Mozcon Konferans Notları – Dijital Ürün Geliştirme
ASHLEY GREENE
Kanada merkezli küçük bir ajans olan Instratify’ın CEO’su sevgili Ashley’in sunumu müşteri odaklı empati yaklaşımı üzerineydi. Özellikle 2000’li yılların başında oldukça popüler olan ürün bazlı yaklaşımların günümüzde yerini müşteri odaklı yaklaşımlara bıraktığına değindi. Bu yaklaşım performans pazarlama uzmanlarının KPI’larını gerçekleştirmeleri için kullanmaları gereken başlıca enstrüman olmalıymış.
Aldığım önemli notlar şu şekilde;
-Teknik konulara kafamızı o kadar gömüyoruz ki, müşterilerin asıl olarak ne istediğini göz ardı ediyoruz ya da daha az zaman ayırıyoruz.
-Empati Yaklaşımı: 1-Daha kazançlı kitleyi bul 2-En iyi içerik pazarlaması stratejisini belirle 3-Rekabetin daha az olduğu alanda yer al
-B2B ve B2C yok H2H var. (Human to Human) Kullandığınız araçlar değişir ancak insanlar değişmez. Yaklaşımlarınızın merkezine de insanları koyun. 21.yüzyılın en önemli pazarlama yeteneği empati.
-Empati odaklı pazarlama bir seçim değil zorunluluk. Çünkü günümüzde tüketiciler daha önce hiç olmadığı kadar daha güçlü.
-Özel bir araştırma şirketinin çalışması: Çalışanlara ne geliştirdiklerini sormuşlar.
-Sonuç: Müşteriler bir yana, şirket çalışanları bile neyi geliştirdiklerini anlamamışlar
-AI (Yapay Zeka) günümüzün ve geleceğimizin en önemli konusu. Ancak AI’ın yapamayacağı şeyler de var: Empati ve yaratıcılık. İşte bunu çok iyi yapmalıyız.
-Şirket yöneticisi olanlara söylüyorum. Müşteri olan sen değilsin. Müşterilerinizle ayda 1 defa konuşmaya çalışın. (Bu saha araştırması bile olabilir)
RAND FISHKIN
Ve etkinliğin son ve en çok merakla beklenen sunumunda sevgili Rand sahnede. Moz’daki aktif görevinden ayrıldıktan sonra (hala en büyük hisse payı Rand’deJ) ilk defa Mozcon’da konuşan Rand, sunumuna duygu yüklü bir konuşma ile başladı Moz’dan ayrıldıktan sonra 1 içinde tam 2000 e-mail almış ve hepsine tek tek cevap vermiş ama bu tam 12 gününü almış. Yeni bir maceraya atılmanın ve yeni bir şeyleri geliştirip büyütmenin insanoğlunun ruhunda olduğunu ve bu nedenle kendisinin de yeni bir maceraya atıldığını söyledi. Sonrasında da bu yolda doğru ekibin nasıl oluşturulması gerektiğini anlattı.
Aldığım önemli notlar şu şekilde;
-Yeni çıkardığınız bir ürün ya da hizmet için beklentileriniz yüksek olabilir ancak öncesinde hedefleri doğru belirlemelisiniz.
-Strateji ve Planlama bu sürecin ilk adımı. Bu adımı atlamamalısınız aksi takdirde ekibinizin morali bozulabilir ya da stakeholder’lara karşı mahcup olabilirsiniz.
-İki farklı terim: “Normal” ve “Yeni Normal”. Yeni bir ürün ya da hizmeti duyurduğunuzda sürekli yükselen bir grafik beklenir ancak bu çoğunlukla böyle olmaz. Normalleri anlamamız gerekiyor. Örneğin blog içerikleri ile yakaladığınız ivme normaldir. Akabinde yeni bir ürün sunarsınız ve önemli bir yükseliş yaşarsınız. Bu yükseliş ise kalıcı değildir ve tekrar düşüş yaşarsınız. İşte tam da buraya dikkat etmemiz gerekiyor. Yükselişten sonraki düşüş daha önceki normalden yukarda mı, yoksa aşağıda mı? Olması gereken bir tık üstünde olması. İşte biz buna yeni normal diyoruz.
-Şu tanım yanlış; “En iyi ekip; akıllı, çok çalışan, belirlenen zamanda işlerini tamamlayan, tecrübe sahibi, derin bilgisi olan, hiç durmadan mükemmellik peşinde koşan insanlardan oluşur.” Doğru tanım şu şekildedir;
–Hikayeler tüketicilerle güçlü bağ kurmak için harika bir yöntemdir. Hatta ürün ya da hizmetleriniz için yeni bir özellik &fayda sunmaktan bile daha güçlü bir enstrümandır. Arkanıza güçlü bir hikaye alırsanız yeni normaliniz daha yüksek olur.
Aşağıdaki konu başlıklarındaki konferans notlarını da okuyabilirsiniz:
Mozcon Konferans Notları – Seo
Mozcon Konferans Notları – Lokal Seo
Mozcon Konferans Notları – Dijital Pazarlama