İçerik Üreticileri İçin 8 Pratik Sesli Arama Önerisi
Siri’ye kaç defa bir soru yönelttiniz? Ya da Alexa veya Google Home’unuza sizin için eve bir yemek siparişi vermesini söylediniz? Sesli arama artık cihazlarımızın havalı bir özelliği değil. O artık bir yaşam biçimi.
Aslına bakarsanız eMarketer’a göre 35,6 milyon Amerikalı, 2017 yılında ayda en az bir defa sesle çalışan bir asistanı kullandı. O zamandan beri kullanım oranı yıldan yıla yüzde 128,9 arttı.
İçerik üreticileri olarak web siteleri, sosyal medya, reklamlar ve daha fazlası için hem merak uyandıran hem de bu alanlara göre optimize edilmiş içerikler üretmek için çalışıyoruz. Artık içeriklerimizde sesli aramaların etkisini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor.
Sesli Arama Nedir?
Sesli arama şöyle tanımlanıyor: “İnsanların bir cihazla konuşarak arama yapmasına olanak veren bir ses tanıma teknolojisi”.
Örneğin; akıllı telefonunuza ya da akıllı ev cihazınıza aşağıdaki soruların hepsini sorabilirsiniz:
- ABD Ay’a hangi yıl ayak bastı?
- En yakın bakkal nerede?
- Gün batımı saat kaçta?
- Bugün sinemada hangi filmler var?
- Kahve dükkanı ne zaman kapanıyor?
Sesli arama teknolojisi sorgunuzu alır ve en uygun cevabı bulmak için onu veri tabanları ile arama motorlarından geçirir. Bu noktada arama sorgularıyla ilgili ilginç bir bilgi vermek gerekirse, TheeDesign her gün Google’da yapılan 3,5 milyar aramanın yaklaşık üçte birinin sesli arama olduğunu ortaya çıkardı.
Sesli arama, Apple’ın Siri’yi icat etmesiyle başladı. Ardından Amazon’un Alexa ve Google Home gibi ev içi cihazlar çıkarmasıyla devam etti. Akıllı hoparlör sevkiyatları 2018’in üçüncü çeyreğinde tüm dünyada bir önceki yıla oranla yaklaşık %200 arttı.
Burger King’in “Okay, Google” reklamını belki hatırlarsınız. Reklam, ev içi cihazları ve telefonları aktive etmek amacıyla özel olarak tasarlanmıştı. Bu tür cihazların ve kullanımlarının yükselen popülaritesi böyle bir reklamın ortaya çıkmasına sebep olmuştu.
Sesli Arama İçerik Üreticileri için Neden Önemli?
Sesli aramanın ve sesle kumanda edilen cihazların hayatımıza akın etmesiyle beraber, içerik üreticileri de düşünme tarzlarını ve yazma taktiklerini bu yeni teknolojiyi kapsayacak şekilde değiştirmeli. Markalara sağladığı avantajların dışında içeriğinizi sesli aramayı kapsayacak şekilde biçimlendirmek müşteri deneyimini de geliştirir.
Sesli Arama ile Müşteri İlişkileri Kurma
Google, sesle kumanda edilen cihaz sahibi kişilerin %41’inin, bunun bir arkadaşla ya da başka bir kişiyle konuşmak gibi hissettirdiğini söylediğini ortaya çıkardı. Bu içerik üreticileri için bu tür cihazlarla yapılan aramalar sayesinde müşterileri ile markaları arasında bir ilişki kurma fırsatı.
Markanız, ürününüz ve sunduklarınız hakkında daha fazla bilgi almak için kullanıcıları cihazlarıyla etkileşime geçmeye teşvik edecek içerikler üretmeye çalışın.
Sesli Arama Çevrim İçi Satışların Artmasını Sağlıyor
İçerik üreticileri, çekici ve bilgilendirici içerikler aracılığıyla satışları artırmayı da dener. Ürün açıklamaları, blog postları ve diğer dijital içerik türleri üzerinde çalışırken bunları sesli arama için de optimize ettiğinizden emin olmalısınız.
Edison Research’ün bir çalışması ABD’deki akıllı hoparlör sahiplerinin %22’sinin cihazlarını kullanarak bir şey satın aldığını ortaya çıkardı. Sesli arama ile yapılan satışların 2022’de 40 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
SEO’yu Yeniden Düşünmek
Yıllardır bize Google’ın ilk sayfasında çıkabilmek için içeriğimizi optimize etmemiz gerektiği söylendi. Ancak sesli arama sayesinde bu amaç artık değişti. İlk sayfa artık yeterince iyi değil, şimdi listelemelerin en üst sırasında da olmanız gerekiyor.
Sesli arama kullanıcılara bir seçenek listesi sunmaz. Bunun yerine tek bir cevap alırlar. Eğer içeriğiniz bu tek cevaba göre optimize edilmediyse bu, markanızın müşterinin önüne çıkma şansınızı kaçırdığınız anlamına gelir.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak bu pratik önerileri kullanın ve içeriğinizi içerik üretimi stratejinizi sesli aramaya odaklanacak şekilde yeniden yaratın.
Sesli Aramayı Kullanmak için 8 İçerik Üretim Önerisi
İşletmenizin içeriğini, web sitenizin trafiğini ve çevrim içi satışlarınızı sesli arama ile geliştirmeye hazır mısınız? Bu pratik metin yazma önerilerini kullanın.
1. Öne Çıkan Snippet’lere Odaklanın
Moz’un tanımladığı gibi Öne Çıkan Snippet’lar, “Google’ın organik sonuçlarının en yukarısında reklamların altında bir kutu içinde çıkan arama sonuçları”dır.
Ses teknolojisinin cihazlara ve telefonlara sadece tek bir sonuç getireceğini bildiğimize göre; Öne Çıkan Snippet olarak sıralanacak bir içerik üretmek çok önemlidir.
İçeriğinizin Öne Çıkan Snippet olarak çıkması için şu pratik ipuçlarından faydalanın:
- Bir anahtar kelime araştırmasıyla başlayın – Fırsatları, soruları ve hedef kitlenizin sorduğu ya da aradığı sorguları belirleyin.
- Soruları yanıtlayın – Bir soruyu kısa ve öz bir biçimde yanıtlayan içerikler, Öne Çıkan Snippet olmaya daha yatkındır.
- İçeriğinizi organize edin – Tıpkı SEO amacıyla yaptığınız gibi, içeriğinizi maddelerle, başlıklarla ve diğer biçimlendirme türleriyle kolay ve hızlı bir okunurluğa sahip olacak şekilde yapılandırın.
- Site SEO’sunu göz önünde bulundurun – Web sitenizin ve sayfalarınızın her bir alanının her birinin düzgünce optimize edildiğinde emin olun, böylece içeriğinizin daha yüksek bir sıralamaya girme şansı olacak.
2. “Long Tail” Anahtar Kelimelerden Destek Alın
Çevrim içi veya sesli arama yoluyla bir şey ararken ne tür ifadeler kullanıyorsunuz? Sadece “Restoran” diyerek Google’ın ne demek istediğinizi anlamasını umut etmiyorsunuz.
Bunun yerine aşağıdaki gibi sorguları kullanıyoruz:
- Yakınımda hangi suşi restoranları var?
- New York’un en iyi restoranları nerede?
- ABD’deki en yüksek puanlı deniz ürünleri restoranı hangisi?
Bunlar long tail, yani uzun kuyruklu anahtar kelimeler veya kelime öbekleri olarak biliniyor. Kitlenizin hangi long tail anahtar kelimeleri aradığını belirleyin ve içeriğinizi bu ifadelere odaklanacak şekilde oluşturun.
3. Cana Yakın Ve Sohbet Eder Gibi Bir Tonla Yazın
Cihazlarıyla bir arkadaşıyla konuşur gibi konuşan (biraz tuhaf ama gerçek) insanlar hakkındaki istatistikleri hatırlıyor musunuz?
Arkadaşlarınızla robot gibi konuşmazsınız, öyle değil mi? Daha çok onlarla sohbet edersiniz.
Ses teknolojisinin dayandığı temel bu sohbet. Bu nedenle içeriğinizin de karşılıklı bir sohbet gibi okunması gerekiyor. Resmi, kurumsal üsluba veda edin ve müşterilerinizle konuşun. İşte bu kadar kolay.
4. Güvenilir İçerikler Üretin
Sesli aramada veya genel olarak arama motorlarında yüksek bir sıralama kapmanın hızlı bir hilesi olmasa da, her zaman bağ kuran, bilgilendirici ve cezbedici, değerli içerikler yazmayı hedeflemelisiniz.
Okuyucuları eğiten ve markanızı konuyla ilgili bir yetkili olarak konumlandıran içerikler geliştirmeye devam etmeniz, Google’a ve diğer arama motorlarına, içeriğinizin bir kullanıcının sorgusuyla ilgili olduğunu kanıtlayacak. Gittikçe daha çok sayıda yetkin içerik oluşturdukça yüksek sıralama elde etme ve böylece sesli arama için seçilen cevap olma şansınız artacak.
5. Google’ın My Business Listesinin Tamamını Doldurun
Sesli aramaların metin ile aramalara göre yerel tabanlı olma olasılığı üç kat daha fazla, işte bu nedenle Google My Business listenizin tamamını doldurmak zorundasınız.
Bunu yapmazsanız, listelemeniz cihaz veya telefon tarafından seçilmeyebilir. Alternatif olarak bir sesli arama listelemenizi sonuç olarak gösterir ancak bu yanlış bir bilgi içerirse potansiyel müşteriniz yanlış yönlendirilir ve mutsuz olur.
Bu aramalar yerel bir amaç taşıdığından, listenizin kullanıcıya en iyi şekilde yardımcı olmak amacıyla doğru adres, telefon numarası ve yerel anahtar kelimeler içerdiğini iki kez kontrol edin.
6. Cevap Odaklı İçerikler Üretin
Kullanıcıların sesli aramayı bir soru sormak için kullanmasının muhtemel olduğunu göz önünde bulundurarak bu soruların cevaplarını kapsayan bir içerik üretmeniz gerekir.
İşe iyi bir SSS sayfasıyla başlayın. Ürünleriniz, hizmetleriniz, ekibiniz, konumunuz ve işletmenizin diğer alanları hakkında sık karşılaşılan müşteri sorularını yanıtlayın. Bu içeriği uygun bir biçimde optimize etmeyi unutmayın!
Daha sonra, bu sorular etrafında çeşitli içerik biçimleri oluşturun. İçerik türleri şunları içerebilir:
- Ürünleriniz / hizmetleriniz hakkındaki belirli soruları yanıtlayan blog postları
- Bir müşteri sorusunun cevabını ayrıntılarıyla anlatan ürün videoları (optimize edilmiş açıklamalarla)
- Farklı ürünler ve hizmetler için ayrı bir SSS
İçerik, tüketicinin bir soruyu cevaplamasına yardımcı olduğu sürece seçenekleriniz sınırsız!
Müşterileriniz tarafından en çok aranan long tail anahtar kelimeleri eklemeyi de unutmayın.
7. Yerel SEO’ya Odaklanın
Yerel SEO ve sesli arama pazarlaması stratejisi ayrı düşünülemez. Sesli aramaların çoğunluğu yerel bir amaca sahip olduğundan hali hazırda sağlam bir yerel SEO planına sahip olmak şirketiniz için faydalı olur.
İyi bir Google My Business listesine ek olarak web sitenizin şunlarla ilgili anahtar kelimeleri ve bilgileri içerdiğinden de emin olun:
- Adresiniz
- Telefon numaranız
- Hizmet alanları
- Yerel kuruluşlar ve ilişkiler
Ayrıca, Google’ın Yerel Hizmetler reklamlarını kullanarak ve yerele odaklanan blog içerikleri üreterek yerel stratejinizi bir adım daha ileri taşıyabilirsiniz.
8. Ürün Açıklamalarınızı Sesli Arama için Optimize Ederek Satışları Artırın
Şu an için tüketicilerin yalnızca % 5’i sesli aramayı alışveriş için kullanıyor olsa da MoffetNathanson, bu sayının 2022’ye dek %50’ye fırlayabileceğini açıkladı.
Ayrıca Google, sesle kumanda edilen hoparlör sahiplerinin %52’sinin, markalardan kampanya, indirim ve promosyonlar hakkında bilgi almak istediği sonucuna vardı.
Bunu akılda tutarak, içerik üreticilerinin ürün hakkındaki metinleri oluştururken sesli aramayı göz önünde bulundurması gerekiyor. Ürün açıklamalarınızı ve sayfalarınızı aşağıdakilere göre optimize ettiğinizden emin olun:
- Long tail anahtar kelimeler
- Yerel anahtar kelimeler ve içerikler
- Hatasız ve düzenli güncellenen bir SSS bölümü
- Fotoğraf açıklaması ve alt metin anahtar kelimeler
- Organize başlıklar
- Mobil uyumlu tasarım
Elbette ürün açıklamanız, kullanıcıların markanızla bağlantı kurmasını ve bir satın alma işlemi yapmasını sağlayacak bir sohbet tonuna da sahip olmalı.
Metninizi Sesli Arama için Optimize Ederek Güçlendirin
Her geçen gün sesli aramayı kullanan daha fazla müşteri ile, bu artık basit bir pazarlama konusu olmaktan çıktı. İçerik stratejinizi sesli arama teknolojisi için optimize etmeniz şart!
Web siteniz veya pazarlama planınız için içerik oluştururken sesli aramayı aklınızda tutmayı ve bu metin yazma ipuçlarını eyleme geçirmeyi unutmayın.
Kaynak: https://contentwriters.com/blog/8-quick-voice-search-tips-for-copywriters/