Mozcon Konferans Notları – Dijital Pazarlama
AMY HEBDON
Amy sunumuna paid kanallara yapılan yatırımlarda çok fazla ezberci yaklaşım gördüğünü anlatarak başladı. Şirketlerin iş modeli içinde paid kanalların önemli bir yer tuttuğunu ancak şirketin gitmek istediği yer ile paid kanalların bundaki ana rolünün ne olması ve nasıl olması gerektiği gibi üst şemsiye soruların gözden kaçırıldığını belirtti.
Diğer önemli notlar şu şekilde;
-Paid kanallarda sadece siteye getirilen trafiğe odaklanırsanız bu, Google’ın gelirlerini arttırmaktan başka hiçbir şeye yaramaz.
-Paid kanallardan elde ettiğiniz Trafiği KPI olarak gösterip kendinizi komik duruma sokmayın. Dünyanın hiçbir yerinde artık trafik KPI olarak gösterilmiyor.
-Trafik yerine ROI’ye (Yatırımın Geri Dönüşü) odaklanmak ve Assisted Conversions Channels (Yardımcı Dönüşüm Kanalları) odağında farklı kanallar içinde de bu dönüşümleri kendi içinde değerlendirmek çok daha faydalı bir yaklaşım olacaktır.
-Paid kanallar özelinde yapılan harcamalarda ilk sorulması gereken soru; “Paid kanallara yapılan yatırımlar işletmenin büyümesine nasıl katkı sağlar?“ Kullanıcılar sadece dönüşüme hazırsa paid kanalları bir silah olarak öne sürün.
-Kullanıcılardan aksiyon almalarını beklemeden önce onlara bir sebep sunmayı unutma!
-Kullanıcıların kafasındaki en önemli soru işaretlerini ortadan kaldıran Açılış Sayfaları, diğerlerine göre daha iyi sonuç verir.
-Sayfalardaki ölçümleme kodlarının nasıl çalıştığını anlamadan sitedeki ölçümleme kodlarını değiştirme. Unutma! Ölçümleme dataları yaptığımız tüm işin temel dayanağını oluşturuyor.
LİSA MYERS
Lisa’nın sunumu benim gün içinde en çok beğendiğim sunumdu. Özellikle yaşadığı tecrübeleri ve buna paralel olarak yaptığı çıkarımları içtenlikle paylaşmasını ben şahsen çok değerli buldum.
Aldığım önemli notlar şu şekilde;
-SEO’da başarılı olmanın en önemli etkenin OffPageSEO’ya ağırlık vermek olduğunu sanıyordum ancak daha sonra yanıldığımı anladım ve tüm link ekibini dağıttım. (büyük bir ekibi işten çıkarmış J )
-Daha sonra Content marketing ekibi kurdum ve çalışmalarıma bu yönde devam ettim. Ancak daha sonra content ekibini de dağıttım.
-Akabinde internette işlerin nasıl döndüğünü anlamaya başladım. Amerika’da web’in büyük çoğunluğunu sadece 74 adet sitenin yönettiğini gördüm. Bundan sonra yapmaya deneyeceğimvyöntem, bu 74 siteyi hedeflemekti ama bunu sadece link kazanmak için değil, daha da ötesinde basını,TV’yi ve hatta radyo’yu da içine alarak kitlelerin kalbini hedefleyen kampanyalarla başaracaktım.
-Attığımız ilk adım doğru insanları bulmak oldu. Konu dijital pazarlama olduğunda tecrübe’nin saçmalık olduğuna inanıyorum. CV yerine “Tutkulu” ve “azimli” kişilere odaklanmak bence daha mantıklı. Özellikle farklı kalıplara sahip kişileri bir araya getirmek bu işin anahtarı.
-Oyun sektöründe yer alan bir müşterisine hizmet vermek için Dijital’de tecrübesi olmayan ama aynı zamanda katı bir gamer olan Andrew isimli birini işe almış.
-Andrew’den bu müşterisi için yaratıcı bir çalışma yapmasını istemiş ve Andrew o kadar başarılı olmuş ki, yürüttüğü yaratıcı çalışma beklentileri de aşan düzeyde doğal linkler sağlamış.
-Başarılı olmak için farklı özelliklere sahip çalışanları bir araya getirin ve onlara doğru yolu göstererek size soru sormaları için cesaretlendirin. Bu süreçte sakın her birini aynı şekle sokmaya çalışmayın. Unutmayın! Her biri birbirinden farklı.
-Basını kullanarak “Hollywood’un en çok kazanan ünlüleri” isimli bir yazıyı önce sitemize daha sonra kendi sitemizi kaynak göstererek birçok haber sitesine servis ettik. Takip eden haftalarda servis ettiğimiz yazının “New York Post”a konu edildiğini gördük J Sonra bunu televizyon kanalları ve radyolar takip etti. Gün sonunda, 6 milyon sayfa gösterimi ve 165 adet kaliteli link almış olduk. Hem de hiçbir link için ödeme yapmadan.
-Bir diğer örnekte Londra’davKontaktLens ürünleri satan https://www.lenstore.co.uk/ isimli site’nin “Contact Lens” ve türevleri kelimelerinde google’da üst sıralara gelmesiydi. Bunun için Londra’da yer alan VR & 360 derece prodüksiyon stüdyo hizmeti veren http://visualise.com/ şirketi ile anlaştık. Hem de hiçbir ücret ödemeden J Bu şirket 2 kişilik bir ekip ile Nikon D850 kamerasını Robotik Hareket Teknolojisi ile donatarak her saat 260 fotoğraf olmak üzere Londra’nın 24 saat boyunca fotoğrafını çekti. Sonuçları ise https://www.lenstore.co.uk/vc/24-hour-london/#/8 sitesi üzerinden sundu. Bu büyük bir ses getirdi ve CNN dahil birçok haber sitesi üzerinden 350.000 sayfa gösterimi elde edilmesinin yanı sıra siteye 111 adet link kazandırdı. Sonuç mu? Londra’da “Kontakt Lens” aramasında Google’da 12. sıradan 2.sıraya yükseldik.
JUSTINE JORDAN
Litmus şirketinde başkan yardımcısı olarak görev alan Justine, sunumunda özetle e-mail pazarlama çalışmalarındaki kötü uygulamaları ve bu uygulamaların gerçekte nasıl olması gerektiğini anlattı.
Aldığım önemli notlar şu şekilde;
-E-mail kanalı, anında para basan bir darphane gibi muamele görmemeli.
-Şirketler ve müşteriler e-mail pazarlamada farklı beklentiler içinde. Birilerinin ortak paydayı görmesi ve bu yönde aksiyon alması şart.
-Avrupa bölgesi için e-mail pazarlamacıların en büyük önceliği GDPR olmuş. Çünkü GDPR’ye uygun olmayan e-mail pazarlama çalışmaları, şirketlere 20 milyon dolar veya gelirlerinin %4’ü oranında ceza olarak geri dönüyormuş.
-Gönderilen e-mailler MULTI-PART MIME yapısına uymalı. Nedir?
-E-mail pazarlamada ilk kural izin almadan e-mail pazarlaması yapma. Satın alınan e-mail listeleri ile orta ve uzun vadede başarılı olunamaz.
-Gönderilen e-mail’lerin farklı cihazlarda okunabilirliğinden emin ol ve mobil’i gözden kaçırma.
-E-mail gönderilirken hala pek çok şirket mobil deneyimi çok fazla gözden kaçırıyormuş. Mobilde gönderilen dosyaların okunabilirliği bir yana (resim, pdf…vb) yüklenme süreleri bile göz önünde bulundurulmalıymış.
-Üyelere, üyelikten çıkabilme olanağı sunmak çok önemli. Bu konu asla atlanmamalı.
-Gelen kutu alanın ara yüzünü değerlendirmeyi ve tüketici nezdinde empati yapmayı unutmayın.
-E-mail açılma ve içindeki bağlantılara tıklama gibi metriklerin ötesinde bir düşünce yapısına sahip olun. Şirketler e-mail çalışmalarında KPI olarak en çok e-mail açma oranına odaklanıyormuş. (burada dalga geçiyorJ ) Oysa bunlar sadece başlangıç aşamaları.
-E-mail’lerde kullanılan konu alanı üyeleri kandıracak ve içerikten uzak olarak bir mantıkla yazılmamalı.
Aşağıdaki konu başlıklarındaki konferans notlarını da okuyabilirsiniz:
Mozcon Konferans Notları – Seo
Mozcon Konferans Notları – Lokal Seo
Mozcon Konferans Notları – İçerik Pazarlaması