Google’ın Büyük Güncellemesi: Florida 2

Google’ın Büyük Güncellemesi: Florida 2

Google’dan Danny Sullivan, Google’ın yeni bir algoritma güncellemesi yaptığını onayladı. Bu güncelleme, yılda sadece birkaç kez yapıldığını bildiğimiz geniş güncellemelerden (broad core update) biri.

PubCon’dan Brett Tabke de yeni bir güncellemenin kaçınılmaz olduğunu onayladı. Güncellemenin adının Florida 2 olmasına onun onayından önce karar verilmiş, bunun büyük ve önemli bir güncelleme olduğu söylenmişti.

Google’ın Büyük Güncellemesi: Florida 2

Bu Güncelleme Ne Kadar Büyük?

Bilindiği kadarıyla bu güncelleme çok önemli çünkü yıllardır yapılan en büyük güncelleme.

Geçmiş zamanlarda Google bir güncelleme yaptığında bu web sitelerinin sıralama faktörlerinde önemli bir değişiklik olduğu anlamına gelirdi. Örneğin; geçen yılın en önemli güncellemesi Google’ın “Neural Matching” adını verdiği güncellemeydi.

Google’dan sızan kredibilitesi yüksek bilgilere göre bu güncellemenin de en az Neural Matching kadar büyük olduğunu söyleyebiliriz.

Bu Geniş Güncellemenin Amacı Ne?

Geniş güncellemelerde Google, “kalite” vb. bir nişi ya da spesifik bir grubu hedeflemez. Aslında geniş güncellemelerde Google, hiçbir şeyi hedeflemez diyebiliriz.

SEO sektöründeki bazı isimler Google’ın spesifik sektörleri hedeflediğini söylese de Google’dan John Mueller, spesifik hedefleme yapıldığı iddiasını her seferinde reddeder.

Geniş güncellemeler web sitelerini, nişleri ya da kalite kriterlerini hedeflemediği için Google, bu güncellemelerde düzeltilecek bir şey olmadığını söyler.

Geniş güncellemeleri anlamak için Google’ın düşük sayfa kalitesi ya da nişleri hedeflediği ön yargılarını bir kenara bırakın ve arama-sonuç ikilisinin alaka düzeyi ile ilgili faktörlere odaklanın.

Geniş Güncellemeler Nasıl Karşılanmalı?

Geniş güncellemelerden etkilenmiş birçok web sitesi analiz edildiğinde ortak sorun olarak web sitesinin sıralama faktörlerinin değişmesi görülebilir.

Bunun yanı sıra linkleme gibi farklı faktörler de web sitesinin sıralamasını etkileyebilir.

Geniş Güncelleme Nedir?

Geniş güncellemeler, Google’ın kapsamlı algoritmasını geliştirmek ve arama sorguları ile web sitelerini daha iyi anlamak için yapılan güncellemelerdir.

Bu geliştirmeler, arama sorgularının alaka düzeyinini artırıp kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesine yardımcı olur.

Kısacası bu geniş güncellemelerin altında kullanıcı deneyimini iyileştirme yatar.

Bundan önceki geniş güncelleme olan “Neural Matching” hiçbir hedefleme yapmıyordu. Amacı sadece arama sorgularında karşımıza çıkan sonuçların sorgu ile daha alakalı olmasıydı.

Google’ın Büyük Güncellemesi: Florida 2

Güncellemenin Adı Neden “Florida 2”?

2000’lerin en önemli güncellemelerinden birinin adı “Florida”ydı. Florida güncellemesi Pubcon Florida SEO Konferansı ile aynı gün yapıldığı için adını bu konferanstan almıştı.

Söylentilere göre yeni güncellemenin tarihi de bu konferansın tarihine denk geliyor. Bu yüzden Pubcon ve WebmasterWorld’ün kurucusu Brett Tabke, güncellemenin isminin “Florida 2” olacağını söylüyor. Kısacası yeni güncellemeye ismini veren her zamanki gibi WebmasterWorld.

Bu Güncellemeyle Düzeltilecek Hiçbir Şey Yok mu?

Sullivan, geniş güncellemelerle ilgili olarak 12 Mart 2018 tarihinde bir tweet attı.

İşte o tweet:

“Kaliteli içerik üretmek dışında herhangi bir şeye odaklanan web sitelerinin daha iyi performans göstermesi için yapılabilecek bir “düzeltme” yok. Yapılabilecek en iyi düzeltme, ürettikleri içeriğin zamanla arama sorgularında üst sıralara çıkmasıdır.”

Bu da güncellemenin arama sorgularının alaka düzeyi ile ilgili olduğu yani güncellemenin Google tarafında olacağı anlamına geliyor. Ama bir yandan bu güncellemeyle birlikte bir web sitesinin sıralama faktörlerinin neler olacağı konusu hayli belirsiz bir hal alıyor. Yine de sıralamasını kaybeden web siteleri için sorun da çözüm de kendinde saklı diyebiliriz.

Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/google-update-florida-2/297973/#close

Okuma Önerileri

Türkiye’den İlham Verici Kurumsal Blog Örnekleri

E.A.T. ve Y.M.Y.L.: Google Kalite Değerlendirme Rehberi’ne Göre Kaliteli İçeriğin Kısaltmaları

İlyas Teker’in “Değişen Google Algoritmalarına Göre Kaliteli İçerik Nedir?” sunumuna da göz atabilirsiniz.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat