dijital içerik

Dijital İçerik Nedir?

Dijital içerik dediğimizde çok geniş bir yelpazeden bahsediyoruz. Metinden sese, fotoğraftan videoya dijital dünyada çevremizi kuşatan her türlü içeriği dijital içerik olarak tanımlamak mümkün. Yani e-ticaret sitelerindeki ürün tanıtım yazılarından marka bloglarına, YouTube videolarından o videoların altında yer alan açıklamalara varana kadar internet ortamında rastladığınız her içerik, dijital içeriktir.

“Dijital içerik hedef kitleye mesajı ulaştıran her şeydir.”

We Are Social’ın Global Sosyal Medya Kullanımı Raporu’na göre dünyada 3 milyarı aşkın sosyal medya kullanıcısı var ve sosyal medyada var olan herkes birer dijital içerik üreticisi. Ancak bunu meslek olarak icra etmek ve hayatını bundan kazanmak bambaşka bir olgu. Dijital içerik üreticisi olarak başarıya ulaşmak için ürettiğiniz içeriklerle sağladığınız faydaları yakından tanımanız gerekiyor. 

-Dijital içerik eğlendirir: Hedef kitleyi eğlenceli yönüyle cezbeder ve paylaşma isteği uyandırır.

-Dijital içerik eğitir: Hedef kitleye bilmediklerini öğretir, fayda sağlar, yol gösterir.

-Dijital içerik ikna eder: Dijital içerik hedef kitlenin fikrini değiştirir, kararlarını etkiler.

-Dijital içerik dönüştürür: İyi tasarlanmış dijital içerik, bir kullanıcıyı bir takipçiye, bir takipçiyi bir müşteriye dönüştürme gücüne sahiptir.

-Dijital içerik markayı kitlesiyle buluşturur: Google aramalarında üst sıralarda yer almanın yolu SEO değeri yüksek dijital içeriklerdir.

Havas Group’un 2017 tarihli Meaningful Brands anketine göre insanların %84’ü markaların eğlendiren, hikaye anlatan, çözüm sunan ve deneyim yaratan içerikler üretmesini istiyor. Bu beklentileri karşılamak sizin parmaklarınızın ucunda…

Dijital içerik türleri nelerdir? 

İnternette dijital bir içerikle karşılaşmadan geçirdiğimiz bir gün yok. “Dijital Medya” olarak da bilinen dijital içeriklerin neler olduğuna gelin birlikte bakalım.

“İçerik” kelimesinin çok kapsamlı olduğunun farkındayız. Bu yüzden dijital içeriği, dijital ortamlarda yayınlanabilen metinsel, işitsel ya da görsel her şey olarak tanımlayabiliriz. Daha somut örnekler vermek gerekirse internette karşınıza çıkan ürün açıklamalarından Youtube’da en sevdiğiniz kanalda yayınlanan videoya kadar her şey dijital içerik olarak adlandırılabilir. 

Peki, dijital içerik üreticilerinin markaların içerik pazarlaması stratejilerini gerçekleştirebilmelerine yardım etmek için ürettiği içerik türleri nelerdir? Kısacası, içerikle pazarlamada kullanılan dijital içerik türleri neler?

Dilerseniz bu içerik türlerini detaylı bir şekilde öğrenmeden önce ilk modülde sıkça üzerinde durduğumuz bir konuyu yeniden hatırlatalım:

“İçerik pazarlamasını cazip kılan unsur, tüketiciyi satın almaya zorlamadan onunla marka arasında güvene dayalı bir ilişki kurmasıdır. Tatmin edici bir satın alma deneyimi içerik pazarlaması sayesinde gerçekleşir. Kusursuz bir satın alma deneyimi ve tüketiciyle sorunsuz bir ilişki kurabilmenin yolu ise yine kaliteli içerikten geçer.”

Burada bahsedilen ve içerik pazarlamasını amacına ulaştıracak kaliteli içerikleri üretebilmenin yolu onları tanımaktan ve sık içerik üretimi yapmaktan geçer. Bu yüzden “Dijital İçerik Üreticiliği”ni anlattığımız bu eğitimin üçüncü modülünde sizleri freelance bir içerik üreticisi olma yolunda detaylarını bildiğiniz için bir adım öne geçirecek dijital içerik türleri ile tanıştıracağız. 

Dijital içerik türlerini sıralamak oldukça zor. Çünkü belki yüzlerce türü olduğunu söyleyebiliriz. 

Ama dijital içerik türlerini internet kullanıcılarının en çok kullandığı alanlara göre üç ana başlık altında toplamak mümkün:

  • Kullanıcıların ilgi alanlarına göre hedefleme yapılan içerikler: Pazarlama içerikleri

 Temel pazarlama içerikleri blog içerikleri, web sitesi içerikleri ve pr içerikleri olmak üzere 3’e ayrılır. 

  • Kullanıcının arama sorgularına göre hedefleme yapılarak onları satın almaya yönlendiren içerikler: E-ticaret içerikleri

E-ticaret sitelerinde kullanılan içerik türlerini temelde 4’e ayırabiliriz. Bunlar; ürün ve kategori açıklamaları, meta açıklamaları, landing page ve sosyal medya içerikleridir.

  • Sosyal medya içerikleri

 İçerik pazarlamasında en çok kullanılan sosyal medya içerik türleri; Facebook içerikleri, Twitter içerikleri ve LinkedIn içerikleridir.

Bu içerik türlerinin kullanıcılara göre sınıflandırılmasının sebebi, hepsinin aslında kullanıcı ihtiyacı doğrultusunda onları satın almaya yönlendirecek etkenler olmaları. Bunu yaparken önemli olan hangi içerikleri ürettiğiniz değil onları nasıl sunduğunuz olacak.

Öznur Doğan’ın sunumuyla Dijital İçerik Üreticiliği 101 eğitimini satın almak için hemen tıklayın. 

öznur doğan


İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat