2024 İçerik Pazarlaması Trendleri

2024 İçerik Pazarlaması Trendleri

Deprem, felaketler, ekonomik istikrarsızlık, savaşlar, umutsuzluk… Pek de iyi hatırlanmayacak bir yılı geride bıraktık. Soluk mavi noktamızda işler yolunda gitmedikçe dijital dünyada geçirdiğimiz vakit her geçen yıl daha da artıyor. Güncel veriler, sayısı her geçen gün artmakla birlikte 45 milyondan fazla profesyonel, 162 milyondan fazla da amatör içerik üreticisi olduğunu söylüyor. Böylesine büyük bir endüstride bizi nasıl bir geleceğin beklediği merak konusu. Gelin 2024 içerik trendleri arasından öne çıkanları beraber inceleyelim.

1. Yapay Zeka Gürültüsünde Marka Sesini Bulmak

İçerik üreticilerinin yapay zeka yüzünden işsiz kalıp kalmayacağı, geçtiğimiz yıl boyunca pazarlama ekiplerinin sigara molalarında en çok tartışılan konulardan biri oldu. Oysa endişelenmeye gerek yok. Yapay zeka biz onunla konuştukça, bizim bakış açımıza göre şekilleniyor. Onu bir rakip değil yardımcı olarak görmeli, zamanımızı daha verimli kullanmak için yapay zekadan nasıl yararlanabileceğimizi öğrenmeliyiz.

HubSpot’un yayınladığı 2024 için Pazarlama İstatistikleri Listesi’ne göre blog yazarlarının %50’si içerik üretim sürecinde yapay zekadan yardım alıyor. Bu istatistiğin diğer yarısında kalan içerik üreticilerinin en kısa sürede Jasper, Rytr ve Grammarly gibi yapay zeka destekli content generator ve writing assistant araçlarını kullanmaya başlaması gerekiyor.

Yapay zekanın, 2024’ü domine edeceğini tahmin etmek zor değil. Yine de temkinli olmakta fayda var. Markalar; yapay zeka araçlarından elde edilen çıktıların kusursuz olduğu yanılgısına kapılmamalı ve geleceğin pazarlama dünyasında öne çıkabilmek için yapay zekanın tekdüze tonundan sıyrılarak kendi seslerini bulmalı. Metinlere son noktayı yine içerik üreticileri koymalı.

2. Kullanıcı Dostu, Faydalı İçerikler

Google, Eylül 2023’te yaptığı helpful content güncellemesi ile insanlara değil arama motorlarına yönelik üretilmiş içeriklerin hakimiyetine son verdi. Dolayısıyla artık arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için belirli bir formülü uygulayarak blog yazılarını anahtar kelimelerle doldurmak yeterli değil. Markalar, SEO pratiklerini uygularken kullanıcı deneyimini de göz ardı etmemeli. Hedef kitleyi çok iyi tanımalı ve bu kitlenin arama yaptığı konularda en yararlı bilgileri, kullanıcı dostu bir şekilde sunmalılar. Helpful content öncesi paylaşılmış eski içeriklerin de hedef kitleye maksimum fayda sağlayacak biçimde güncellenmesi organik trafik açısından kilit rol oynuyor.

Birinci elden deneyime verilen değerin arttığı bu güncellemeyle birlikte, içeriklerin kim tarafından üretildiği önem kazandı. 2024, ele alınan konunun uzmanları tarafından yazılmış içeriklerin yılı olacak gibi görünüyor. Örneğin bizim de e-ticaret, girişimcilik, şirket kuruluşu, şirket yönetimi, vergiler gibi teknik konulara odaklandığımız Mükellef Blog’un içeriklerini İçerik Bulutu’nun bu alanlarda mesleki geçmişe sahip teknik içerik üreticileri üretiyor. Çünkü güncel ve doğru bilgiler içeren içerik üretimi, ilgili alanlarda uzman olmakla mümkün.

3. Podcast ve Audio Bloglar

Kullanıcıların dikkat süresi her geçen gün daha da kısalırken, arkada çalan içeriklerin ön plana çıkması sürpriz olmasa gerek. Dijital pazarlama gurusu Neil Patel’in 2024’ün En İyi 5 Dijital Pazarlama Trendi listesinde ilk sıraya koyduğu podcast’lar, önümüzdeki yıl markaların içerik stratejilerinde önemli bir yer tutacağa benziyor. AI voice generator ve text-to-speech programları sayesinde içerik oluşturma süreci hızlanırken, görme engelliler ve okumaya üşenenler için audio bloglar da 2024’te daha sık karşımıza çıkacak bir içerik formatı olabilir.

4. Yeni Arama Motorumuz Sosyal Medya

Sevgilinizin doğum günü için şık bir restoran veya özel bir hediye mi arıyorsunuz? Instagram ve TikTok’ta vakit geçirin, bulursunuz. Google’ın kendi verilerine göre Z kuşağının %40’ı arama yapmak için sosyal medya platformlarını tercih ediyor. Çünkü sosyal medya algoritmaları spesifik konularda Google arama sonuçlarına kıyasla etkileşim oranı daha yüksek, ilgi alanlarına göre kişiselleştirilmiş ve tüketimi kolay içerikleri karşımıza çıkarıyor.

2024 İçerik Pazarlaması Trendleri

Belirli bir ürün veya hizmetle ilgili deneyimlerini paylaşmak amacıyla gerçek kişiler tarafından çekilip Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında paylaşılan kısa videolar, kullanıcıların yorumlarıyla birlikte özellikle genç tüketiciler için birer bilgi kaynağına dönüşüyor. Ancak yeni trendlerin kimi zaman çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirdiğini unutmamak lazım. Sosyal medyayı bilgi kaynağı olarak görmek, kullanıcıları daha geniş bir çerçevede dezenformasyona açık hale getiriyor.

Pazarlama özelinde baktığımızda içerik üreticilerinin 2024 yılında sosyal medyaya daha da fazla önem vermesi gerekiyor. Forbes’un yaptığı bir araştırma, işletmelerin %77’sinin müşterileriyle etkileşime geçmek için sosyal medyayı kullandığını ve buna karşılık kullanıcıların ise %76’sının sosyal medyada gördükleri ürünleri satın aldığını söylüyor. Influencer marketing ve user-generated content bu trendi yakalamak için ilk akla gelen stratejiler olsa da, rekabet avantajını elde etmenin yolu sosyal SEO pratiklerinden geçiyor.

5. Omnichannel İçerik Stratejileri

Temmuz 2023’te piyasaya sürülen ve X’e (Twitter) benzerliğiyle uzun bir süre teknoloji dünyasının meme ihtiyacını karşılayan Threads, içerik üreticilerine kritik bir mesaj verdi: artık hepsi birbirine benzediği için platformlara özel içerikler anlamını yitiriyor. Bunun yerine tüm kanalların birbirine entegre edildiği ve marka kimliğini tutarlı bir dille besleyen omnichannel içerik stratejileri geliştirmek gerekiyor.

2024 İçerik Pazarlaması Trendleri

Omnichannel içerik stratejilerinde web sitesi, mobil uygulama, sosyal medya platformları gibi kanallar için farklı içerikler üretmek yerine, aynı içerik tüm kanallarda paylaşılmak üzere dönüştürülebilir şekilde yapılandırılıyor. Bu yaklaşımın benimsenmesi, üretilen her içeriğin daha geniş bir pazarlama perspektifinin parçası olmasını sağlarken kullanıcı deneyimini de iyileştiriyor. İçerik üreticileri, etkili bir omnichannel içerik stratejisi geliştirebilmek için 2024’te tek bir platforma odaklanmayı bırakıp her platformun kendine has nüanslarını öğrenmeli.

Sonuç

2024, Google ve TikTok gibi devlerin bilgiye erişim şeklimizi belirlemek için rekabet etmeyi sürdüreceği bir yıl olacak. Okumayı sevmeyenler ve kısa videoların yarattığı görsel enflasyondan sıkılanlar podcast ve audio bloglara kulak verecek. Yapay zekayı özgünlükten ödün vermeden kullanmayı ve farklı platformlara uyarlanabilir içerikler oluşturmayı başaran içerik üreticileri bir adım öne geçecek. Türkiye’de yerel seçimlerin, Amerika’da ise başkanlık seçimlerinin gündemi meşgul edeceği bu yılda, yapay zeka destekli text-to-image araçları giderek yaygınlaşırken, karşımıza çıkan içeriklerdeki bilgilerin doğruluğunu teyit etmeyi de unutmamak gerekiyor.

Tüm içerik üreticileri için hem profesyonel hem de kişisel hayatları açısından güzel hatırlayacakları bir yıl olması dileğiyle.

Ziya Aydı

Content Marketing Executive @ Mükellef | Workhy

İlk Yorumu Başlat