keyword stuffing nedir

Keyword Stuffing’ten Kaçınmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Web siteniz için daha iyi arama motoru sonuçları, yüksek sıralamalar ve yoğun organik trafik istediğinizde başvurduğunuz ana strateji potansiyel kullanıcıların ürün ya da hizmet ararken kullandıkları anahtar kelimeler ve/veya anahtar kelime dizileridir. Peki, web sitenizin görünürlüğünü artırmak için söz konusu sözcükleri elinizi korkak alıştırmadan kullanmak mantıklı mı? Tabii ki hayır, üstelik tam aksine keyword stuffing (anahtar kelime doldurma) olarak ifade edilen hata, web sitenizdeki içeriklerin türü her ne olursa olsun, SEO yapılandırmasının zarar görmesine sebep olur. 

O halde bilinçli ya da bilinçsiz şekilde, anahtar kelime doldurma stratejisine web sitenizde yer vermemeniz için ne yapmanız gerekiyor? Sağlıklı bir SEO yapılandırması için en az içerik güncelleme ve link çıkışları kadar önemli olan keyword stuffing ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi detaylı şekilde tartışmaya, yapılabilecekler ve yapılmaması gerekenler üzerine fikir yürütmeye ne dersiniz?

keyword stuffing nedir

DALL-E ile üretildi

Keyword Stuffing Nedir?

Keyword stuffing, en yalın haliyle, web sitenizdeki içeriklerde aynı anahtar kelimeleri ya da aynı anahtar kelimelerden oluşan anahtar kelime dizilerini tekrar eder biçimde kullanmanızdır. Bir diğer deyişle bir hedef anahtar kelimenin, ilgili anahtar kelimenin arama motoru sonuçlarında yükselmesi için sayfa içi içerikte aşırı kullanımı anahtar kelime doldurma olarak ifade edilir. Keyword stuffing’den kaçınmak bir hayli önemlidir çünkü Google, anahtar kelime doldurmayı spam yöntemi olarak kabul eder. Google’ın spam politikasında yer verdiği bir yöntemi web sitenizde kullanmak, takdir edersiniz ki, sizin için çok da iç açıcı sonuçlar yaratmayacaktır. 

Görünür ve görünmez olmak üzere, iki tür anahtar kelime doldurma yöntemi vardır. 

  1. Görünür: Web sitenizdeki sayfa içi içerikte kelime ve ifadelerin gereksiz tekrarı görünür anahtar kelime doldurma sınıfına girer. Yine konu, ürün ya da hizmetle ilgisi olmayan anahtar kelimelerin sayfa içi içerikte kullanımı da bu kapsamdadır. Ayrıca tek bir anahtar kelimenin aynı sayfa içi içerikte, homojen dağıtılsa bile, tekrar tekrar kullanımı da görünür anahtar kelime doldurma yaptığınız anlamına gelir.
  2. Görünmez: Beyaz bir arka plana sahip sayfa içi içerikte yazı rengini de beyaz yaparak tekrar eden anahtar kelimelerden oluşan metni gizlemeye çalışmak bu türe bir örnektir. Bunun yanı sıra CMS (Content Management System) arka ucunda anahtar kelime doldurmak, alt metinlerde anahtar kelime tekrarı, kodlamada tekrarlanan sözcükler ve meta etiketlerinde bazı ifadelerin aşırı kullanımı görünmez keyword stuffing şeklinde tanımlanır.

Tüm bunlara ek olarak katma değere sahip olmayan telefon numaraları listelemek, şehir ve bölge içeren metin bloklarını sıkça tekrar etmek, URL oluştururken kelime tekrarı yapmak yaygın şekilde tercih edilen keyword stuffing örnekleri arasında yer almaktadır.

Keyword Stuffing’den Neden Kaçınmak Gerekir?

Arama motorlarının ilgili içeriği bulmak için daha basit algoritmalar ile çalıştığı geçmişte daha verimli bir yöntemdi. Fakat algoritmalar geliştikçe ve derin öğrenmenin organik olmayan unsurları tespit etme kabiliyeti arttıkça anahtar kelime doldurma stratejisi anlamını yitirmeye başladı. Bugün ise Google’ın spam politikasında yer verdiği bir hata unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Durum böyle iken keyword stuffing’den kaçınmak neden önemli sorusunun altını biraz kurcalamak gerekiyor.

DALL-E ile üretildi

Google, Panda güncellemesi sonrası keyword stuffing yapan düşük kaliteli içeriğe sahip birçok web sitesini tarih sahnesinden silindi ve anahtar kelime doldurma işlemini çalışmaz duruma getirdi. İçerik kalitesi ile ayakta kalanlar ise manuel cezalar aldılar. Öncelikle şunu unutmamak gerekiyor, arama motorlarının mevcut algoritmaları sebebiyle anahtar kelime doldurma, bir sıralama faktörü olmaktan çıktı. Bir başka deyişle, artık arama motorlarında içeriğiniz ile ilgili anahtar kelimeleri kaç kez kullandığınız değil, içeriğinizin kalitesini tespit edebilen gelişmiş bilgi analizi ve feedback sistemleri tercih ediliyor. Hal böyle olunca da keyword stuffing SEO için olumlu bir sıralama faktöründen ziyade, spam kabul edilebilecek negatif bir faktöre dönüşüyor. Buradan hareketle anahtar kelime doldurmadan neden kaçınmanız gerektiğini dört alt başlık altında ele alalım.

  1. Kullanıcı Deneyimi: Şayet gelişmiş bir kullanıcı deneyimi yaratmak istiyorsanız keyword stuffing’den uzak durmalısınız. Zira web sitesi içeriklerinin önemli bölümü kullanıcı deneyimine odaklanıyor ve anahtar kelime doldurmak deneyimden çok sıralamaya önem verdiğinizi duyurmanız anlamına geldiği için ürün ve hizmetlerinizi sunma biçiminizi olumsuz etkileyecektir.
  2. Ceza: Arama motorları anahtar kelime doldurma işlemini hiç sevmiyor. Bunu yaptığınız tespit edilirse ilgili sayfa veya web sitenizin tamamı SERP’lerden (Arama Motoru Sonuç Sayfası) çıkarılabilir. 
  3. Kullanıcı Kaybı: Günümüzde internet kullanıcılarının bir kısmı, tekrar eden kelime öbekleriyle dolu bir web sayfası içeriğini okumayı tercih etmeyecek ve başka bir kaynağa gidecek kadar bilinçli. Bu sebeple web sayfası içeriklerinde bol bol doldurma yaparsanız kullanıcı kaybı yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.
  4. İmaj Hasarı: İnsanlar markanıza ait web sitesini sık şekilde tekrar eden kelimeler ve kelime grupları ile ilişkilendirmeye başlarsa imajınız zarar görecektir. Bu da bir süre sonra kullanıcılarda güven kaybına yol açacaktır.

Özetle hem markanızın kullanıcı deneyimi açısından göreceği zarar hem de arama motorlarının ceza politikaları, keyword stuffing’den uzak durmak için gayet yeterli gerekçeler. Siz siz olun, sıralamaya hiçbir zaman deneyimden daha fazla önem vermeyin.

Keyword Stuffing Nasıl Engellenir?

Anahtar kelime doldurmayı engellemek tamamen sizin elinizde. Aşağıda listelediğimiz stratejileri uygulayarak web sitenizi sıkça tekrar eden anahtar kelimelerden arınmış hale getirebilirsiniz. 

keyword-stuffing-nasıl-engellenir

DALL-E ile üretildi

  1. İlgi Düzeyi Kurun: Hangi sözcüklerin kuruluşunuz ile ilgili olduğunu belirlemelisiniz. Arama sonuçlarında üst sıralarda yer alan rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimelere bakabilirsiniz. Sözcükleri belirlerken listenize eş anlamlılarını da eklemeyi unutmayın. Ayrıca ana anahtar kelimenizi mutlaka sayfa başlığı, H1 ve meta açıklama benzeri belirgin bir yerde kullanmaya dikkat edin. 
  1. Doğal Şekilde Yazın: Anahtar kelimelerinize çok fazla odaklanmak içeriğin doğallığını bozacaktır. Bu nedenle hedef anahtar kelimenizin ve onun eş anlamlı versiyonlarının metin içinde homojen şekilde dağıldığından emin olun. İçerik kalitenizi yüksek tutmaya gayret gösterin çünkü arama motorlarının SERP sıralamasındaki temel kıstaslarından biri içerik kalitesidir.
  1. Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler Kullanın: Arama motorları bir sayfanın bütüncül içeriğini anlamak üzere programlanmıştır. Sayfaları binlerce anahtar kelime içi sıralayabilen bir yapıda değer yaratmaya odaklanmalısınız. Bunu yapmak için uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanabilir ve böylece içeriğinizin ilgili birden fazla sorgu için sıralanacak biçimde ayarlanmasını sağlayabilirsiniz. 
  1. Teknik Jargonu Aşırı Kullanmayın: Kullanıcı ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmayı ve özel bir web sayfası olmadığı sürece teknik jargonu aşırı kullanmamayı unutmayın. Teknik jargonu aşırı kullanmak sizi farkına varmadan anahtar kelime doldurma sonucuna götürebilir. Gerek bundan kaçınmak gerekse de sayfa içi metni kullanıcılarınız için anlaşılır kılmak adına teknik jargon kullanımında aşırıya kaçmamakta yarar var.

Son olarak SEO çalışması yaparken dikkatli olmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Kullanıcı ilgisini çekmek için belirli ifadelere aşırı yüklenmek çözüm gibi görünebilir ancak yukarıda açıkladığımız sebeplerden ötürü ciddi sorunlara yol açma ve organik trafiğinize zarar verme olasılığı daha yüksektir. Siz de içerik üretimi, SEO, içerik pazarlama stratejileri ve farklı sektörlerden başarı hikayeleri gibi son derece niş konularda kendinizi geliştirmek istiyorsanız İçerik Bulutu Akademi’yi takip edebilir ve çevrimiçi eğitimlere başvuru yapabilirsiniz.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat