Hangi Sosyal Medya İçeriğine Daha Çok İhtiyacınız Var?
İçerik pazarlaması stratejisinin başlıca ayaklarından birini “içeriğin hedef kitleye ulaştırılması” kısmı oluşturuyor. İşletmenizi veya markanızı tanıtmak, ürün ve hizmetlerinizi hedef kitleyle buluşturabilmek için sosyal medyanın rolü artık tartışmasız şekilde önemli.
Sosyal medya araçları denince akla öncelikli olarak Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, YouTube, Pinterest, Linkedin ve Google+ geliyor. Bunların arasında, istatistiklerin de doğruladığı üzere özellikle Facebook ve Instagram çok revaçta. Her platformun kendine özgü avantajları bulunuyor. Bu içeriğimizde, hangi sosyal medya aracının markanıza daha uygun olacağına ilişkin ipuçlarımız var.
Hedef Kitleme Hangi Sosyal Medya Aracı İle Daha İyi Ulaşırım?
İstatistiklere göre Instagram’ın aylık 800 milyon, günlük de 500 milyondan fazla kullanıcısı var. Youtube’un kullanıcı sayısı 1,5 milyar, Facebook’un ise aylık 2 milyar civarında. Twitter’ı 300 milyondan fazla kişi kullanıyor. Linkedin’in sahip olduğu kullanıcı sayısı yaklaşık 100 milyon. Bir platformdaki kullanıcı sayısı ne kadar çok olursa hedef kitleye erişim de o denli kolay hâle geliyor.
Bununla birlikte, kayıtlı kullanıcıdan çok kullanıcıların ne kadar aktif olduğu ve markalarla hangi platformlardan iletişime geçmeyi tercih ettikleri konusu daha çok önem taşıyor. Instagram kayıtlı kullanıcı sayısı göz önüne alındığında 3. sırada yer almasına rağmen, gerek paylaşım sıklığı gerek diğer kullanıcı ve markalarla iletişim bakımından en aktif platform olarak karşımıza çıkıyor. Instagram kullanıcıları günde ortalama 95 milyon fotoğraf ve video paylaşıyor. Bu gönderiler 4,2 milyar beğeni alıyor.
2015 yılında Forrester araştırma şirketi, sosyal medya kullanıcılarının büyük markalarla nasıl ilişki kurduğunu belirlemek üzere bir inceleme gerçekleştirmiş. Bunun için 50 büyük markayı, 2,400 gönderiyi ve 11,8 milyon kullanıcıyı mercek altına almış. Araştırma sonuçları gösteriyor ki, fotoğraf ve video paylaşım platformu olan Instagram, açık farkla kullanıcıların markalarla en rahat iletişim kurabildikleri platform.
Markanıza Daha Çok Görünürlük Kazandırmak İçin Facebook Pazarlaması, Genç Kullanıcıları Hedefliyorsanız Mutlaka Instagram Pazarlaması Kullanın.
Müşteriniz neredeyse siz de orada olmalısınız. Hangi sosyal medya platformuna daha çok ağırlık vermeniz gerektiğini belirlerken faaliyet gösterdiğiniz sektörü, hedef kitlenizin yaş aralığını dikkate almak da önem taşıyor.
Instagram kullanıcılarının çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Facebook’ta da aynı durum geçerli. Yaş dağılımına bakıldığında ise Instagram’da 18-29 yaş aralığı kullanıcıların %55’ini, 30-49 yaş aralığı %28’ini, 50-64 yaş aralığı ise %11’ini teşkil ediyor. Yine Facebook’ta da 18-29 yaş grubu çoğunlukta. Onu 30-49 yaş aralığı takip ediyor.
Instagram’ı satın alan Facebook’un Instagram üzerinde bir otoriteye sahip olduğunu gözden kaçırmamak gerek. Dolayısıyla, Facebook Instagram’a kıyasla pek çok açıdan işlevselliği hâlâ elinde tutuyor. Örneğin, Facebook daha geniş bir kullanıcı tabanına sahip. 50-64 yaş aralığındaki ve 65 yaş üstü kullanıcıların sayısı da bir hayli fazla. Eğer markanızın tanıtımında özellikle belli bir yaş grubunu hedeflemiyorsanız Facebook ihtiyacınıza daha çok yanıt verecektir. Genç kullanıcıları hedefleyen markaların Facebook’un yanı sıra Instagram’ı da kullanmaları gerekiyor.
Instagram kullanıcılarının bildiği üzere, bu platformda içeriğe “link” eklemek mümkün değil. Link sadece kullanıcı bio’su bölümüne eklenerek ya da sponsorlu içerik oluşturarak verilebiliyor. Oysa Facebook söz konusu olduğunda web sayfanıza, ürün tanıtım içeriklerinize veya blogunuza yönlendiren sayısız link verebiliyorsunuz. Bu nedenle, kullanıcıya bilgi ulaştırmanız gerekiyorsa mutlaka Facebook’u kullanmanız gerekiyor.
Sponsorlu İçerik ve Reklam İçin Facebook!
Markanızın görünürlüğünü artırmak için reklam söz konusu olduğunda da yine gözde sosyal medya platformu olan Facebook’tan destek almak avantajlı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
SocialFlow tarafından 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre Facebook kullanıcıları, günde ortalama 10 reklam ile karşılaşıyorlar. Facebook’un reklam geliri 6,8 milyar civarında. Dolayısıyla bir Facebook kullanıcısının yıllık reklam gelirindeki değeri ortalama 14 dolar. Kaldı ki, bu rakamların 2015 yılından bu yana %59 arttığını da dikkate almak gerekiyor.
Facebook reklamları normal web sitesi reklamlarına kıyasla 8 kat daha fazla tıklanma oranına sahip.
İçerik Pazarlaması Perspektifinden Birkaç Tavsiye
-İçerik pazarlamanızın etkili olması için doğru içerikleri doğru platformda yayınlamanız önem taşıyor. Aynı içeriği her platformda kullanmaktan ziyade, her platforma özel içerik oluşturulması gerekiyor.
-Linkler, ürün tanıtım içerikleri, blog içerikleri ve görseller içerik pazarlamasının olmazsa olmazlarından. Bu nedenle Facebook hem markanızın görünürlüğünü artırmada hem de içeriklerinizin etkin şekilde dağıtımında önemli rol oynuyor. Ardından, Twitter ve Linkedin de işletmelere tavsiye edeceğimiz platformlar arasında.
-Blog içeriklerimizde de sık sık vurguladığımız üzere içerikte görsel kullanımı son derece önemli. Eğer bazı içerikleriniz kısıtlı kelimelerle veya kelimeler olmadan da bir hikaye anlatıyorsa Instagram’ı da kullanabilirsiniz. Ancak Instagram’da kullanıcılar açısından önceliği kelimelerin, cümlelerin değil kaliteli görsellerin oluşturduğunu unutmayın.
-Sosyal medya platformlarından Linkedin’de ise içerikleriniz ile sektörünüzde düşünce liderliği yapabilirsiniz. 1-2 paragraflık düşüncelerinizi anlatan içerikler ile birlikte vereceğiniz linkler ya da infografikler Linkedin için ideal olacaktır.
-Hedef kitlenizle kuracağınız ilişki içerik pazarlamasında önemli bir yere sahip. Yukarıda da vurguladığımız üzere Instagram kullanıcı ve marka arasındaki interaktif ilişkiyi kolaylaştırması bakımından oldukça işlevsel. Bu olanağı mutlaka değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz.
-Video, podcast, webinar içerikleriniz için YouTube her zaman ilk seçeneğiniz olmalı. Video izleme olanağının yanı sıra yazılı içerik ekleme opsiyonunun da olması YouTube platformunun başlıca avantajlarından biri. Video içerikleriniz için Vimeo, Facebook video ve Periscope’u da ek olarak kullanabilirsiniz.