Zirvedeki 10 Markaya Ait İçerik Pazarlaması Örnekleri
Günümüzde bir markanın zirvede kalabilmesi için içerik pazarlaması stratejilerinde oldukça başarılı olması gerekiyor.
Gelin, bunu kanıtlar nitelikte olan ve Ceros.com’da yayınlanıp sizler için çevirisini gerçekleştirdiğimiz “Zirvedeki 10 Markaya Ait İçerik Pazarlaması Örnekleri” blog yazısına birlikte göz atalım:
Favori markanızı düşündüğünüzde aklınıza ilk olarak ne geliyor? Bir görsel mi, bir insan mı, yoksa bir hikaye mi?
En güçlü markalar yarattıkları harika içerikler sayesinde yaşamlarımızın içine kök salmayı başarıyor. Daha önceleri bunu sağlamak için markalar ilanlar ve reklamları kullanmak ile yetinmek durumundayken, bugün ise içeriklerini birçok mecra için özel olarak üretip marka kişiliklerinin farklı yönlerini makaleler, videolar, müzik ve mikrositeler aracılığıyla yansıtabiliyor.
Harika içerik pazarlaması programlarına sahip yüzlerce marka bulunuyor fakat şayet aradığınız şey size ilham verip rehberlik edecek spesifik örnekler ise bu sayı oldukça azalabiliyor.
Bu yazıda, zirvedeki 10 marka tarafından gerçekleştirilen içerik pazarlaması örneklerine göz atıp her birinin neden bu denli başarı kazandığını sizlerle birlikte inceleyeceğiz:
Örnek 1: Coca-Cola Journey
Marka: Coca-Cola
Web Sitesi: http://www.coca-colacompany.com/
Neden Başarılı?
Konu marka içerik yaratımı olduğunda, Coca-Cola oldum olası yarışın en önde seyreden isimlerinden biri olmasıyla biliniyor. Son yıllarda marka, online dergisi Coca-Cola Journey ile içerik pazarlaması yarışında adından daha da söz ettirmeyi başarıyor.
Coca – Cola Journey’nin başarılı içerik pazarlaması yaklaşımında öne çıkan bazı spesifik noktalar:
Site makaleler, videolar, müzikler ve tarihsel eğlenceli bilgileri tek bir yerde toplayıp sergiliyor.
İçerikler, kullanıcının neye ilgi duyduğunu ve ilgi alanına uygun bu içeriği nasıl tüketmek istediğini (başlık, tür ya da markaya göre) seçmesini mümkün kılıyor.
Popüler ve tavsiye edilen içerikler sizler için derleniyor ve böylelikle bu içeriklerin bulunması çok daha kolay oluyor.
Kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikler de haber kaynaklarında beliriyor. Bu sayede, marka ve hayranları arasında çift yönlü bir iletişim kuruluyor.
Örnek 2: The Red Bulletin
http://www3.ceros.com/hubfs/RedBulletin.png
Marka: Red Bull
Web Sitesi: http://www.redbulletin.com/us/us
Neden Başarılı?
Pazarlamacıların markanın devasa başarısına duyduğu kıskançlığı göz önüne alırsak, Red Bull’a “İçerik pazarlamasının Taylor Swift’i” demek mümkün. Şu bir gerçek ki Red Bull içeriklerinin hedef kitlesi olun ya da olmayın, markanın içerik pazarlamasınına yaklaşımını takdir etmeniz fazlasıyla olası.
Her ne kadar Red Bull düzenlediği organizasyonlar ve gösteriler ile daha çok yankı uyandırsa da, markanın dijital içeriklerinin de bu organizasyonlar kadar heyecan verici olduğu bir gerçek.
Markaya ait mikrosite olan The Red Bulletin bunun bir kanıtı. Mikrositeyi başarılı örneklerden biri yapan yönleri:
-Site seksi bir görünüme sahip olup Red Bull’un modern marka ruhunu pekiştiriyor.
-Sitenin editoryal içeriği; kültür, yaşam tarzı, spor ve ipuçları gibi farklı konu başlıklarının hoş bir karışımını oluşturuyor.
-Her bir içerik, site kullanıcılarının gerçekten de önem verdiği konu başlıklarıyla ilişkili bir yapı sunuyor.
Site yayınladığı içeriklerinde; görsel, alıntı ve videoları harika bir şekilde sentezleyerek tüm bunları dergi benzeri bir formatta sunuyor ve bunu yaparken basılı dergilerin sınırlamalarına maruz kalmıyor.
Örnek 3: Destination Kors
Marka: Michael Kors
Web Sitesi: http://destinationkors.michaelkors.com/
Neden Başarılı?
Michael Kors her ne kadar lüks markalar arasında yer alsa da diğer önemli tasarım evlerine nazaran daha cana yakın ve sıcak bir persona ortaya koymasıyla biliniyor. Markanın bahsi geçen personasına uygun bir taktikle oluşturulan Destination Kors, markanın içerik merkezi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu mikrositenin başarılı bir şekilde işlemesini sağlayan bazı noktaları şu şekilde sıralamak mümkün:
-Vahşi doğada Michael Kors kıyafetlerini giyen ünlülerin fotoğraflarından modellerle yapılan kısa röportajlara ve trendler üzerine yazılmış makalelere kadar farklı derinliğe sahip birçok içerik.
-Michael Kors tarafından yapılan uzman görüşleri, tahminler ve tavsiyeler.
-Kors Cares girişimleri aracılığıyla yapılan sosyal sorumluluk aktiviteleri.
-Aşırı derecede satışa yönelik bir yapı göstermeden markanın ürünlerine işaret eden içerikler.
Örnek 4: World in Motion
Marka: GE
Web Sitesi: http://www.ge.com/world-motion
Neden Başarılı?
GE dünya genelinde harika projelere imza atan bir marka. GE’nin geliştirdiği World in Motion adlı site, markanın tüm bu harika projelerine dair hikayeleri, interaktif ve yenilikçi bir yolla paylaşma konusunda oldukça başarılı.
World in Motion’un beğenilesi birçok özelliğinden birkaçı:
-Sitenin interaktif harita navigasyon sistemi oldukça zeki tasarlanmış.
-Bahsi geçen harita navigasyon sistemi sayesinde bölge bazında içerik keşfedebilmeniz mümkün. Girer girmez site bulunduğunuz bölgeyi tespit ettiğinden öncelikli olarak bu bölgeye ait hikayeleri size gösteriyor.
-Site, konu başlıklarına ve formatlara göre hikayelere erişmenizi sağlayarak içerik keşfetmenin çok daha esnek ve rahat bir türünü sizlere sunmuş oluyor.
Örnek 5: Flyer Feed
Marka: Virgin America
Web Sitesi: http://blog.virginamerica.com/blog/
Neden Başarılı?
Virgin America birçok kişinin favori markalarından biri. Özellikle orijinal uçuş güvenliği videosu ile insanların kalplerini kazanmayı başaran marka, şimdi de Flyer Feed blog’u ile kullanıcıların beğenisini topluyor.
Virgin America’nın ruhunu yansıtmayı başaran bu içerik pazarlaması merkezinin öne çıkan bazı özellikleri:
-Nüktedan dilin ve alaycı esprilerin harika kullanımı,
-Kullanıcıların marka ile ilişki kurmasını sağlayan eğlenceli anketler,
-Markanın kullanıcılarıyla kurduğu yakın ilişkiyi daha da pekiştiren uzman tavsiyeleri, (Joe G.’ye Sorun)
-Bayağılıktan uzak marka haberleri ve teklifleri,
-Markanın kendisine ait olan ve insanların sosyal medyada kullanabileceği etiket (hashtag) kütüphanesi.
Örnek 6: Think with Google
Marka: Google
Web Sitesi: https://www.thinkwithgoogle.com/
Neden Başarılı?
Bir teknoloji devi olarak, Google’ın içerik pazarlaması oyununa yavaş bir giriş yaptığını söylememiz mümkün. Markaya ait Think with Google sitesi bir süredir yayında olsa da, bahsi geçen sitenin pazarlamacılar için gerçek anlamda bir içerik güç merkezi haline gelmesi bir ya da iki sene öncesine dayanıyor.
Think with Google sitesinin bu denli harika olmasının bazı nedenleri:
-Sitede tonlarca özgün araştırma ve olay incelemesi, anlaşılması kolay ve ilginç formatlar aracılığıyla kullanıcısıyla buluşuyor.
-Sitenin harika web tasarımı sizi ortamda daha çok kalmaya ve daha çok içerik okumaya teşvik ediyor.
İçeriklere hesaplayıcılar ve haritalar gibi interaktif araçlar entegre ediliyor ve bu sayede içeriklerin çok daha etkili olması sağlanıyor.
Örnek 7: Oh My Disney
Marka: Disney
Web Sitesi: http://blogs.disney.com/oh-my-disney/
Neden Başarılı?
Koca bir imparatorluğu içerik üzerine kurdukları düşünülürse, Disney’in içerik pazarlamasında başarı olması bir sürpriz değil. Markanın farklı yaş aralıkları ve ilgi alanlarına göre oluşturulmuş birkaç blog’u bulunsa da Y kuşağı kullanıcılar için oluşturulan Oh My Disney blog’u kendini diğerlerinden farklılaştırmayı başarıyor.
Blog’un bu denli başarılı olmasının birkaç sebebi:
-Sitenin şakacı ve nükteci tonu,
-Duygulara seslenen eğlenceli ve kolay tüketilebilen içerikleri ile Buzzfeed için uygun materyaller çıkarması,
Disney filmleri ve eğlence parkları hakkında başarılı bir içerik sentezi ortaya koyması,
-İzleyici ve okuyucuyu rahatsız etmeyen reklamlar ile Disney’e para kazandırabiliyor olması (Reklamlar Disney karakterleriyle bağlantılı bir şekilde veriliyor).
Örnek 8: Whole Story
Marka: Whole Foods
Web Sitesi: http://www.wholefoodsmarket.com/blog/whole-story
Neden Başarılı?
Whole Foods olmasaydı, Amerikalı bir marketler zincirinin harika bir içerik pazarlaması programı geliştireceğini kim tahmin edebilirdi ki?
Gerçi Whole Foods’dan önce gerçek marka kimliğine sahip bir marketler zincirinin varlığından bahsetmek de pek mümkün değildi (Trader Joe’s belki bir istisna olabilir).
Marketler zincirinin blog’u olan Whole Story, tamamen ana hedef kitlesinin ilgi alanları ve ihtiyaçlarına göre şekillenmesiyle dikkat çekiyor.
Whole Story platformunun takdiri hakeden bazı noktalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
-Blogun güçlü bir tavsiye motoruna (Her paylaşımın sonunda ve OneSpot aracılığıyla kenar çubuğunda) sahip olması,
-Tarifler ve “Kendin Yap” talimatlarını içeren pratik paylaşımların yanında; blog’un aynı zamanda alışveriş yapan kişileri ilgilendiren çevresel mevzuatlar konusunda bilgi veren, daha kapsamlı içerikler de sunması,
-Yarışmalar ve eşantiyonlar ile kullanıcının ilgisini artırması,
-Email bültenine kayıt olanlara belirli ayrıcalıklar sunması.
Örnek 9: Four Seasons Magazine
Marka: Four Seasons Otelleri
Web Sitesi: http://magazine.fourseasons.com/
Neden Başarılı?
Konaklama sektörü oldum olası müdavimlerine birçok içerik sunması ile biliniyor (Resepsiyonlarda yer alan tüm o oda içi rehberlerini ve otel lobilerinde yer alan broşür yığınlarını hatırlayın). Günümüzde ise zirvedeki otel ve konaklama markaları, otel içi içerik sunumundan kurtulup içerik pazarlaması programlarını çoktan dijital ortama taşımış durumda. Zirvedeki bu markalardan biri de şüphesiz Four Seasons Otelleri.
Four Seasons, geliştirdiği Four Seasons Magazine sitesi ile konaklama konusundaki içerik pazarlaması kaynaklarından en önemlilerinden birini teşkil ediyor.
Bahsi geçen sitenin harika bir içerik pazarlaması örneği olmasını sağlayan birkaç özelliği:
-Sitenin üst düzey, lüks kullanıcının ilgisini çekmeyi başaran grafikleri ve tasarımı,
-Pratik ipuçları ve otellerin önemli özelliklerini harmanlayan başarılı içerik sentezi,
-Yemek düşkünlerinden macera severlere, spa tutkunlarından iş seyahati gezginlerine kadar birçok farklı müşteri profilinin ilgi alanına seslenen içeriklerin sunumu.
Örnek 10: The Vanishing Game
Marka: Land Rover
Web Sitesi: https://thevanishinggame.wellstoried.com
Neden Başarılı?
Land Rover sahip olduğu imaj sebebiyle son yıllarda oldukça bocaladı. Marka olarak pek de seksi bir imaj çizmediği için tüketiciler diğer otomobil markaları ile kurdukları bağı Land Rover ile bir türlü kuramıyordu.
İşte tam da bu noktada The Vanishing Game, markanın kurtarıcısı oldu. Tam bir içerik pazarlaması deha örneği olan bu sürükleyici ve interaktif mikrosite sayesinde Land Rover, heyecan verici bir hikaye anlatan gerçek bir multimedya öykücülüğünü aktif etti. Bu sayede, kendi araçlarını da ön plana çıkarmayı başardı.
The Vanishing Game’in bir deha ürünü olduğunu gösteren birkaç nokta:
-Kendini arka plan görselleri ve videolarından ayrıştıran etkili hiper metin kullanımı
-Sağ tarafta bulunan ve kullanıcının hikayeyi arzu ettiği şekilde deneyimlemesini sağlayan özelleştirme seçenekleri menüsü
-Metin içeriği ile başarılı bir şekilde sentezlenen arka plan video kullanımı
Sonuç
Tüm bu başarılı örnekler; güçlü içerik pazarlaması programlarına sahip markaların aynı zamanda güçlü bir marka kimliğe sahip olan, anlatacak harika hikayeleri bulunan ve teknolojinin bahsi geçen hikayeleri cezbedici bir şekilde nasıl aktarabileceğine dair bir öngörüsü bulunan markalar olduğunu ortaya koyuyor.
Her Ay İçerik Pazarlaması ile İlgili Daha Fazla İpucu ve Uygulamaya Ulaşmak İçin İçerik Pazarlaması Bültenimize Katılın!
İçerik Bulutu’yla çalışan markalardan ilham alın!
Farklı sektörlerin öncü markaları İçerik Bulutu’na güveniyor. İçerik Bulutu’yla yol alan markaların içerik pazarlaması başarı hikayelerinden ilham alın, siz de içerik projelerinize güç katmak için hemen harekete geçin: https://icerikbulutu.com/case-studies