Semrush rehberi: Semrush nasıl kullanılır?

Semrush Rehberi: Semrush Nasıl Kullanılır?

İşiniz hakkında dijital pazarlama öngörülerine ve verilerine mi ihtiyacınız var? Eğer cevabınız evet ise adeta bir asistan gibi kullanabileceğiniz Semrush, size sitenizin dijital pazarlama anlamında ihtiyaç duyabileceği birçok alanda çeşitli içgörüler sunar. Semrush kullanımı hakkında detaylı bir rehbere ihtiyacınız varsa ya da Semrush nasıl kullanılır merak ediyorsanız Semrush rehberi içeriğimize göz atın!

Semrush Nedir?

Semrush, pazarlama öngörülerini keşfetmeye yarayan ve sitelerin çevrim içi görünürlüklerini artırmalarına yardımcı içgörüler sunan bir araçtır. Semrush ile pazarlama faaliyetleriniz için ihtiyaç duyduğunuz veri analizlerine ulaşabilir ve rakiplerinizin neler yaptığını karşılaştırmalı olarak inceleyebilirsiniz. En temelde Semrush, size ihtiyacınız olan dijital pazarlama raporlarını sunar.

Semrush Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Semrush nedir sorusunu yanıtlayıp aracın ne olduğunu öğrendikten sonra hangi alanlarda kullanılabileceğini bilmek de önemli. Semrush; 

  • SEO 
  • İçerik Pazarlaması
  • Reklam
  • Sosyal Medya Pazarlaması
  • Kampanya Yönetimi/Ölçümü

gibi birçok alanda birbirinden farklı özellikleri ile kullanılabilir.

semrush seo

Semrush, hem on-page SEO hem de off-page SEO için gerekli özellikleri bünyesinde barındırıyor. Bu da bütünsel bir SEO çalışması için Semrush’ı tercih etmek için iyi bir sebep. Semrush ile domain skorunuzu ölçebilir, rakip analizi yapabilir, anahtar kelime araştırmalarınızı tamamlayabilir, backlink analizlerini edinebilir ve pozisyon takibi yapabilirsiniz.

semrush seo panel

İçerik pazarlaması noktasında; trend konu seçimlerinde “topic research” özelliğini, içerik iskeleti oluşturma kısmı için ise “SEO content template” gibi birçok özelliği kullanabilirsiniz. Hatta Semrush’ı yazı asistanınız haline getirerek sizin için belirli ölçülerde metin üretmesini de sağlayabilirsiniz.

content marketing

Semrush, reklamlarınız için de kullanabileceğiniz bir araç. Semrush reklam kontrol paneli ile reklam araştırması yapabilir, reklamlarınız için anahtar kelime araştırması gerçekleştirebilir ve reklam pozisyon takibi yapabilirsiniz.

Aracın bir diğer özelliği olan sosyal medya pazarlaması kısmı ise herhangi bir markanın sosyal medya stratejisini incelemenize, içerik oluşturma noktasında fikir edinmenize ve hazırladığınız içerikleri zamanlayarak paylaşmanıza yardımcı olur. Sosyal medya yönetiminin tek bir araçtan yapılabiliyor olması oluşabilecek krizleri erkenden bastırmanız için önemlidir.

Semrush Ne İşe Yarar?

Semrush ile anahtar kelime çalışması yapabilir, bloglarınız için içerik fikirleri alabilir, sıralama aldığınız anahtar kelimelerle kaçıncı pozisyonda olduğunuzu tespit edebilirsiniz. Projeler oluşturarak düzenli olarak rakip analizi yapmanıza da olanak sağlayan Semrush ile güçlü ve zayıf yanlarınızı keşfedebilirsiniz.

Bunun yanı sıra sosyal medya hesaplarınız için fikir almak ve süreçlerinizi tek araç üzerinden yönetmek için de Semrush’ı kullanabilirsiniz. 

Hangi amaç için olursa olsun Semrush kullanımı noktasında gelişerek aslında kendinize sanal bir SEO asistanı yaratabilirsiniz.

Semrush Nasıl Kullanılır?

Semrush, çevrim içi varlığınızı bütünüyle ölçümleyebileceğiniz bir araçtır. İçindeki herhangi bir kısmı kullanarak size dijital pazarlama verilerini sunacak grafiklere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda rakip analizi de yapabildiği için dış verileri yorumlayarak dijital pazarlama ipuçları da elde edebilirsiniz. 

Semrush içinde farklı amaçlarla kullanabileceğiniz birçok modül bulunur. Bunlardan bazıları; domain otoritesi analizi, trafik analizi, anahtar kelime araştırıcı, anahtar kelime boşluğu, backlink analizi, sayfa içi SEO denetleyici, site analizi, pozisyon takibi, marka izleme, sosyal medya takibi, reklam oluşturucu ve PPC olarak sıralanabilir.

Domain Analizi

semrush domain analizi

Domain analizi ile çevrim içi görünürlüğünüze ilişkin bütünsel bir bakış edinebilir, alan adınızın zaman içindeki değişim ve büyüme grafiğini görüntüleyebilir, en iyi organik anahtar kelimelerinizi keşfedebilir, tek bir raporda birden çok rakip analizi alabilirsiniz. Bunun yanı sıra ilgili grafiklerde; ülkelere göre dağılımı, SERP özelliklerini, organik pozisyon dağılımını ve ana rakipleri keşfedebilirsiniz.

anahtar kelime search intent
semrush organik anahtar kelimeler
semrush rekabetçi konumlama haritası

Trafik Analizi

semrush trafik analizi

Semrush trafik analizi ile genel bakışı, trafik yolculuğunu, en popüler sayfaları ve coğrafi dağılım gibi kısımları analiz edebilirsiniz. Bu analiz sayesinde dönüşüm oranlarını ölçebilir, kitle davranış analizlerini inceleyebilirsiniz. Büyüme çeşitlerinize (organik, ücretli vs.) göz atabilir, sitenizin en çok hangi cihaz türünden ziyaret edildiği bilgisini alabilir, ortalama ziyaret süresini ölçebilir ve buna göre bir strateji oluşturabilirsiniz. Semrush kullanımı alışkanlığınızı geliştirerek hızlı bir şekilde trafik analizlerini yapabilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırıcı

semrush anahtar kelime araştırması

Semrush anahtar kelime araştırıcı ile istediğiniz dildeki anahtar kelime için arama yaparak ilgili arama sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Bu arama sonuçlarında aratmanızla ilgili anahtar kelimelere ve önerilen anahtar kelimelere ulaşabilir, görmek istemediğiniz anahtar kelimeleri filtreleyebilirsiniz. Seçtiğiniz anahtar kelimeler ile liste oluşturabilir, listeleri sonra göz atmak için de kullanabilirsiniz.

Anahtar Kelime Boşluğu

semrush anahtar kelime boşluğu

Semrush kullanımı alışkanlığının oldukça kurtarıcı olduğu bir diğer yer ise anahtar kelime boşluğu. Birden fazla rakibinizi ekleyerek rakiplerinizin ve sizin sahip olduğunuz anahtar kelimeler üzerinden yaygın olarak kullanılan ya da benzersiz anahtar kelime seçeneklerini görebilirsiniz. Farklı türlerdeki anahtar kelimeleri tespit ederek farklı niyetlerle (satışa yönelik, bilgilendirmeye yönelik vb.) oluşturacağınız içeriklerde hangisini kullanmanız gerektiğini analiz edebilirsiniz.

Backlink Analizi

semrush backlink

Semrush backlink analizi ile herhangi bir domain’in backlink’lerini inceleyebilir ve listeleme yaparak işinize yarayabilecek tüyoları alabilirsiniz. Bu modül sayesinde mevcut bağlantıların yanında silinen bağlantıları da analiz edebilir, yönlendiren alanın ne kadar yetkili olduğunu tespit edebilir ve buna göre aksiyon alabilirsiniz. 

Site İçi SEO (On-Page SEO) Denetleyici

site içi seo çalışması (on-page seo)

Site içi SEO (on-page SEO) denetleyicisi sayesinde strateji, backlink, teknik SEO, UX ve içerik fikirleri edinebilir, sayfalarınıza dair kapsamlı iyileştirme raporları alabilirsiniz. Bu iyileştirme önerileri raporları sayesinde dikkat etmeniz gereken noktalarda çalışmaya devam edebilirsiniz. İyileştirmeleri nasıl yapacağınızdan emin değilseniz ayrıntılı bir şekilde hazırlanmış “nasıl yapılır” kılavuzlarına da göz atabilirsiniz.

Site Analizi

semrush site analizi

Semrush site analizi ile web sitenizdeki her sayfayı tarayabilir ve kontrol edebilirsiniz. Bu kapsamlı rapor, gerçekleştirmeniz gereken iyileştirmeleri, değiştirmeniz gereken yerleri size detaylı bir şekilde sunar. Sorunların nasıl çözülebileceğine dair kafanızda soru işaretleri varsa “nasıl yapılır” içeriklerini inceleyerek sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Semrush site analizi kullanarak site performansı, HTTPS, dahili bağlantılar, uluslararası SEO ve taranabilirlik sorunlarına çözümler bulabilirsiniz.

Pozisyon Takibi

anahtar kelime pozisyon takibi

Semrush pozisyon takibi ile mevcut sitenizin ve rakiplerinizin durumlarını, sıralamalarını herhangi bir konumu seçerek günlük olarak inceleyebilirsiniz. Sizinle aynı anahtar kelimelerde ya da anahtar kelime gruplarında rekabet eden rakiplerinizi de böylece tespit edebilirsiniz. Kritik gördüğünüz anahtar kelimelerle ilgili değişimlerde bilgi sahibi olmak için uyarılar oluşturabilirsiniz. Semrush kullanımı ile pozisyon takibi noktasında oldukça zaman kazanabilirsiniz.

Semrush Fiyatlandırması Nasıldır?

semrush fiyatlandırma

Semrush kullanımı öncesi Semrush fiyat bilgisi, araç hakkında en çok merak edilen bilgilerden biri. Semrush, potansiyel kullanıcılara farklı planlar sunuyor. Bu planlar; pro, guru ve business olarak üçe ayrılıyor. 18.01.2024 tarihli aylık semrush fiyatlandırması:

  • Pro: 129.95 dolar
  • Guru: 249.95 dolar
  • Business: 499.95 dolar

Semrush ile web sitesi analizlerinizi yapıp içerik ihtiyaçlarınızı belirlediyseniz size her zaman içerik üretimi konusunda yardımcı olmak isteriz!

Bize Ulaşın:

📧 teklif@icerikbulutu.com

Deniz Suna

İçerik Bulutu Growth ekibinde İçerik Operasyon Uzmanı olarak çalışıyor. Bol bol seyahat etmesiyle ve dijital olan birçok işle içli dışlı olmasıyla biliniyor. 🙂

İlk Yorumu Başlat