instagram seo

Instagram SEO: Görünürlüğünüzü Artıracak 6 İpucu

Instagram hem yaptığı yeni geliştirmeler hem de arta kullanıcı sayısı ile marka ve bireylerin Instagram’ı bir tanıtım alanı olarak kullanmasına neden oluyor. 

Instagram’da görünür olmak için yüksek takipçi sayısına ulaşmak ya da yüksek etkileşim alan paylaşımlarda bulunmakta yarar var. Yüksek takipçi sayısına ulaşmak, her ne kadar akla ilk gelen yöntemlerden biri olsa da bunu başarmak herkes için kolay değildir. Bir Instagram hesabının yüksek sayıda takipçi kitlesine ulaşması için sürekli olarak yüksek etkileşim getiren paylaşımlar yapması ise gelişigüzel bir kullanım sonucunda mümkün değildir. Bu aşamada, sosyal medya üzerinden içeriklerini görünür kılmak isteyen kişi ve kurumlar için birtakım özel çalışmalara başvurmak gerekir. Bu çalışmalara Instagram SEO adı verilmektedir.

Nasıl ki e-ticaret, haber ve blog içeriklerinde arama motorlarındaki görünürlüğü artırmak için Arama Motoru Optimizasyonu yani İngilizce tabiriyle Search Engine Optimization (SEO) çalışmaları yapılıyorsa Instagram hesaplarını görünür kılmak için de SEO çalışması yapmak mümkündür. Siz de Instagram SEO hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olarak markanızın görünürlüğünü ve etkileşimini kolaylıkla güçlendirebilirsiniz.

Instagram SEO Nedir? Ne İşe Yarar?

Instagram SEO, Instagram üzerindeki hesaplar tarafından yayınlanan içeriklerin görünürlüğünün artırılması için uygulanan optimizasyon çalışmalarının bütünüdür. Örneğin, Güçlü ve organik bir pazarlama aracı olan Instagram SEO, rakipleriniz başta olmak üzere farklı sosyal medya hesaplarından ayrışmanızı sağlar. Böylece özel bir reklam planı belirleyip yüksek bütçeler harcamak durumunda kalmadan görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.

Instagram algoritması, yoğun olarak yüksek takipçi sayısına sahip hesapları daha görünür kılan bir işleve sahiptir. Bu anlamda Instagram’ın Keşfet kısmında da genel olarak yüksek takipçili hesaplar tarafından paylaşılan veya yüksek etkileşim almış olan gönderiler yer alır. Bu durumda rakiplerinizle rekabet etmek için size güçlü bir yöntem alternatifi sunan Instagram SEO; markalar, işletmeler, kuruluşlar ve Influencerlar için vazgeçilmez bir yöntemdir.

Instagram SEO çalışmaları yalnızca gönderilerinizin yüksek görüntülenme almasını sağlamakla kalmaz, uzun vadeli ve doğru adımlarla hesabınızın takipçi sayısının da yükselmesine katkı sağlar.

Her ne kadar benzer algoritmalar kullanılsa da Instagram SEO, web siteleri için uygulanan SEO çalışmaları ile bir tutulmamalıdır. Zira web sitesi, blog ya da e-ticaret sitelerindeki SEO çalışmaları ile Instagram üzerindeki gönderilen için uygulanan SEO çalışmaları arasında farklı parametreler söz konusudur. Bu noktada ortaya çıkan farklı metrikleri göz önünde bulundurarak mecraya uygun bir çalışma yürütmekte yarar var. 

Instagram SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Başarılı bir Instagram SEO çalışması için her şeyden önce profilinizi profilinize  bu bilgileri eksiksiz olarak eklemeniz gerekiyor.

  • İletişim bilgileri: Müşterilerinizin ya da kitlenizin markanızla iletişime geçmesi için farklı alternatifler sunmak önemlidir. Bu anlamda müşterilerinize hızlıca yanıt verebileceğiniz bir e-mail adresi ve telefon numarası eklemelisiniz.
  • İşletme adresi: Instagram profiline bir işletme adresi ekleyerek Instagram SEO için önemli bir adım atabilirsiniz. İşletme adresi, yalnızca SEO açısından değil, marka güvenirliği ve ulaşılabilirlik bakımından da önemlidir. Bununla birlikte işletmenizin çalışma saatlerini de eklemenizde yarar var.
  • Hizmete ilişkin detaylar: İşletmenizin müşteriler için sunduğu hizmetleri detaylı biçimde açıklamanız, onları harekete geçirici işleve sahip olur. Örneğin, eve teslimat seçeneği ile çalışan bir işletme sahibiyseniz Instagram SEO için markanızın profilinde teslimat yönetimine ve ödeme alternatiflerine yönelik detaylı bilgi sunmalısınız.
  • İnternet sitesi: Markanıza ait bir web sitesi oluşturmak ve bu web sitesinin adresini Instagram profiline eklemek Instagram SEO çalışmalarında çok etkilidir. Böylelikle markanızın imajı ve prestiji de artar.
  • Ürünlerin detaylı tanıtımı: Instagram hesabında tanıtımını yaptığınız ürünler hakkında bilgi verirken ayrıntılı ama tekrara düşmeyen bir tanıtım dili geliştirmelisiniz. Ürünler hakkında ayrıntılı bir metin yazarsanız Instagram SEO başarısının yanı sıra müşterilerinizin zihnindeki soru işaretleri azalacaktır ve ürünü almaya yönelik motivasyonları yükselecektir.
  • Sektör bilgisi ve marka sloganı: İşletme hesabı açarken markanızın hangi alanda hizmet sunduğunu belirleyip profilinize eklemekte yarar var. İşletmenize ya da markanıza ait akılda kalıcı ve harekete geçirici bir slogan belirleyip Instagram hesabınıza bu sloganı eklemeniz Instagram SEO başarısı için önerilen ayrıntılar arasındadır.

Markanızın Instagram profilini SEO odaklı bir niteliğe getirdikten sonra uygulamanız gereken optimizasyon çalışmaları şunlardır:

Görsel optimizasyonu

Instagram, konsept itibariyle metinden ziyade görselliği ön plana çıkan bir sosyal medya olarak bu konuda hassasiyet gerektirir. Eğer görsel bir kimlik ve bütünlük oluşturabilir, kaliteli görseller ile sayfanızı büyütebilirseniz Instagram SEO çalışması açısından önemli bir adım atmış olursunuz. Instagram’da birbiriyle benzer ürün ve hizmetler sunan çok sayıda işletme hesabı vardır. Görsel optimizasyon ile sayfanızın ziyaretçi sayısını artırabilir ve rakiplerinizden daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Etkili bir görsel optimizasyonu için yapmanız gerekenler:

  • Her zaman kaliteli, net ve yüksek çözünürlüklü görseller kullanmak
  • Görsellerde ürün veya hizmet hakkında bilgi bulundurmak
  • Görsellerde harekete geçirici işleve sahip mesajlar kullanmak ve iletişim bilgisine yer vermek
  • Birden fazla görsel ile gönderi oluşturarak kaydırmalı post paylaşmak
  • Sayfa için genel bir görsel konsepti belirlemek ve uyumlu paylaşımlar yapmak

Bütün bunları düzenli ve titiz bir şekilde uygularsanız Instagram hesabınızın görsel bütünlüğü SEO açısından bir hayli verimli hale gelir.

Gönderi açıklamaları

Markanızın Instagram hesabında paylaştığınız gönderiler için etkili bir açıklama metni hazırlamalısınız. Yalnızca görsel olarak paylaşılan gönderiler, görselde metin içerse dahi düşük etkileşim elde ediyor. Gönderilerinize açıklama ekleyerek ve paylaşımınız ile ilgili anahtar kelimeleri kullanarak paylaşımınızın arama motorlarındaki görünürlüğünü artırabilirsiniz. Ayrıca hem gönderi açıklamasında hem de mümkünse görsel üzerinde call-to-action yaparak kitlenizi gönderiyi beğenmek ve kaydetmek konusunda teşvik etmenizde yarar var. Özellikle kaydedilen gönderiler, bir hesabın etkileşiminin yükselmesinde büyük rol oynar.

Hashtag optimizasyonu

Instagram söz konusu olduğunda hashtag kullanımı en önemli SEO faktörlerinden biri olarak ön plana çıkar. Instagram’da işletme hesabından paylaştığınız gönderi, IGTV veya Reels içeriklerinin açıklamalarını hazırlarken doğru hashtag kullanımı ile organik etkileşimi bir hayli artırabilirsiniz. Doğru hashtag kullanımı yapmak için paylaştığınız içeriklerle ilgili en çok kullanılan hashtagler konusunda bir araştırma yapabilir ve uygun olan alternatifleri kullanabilirsiniz. Doğru hashtag kullanımı ile bu hashtagleri takip eden kullanıcıların ana sayfasında görüntülenme elde edebilir ve hedef kitlenize herhangi bir reklam bütçesi ödemeksizin kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Her bir gönderi için ideal hashtag sayısı yaklaşık olarak 5 ile 10 aralığında önerilir. Eğer gereğinden fazla hashtag kullanırsanız algoritma bu paylaşımı spam olarak değerlendirebilir ve içerik kalitesi ile görüntülenme oranı düşüşe uğrar. Bu nedenle doğru ve verimli biçimde hashtag optimizasyonu gerçekleştirmenizde yarar var.

Etkileşime açık ve ulaşılabilir olmak

Bir marka veya işletme hesabı kullanıyorsanız takipçi kitlenizle güçlü bir iletişim kurmanızda yarar var. Bunun için sayfanızdaki iletişim bilgilerini güncel tutmaya ve gelen her türlü soru, istek, öneri ve şikayeti zamanında yanıtlamaya özen gösterin. Hem sayfaya yapılan yorumlar üzerinden hem de mesajlar üzerinden sizinle iletişim kuran takipçilerinizle zamanında ve doğru bir üslup ile iletişim kurarak Instagram SEO algoritmasında artı puan elde edebilirsiniz. Bununla birlikte markanızın imajı, güvenirliği ve ulaşılabilirliği güçlenmiş olur. Mesajlara ve yorumlara verdiğiniz yanıtlarda imla kurallarına uygun, nazik ve açıklayıcı bir dil kullanmanızda yarar var. Bu konuda kaliteli bir standart elde ederseniz sosyal medyada başarı oranınız yükselir.

Konum ve etiketleri kullanmak

Instagram SEO stratejisinde başarılı olmak için paylaşımlardaki konum bildirimlerini ve etiketlemeleri ihmal etmemek gerekiyor. Paylaşımlarda konum kullanımı, hedef kitlenin bulunduğu konum üzerinden gerçekleştirilirse paylaşımın o bölgede ilgi çekme ihtimali artar. Örneğin işletmeniz İstanbul’un Şişli ilçesinde ise paylaşımlarınıza Şişli konumunu ekleyerek o bölgedeki paylaşımları inceleyen kullanıcıların radarına girmek mümkündür.

Bununla birlikte paylaşımlarınızı yaparken sektördeki farklı paydaş kişi ve kuruluşlarla etiket üzerinden etkileşim kurmanız mümkün. Instagram SEO çalışması için büyük bir etkiye sahip olan bu metot sayesinde takipçi kitlenizi genişletebilirsiniz. Eğer büyük markaların dikkatini çekmek veya bu markaların takipçi kitlesine ulaşmak istiyorsanız paylaşımlarınızda bu markaları etiketleyerek Instagram SEO stratejinizi geliştirmelisiniz. Örneğin, bir giyim mağazası işletiyorsanız büyük bir giyim mağazasını paylaşımlarınıza etiketleyerek o markanın takipçileri tarafından görüntülenme ihtimalinizi artırabilirsiniz. Zira o markanın profilinde, etiketlendiği gönderiler sekmesine tıklayan kullanıcılar sizin paylaşımınızı da görecektir.

Reels içerikleri üretmek

Günümüz itibariyle devasa kullanıcı sayısına sahip olan Instagram’da kullanıcıların en yoğun tükettiği içeriklerin başında Reels içerikleri geliyor. Yolculuk sırasında, yalnız başına yemek yediği sırada, uyumadan önce veya uyandıktan hemen sonra pek çok zaman diliminde kullanıcılar kısa ve eğlenceli Reels videolarını izleyerek vakit geçirmeyi tercih ediyorlar. Bu durumu gözlemleyen markalar ve işletmeler de Reels videolarına haklı olarak özen göstermeyi tercih ediyorlar. Siz de markanızın hesabını Instagram SEO stratejileri konusunda başarılı bir seviyeye ulaştırmak için eğlenceli, anlaşılır ve kısa süreli Reels videoları hazırlamalısınız. Reels videosu hazırlarken doğru hashtag kullanımı ve anahtar kelimelerle hazırlanmış bir açıklama hazırlamaya özen göstermenizde yarar var. IGTV gönderisi olarak paylaşılan videolara kıyasla çok daha fazla kişiye ulaşan Reels videoları, Instagram’da organik etkileşim elde etmenin en etkili yollarından biridir. Instagram Reels videoları sayesinde pek çok kez takipçi sayınızın birkaç kat üzerinde görüntülenme elde edebilirken bazı durumlarda bu görüntülenme sayıları yüz binlerce kişiye dahi ulaşabilir.

Sonuç olarak Instagram SEO stratejilerinde bütünsel bir başarı elde etmek için bütün içeriklerin kaliteli, anlaşılabilir ve kolay tüketilebilir olmasına özen göstermekte; ulaşılabilir ve şeffaf olmakta büyük yarar vardır. Siz de Instagram’daki işletme hesabınızda bütün bu hususları göz önünde bulundurarak organik ve güçlü bir etkileşim başarısı elde edebilirsiniz.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat