Trendi Siz de Yakalayın: Kolektif Çalışma Ofisleri
Çalışırken izolasyon, artık konsantrasyon anlamına gelmiyor.
İşte bundan hareketle oluşturulan ve“Co-working Spaces” veya “Shared Offices” olarak da adlandırılan Kolektif Çalışma Ofisleri son yılların yeni trendi diyebiliriz.
Türkiye’deki en bilinen örnekleri arasında Kolektif House’u, Urban Station’ı (Workinton) ve Regus’u saymak mümkün.
Ortak Çalışma Ofisleri Tam Olarak Nedir, Hangi Amaca Hizmet Eder?
Ortak çalışma ofisleri, özellikle freelance çalışanların, küçük işletmelerin, girişimcilerin, start-up’ların sıkça kullandığı; saatlik, haftalık, aylık veya yıllık bazda masa kiralayabildiğiniz; motive edici çalışma atmosferine sahip aynı zamanda sosyalleşme sağlayan alanlardır. Bu ofislerin içerisinde sürekli sıcak içecek ve atıştırmalık ikramı, ihtiyaçlara cevap veren yazıcı / printer, faks, fotokopi gibi ofis ekipmanları, saatlik olarak kiralayabildiğiniz toplantı odaları, 7/24 hizmet alabileceğiniz sekreterlik hizmeti bulunmaktadır. Ofislerde resmi adres göstermek, telefon hattı almak da mümkündür.
Dizaynın, ergonominin, açık alanın, işlevselliğin, iletişimin ve sosyalleşmenin ön planda tutulduğu günümüz ofislerinde, kolektif çalışma ofisleri bütün bunların hepsine birden cevap verebilmektedir.
Özellikle eskiye oranla artık “insan boyutu”nun yani sosyalleşmenin ön plana çıkması bu tarz ofislere yönelik ilgiyi artırmaktadır.
Kimler İçin Avantajlıdır?
Freelance Çalışanlar: Ofis dışında çalışabilme imkanına sahip; yazarlar, içerik üreticileri, tasarımcılar, mimarlar, yazılımcılar ortak çalışma ofislerinden sıklıkla yararlanmaktadırlar. Ev ortamında uzun süreli vakit geçirmek yalnızlığa, izolasyona neden olabildiği ve üretkenliği azaltabildiği için, bu tür kolektif çalışma alanları motive edici atmosferleriyle freelance çalışanlar tarafından tercih edilmektedir. Freelance çalışanların sosyalleşebilmeleri, kendilerine yeni iş potansiyelleri yaratabilmeleri açısından da bu ofisler oldukça elverişlidir.
Küçük Ölçekli İşletmeler: Özellikle tek kişilik veya 2–3 kişilik ofisler söz konusu olduğunda, kolektif çalışma alanlarında bir ofis kiralamak daha avantajlı ve düşük maliyetli olabilmektedir. Resmi adres gösterme, kendinize ait bir telefon hattı alabilme, toplantı salonlarından yararlanabilme imkanı olduğu için de kolektif ofisler kendinize ait bir ofisin sunabileceği hemen hemen her türlü avantajı sunar.
Start-Up’lar ve Girişimciler: Kolektif çalışma ofisleri; aynı işi yapan veya tamamlayıcı iş alanlarına sahip kişileri buluşturması açısından idealdir. Pek çok girişimci ve start-up kurucuları bu ofislerin sunduğu “ağ geliştirme / networking” imkanından çok büyük fayda sağlamaktadır. Diyelim ki, online bir alışveriş sitesi kurma girişimindesiniz. Kolektif çalışma alanında sitenin yazılımını yapacak bir yazılımcı veya sözleşmeleri hazırlayacak bir hukukçu ile pekala karşılabilir veya benzer bir hedefi olan bir başka girişimci ile yola birlikte devam etme kararı alabilirsiniz. Hatta kurmak üzere olduğunuz şirketiniz için potansiyel müşterilerinizi bile burada yapacağınız networking sayesinde edinebilirsiniz.
Nerede, Hangi Kolektif Çalışma Ofisi Var?
İlk kolektif çalışma ofisi Amerika’nın pek çok yenilikçi düşünceye ev sahipliği yapan San Francisco şehrinde 2006 yılında “Citizen Space” adıyla açıldı. Bunun ardından bütün dünyaya yayılan bu fikir, freelance çalışma kültürünün yaygınlaşması ile birlikte de popülerlik kazandı.
Türkiye’ye de bu akımın gelmesi gecikmedi. Bu ofislerin Türkiye’deki bilinen ilk en büyük örneği Arjantinli zincir Urban Station. Yeni adıyla Workinton.
Workinton: Workinton’ın 6’sı Avrupa, 3’ü Anadolu yakasında olmak üzere İstanbul’da 9 şubesi; İzmir’de ve Ankara’da da birer şubesi var. Kilitli, dolaplardan, toplantı odalarına, bisiklet kullanımından, sosyal etkinliklere kadar Workinton’da her şey mevcut. Üye olduktan sonra, dilediğiniz Workinton şubesinde gidip, çalışabiliyorsunuz.
Kolektif House: Hayalinizdeki çalışma alanında “keşke olsa” dediğiniz her şeyi düşündük! sloganı ile Kolektif House, ortak çalışma ofisleri arasında en popüler olanlardan biri. Sanayi, Şişhane ve Levent’te 3 şubesi olan Kolektif House’da eğitim seminerleri, ürün lansmanları gerçekleştirmek; brunchlar ve kutlamalar düzenlemek mümkün. Lounge alanları, toplantı alanları, vale hizmeti, ofis masajı ve yoga eğitimi gibi “keşke olsa” diyeceğiniz her şey Kolektif House’da düşünülmüş gerçekten.
2013 yılında açılan ve ne yazık ki geçtiğimiz Eylül ayı başı itibariyle kapanan Yazane de bu sektörün bilinen örneklerinden idi.
Ankara’da ise İş Kalesi, Regus, Plaza Cubes, Workinton’un şubeleri var.
Dezavantajları Neler?
Genel olarak bakıldığında, kolektif çalışma ofisleri size iki alternatif sunar:
Dilerseniz özel, sessiz bir alanda konsantre olarak çalışabilirsiniz.
Sessizliği sevmiyorsanız, etrafınızda başka insanların da olduğu bir ortamda, aynı masa etrafında çalışabilirsiniz.
Bu ofislere üye olup, daha sonra bırakanların gerekçelerine bakıldığında:
-Fiyatın yüksek olması,
-Çalışma ortamı değiştirme isteği,
-Yetersiz internet hızı,
-Gürültü,
-Sessiz ve özel alan eksikliği,
-Konsantrasyonda güçlük sağlama gibi nedenler öne çıkmaktadır.
Üye Olurken Kendinize Sormanız Gereken Temel Sorular
Bir kolektif çalışma ofisine uzun süreli üye olmadan önce kendinize şu temel soruları sormakla işe başlayabilirsiniz:
-Ücretini Karşılayabilecek miyim?
Yeni bir iş kurmak; ofis açmak, ofisi dekore etmek, web sitesi oluşturmak gibi pek çok maliyet kalemi içerdiği için sermaye veya kredi gerektirir. Çoğu kez de, ortaya çıkan masraflar öngördüğünüzden çok daha fazla olabilir. Bu gibi durumlarda, kolektif çalışma ofisleri gerçekten avantajlı hale gelebilir. Ancak, bir ofise üye olmadan önce üyelik bedellerini dikkatli gözden geçirin. Belki bir süre daha evinizde çalışmak para biriktirmenize katkıda bulunabilir.
-Üye Olurken Amacınız Nedir?
Benzer vizyondaki kişilerle bir araya gelmek ve networking yapmak mı? Yoksa halihazırdaki freelance işinize kurumsal bir çatı oluşturmak mı? Ya da çalışır durumdaki şirketiniz için potansiyel müşteri yaratmak mı? Amacınıza sadık kalmaya çalışın.
-Kolektif Ofis Size Gerçekten Faydalı Olacak mı?
Çalışırken her zaman çevrenizin insanlarla çevrili olacağını unutmayın. Eğer sessizliğe alışmış biriyseniz, kolektif ofisler size uygun olmayabilir. Bunun yanı sıra, yaptığınız işi dikkate alın. Eğer fiziksel olarak geniş alan gerektiren bir işle uğraşıyorsanız kolektif çalışma ofisleri size yeterli imkanı sunamayabilir.
Uzun süreli üye olmadan önce, kısa süreli üyeliklerle kolektif ofislerin sizin için ideal olup olmadığını anlayabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza gerçekten cevap veren, lokasyon açısından size uygun, profesyonel çalışan bir kolektif ofis ortamının hem üretkenliğinizi hem müşteri portföyünüzü geliştirebileceğini unutmayın.
Dünyadaki Kolektif Çalışma Ofislerinden Görünümler
Big in Japan / Japonya
1871 Coworking Space / Chicago
Fueled Collective / New York
Central Working / Londra
İlginizi Çekebilecek Benzer Yazılarımız:
Motive Edici Ofis Ortamı Kurmak
Dijital Nomad Olmanın Dayanılmaz Hafifliği
Freelance Çalışanların En Çok Kullandığı Online Araçlar
Bizi Takip Edin:
https://www.facebook.com/icerikbulutu
https://medium.com/@icerikbulutu