dijital Pazarlama Ajansı’nda SEO Analisti olarak başladım ve su anda Londra’da Re:signal SEO & Content Marketing ajansında SEO Strategist olarak sürprizlerle dolu bu maceraya devam ediyorum.
2. Birleşik Krallık’ta sizi çalışmaya motive eden nedir?
Açıkçası yurt dışında çalışmak ve yasamak, içime sinen bir düzen kurmak yillar once dil kursuna geldiğim ilk zamanlardan beri aklımda olan bir plandı. Sadece bu planı mantıklı; benim ve kariyer yolculuğum için de faydalı bir konsepte oturtmam gerekiyordu.
Kendi başarı ve başarısızlıklarımdan da yola çıkarak naçizane yorumum; gerçekten ne yapmak istediğimizi bilmedikten sonra yurt dışında yasamamızın bize farklı bir getirisi olmuyor. Dolayısıyla seneler sonra SEO sektörüne dahil olunca bu sektörün dinamiklerini farklı ülkelerde de takip etmeye başladım ve Londra’nin bu vizyonuma uygun bir şehir ve ekosistem olabileceğini düşündüm. En büyük motivasyon kaynaklarımdan biri SEO sektörünün İngiltere dahil birçok ülkede çok samimi bir topluluğunun olması ve yeni SEO meraklılarına kucak açması… Kalabalığın arasından sıyrılmak ve takdir görmek için çok daha fazla fırsatım olduğunu keşfetmek, pozisyonun isminden çok aldığın sorumluluğun ve iş tanımının önemi ve dahası..
3. Türkiye ve Birleşik Krallık dijital pazarlama sektörlerini karşılaştırınca neler dikkatinizi çekiyor?
Eleştiri Kültürü ve Bilgi Paylaşımı
Aslında bu alanda yaptığımız her yorum şirketten şirkete veya şirket kültürüne, vizyonuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak bütün okları uzerime çekerek rahatlıkla söyleyebilirim ki ülke farketmeksizin, bazen yıkıcı eleştiride bulunması yapıcı eleştiriye tercih eden sektör çalışanlarının sayısı daha fazla olabiliyor. Bu da akabinde daha az bilgi ve deneyim paylaşımına sebebiyet gösteriyor. Özellikle sektörde uzun yıllar deneyimi olmayan veya ismi ünlenmeyen sektör calışanlarının – belki de eleştirilmekten çekindikleri için – konfor alanını seçip paylaşım yapmamasına yol açıyor.
Ancak yurt dışında benim özellikle bir tek SEO’da değil birçok sektörde gözlemlediğim bilgi ve deneyim paylaşımı konusu oldukça gelişmiş durumda. Bu da beni feedback kulturunun yapısını incelemeye teşvik etti. Daha farklı bakıs açıları gördüm ve aslında sektörde aynı işi yaptığımız kişileri eleştirirken daha farklı açılardan bakarak fikirlerimi sunmaya çalışır oldum.
Her paylaşılan bilgi doğru ve faydalı mıdır? Tabi ki tartışılır. Ancak bu paylaşıma “istekli” olmak burada en önemli noktadır diyebilirim. Ben 2019 senesinde SEO sektörüne yeni yeni girmeye başladığımda Türkçe okuyacak, konuyu anlayacak güvendiğim bir kaynağa çok rastlayamıyordum. Bu hem benim sektörde çok bir network’umun olmadığından hem de aslında ortada Türkçe hazırlanmış ve faydalı, güncel bilgi içeren, İngilizcesinden Google Translate ile çevrilmeden emek verilerek düzenlenmiş çok fazla paylaşım olmadığından da olabilirdi.
SEO kitabı yazmanın, bilgileri yurt dışından toparlayip sunmanin gerçekten çok zor bir task olduğunu düşünmüyorum (özellikle eski bir içerik yazarı olarak.) Zor olan, gerçekten bu bilgiler ışığında markalarla çalışıldıkça ortaya çıkan case study’lerin, keşfedilen orijinal hataların çözümlerinin ve yeni geliştirilen metotların ve gidiş yollarının mantıklarının samimi bir şekilde paylaşılmasıdır bence. Açıkçası İngilizcem olmasaydı birçok konuda kendimi eksik geliştirirdim diyebilirim. Şunun da altını çizmek isterim ki İngilizcesi olmadığı halde tamamen araştırmayı sevdiği ve konulara farklı açılardan bakabildiği için her hafta benden çok daha fazla makale okuyup, çok daha farklı metotlar deneyerek bana ilham olan çalışma arkadaşlarım da oldu. Yani günün sonunda yine kendimizi tanıttığımız ve geliştirdiğimiz kadar içinde bulunduğumuz sektörü de geliştirebiliyoruz.
Proje Yönetimi ve Deadline’lar
Özellikle İngiltere’de çalışmaya başladığımdan beri SEO projelerinde en çok gözüme çarpan kısımlardan biri de proje yöneticilerinin disiplini, deadline’lara sadık kalınması ve aslında bu deadline’lara sadık kalınabilmesi için de planlanan tasklara realistik sürelerin atanması diyebiliriz.
Yeri geliyor account manager’ların veya proje yöneticilerinin müşteriye rahat bir şekilde “hayır” dediği zamanlar oluyor. Sadece SEO’da degil, birçok sektördeki şirkette göz önünde bulundurulması ve geliştirilmesi gereken bir kültürün de “hallederiz” veya “acilse öncelikli olarak bu konuyu halledelim”, “xx müşterisi en çok gelir getiren müşteri” perspektifinden “bu işi halletmemiz için ne kadar zamana ve isgücüne ihtiyacımız var?”; “bu konuyu inceleyip güncellenmiş bir yol haritası ile geri dönüş yapalım” veya “bahsettiğimiz strateji ve implementasyon aslında sözleşmemizin kapsamına girmiyor. Bu konuyu gözden geçirerek proje teklifimizin revizesini iletelim.”, “daha önce karşılıklı anlaştığımız organik büyüme stratejisi aslında bu şekilde değildi. KPI’larımızı tekrar gözden geçirip karşılıklı onaylaşalım mı?” gibi yaklaşımlara gidebilmek olduğunu düşünüyorum.
4. Birleşik Krallık’ta dijital pazarlama sektöründe çalışan Türklerle birlikte ortak bir şeyler yapıyor musunuz?
Taşındığım tarih itibariyle birlikte farkli projeler gerceklestirdigi freelance partnerlerim oldu. Özellikle sadece SEO degil, startup growth, seyahat ve bazi farkli alanlara da merak duydugum, cesitli konularda da yeteneklerimi geliştirmek istedigim için bana ilham veren projelerde yer almayı tercih ediyorum hep. Burada dikkat ettigim sey ise, Londra’ya yerleşip aslinda biraz da uzaklaşmayı tercih ettigim bazi is hayati basmakalip kültürlerine tekrardan çekilmeden daha yenilikçi ve Turkiye markasini da yurt disinda daha orjinal bir şekilde temsil etmeme firsat yaratabilecek projeleri secmek oluyor diyebilirim.
5. Türkiye ve Birleşik Krallık arasında ekip içi ve yöneticilerle iletişimde ne gibi farklılıklar var?
Aslinda burada genelleme yapmak yanlış olur cunku Türkiye’de de, İngiltere’de de 2-3 firmadan fazla firma ve ekip kulturu deneyimleme sansim olmadi. Ancak şöyle bir eklemem olabilir; hem İstanbul’da SEO sektörüne basladigim ilk şirkette, hem de Londra’da calisma firsati buldugum ilk sirkette her zaman destekleyici ve motive edici bir ekiple calisma sansi elde ettim. Özellikle hem sektorde yeni olup, hem Londra’ya yeni yerleşip yine pozisyonlarin degil bakis acilarinin ve davranislarin onem verildigi bir kültür ile kariyerime devam etme firsati buldugum icin de sansli hissediyorum. Ek olarak yeteneklerinin farkına varmana teşvik eden bir ekip kulturu var. Bilmediğin konular icin kendini kötü hissetmek yerine, sisteme sagladigin bilgi ve katki icin değerli olduğunu hissettirme kulturu de diyebiliriz.
6. Sektördeki gelişmeleri takip etmek ve kendinizi geliştirmek için hangi kaynakları takip ediyorsunuz?
Öncelikle Slack kanallari, aylik ve haftalik mailingler, cesitli blog sayfalari, Twitter hesaplari, Whatsapp gruplari, etkinlik ve konferanslar, Londra’daki meetuplar, son zamanlarda da podcast kanalları diyebilirim. Bazilarina ornek vermek gerekirse;
Women in Tech SEO (Slack)
Search London (Meetup)
#SEOFOMO (Newsletter)
SEO Breakfast (Slack)
BrightonSEO (konferans)
Edge of the Web (podcast)
The SEO Rant (podcast)
Bana aşağıdaki kanallardan ulaşabilirsiniz:
Blog: https://yagmursimsek.co.uk/
Twitter: https://twitter.com/yagmrsmsk