anahtar kelime analizi

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Sparktoro’nun araştırmasına göre Google aramalarının %50’si hiç tıklama almıyor. Kullanıcıların yaklaşık yarısının aradıklarına arama sonuç sayfasında ulaştığı bu durum hedeflenecek anahtar kelimelerin seçimini de etkiliyor. Diğer yandan zaman, konum ve rakip gibi etkenler de bu seçimi etkiliyor. Bu da her bir anahtar kelime analizi için bu etkenleri göze almamızı gerektiriyor.

Gelin bu etkenlere göre anahtar kelime analizinin nasıl yapılacağına göz atalım.

SERP Analizi

SERP özellikleri arama yapanların belirli bir anahtar kelime için nasıl bilgi tüketmek istediğini anlamamıza yardımcı olacaktır. Google’ın arama sonuçlarını görüntülemeyi seçtiği biçim, amaca bağlıdır ve her sorgunun benzersiz bir biçimi vardır. 

Bu amaçların neler olabileceğine yakından bakalım.

1. Bilgilendirme sorguları: Bilgilendirici arama genellikle hızlı bir cevap arayan kullanıcıları temsil eder. Bu kullanıcılar bir telefon numarası, yol tarifi veya hatta maç skoru gibi konularda arama yapar.

Genel olarak, bilgilendirme amacı aşağıdaki sorgulayıcı kelimeleri içerir:

  • Ne
  • Kim
  • Nerede
  • Ne zaman
  • Nasıl
  • Neden

Bu aşamada bir çözüm olarak hizmetinizi/ürününüzü arayan müşterileri bilgilendirmeye odaklanın.

Potansiyel müşteriler, sattıklarınızı almaya hazır olmayabilir ve bu bir sorun değildir. Bu tür bir trafik, satın alma aşamasında markanızı akıllarında tutmanızı sağlar.

bilgilendirme sorguları

2. Gezinme sorguları: Gezinme araması, bir kullanıcının zaten bildiği marka, ürün veya hizmet hakkında bilgi almak için yaptığı aramalardır.

gezinme sorguları

3. İşlem sorguları: Bu aşamada kullanıcı bir ürün/hizmet satın alma aşamasındadır.

işlem sorguları

4. Araştırma sorguları: Bu aşamada ürünleri karşılaştırmak ve özel ihtiyaçları için en iyisini bulmak ister.

araştırma sorguları

5. Yerel sorgular: Arama yapan, yakındaki bir kahve dükkanı, doktor, otel, hastane, eczane, avm veya sinema gibi yerel olarak bir şeyler bulmak ister.

yerel arama sorguları

Anahtar kelime analiz sürecinde önemli bir adım, hedeflemek istediğiniz anahtar kelime için SERP’i incelemektir. Hedef kitlenizin ne tür bir içerik istediğini öğrenmek istiyorsanız her anahtar kelime için SERP’lere bakın!

Örneğin “midi boy elbise” aramasını ele alalım.

alışveriş reklamı sonuçları

Google “midi boy elbise” araması yapanların online alışveriş yapma eğiliminde olarak tanımladığı için bu arama alışveriş reklamlarını öne çıkarıyor. 

yerel arama sonuçları

Bu anahtar kelime için, yakındaki mağazaları arayanlara yardım etmek için Google yerel arama sonuçları da listeliyor. 

Google, sorguya bağlı olarak sunabileceği çok çeşitli sonuç türlerine sahiptir, bu nedenle bir anahtar kelimeyi hedefleyecekseniz, ne tür içerik oluşturmanız gerektiğini anlamak için SERP’e bakın.

Sezonsallık Analizi

Mevsimsel eğilimleri bilmek bir içerik stratejisi belirlemede avantajlı olabilir. Örneğin, “çam ağacı”nın Kasım ayında Türkiye’de aranmaya başladığını biliyorsanız, aylar öncesinden içerik hazırlayabilir ve arama döneminde öne çıkabilirsiniz.

Bölgesel Analiz

Anahtar kelime araştırmanızı Google Anahtar Kelime Planlayıcı’daki belirli kasabalara, ilçelere veya eyaletlere daraltarak belirli bir yeri daha stratejik olarak hedefleyebilir veya Google Arama Trendleri’ndeki “alt bölgeye göre ilgi” kısmına göz atabilirsiniz. Coğrafi spesifik araştırmalar, içeriğinizin hedef kitlenizle daha alakalı olmasına yardımcı olabilir.

Rakip Anahtar Kelime Analizi

SEO rakip analizinin en çok kullanılan yöntemlerinden biri, rakiplerinizin sizden daha iyi sıralama aldığı anahtar kelimeleri bulmaktır.

Bunu yapmak için, yalnızca herhangi bir alan adı için hangi anahtar kelimelerin sıralandığını değil, aynı zamanda iki veya daha fazla alan adının sıralandığı anahtar kelimelerini karşılaştırmanızı sağlayan SEMrush’ın Keyword Gap özelliğini kullanabilirsiniz.

Örnek olarak, aynı pazarda rekabet eden biletall ve obilet markalarını ele alalım. obilet’in ilk sayfada yer aldığı ama biletall’ın ilk sayfada yer almadığı anahtar kelimeleri bulabiliriz. 

rakip anahtar kelime analizi

Bu analizi yapabilmek için yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi obilet’in 1-10 konumunda çıktığı anahtar kelimeleri dahil edip, biletall’ın 1-10 konumunda çıktığı anahtar kelimeleri hariç tuttuk.

Ayrıca, hem sizin hem de rakiplerinizin sıralandığı ortak anahtar kelimeleri görüntülemek için ortadaki çakışma alanını seçebilir ve ardından rakibinizin en üstte sıralandığı anahtar kelimelere göre sıralayabilirsiniz.

rakip ortak kelimeler

Bu çalışmalarla aşağıdaki verilere ulaşabilirsiniz:

  • Geliştirmeniz gereken mevcut içerik: Zaten hedeflediğiniz ve çok iyi performans göstermediğiniz anahtar kelimeler.
  • Doldurmak isteyebileceğiniz içerik boşlukları: Henüz hedeflemediğiniz ve içerik oluşturmayı düşünebileceğiniz anahtar kelimeler.

Yine SEMrush’ın Keyword Gap özelliği ile rakiplerinizin reklam verdiği hangi anahtar kelimelerde henüz organik olarak sıralanmadığınızı görebilirsiniz.

rakiplerin reklam verdiği kelimeler

Rakibiniz bu anahtar kelimeler için ödeme yapıyorsa bu genellikle değerli oldukları ve yüksek nitelikli trafik oluşturduğu anlamına gelir.

Bu anahtar kelimelerde görünmek yerine ödeme yapmak yerine, bu anahtar kelimeler için organik olarak sıralanarak ücretsiz trafik elde etmek için herhangi bir fırsat olup olmadığını görmeye çalışın.

Çoğu durumda, bu yolla bulduğunuz anahtar kelimeler ağırlıklı olarak ticari amaçlı anahtar kelimeler olacaktır. Bu, SERP’nin ücretli reklam sonuçları dolu olduğu anlamına gelir.

Dolayısıyla organik fırsatlar keşfetmek için rakibinizin reklam verdiği araştırma amaçlı sorguları arayın.

Farklı Platformlarda Anahtar Kelime Analizi

Kullanıcıların her bir sorguda aradığı içerik türü için gerçek SERP’leri kontrol etmenin yanı sıra, insanların bilgi için nereye gittiğini görmek için diğer platformları kontrol etmek de önemlidir.

Örneğin evdeki herhangi bir şeyin onarılması gerekiyorsa, kimisi YouTube’a bakarken kimisi de Google’da arama yapar. 

Dolayısıyla anahtar kelime analizinizi sadece araç kullanımının ötesinde, hedef kullanıcınızın gerçekte cevaplar bulduğu yerlere taşıyın.

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat