Kim Bu İçerik Bulutu Yazarları? – 3
Uzun bir aradan sonra “Kim Bu İçerik Bulutu Yazarları?” röportaj serimizin üçüncü bölümü ile karşınızdayız! Bu röportajda öykülerden dijital içeriklere uzanan serüveninde pek çok metne imza atmış, “Hem yazarım, hem gezerim.” felsefesiyle freelancer ruhunu dibine kadar yaşamış, özetle kendini yazmaya ve “yaşamaya” adamış Edebi Gezgin ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Röportaj sonunda anladık ki o da iyi İçerik Bulutu yazarlarının tümünde olduğu gibi özgür ruhlu, öğrenmeye aşık, yaratıcı ve disiplinli bir yazar.
Siz de bu ilham verici röportajı okuyarak freelancer ve yazarlık konularında pek çok fikir edinebilirsiniz. Keyifli okumalar!
Röportajımıza başlamadan önce bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Yaklaşık on yıldır yazarlık ve çevirmenlik yapıyorum. Üç buçuk yaşımda okuma yazma öğrendiğimden beri amacım hep daha iyi bir yazar olmak. Hayalim ise dünyayı gezen bir yazar olmak. İstanbul’da doğdum, hep İstanbul’da yaşadım ama hep İstanbul’da yazmak döngüsünü freelancer olmakla biraz kırdım.
Aslında yazarlığa web içerikleriyle değil öykülerle başladım. Kısa öykü dalında 2012 yılından bir ikinciliğim var, bir de bu yıl bir yarışmanın online seçkisine seçildim. Edebiyat dergilerinde kısa öykülerim ve denemelerim yayınlandı. Şu an online yazarlığa daha sıcak bakıyorum ama yine de basılı mecrada ara sıra çıkıyorum. Yakın zamanda öykü dosyası hazırlamayı düşünüyorum.
Lisan konusuna gelirsek: İleri düzeyde İngilizce biliyorum, İngilizce içerik de yazıyorum. Orta derecede Almanca da biliyorum ama şu sıralar sadece Rammstein’ın şarkı sözlerini daha iyi anlamama yardımcı oluyor. Ayrıca, çiçeği burnunda bir İnternet girişimcisiyim.
Hem bir içerik yazarı hem de İnternet girişimcisi olarak freelance içerik yazarları için İçerik Bulutu kadar kaliteli ve elverişli bir platforma rastlamadığımı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
Hangi alanda ve nerede eğitim gördünüz? Okulunu okuduğunuz bölüm yazarlığınızı etkiledi mi?
Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümünde okudum. Düşünüyorum da, yazmama katkıda bulunacak daha iyi bir bölüm bulamazmışım. Felsefe, yazılarıma sağlam bir temel sağladı. Yüksek lisans okumasam da hala felsefeyle yakından ilgiliyim. Sadece felsefe dersleri değil özgürce alabildiğimiz seçmeli dersler de oldukça yararlı oldu. İngiliz edebiyatı da aldım, sosyoloji de, psikoloji de…
İçerik ve metin yazarlığı konusunda deneyiminizi arttırmak için herhangi bir kurs ya da eğitim aldınız mı?
Bir önceki soruda seçmeli derslerimizin bolluğundan bahsetmiştim. Okulun çeşitli bölümlerinin belli derslerin alınması kaydıyla sunduğu sertifika fırsatları vardı. Ben de PR, metin yazarlığı ve mitoloji gibi belirlenmiş sekiz dersten istenilen ortalamayı alarak Metin Yazarlığı Sertifikası’na hak kazandım; diplomamla birlikte hala durur. Yaratıcı yazarlık ve çeviri atölyelerine de katıldım. Yazmaya yatkın olduğum için içerik yazarlığı da kendiliğinden geldi.
Uzman olduğunuz ve profesyonel olarak içerik ürettiğiniz alanlar nelerdir? Uzman olduğunuz bir konuda içerik üretmenin avantajları nelerdir?
Daha önce çalıştığım alanlardan olan sağlık, seyahat, kültür ve sanat hakkında profesyonel olarak içerik üretiyorum. Uzman olduğum alanlarda içerik üretmek yazıya hakimiyet kurabilmemi ve onu daha kısa sürede tamamlayabilmemi sağlıyor. Ama iyi bir içerik yazarının uzmanlık alanları dışında da içerik üretebilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu, hem yazma yeteneğiniz hem de araştırma kabiliyetiniz açısından olumlu sonuçlar doğuruyor. Konuya fazlasıyla hakim olduğunuzda kendinizi geliştirme konusunda tembelliğe düşebiliyorsunuz.
icerikbulutu.com ile nasıl tanıştınız?
Freelancer olmaya niyetlendiğimde çalışabileceğim içerik platformları konusunda araştırma yapmıştım. Önce Google’da karşıma çıktı, daha sonra sosyal medyada da rastladım.
Profesyonel ve uzman bir içerik yazarı olarak İçerik Bulutu hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Hem bir içerik yazarı hem de internet girişimcisi olarak freelance içerik yazarları için İçerik Bulutu kadar kaliteli ve elverişli bir platforma rastlamadığımı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Üstelik, Türkiye’deki şartlar düşünüldüğünde iş sürekliliği ve düzenli ödeme açısından da içerik yazarlarına derin bir nefes aldırıyor. Ayrıca, işleyiş sırasındaki tutum ve iletişim dili de yazarların yanında olduğunu hissettiriyor.
İçerik üretmenin yanında neler yapıyorsunuz? Bir gününüz nasıl geçiyor?
İçerik üretmenin dışında seyahat etmeyi ihmal etmiyorum. Ayda en az bir kere bir hafta sonumu gezmeye ayırıyorum. Onun dışında günlerim genelde içerik yazmak ve fikir üretmekle geçiyor. Amatör olarak fotoğraf çekiyorum. Gün içinde kafa dağıtmak için Legolarım, oyun hamurlarım ve boyama kitaplarım var. Düzenli kitap okuyorum, ilham geldiğinde öykü yazıyorum.
Freelancer çalışmak zor mu? Freelancer çalışmak isteyen içerik yazarlarına birkaç küçük tavsiye verebilir misiniz? 🙂
Bundan önce hem ofis hayatını denedim hem de freelance çalışmayı. Freelancer çalışmanın artıları benim için daha ağır bastı. Sessizliği ve yalnızlığı seven, aşırı düzenli, programlı ve sakin yapılı biri olduğum için bu şekilde çalışmak bana daha kolay geliyor açıkçası.
Freelancer olacağımı söylediğimde arkadaşlarımın tepkisi genel olarak “Ben uzun süre yalnız çalışamam” yönünde olmuştu. Yalnızlığın önüne geçmek için ortak çalışma alanları ideal sanırım. (Şahsen kahve dükkanlarında bile çalışamıyorum.)
Bunun dışında sürekli kendilerini geliştirmeye ve araştırma yapmaya hevesli olmalılar. Yazmayı sevmek konusuna hiç girmiyorum bile.
Son olarak İçerik Bulutu yazarları arasına katılmak isteyen adaylarımıza ne önerirsiniz?
İçerik talebini iyice okuyup uygulasınlar ve içeriklerinin peşini bırakmasınlar. Gerisini zaten İçerik Bulutu hallediyor.
Mini Anket
Kağıt mı, klavye mi?
Klavye. Sonsuz düzelti hakkım var ve el yazımı görmek zorunda kalmıyorum.
Gündüz mü, gece mi?
Gündüz. Saat 00.00’dan sonra bilincim kendi kendini kapatıyor.
Çay mı, kahve mi?
Bitki çayı. Kahve de, siyah çay da içmem.
Yalnızlık mı, kalabalık mı?
Yalnızlık. Kalabalık benden uzak olsun.
Günlük mü, blog mu?
Blog. Klavyeyle aynı sebepten.
E-kitap mı normal kitap mı?
Mantığım e-kitap diyor ama raflarım normal kitaplarla dolu.
Sessizlik mi? Müzik mi?
Sessizlik. Müzik açınca şarkılara zihnimden öykü yazmaya kalkıyorum.
Siz de İçerik Bulutu’nun geniş freelance topluluğu arasında yerinizi almak, kariyerinize geleceğin mesleği ile yön vermek istiyorsanız Dijital İçerik Üreticiliği 101 eğitimini hemen satın alın.