Algoritma Güncellemeleri Sonrası Kaybedilen Trafik Nasıl Kazanılır?
Herkese merhaba, ben Atakan 🙂 Kısaca kendimden bahsetmem gerekirse 2014 yılından beri SEO sektöründe çalışmaktayım. Ağırlıklı olarak sağlık sektörü olmakla beraber turizm ve e-ticaret sektörlerinde de tecrübelerim olduğunu söyleyebilirim. Yazımda sizlerle organik trafik artırmak kadar zahmetli bir iş olan algoritma güncelleme sonrası kaybedilen trafiği geri kazanma yollarını paylaşmaya çalışacağım.
Öncelikle, Google neden algoritma güncellemesi yapar, biraz buna değinmek isterim. Google’ın temel amaçlarından birisi kullanıcılara en kaliteli cevabı sunmak olduğu için arama algoritmalarını sürekli olarak güncellemektedir. Bu güncellemeler bazen küçük olurken bazen çekirdek adı verilen büyük güncellemelerdir. Google’ın güncelleme yapıp yapmadığını anlık takip etmek için Semrush Sensor, Cognitive SEO vb. siteleri takip edebilirsiniz ama bu araçların Türkiye’ye göre değil belirtilen ülkelere göre SERP sinyallerini gösterdiğini hatırlatmak isterim.
Google’ın her sorgu için çalışma metriği aynı olmayacaktır. Sektörel olarak kullanıcıların sorgularının karşılığı değişebileceği gibi (bazen yazılı içerik, bazen görsel vb.), Google’ın arama sonuçlarını gösterirken kullandığı sinyalleri sektörel olarak farklı kullandığını söyleyebilirim.
“Peki, bunu neye dayanarak söylüyorsun?” derseniz küçük bir örnek olarak şunu vermek isterim. Algoritma güncellemesi yaparken SEMrush Sensor vb. bir siteye girin. Sol tarafta yer alan sektörlerin aynı oranda etkilenmediğini göreceksiniz. O bile bu söylemin en basit kanıtı olabilir.
Yeri gelmişken farklı sektörlere ait sıralama metriklerine yer veren Search Metrics’in yazısını incelemenizi tavsiye ederim. Sektörel sinyal değişikliğine örnek vermek gerekirse;
Ayakkabı satışı yapılan e-ticaret sektöründe:
Hız: %35
Mobil Uyumluluk:%30
İçerik: %20
… : %15 olabilirken
Sağlık sektöründe:
İçerik: %40
Hız:%30
Mobil Uyumluluk: %20
…: %10 olabilmektedir.
Not: Yukarıdaki oranlar tamamen örnek olarak verilmiştir.
Google algoritmalarını güncellerken trafiği çok iyi olan veya çok iyi yükselen bazı web siteleri aniden bir düşüş yaşayabilmektedir. Bunun temel sebebi arama sinyallerinde kullanılan metriklerin yüzdelik oranlarının değişmesi diyebiliriz. Daha kaliteli sonuçlar sunabilmek adına örneğin sağlık sektöründe içerik metriğine %40 kullanırken yeni algoritma ile beraber %50 kullanabilir. Bu tür durumlarda içerik kalitesi olarak öne çıkan web siteleri, hız kalitesi olarak öne çıkan web sitelerin önüne geçebilir.
Peki, web site trafiği kaybı yaşadığımızda nasıl değerlendirmemiz gerekiyor?
Öncelikle, web sitenin genel trafiği mi etkilendi yoksa bazı dizinler mi etkilendi, bunu tespit etmenizi öneriyorum. Tespitinizi;
Google Analytics’e girerek Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar’a tıklayınız.
Trafik kaybı yaşadığınız tarihten önceki en yakın tarihi ve trafik kaybının başladığı günden 1-2 gün sonrasını seçerek tarih filtrelemesi yapınız. Segmentlerden Organik Trafiği seçiniz. Karşınıza çıkan tabloda yüzdelik oranda en çok trafik kaybettiğiniz 25 sayfayı sıralayınız.
Sıralamada çıkan sayfaların web sitenize ait bir dizinde mi yoksa farklı farklı dizinlerde mi olduğunu tespit ediniz. Burada bir örnek vermek gerekirse;
E-ticaret sitelerinde: Anasayfa – Ürün Listeleme Sayfaları – Ürün Detay Sayfaları – Blog Yazıları – vb. dizinler var diyebiliriz.
Sıralamaya aldığınız 25 sayfa üzerinden trafik kaybının dizin mi yoksa web site geneli mi olduğunu tespit edin. Elbette site genelinde düşüşler olacaktır ancak yüzdelik oranla düşüş bir dizine ait ise bunu iyi tespit etmenizi öneriyorum.
Dizinlerde veya genel site trafiğinde kaybedilen trafik nasıl kazanılır?
Web siteniz JS tabanlıysa veya JS kullanılıyorsa Google’ın onu okuyabildiğine ve JS’yi iyi optimize ettiğinize emin olun. Javascript dosyalarının taraması Google için ek bütçe gerektiren bir olaydır. Google’ın, Javascript’i daha iyi okuyabilmek için Googlebot’u geliştirmekle beraber, okunabilmesi için ona yardım etmeyen (optimize etmeyen) web sitelerine daha fazla bütçe ayırmamak adına, önce taramayı azalttığını, bunun da trafik kaybı yarattığını söyleyebilirim.
Web sitenizin tarama istatistikleri ile alakalı bilgileri Search Console’da yer alan Tarama İstatistikleri sayfasından öğrenebilirsiniz. Burada yer alan üç farklı metrik hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;
Günlük taranan sayfa sayısı: Googlebot’un web sitenize geldiğinde ne kadar web sayfasını tarayarak çıktığını görebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta eğer dizinde yer alan web sayfa sayınız ile taranan sayfa arasında ciddi bir fark varsa tarama bütçesi optimizasyonuna dikkat etmenizi öneririm.
Günlük indirilen kilobayt cinsinden miktar: Her web sayfanızın farklı boyutları vardır. Bu metrikte Googlebot’un ortalama kilobayt cinsinden taradığı boyutu görebilirsiniz.
Bir sayfayı indirmek için harcanan zaman (milisaniye cinsinden): Googlebot’un web sayfalarınızda yer alan dosyaları tarayarak aldığı cevabı indirme süresini görebilirsiniz. Burada önemli olan kısım hız, JS vb. problemlerden ötürü olumsuz etkilenen sayfalarınızın optimizasyon sonrası neticesini net görebileceğiniz alanlardan birisidir.
Kullanıcıların, mobil cihazları masaüstü cihazlara göre kullanımının (genel olarak) artması ile beraber Google’da web sitelerini mobil öncelikli taramaya başlamıştı. Log analizi yaparak web sitenizin mobil mi masaüstü botla mı tarandığını dikkate alarak Mobile First İndexing kontrol listesini web siteniz üzerinde denetlemelisiniz. En kritik maddelerden birisi olan web sayfasında bulunan linklerin masaüstü ile mobilin aynı sayıda olmasına dikkat etmenizi öneriyorum. Bununla beraber mobil hızınıza kesinlikle dikkat etmelisiniz.
Web sayfalarınızda yaşanabilen hız problemleri kullanıcıyı etkilediği gibi (geç açılmalar vb.) Googlebot’u doğrudan etkilemektedir. Web sayfalarınızın hızının optimize edilmemiş olması, tarama bütçesini doğrudan olumsuz etkileyecektir. Özellikle büyük e-ticaret sitelerinde birden çok dosya çalıştığı için ilk zengin içerikli boyayı ve ilk anlamlı boyayı kesinlikle optimize etmenizi öneriyorum. Google’ın bu iki metriğe önem verdiğini, Search Console üzerine yeni eklenen bir özellik olan Hız içerisinde FCP ve FID metriklerine yer vermesinden anlayabiliriz.
Google, bir web site için ayırdığı tarama bütçesi kapsamında web sayfalarını taramaktadır. Kullanıcı yararına olmayan veya kalitesiz olan dizinleriniz tarama bütçesini olumsuz etkileyecektir ve bir süre sonra bütçe, web sitenizin tamamını taramayacak seviyede olacaktır. Bu tür durumlarda Google sizin değerli web sayfalarınızı taramamaya başlarsa bu da sizin için trafik kaybına yol açabilecek bir durumdur. Bu durumu engellemek için belli aralıklarla Google Analytics üzerinde Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar’a tıklayarak sitenizi açmış olduğunuz günden itibaren tarih seçimini yaparak ziyaret edilmeyen web sayfalarınızı tespit edebilirsiniz. Bu tür web sayfalarının içeriğini geliştirebilir, ilgili sayfalarla 301 yönlendirmesi yaparak bu sayfalar birleştirebilir veya onları tamamen silerek 410 durum kodu verebilirsiniz. Bu konuyla alakalı sektörün ustaları dediğim Serbay Arda Ayzit ve Emirhan Yasdıman tarafından düzenlenen webinarı izlemenizi tavsiye ederim. Webinar sunumuna da buradan ulaşabilirsiniz.
Google, özellikle sağlık ve finans sitelerinde E-A-T güncellemesini yayına almıştı. Güncellemeyle alakalı İçerik Bulutu’nun içeriğini okumanızı tavsiye ederim. İçeriklerinizin kullanıcı sorgularına cevap verdiğinden muhakkak emin olun. İçerik deyince akıllara genellikle yazılı metin gelir. Ancak, her sorgunun cevabı yazılı metin olmayabilir. Örneğin, kullanıcı, “gelinlik modelleri” gibi bir kelime öbeğinde içerik okumak yerine model resimlerini incelemek isteyebilir. Sorguların cevaplarını iyi tespit ederek içeriklerinizi geliştirmelisiniz.
Özellikle sağlık sektöründe bir tedavi hakkında bilgi veren kişinin (örneğin, burun estetiği), bilginin doğruluğu açısından uzman doktor olması beklenir. Tedavinin yer aldığı web sayfasına uzman doktorun biyografisini eklerken yapısal veride bu sayfanın tıbbi bir sayfa olduğunu ve yazarın da doktor olduğunu belirterek Google’nin içeriğinizi daha iyi anlamasını sağlayabilirsiniz.
Web sitenizi hedefleyen backlink’leri Search Console üzerinden muhakkak belli aralıklarla kontrol etmelisiniz. Backlinklerini buradan, en çok bağlantı veren siteler başlığı altında detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Kalitesiz veya spam olması muhtemel bağlantıların .txt dosyasını hazırlayarak Bağlantıları Reddetme Aracı üzerinden Google’a bildirebilirsiniz.
Otoritenizi artırmak için kaliteli bağlantılar elde etmelisiniz. Yetersiz otorite sahibi olmanız da trafik kaybına yol açabilir. Link inşası için doğru bir strateji belirleyerek doğal linklere sahip olmanız Google tarafından beklenmektedir. Turizm sektöründe otel rezervasyon yapan bir şirkete danışmanlık verirken otel listelemesi yaptığımız bölgeye ait gezilecek yerleri sorguladığımızda çıkan web sayfalarından link aldığımızı söyleyebilirim. Bu ve daha kaliteli stratejiler geliştirerek otoritenizi sağlamlaştırın.
İçeriğimi sonlandırmadan önce, son üç ayda çok yüksek trafik kaybı yaşayan iki farklı sitenden birinin bu kaybı mobil hız, diğerinin ise JS tabanlı taranabilirlik sorunu yüzünden yaşadığını tespit ettiğimi söylemek isterim. Bu içeriği yayımlama şansı verdiği için Ahmet Durmuşoğlu’na teşekkür ederim.
Bol trafikli günleriniz olsun 🙂