Marka Diline Uygun İçerik Üretmenin Yolları

Marka Diline Uygun İçerik Üretmenin Yolları

Facebook’tan Twitter’a, web sitelerinden kurumsal bloglara dijital dünyayı zenginleştiren her mecra, markalar için ürünlerini ve hizmetlerini anlattıkları birer platforma dönüştü. Markalar sahip oldukları tüm kanallar üzerinden bir yandan müşterileriyle etkili iletişim kurmaya çalışırken diğer yandan potansiyel müşterilerine kendilerini tanıtmayı hedefliyor. Bu kapsamlı ve çok yönlü iletişim sürecinde istenen etkiyi sağlamanın en önemli yollarından biri güçlü bir marka dili oluşturmak ve bunu korumak. Çünkü etkili marka dili hedef kitleye güven verirken zayıf bir dil markanın prestijini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir.

Etkili bir marka diline sahip olmak neden önemlidir?

  • Marka dili; marka logosu, sloganı gibi kurumsal kimliğin önemli bir parçasıdır.
  • Markayı hangi mecrada olursa olsun tanınır hale getirir.
  • Müşterilerin marka hakkındaki fikirlerini şekillendirir.
  • Markaların dijital kanallarda ve sosyal medyada bir topluluğa sahip olmasını sağlar. Etkileşimi artırır ve güçlendirir.
  • Verilen mesajların sürekliliğini sağlar. Böylece hedef kitlenin güvenini ve sadakatini artırır.

Marka diline uygun içerik üretmenin yolları nelerdir?

Marka dilinin öneminin bilincinde olan irili ufaklı tüm markalar, tüm iletişimlerinde bu dile sadık kalınmasını önemsiyor. Bu noktada içerik üreticilerine büyük görev düşüyor. Herhangi bir marka için içerik üretirken öncelikle marka dilini çok iyi analiz etmek gerekiyor. İçeriği üretmeye başlamadan önce markanın web sitesini, kurumsal blogunu, sosyal medya hesaplarını detaylıca inceleyerek marka dili hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kimi markalar web sitelerinde daha profesyonel bir dili tercih ederken sosyal medya hesaplarında eğlenceli bir dil kullanabilirler. Bu yüzden içeriği hangi mecra için üreteceğiniz de önem taşıyor. Sosyal medya içeriği üretecekseniz markanın sosyal medya hesaplarını mercek altına alın, kurumsal blog için ilk defa içerik üretecekseniz daha önce üretilmiş içerikleri okuyun…

Marka dili nasıl oluşturulur?

Bir girişimin, yeni kurulmuş bir markanın web sitesi, blog ya da sosyal medya içeriklerini üretme işini üstlendiyseniz marka dilini sizin oluşturmanız gerekebilir. Sıfırdan bir marka dili oluştururken şu adımları takip edebilirsiniz;

  • Markanın faaliyet gösterdiği sektörü hesaba katın. Sağlık ya da finans gibi güven gerektiren sektörler için profesyonel ve resmi bir dil benimsemeniz gerekirken moda, yeme-içme gibi sektörler söz konusu olduğunda daha samimi ve eğlenceli bir dil tercih edebilirsiniz.
  • Marka, tüketicide nasıl bir izlenim bırakmak istiyor? Faaliyet gösterdiği/göstereceği sektördeki diğer markalardan onu ayıran nedir? Marka değerlerini özetleyen birkaç anahtar kelime belirleyin. Benzer şekilde markayla asla özdeşleşmeyen kelimeleri ve ifadeleri de listeleyin ve bunlardan uzak durun.
  • Hedef kitleyi iyi analiz edin. Yaş aralığı, eğitim durumu nedir? Nelerden hoşlanır, nelerden uzak durur? Ne tarz bir iletişime daha iyi karşılık verir? Hedef kitle analizi, etkili marka dili oluşturmak için ideal bir başlangıç noktasıdır.
  • Mizahı kullanıp kullanmayacağınıza en baştan karar verin. Dozunda bir mizah pek çok marka için etkili bir marka dilinin anahtarıyken kimi markalar mizahi yaklaşımdan tamamen kaçınmayı tercih edebilir.
  • Kişisel yazılarınızda son derece kendinize has bir diliniz, üslubunuz olabilir. Ancak yeni bir marka için içerik üretirken tamamen markaya özgü bir dil belirlemeniz ve ona bağlı kalmanız gerektiğini unutmayın. Marka diline dair bir stil rehberi oluşturun. Anahtar kelimelerinizi, varsa uzak durduğunuz ifadeleri, özellikle tercih ettiğiniz fiil çekimlerini, başlık standartlarınızı belirleyin. Rehbere örnek metinler de ekleyin. Böyle bir rehber sayesinde ilgili markanın içerik üretimi sürecinde rol alan herkesi marka dili konusunda kolaylıkla yönlendirebilirsiniz.

Kısaca özetlemek gerekirse marka dili, markanın dijital platformdaki görünümünü doğrudan etkiler ve bu nedenle içerik üreticisi için çok önemlidir. Markanın sesi olabilecek içeriklere imza atabilmek için markayla aynı dili konuştuğunuzdan emin olun.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat