içerik bulutu editör

Kim Bu İçerik Bulutu Editörleri? – 3

İçerik Bulutu’nun deneyimli freelance editörlerini sizlerle tanıştırdığımız “Kim Bu İçerik Bulutu Editörleri?” serisi devam ediyor. Serimizin üçüncü röportajında freelance çalışma sisteminden İçerik Bulutu’nda editör olmaya farklı konulara değinen tatlı sohbetiyle Redsonja ile beraberiz. 

Merhaba, her zamanki gibi o klasik soruyla başlayalım. Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ankara’dan İstanbul’a gelenlerdenim. Hep aynı şeyleri yapmaktan sıkılır, yenilik peşinde koşarım. Bitkilerimin filizlenen yapraklarına methiye düzer, kötü şakalar yapmaktan hoşlanır, aşırı düşünerek kendimden zamanımı çalarım. Kendini zorlamayı seven detaycı, fevri, huysuz bir insanım. 

Üniversite yıllarınız nasıl geçti? O yıllarda kariyer planlarınız ne yöndeydi, beklentileriniz gerçekleşti mi?

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi mezunuyum. Mezun olduğumda 22 yaşına henüz basmamıştım, bu yüzden ilk yıllarım kendimi ve insanları tanımakla geçti. Gazeteci olmak isterken halk bilimcilerin arasında buldum kendimi, sonra Meclis Parkı’nda punk’larla tanıştım. Kariyer planı yapmaya işe girişimin üçüncü ya da dördüncü senesinde başladım. Editör olmaya karar verdim. Sonra birisi bana “Ne editörü olmak istiyorsun?” diye sordu. O an bu konuyu daha derinlemesine araştırmam gerektiğini fark ettim. 

Profesyonel iş hayatına nerede ve nasıl atıldınız?  Yazar ve editör olarak ilk profesyonel deneyiminiz nasıl başladı?

Ankara’da bir dernekte çalıştım uzun zaman. Ne istediğimin şekillenmesinde etkili oldu bu süre. Gönlümden geçen işi yapmanın yolu İstanbul’dan geçiyordu. Kalktım geldim. Freelance işler aldım, tasarım üzerine yazdım, sinema köşem vardı bir dergide. Ajansta redaktörlük, haber sitesinde editörlük yaptım. İKSV’de editör olarak çalıştım. İletişim kariyerimin son durağı PR oldu ve içerik üretimi kategorisinde ödül kazandığımız projelerde yer aldım. Şimdi de İçerik Bulutu’nun editör kadrosunda herkesi mutlu etmenin yollarını arıyorum.

İçerik Bulutu ile yollarınız nasıl kesişti?

2017’nin şubat ya da mart ayıydı. İçerik Bulutu’nun adını sürekli duyuyordum. Önce çok sevgili bir arkadaşımın yönlendirmesiyle yazarlığa başladım. Çok heyecanlanıyordum, saatlerce araştırma yapıyordum yazmadan önce. Yazarlık performansım İçerik Bulutu ekibinin dikkatini çekince editör eğitimine davet edildim. İçerik Bulutu ofisinde gerçekleşen bir günlük eğitimin ardından freelance editörler arasında katıldım.

İçerik Bulutu’nda yazar olmak ve editör olmak arasındaki en temel fark sizce nedir?

Araştırma yapmak ve yaratıcılık yazarlığın temel taşı. Yazdığınız konuya dair içeriği zenginleştirecek küçük detaylar vermek ve bunu güzel bir dille anlatmak önemli. Editörlük ise daha fazla dikkat isteyen bir iş. Kılı kırk yarıyorsunuz bazen. 

Kaç yıldır freelancer olarak çalışıyorsunuz? Freelancer çalışma sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Yedi yıldır dönem dönem freelance çalıştığım zamanlar oldu. Kurumsal, güven duyacağınız şirketlerle sürdürülebilir bir çalışma sisteminden bahsediyoruz. Özellikle yazarlık yapıp ödemesini alamayan öyle çok insan var ki. Gönüllülük esası üzerinden ayakta durmaya çalışan onlarca içerik sitesi var. Bazıları kalem oynatmanın bir değeri olmadığını düşünüyor sanırım. Yayınevleri sıkıntılı, ucuza site yaptırmak isteyenler yüzünden tasarımcılar dertli. Bu yüzden de doğru dürüst gelişmiyor bu sektör. İçerik Bulutu, freelance çalışma sistemini en iyi uygulayan yerlerden birisi. Oturmuş bir sistemleri var. İçeride ilgili, özenli bir ekip çalışıyor.

Freelance çalışmanın zorlukları ve avantajları neler? Bu şekilde zamandan ve mekandan bağımsız çalışmak isteyenlere başarılı bir kariyer için neler önerirsiniz?  

En önemli faktör, zaman yönetimi. Eğer zamanınızı iyi yönetmeyi becerebilirseniz yeteneklerinizi geliştirmek ve hobilerinizi gerçekleştirmek için tam zamanlı bir işe oranla daha fazla imkan yaratabilirsiniz. Freelance çalışabilmek büyük sabır ve beceri gerektiren bir iş. Ama bir kere rayına oturtursanız oldukça keyifli hale geliyor.

İçerik Bulutu ve freelance ekosistemimiz hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazar ve editörlerin haklarını koruyan bir sistem. Şikayetleriniz dinleniyor ve bunlar için çözüm aranıyor. Çok çeşitli konularda içerik üretebiliyorsunuz, kendinizi geliştirebileceğiniz bir alan yaratıyor. 

İçerik Bulutu’nda yazar ve editör olarak çalışmak isteyenler için tavsiyeleriniz var mı? 

Yazarlık yapmak isteyenlere bol bol araştırma ve pratik yapmalarını, yaptıkları işe saygı göstermelerini öneririm. Editörlerin de özenli ve sabırlı olmaları gerekiyor. Her ikisi için tavsiyem ise çok ve sistemli kitap okumaları. 

KISA KISA

Çay mı, kahve mi? Neden?

Çay. Karadenizlilik.

Yazmak mı, düzenlemek mi?

Yazmak.

Yazarlık üzerine bir kitap arayışında olanlara hangi kitabı önerirsiniz? 

Yazar olmak isteyen birinin her gün sayfa sayfa yazması gerek. Daha iyi bir tavsiye duymadım. Yine de teyit etmek için Hemingway, Woolf, Poe gibi isimlerin yazarlık üzerine yazdıklarından, söylediklerinden derlenen kitapları okuyabilirler.

Hayatınızın geri kalanı boyunca tek bir yazarın kitaplarını okumanız gerekse kimi okurdunuz?

Bu soruya ne cevap vereceğimi o kadar çok düşündüm ki, cevap vermemeye karar verdim.

Çalışırken sizi en çok motive eden şarkı/müzisyen hangisi?

Ben Fero-Demet Akalın. Şaka şaka. Çalışırken müzik dinleyemeyenlerdenim. 

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat